Aktuálne Dobré rady 

Urobte si mandľové maslo

Veľmi jednoduchá príprava. Získate elixír zdravia. Potrebujete: 3 šálky nesolených mandlí 1 lyžica kokosového oleja (alebo aj iný s neutrálnou chuťou) Postup: Mandle vysypte na plech a dajte do predhriatej rúry (120 stupňov) na 10 – 15 minút. Ešte teplé vložte do výkonného mixéra. Mandle budú prechádzať niekoľkými fázami. Najskôr sa z nich stane hrubšia múka, potom jemnejšia. Ďalším mixovaním sa zmenia na lepkavú pastu. To sa už z mandlí uvoľňujú oleje. Ak mandle obsahujú málo vlastného oleja, pridajte rozpustený kokosový olej (alebo aj iný s neutrálnou chuťou). Miešajte dovtedy,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Lahodné mille -feuilles

Je to pôvodne francúzsky recept z troch vrstiev lístkového cesta a troch vrstiev krému. S drobným ovocím je obľúbený po celom svete. Potrebujeme: 500 g hotového lístkového cesta (najlepšie je maslové) 250 ml šľahačkovej smotamy 150 ml créme fraiche (dostať v Rakúsku, ale môžete ho nahradiť  s mascarpone zmiešané 1:1 s kyslou smotanou) 5 lyžíc práškového cukru 400 g drobného ovocia Príprava: Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rozvaľkajte lístkové cesto asi na hrúbku 5 mm, rozkrájajte ho na 6 štvorcov o veľkosti 12 x 12 cm, alebo na 9 obdĺžnikov…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Bylinky zo záhradky – korenie a liek

Bazalka Existuje 60 odrôd bazalky, líšiacich sa vôňou, chuťou, farbou a veľkosťou listov. Vôňou pripomína klinček alebo muškátový orech, ale aj citrón, má horskatú chuť, podstatné účinné látky sú éterické oleje, vitamíny C, A, B5, enzýmy a minerálne látky. Čerstvá vňať sa používa na ochutenie šalátov (listových, vaječných, hydinových), zeleninových a mäsových polievok, bylinkovej a rajčinovej omáčky, sušená pri príprave mäsa, na nakladanie zeleniny (uhoriek, tekvice a kyslej kapusty)celé suché stopky, sušenú pridávame počas varenia, čerstvú varíme len krátko (inak zhorkne). Oregano Má výraznú vôňu a trošku horkastú chuť, obsahuje éterické oleje, triesloviny a horčíny, používajú sa…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Prečo treba jesť maliny?

Maliny obsahujú množstvo cenných a zdraviu prospešných látok. Najdôležitejší je vitamín C, známy obranca kvalitného imunitného systému a ochranca pred virózami. Plody obsahujú aj pomerne vysoké množstvo vitamínu A.  Ten podporuje zdravý zrak, chráni bunky, ovplyvňuje kvalitu zubov, kostí, vlasov a pokožky a rovnako ako vitamín C bráni prejavom nachladnutia. Vitamín E, nazývaný aj tokoferol, sa považuje za silný antioxidant. Nakoľko spomaľuje proces starnutia buniek a spevňuje tkanivá, často sa pridáva do kozmetických výrobkov na omladenie pleti. Éčko tiež znižuje krvný tlak a napomáha plodnosti a správnej činnosti pohlavných žliaz.…

Zobraziť viac
Aktuálne Zaujímavosti 

Vedci zistili, že nervózne ženy potrebujú každý deň pohár šampanského

Táto správa sa určite stala senzáciou v ženskom svete! Vedci sa tomuto experimentu dlho venovali a ženy si do neho vyberali veľmi starostlivo. Zistili, že šampanské zvyšuje obranyschopnosť tela proti chorobám súvisiacim s vekom, ktoré sú neurofyziologickej povahy. Podľa odborníkov obsahuje pohár šampanského zložky, ktoré “zachraňujú” nervové bunky pred smrťou zo stresu. Lekári však odporúčajú vypiť najviac 100 ml denne, teda jeden pohár. Americkí vedci zase zistili, že víno je najlepším prostriedkom na zvýšenie aktivity mozgu. Takže vyberte si sami, či budete piť každý deň, alebo nie! Foto Lis

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guľáša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept na dve kvalitné a chutné domáce nátierky

U nás keď zostane varené, pečené, alebo dusené mäso, ktoré už nikomu nejde dole krkom, rozmixujem ho, pridám domácu masť, korenie, soľ, trochu horčice a nátierka je za minútku na svete. Ako obmenu pridám syr, uvarené vajíčko, alebo aj zeleninu z polievky. Keď sa takáto nátierka nezje hneď, v chladničke vydrží aj dva – tri dni. Ale najradšej máme oškvarkovú nátierku. Pol kila škvariek rozmixujem spolu s jedným  precedeným domácim lečom, alebo dusenou paprikou s rajčinami, pridám jednu lyžičku soli, korenie, dve surové vajíčka , trochu horčice. Dobre premiešam, dám…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Černice v sebe skrývajú veľkú silu

Práve teraz začínajú dozrievať. Okrem lesných sú obľúbené aj záhradné a majú úžasné účinky na náš organizmus: 1. Viažu voľné radikály, čím eliminujú srdcové a nádorové ochorenia. 2. Regenerujú sliznice i pleť, spomaľujú starnutie buniek. 3. Priaznivo pôsobia pri zápche, liečbe močových a žlčových ciest. 4. Chránia zrak pred vplyvom voľných radikálov. 5. Podporujú správnu funkciu nervov alebo svalov. 6. Pomáhajú pri liečbe reumy a prispievajú k zdravým zubom. 7. Tlmia horúčku a priaznivo pôsobia počas priebehu vírusových či zápalových ochorení. 8. Černice sa osvedčili, ako vynikajúci pomocník pri chudnutí. …

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Obed pre chlapa, ktorý celé dopoludnie robil v záhrade

Hovädzí guľáš s domácim chlebom Na prípravu potrebujeme: 1 kg hovädzej nožiny (močing) 1/2 kg cibule 4-5 zemiakov (dva menšie budú na zahustenie) olej 2 strúčiky cesnaku soľ čierne korenie rasca celá sladká červená paprika štipľavá paprika podľa chuti majoránka Na oleji opražím nadrobno pokrájanú cibuľu. Nevadí, keď sa trošku prichytí o dno a zhnedne (trvá to dlho, aj pol hodiny). Pridám nakrájané mäso. Restujem spolu s cibuľou, kým mäso nepustí šťavu. Pridám rascu, čierne korenie, soľ, červenú papriku, chvíľu restujem a pridám cca 1 l vody, ktorú som si…

Zobraziť viac
Aktuálne 

Pustiť muža nakupovať je niekedy dosť rizikové

Minule mi jedna známa hovorila, že ona sa vôbec nestará o nákup. Všetko zabezpečí manžel. Má prehľad, čo chýba v špajze, v chladničke…Myslím si, že to môže len taký muž, ktorý aj varí. Inak by ho nenapadlo skontrolovať, či je ešte olej, hladká múka…Ale sú aj takí muži, ktorí radi chodia po obchodoch len tak. Ako aj ten môj. Vyberie sa do niektorého supermarketu a zakaždým kúpi údenú klobásu (hoci máme niekoľko kíl domácich, zamrazených od Vianoc, ktoré sú oveľa lepšie, kvalitnejšie), oškvarky, slaninu a aby  zahlušil výčitky svedomia, tak…

Zobraziť viac