Aktuálne Recepty 

Ďatlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Tieto sušienky som začala piecť približne pred 3 rokmi na Vianoce. Súvislosť s predvianočným počasím a  dnešným ,,šedým” dňom vhodným na pridanie tohto receptu čiste náhodná. Natrafila som na recept, ktorý sa mi páčil  a mierne som si ho upravila podľa svojich potrieb. Zamenila som cukor za jačmenný slad a hladkú múku za špaldovú hladkú. Ďatle sú veľmi sladkým ovocím preto ak ich použijem pri pečení, následne šetrím pridaním cukrom na dosladenie výrobku. Ďalšie benefity: vysoký obsah minerálov, draslíka, železa, vlákniny.  Z korenín som použila škoricu a kurkumu v malom…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Hovorí dnešnej generácii niečo bezodpadová technológia?

Koncom osemdesiatych rokov sa tento pojem často skloňoval. Keďže som robila v spravodajstve Slovenskej televízie, túto tému sme spracovávali veľmi často. Hľadali sme pozitívne príklady všade. V priemysle, v poľnohospodárstve, v mestách, obciach.Niekedy sme si v záujme priniesť dobrú reportáž, pekný príklad aj vymysleli. Ja som však najlepšiu inšpiráciu našla u mojich svokrovcov. Bývali v malej dedinke na Strednom Slovensku. Hľadala som u nich odpadkový kôš. Načo? My nič nevyhadzujeme. Všetko si dochovali, dopestovali. Škrupiny z vajec pozobali sliepky, aby mali dostatok vápnika. Šupy zo zemiakov zjedli prasiatka. Zo starého…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci ananásový rez mojej svokry

Na takéto kusy, ako ona hovorila, sme sa vždy tešili, ale tento dezert sa robil  len na slávnostné príležitosti. V tom čase ananás nebol takou bežnou záležitosťou. Ananásová konzerva bola vďačnou súčasťou skoro každého darčekového koša. Na cesto potrebujeme: 8 vajec 8 lyžíc kryštálového cukru 8 lyžíc hrubej múky prášok do pečiva Krém: 2 dl mlieka 1 zlatý klas 200 g práškového cukru 250 g masla 1 konzerva ananásu Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, žĺtky a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Piškótu upečieme na vymastenom…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Tri základné kroky, ako zachrániť život svojich blízkych pri mŕtvici

Stal sa takýto prípad. Partia priateľov bola na výlete v prírode. Jedna zo žien  z ničoho nič spadla na zem. Ostatní jej chceli pomôcť vstať, ale ona povedala, že sa nič nedeje, že sa cíti dobre, že sa len potkla v nových teniskách. Bola síce bledá a vyčerpaná, ale zvyšok dňa už bolo všetko v pohode. Priatelia sa rozišli do svojich domovov a v noci manžel Inge volal sanitku, ktorá ju odviezla do nemocnice. O 23,00 zomrela. Príčinou smrti bola mŕtvica. Keby jej priatelia rozpoznali príznaky mŕtvice, žena by ešte…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Máte doma superpotraviny?

Čo sú superpotraviny? Sú to potraviny, ktoré obsahujú mimoriadne vysoké množstvo živín, ako sú antioxidanty, živé enzýmy, vláknina, minerály, a tým sú pre ľudský organizmus prospešnejšie v porovnaní s inými potravinami. Superpotraviny vlastne nie sú až tak neznáme, svoje liečivé schopnosti prejavili už pred tisíc rokmi, väčšinou v miestach, kde prebývala starodávna civilizácia. Tajomstvo veľkého obsahu živín je väčšinou spojené s drsnými podmienkami, v ktorých museli rásť. Napríklad púšte, vysoká nadmorská výška či tropické pralesy. Aké množstvo potrebujeme a je naše telo vôbec schopné ich absorbovať? Experimentovať s novými potravinami…

Zobraziť viac
Aktuálne Móda 

Kto je táto štýlová žena?

Keďže sa vám  Linda V Wright veľmi páčila, navštívili sme jej instagram a dozvedeli sme sa o nej, že sa narodila v roku 1948 v Texase, ale v roku 1978 nasadla do lietadla smer Paríž. Myslela si, že tam strávi len 2 -3 mesiace, ale žije tam dodnes. Pracovala pre módny dom Ralph Lauren, kde sa veľa naučila. Zmenilo jej to život a túto skúsenosť chcela využiť vo svojej vlastnej kreativite. Za svoju najcennejšiu skúsenosť považuje prijatie svojho individuálneho štýlu. Vytvorila si svoju vlastnú značku, ktorej zostala verná. Keďže jej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Za touto pochúťkou nášho detstva si každý aj dnes olíže prsty

Príprava je veľmi jednoduchá a urobte radšej viac, aby si všetci mohli naložiť toľko, koľko im chutí. Potrebujeme: 1, 5  l mlieka 7-8 vajec trochu škrobu soľ práškový cukor podľa chuti Liter mlieka necháme zovrieť. Medzitým oddelíme žĺtka od bielkov. Bielká vyšľaháme s trochou soli do tuha a pridávame lyžicou do vriaceho mlieka. Obrátime a potom pridáme žĺtka, ktoré sme  vyšľahali s tromi lyžicami cukru až kým masa nebude biela, dolejeme studené mlieko. Pridáme asi lyžicu škrobu. Potom pomaly túto zmes prilejeme do horúceho mlieka a necháme trochu prevrieť. Zdroj…

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Európa je pre nás všetkých, hovorí Monika Beňová

Napriek tomu, že si občas pofrfleme, že si nostalgicky zaspomíname aké bolo všetko iné, keď my sme boli násťročné, ako sa svet zmenil a čo všetko táto doba prináša, je Európska únia a naše spolužitie v tomto spoločenstve to najlepšie, čo svet dneška vôbec ponúka. Súčasťou Európskej únie sme sa stali pred 15 rokmi, boli sme vtedy tridsiatničky, štyridsiatničky, mali sme už deti a budovali sme si kariéru. Nie nadarmo platí staré, dobré porekadlo, čo sa za mladí naučíš, na starobu akoby si našiel. Boli sme lepšie pripravené na túto dobu,…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Každý sa môže dožiť 100 rokov, hovorí doktor Shigaki Hinohara

Shigaki Hinohara položil základy modernej japonskej medicíny, vďaka ktorej je Japonsko krajinou s najväčším počtom dlhovekých ľudí. Tu je niekoľko jeho tipov, ako sa dožiť vysokého veku Doktor Hinohara odporúča ísť do dôchodku  najskôr po 65 roku života. Skorší odchod do dôchodku bol zavedený vtedy, keď sa ľudia dožívali priemerne 68 rokov. Teraz je priemerná dĺžka života v Japonsku 84 rokov, takže aj odchod do dôchodku by sa mal posunúť. On sám pracoval takmer až do svojej smrti. Liečil pacientov, vydával časopis a pracoval 18 hodín denne. Veril, že hlavným…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čokoládové rezy s višňami

Jemná horká čokoláda a višne vytvárajú lahodnú pochúťku. Cesto: 150 g jemnej horkej čokolády 5 vajec 150 g masla 150 g cukru 80 g hrubej múky Plnka: 200 g nahrubo posekanej horkej čokolády 400 g šľahačkovej smotany 1 lyžica vanilkového cukru 1 pohár zaváraných višní Okrem toho: 1 čokoládu na polevu (môže byť čokoláda na varenie) višne na ozdobu Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Oddelíme žĺtka od bielkov. Maslo vymiešame s cukrom, schladenú, ale ešte teplú čokoládu vmiešame do krému. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do krému…

Zobraziť viac