Aktuálne Recepty 

Naša mama často robievala tento jednoduchý zemiakový šalát

V našej rodine je veľmi obľúbený. Mama ho robievala bez šľahačkovej smotany, ale ja som si ho takto zdokonalila: Potrebujeme: 500 g zemiakov na šalát 150 g prerastnej slaniny (špek) 1 veľká červená cibuľa Zálievka: 100 ml šľahačkovej smotany za hrsť petržlenovej vňate 2 lyžičky masla 1 lyžička horčice soľ korenie Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a ešte teplé očistíme a nakrájame na plátky. Slaninku nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici. Potom pridáme pokrájanú cibuľu, maslo a chvíľu orestujeme. Pridáme do ešte teplých zemiakov spolu s…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kvalitné víkendové raňajky – vajcia benedikt

Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás  je už  tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice. Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chren s jablkom vyčistí epicentrum našej imunity – črevá

Potrebujeme: 4 ks očisteného chrenu 2-3 kyslejšie jablká 1 l vody 2 1/2 lyžice kryštálového cukru 1 dcl octu 1 lyžica soli šťava z 1 citróna Postup: Do vody pridáme cukor, soľ, ocot a citrónovú šťavu. Necháme zovrieť a vychladnúť. Chren nastrúhame na jemno, alebo rozmixujeme, očistené jablká tiež nastrúhame a zmiešame s chrenom. Naplníme poháre do 3/4. Zalejeme vlažným nálevom, zaviečkujeme a odložíme do chladničky. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Veľkonočná plnka so žihľavou a špenátom 

Potrebujeme: 280 g toastového chleba 400 ml polotučného mlieka 1 lyžica bravčového  sadla alebo oleja 400 g údenej krkovičky 1 šalotka 100 g čerstvej žihľavy 100 g baby špenátu 6 žĺtkov 3 lyžice majolenky 6 bielkov 1 lyžička soli štipka muškátového orieška štipka mletého korenia hrsť plátkových mandlí repkový olej na restovanie + na potretie formy Rúru rozohrejte na 200 °C. Toastový chlieb nakrájajte na rovnako veľké kocky, vložte na plech a dajte vysušiť do rúry na cca 5 minút.  Potom toastový chlieb preložte do väčšej misy a zalejte mliekom.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jabĺčka v župane. Máte ich radi? Tu je môj starý dobrý recept:

Výborný dezert, prípadne obed, či večera. Potrebujeme: 2 väčšie jabĺčka 2 vajcia 1/4 l mlieka 20 dkg múky štipka soli 1 lyžica cukru olej na vyprážanie škoricový cukor Postup: Vyšľaháme spolu vajcia, mlieko. múku, cukor a soľ. Cesto ako na palacinky, len trošku hustejšie. Z  jabĺk  vykrojíme jaderník, nakrájame ich na kolieska (ja ich nešúpem, ale môžete očistiť) a namáčame v „palacinkovom“ ceste. Vyprážame z oboch strán na rozohriatom oleji. Ešte teplé obalíme v škoricovom cukre. Foto Alica Tokarčíková Text Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Majonéza z jabĺk

Nie je to doslova majonéza, ale vynikajúca jablková omáčka, hodiaca sa k mäsu, ale aj na studenú kuchyňu. Potrebujeme: 3 kyslejšie jablká 1 lyžica horčice 1 lyžica citrónovej šťavy 1,5 lyžičky cukru 1 lyžička soli 100 ml oleja Príprava: Jablká očistíme a upečieme v rúre do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez sito a ešte dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu, soľ, cukor a opäť mixujeme. Nakoniec tenkým prúdom za stáleho mixovania lejeme olej. Budete prekvapení konzistenciou, ale aj chuťou tejto omáčky. Foto Pixabay.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čokoládová Berry roláda s drobným ovocím

Tradičná a chutná čokoládová roláda, ktorej výroba je jednoduchá. Ideálne ako dezert na večeru alebo ako efektná popoludňajšia pochúťka. Potrebujeme: 6 veľkých vajec 150 g kryštálového cukru 50 g kakaového prášku 1 lyžička vanilkového extraktu Na plnku a polevu: 175 g bielej čokolády (70%) 250 g práškového cukru 225 g zmäknutého masla 1 lyžica vanilkového extraktu 250 g mascarpone drobné ovocie Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie a bohato potrieme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Najskôr v miske vyšľaháme tuhý, ale…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mamine tyčinky

Aké slané pečivo vám tento rok na Veľkú noc upečiem? Načo sa pýtaš, samozrejme, že Mamine. Už roky nechýbajú na našom stole. Vlastne desaťročia, veď som sa ich naučila od svojej mamy. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 250 g Hery, alebo masla 5-6 lyžíc mlieka 2 žĺtky 1 lyžička soli 1 prášok do pečiva vajce na potretie rascu na posýpanie Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme cesto a necháme v kuchynskej fólii hodinu odpočinúť v chladničke. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1/2 cm a radielkom vykrajujeme tyčinky. Poukladáme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Rýchly a neskutočne dobrý jablkový koláč. Len zmiešate všetky suroviny a vylejete na plech.

Ak máte jablká, využite ich na tento vynikajúci, rýchly a  šťavnatý koláč. Potrebujeme: 400 g polohrubej múky 600 postrúhaných jabĺk 300 g práškového cukru 2 dl oleja 3 vajcia 2 lyžičky kakaa 2 lyžičky sódy bikarbóny 1 vanilkový cukor asi 2 hrste nasekaných orechov Na potretie: džem, najlepšie ríbezľový čokoláda na polevu Všetky suroviny spolu v mise zamiešame a vylejeme na tukom vytretý a múkou posypaný plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút. Ešte teplý potrieme džemom. necháme vychladnúť a polejeme roztopenou čokoládou. Moja dobrá rada:…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jednoduchý maďarský makový koláč podľa tety Edity

Pre milovníkom makových koláčov výborný a veľmi jednoduchý recept. Na cesto potrebujete: 30 dkg hladkej múky 1 lyžica cukru 1 vajce 0,5 dl mlieka 5 dkg rozpusteného masla štipka soli Na plnku: 15 dkg mletého maku 10 dkg cukru Na potretie: 8 dkg rozpusteného masla Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zmiešajte mak s cukrom, podľa chuti môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú citrónovú kôru. Do múky pridajte soľ, cukor, vajce, rozpustené maslo a toľko mlieka, aby vzniklo vláčne cesto.  Cesto rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru, potrieme rozpusteným maslom a rovnomerne posypeme…

Zobraziť viac