Aktuálne Recepty 

Hydinová „čína“ podľa Karola Hrčku

Urobiť dobré čínske jedlo je naozaj umenie. Receptov je veľa, ale keď ho máte od renomovaného kuchára, ktorý roky pôsobil v tých najlepších reštauráciách, tak sa vám musí podariť. Potrebujeme: 300 g kuracích pŕs, alebo vykostené stehná 5 lyžíc oleja 3 mrkvy 2-3 cibule 1 pór 1 miska sójových výhonkov 1 konzerva bambusových výhonkov (pred použitím ich prepláchnite horúcou vodou) 100 g sušených alebo čerstvých húb šitaké (sušené musíme na hodinu namočiť do vody) 300 g kapusty 1 vajce 4 pretlačené strúčiky cesnaku 1 lyžica zemiakového škrobu 4-5 lyžíc sójovej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tvarohový dezert s veľkou fantáziou

Vychýrený kuchár Karol Hrčka pečie naozaj s veľkou fantáziou. Tento koláčik vymyslel sám. Potrebujeme: 2 balenia lístkového cesta Na plnku: 1/2 kg plnotučného tvarohu 1 fľaša zaváraných broskýň bez nálevu nakrájaných na kocky 100g namočených hrozienok citrónová šťava z 1/2 citróna + citrónová kôra 100 g kryštálového cukru 1 vanilkový cukor 100 g mäkkého masla štipka soli 4 vajcia Puding: 2x vanilkový puding uvaríme podľa návodu. Necháme vychladnúť. Potom primiešame 4 žĺtka. Zmiešame s tvarohom a všetkým ingredienciami na plnku. Pridáme vyšľahané bielká, ktoré nám zostali a tiež pridáme doplnky.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Piškóta s vanilkovým krémom podľa Karola Hrčku

Vynikajúci dezert, na ktorom si rodina určite pochutí. Potrebujeme: 4 vajcia 1 lyžica cukru 2 vanilkové cukry 4 lyžice polohrubej múky 1l mlieka 2 vanilkové pudingové prášky 1 lyžica medu citrónová kôra podľa chuti 2 žĺtka Postup: Bielka oddelíme od žĺtok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a 1 vanilkovým cukrom do peny. Pridáme aj citrónovú kôru. Potom nalejeme cca deci oleja a šľaháme ďalej. Bielka vyšľaháme s 1  lyžicou a penu jemne primiešame do žĺtok. Pridáme 4 lyžice polohrubej múky. Medzitým si pripravíme pudingový krém: 1 l mlieka, 2 vanilkové pudingy…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tekvicová omáčka s volským okom a s knedľou „Gombóc“

Zaujímavá príloha, ktorá ozvláštni aj jednoduché jedlo. Na knedľu Gombóc potrebujeme: 5 rožkov 3 dcl mlieka 2 vajcia 1 nakrájanú orestovanú cibuľa hrsť petržlenovej vňate 1/2 prášku do pečiva čierne korenie soľ Postup: Všetko spolu premiešame a vytvoríme malé guľaté knedle, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a zviažeme motúzom. Varíme cca 25 minút. Potom vyberieme a po 15 minútach opatrne rozbalíme. Na tekvicovú omáčku už máte určite každý svoj recept. Text a foto Karol Hrčka    

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci ananásový rez mojej svokry

Na takéto kusy, ako ona hovorila, sme sa vždy tešili, ale tento dezert sa robil  len na slávnostné príležitosti. V tom čase ananás nebol takou bežnou záležitosťou. Ananásová konzerva bola vďačnou súčasťou skoro každého darčekového koša. Na cesto potrebujeme: 8 vajec 8 lyžíc kryštálového cukru 8 lyžíc hrubej múky prášok do pečiva Krém: 2 dl mlieka 1 zlatý klas 200 g práškového cukru 250 g masla 1 konzerva ananásu Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, žĺtky a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Piškótu upečieme na vymastenom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čokoládová Berry roláda s drobným ovocím

Tradičná a chutná čokoládová roláda, ktorej výroba je jednoduchá. Ideálne ako dezert na večeru alebo ako efektná popoludňajšia pochúťka. Potrebujeme: 6 veľkých vajec 150 g kryštálového cukru 50 g kakaového prášku 1 lyžička vanilkového extraktu Na plnku a polevu: 175 g bielej čokolády (70%) 250 g práškového cukru 225 g zmäknutého masla 1 lyžica vanilkového extraktu 250 g mascarpone drobné ovocie Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie a bohato potrieme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Najskôr v miske vyšľaháme tuhý, ale…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnená paprika, ktorú má herec Jozef Dvořák najradšej

Tento recept som videla veľmi dávno v televízii. Veľmi sa mi páčil. Pripravoval ho český herec Jozef Dvořák a tak som si ho zapísala. Je to možno už aj dvadsať rokov, ale vždy, keď je sezóna, tak takúto papriku spravím. Aj dnes sme ju mali, tak vám napíšem recept. Potrebujeme 10 ks paprík (pre chlapov môžu byť aj štipľavé) 3/4 kg mletého bravčového mäsa 6 rožkov namočených v mlieku horčicu korenie soľ mletú rascu 1 cibuľu 2 paradajky Mäso dochutíme korením a soľou, pridáme vyžmýchané, pomleté rožky a dobre premiešame.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Moravské koláče podľa Karola Hrčku

Potrebujeme: Na cesto: 500 g polohrubej múky 100 g masla 2 žĺtka 2 lyžice kryštálového cukru 1 lyžica kyslej smotany 1/2 lyžičky soli Kvások: 1 kocka droždia cca 3 dcl mlieka 1 lyžička cukru Zarobíme kvások, pridáme ostatné suroviny na cesto dobre vymiesime, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť. Tvarohová plnka: 250 g jemného hrudkového tvarohu 1 žĺtok 1 vanilkový cukor 1 lyžica kryštálového cukru nastrúhané kôra z jedného citróna 50 g hrozienok Posýpka: 50 g hrubej múky 60 g masla 50 g práškového cukru…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Niekedy neodolám a upečiem medový krémeš, hovorí Gabriela Matečná

Síce ho vždy takmer celý rozdám, predsa si nejaký kúsok ku kávičke doprajem. Recept mám už viac než 35 rokov od svojej dlhoročnej priateľky Danky (Dancúľ) z Prešova a pri pečení si na ňu s láskou spomeniem. Na cesto potrebujeme: 30 dkg polohrubej múky 10 dkg práškového cukru 5 dkg masla 2 vajíčka 1 lyžica medu 1 lyžička sódy bikarbóny 1 lyžička prášku do pečiva Všetko spolu vymiešame na hladké cesto a rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme na veľkosť plechu obe časti postupne upečieme pri 180 stupňoch. Pozor! Pečie sa veľmi…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji chlapi si ju rozkázali a keďže som hotové cesto nemala, tu je môj recept na výborné rýchle cesto na závin. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 250 g zmäknutého masla 2 dcl jogurtu ( môže aj kyslé, či sladké mlieko) 1 lyžica kryštálového cukru štipka soli Postup: Všetky prísady si  zmiešame v miske. Platí, že ak je cesto husté, pridáme mlieko. Necháme postáť 1 hodinu v chlade.Potom urobíme 4 bochníky, ktoré na tenko rozvaľkáme a plníme…

Zobraziť viac