Aktuálne Dobré rady 

Prečo treba často jesť pečenú cibuľu?

Naši predkovia podobné články nečítali a predsa sa stravovali veľmi zdravo. Môj svokor miloval na domácej masti opečenú cibuľu. S dobrým chlebíkom to mohol jesť aj každý deň. Chutila mu a že to bolo aj veľmi zdravé, určite nevedel. My dnes už však vieme, že cibuľa má veľmi silné antibakteriálne účinky. Je známe, že cibuľa s medom lieči bronchitídu a pneumóniu, zmierňuje kašeľ. Nastrúhaná cibuľa dokonca zmierňuje bolesti v ušiach a dokonca môže znížiť aj telesnú teplotu. Len málokto vie, že nielen čerstvá, ale aj pečená počas tepelného spracovania nestráca…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Chcem niečo povedať na tému klimatické otepľovanie, životné prostredie

Polovicu života som prežila v minulom režime. Moji rodičia boli robotníci, ale mali sme sa veľmi dobre. Žili sme v peknom rodinnom dome so záhradou, kde sme si všetko dopestovali. Napríklad zemiaky na zimu. Nikdy nezabudnem, ako som musela každý deň oberať mandelinky, odtrhávať listy, na ktorých boli vajíčka. Fuj! Ale zemiaky mali chuť, vôňu, aj konzistenciu. Mali sme veľa ovocných stromov, ktoré sadil otec, strihal ich, staral sa o ne. V zime sme jedli len jabĺčka z našej úrody. Boli vynikajúce. Veľmi nám chutili postrúhané s mrkvou, medom a…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Spoveď Lenky, pacientky so schizofréniou: Z budúcnosti nemám strach…

Lenka, 46, je umelkyňa, hlboko spirituálna osoba, priam étericky a krehko pôsobiaca, ktorá sa naučila bojovať so schizofréniou najmä vďaka svojej viere. Nemá z ničoho strach, a napriek svojej krehkosti z nej srší nevídaná sila ducha a vôle. Maľuje hlavne pre radosť, ale darí sa jej obrazy aj vystavovať a predávať… Kedy ste si prvýkrát uvedomili, že sa s vami niečo deje? L: Prejavilo sa to pred 10 rokmi v Los Angeles v USA. Bola som vtedy zamilovaná do jedného chalana, jedla som len surové ovocie a zeleninu a veľa som maľovala. V podstate som…

Zobraziť viac
Aktuálne Vzťahy 

Moja starostlivá mama: „Dobre si všetko zapamätaj, aby si vedela, keď budeš mať 92, ako to chodí.“

Uprostred noci ma zobudil šramot. Idem za zvukom. Lúč svetla osvetľuje postavu pred otvorenými dverami chladničky. „Prečo je tu tak zima?“ ozve sa „Kde som to?“, „Som hladná“ pokračuje roztrasený hlas. Odvediem ju do rozostlanej postele: „Chvíľu počkaj, urobím čaj a vianočku donesiem.“ Jedla hltavo a zapíjala čajom. Zmätenosť pomaly ustupovala. Prisadla som si a hladila jej ohnutý chrbát. Dojedla, dopila a grgla si ako riadny chlap. „Pánboh zaplať“ skonštatujem. „Prečo má Pánboh zaplatiť, keď si grgnem ?“ pýta sa a zasmeje sa svojej otázke. „Vieš, keď som bola malá,…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Vďaka tomuto neviniatku nám nešiel internet

Zrazu prestal fungovať internet. Boli štyri hodiny popoludní  a rýchlo som zavolala do Telekomu. Slečna ma spojila s technikom. Vyskúšali sme, čo sa dalo a nič. Prepol na iných technikov, ale tí napísali sms, že poruchu odstránia do 48 hodím. Na druhý deň okolo 10- tej som už bola rozčúlená, že čo im to môže toľko trvať, že sa idem, ako dlhoročný zákazník tejto firmy sťažovať. Už, už som chcela volať,  keď v tom zvoní telefón. Technik: „Ste doma? O chvíľu som u vás.“ Prišiel, pozrel pod stôl na DSL…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jednoduchá pečeňová paštéta

Výborné pre návštevu, ale aj na raňajky, či večeru s čerstvým chlebom a jarnou zeleninou. Potrebujeme: 400 g kuracej pečienky 1 lyžička soli 1lyžička vegety 1/2 lyžičky mleté čierne korenie 4 vajcia 1 šľahačková smotana 15 dkg masti, najlepšie ak máte kačaciu Príprava: Pečienku očistíme, zomelieme, alebo rozmixujeme. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Vymastíme obdĺžnikovú formu na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch cca hodinu. Necháme vychladnúť a môžeme krájať. Pre lepšiu chuť môžete vrch potrieť kačacou masťou. Výborné aj s kyslými uhorkami. Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Špenátovo – lososový závin. Vyskúšajte a neobanujete!

Vynikajúce pohostenie pre veľkonočných hostí. Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta (najlepšie je maslové), alebo filo cesto 1/4 kg čerstvého špenátu, môže byť aj mrazený listový 150 g údeného lososa – plátky 1 menšia cibuľa 1 strúčik cesnaku soľ čierne korenie vajce na potretie ľanové semienka na posypanie 2 lyžica masla Postup: Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu, chvíľu restujeme. Potom pridáme umytý a usušený špenát a pretlačený cesnak. Osolíme a okoreníme. Zmes necháme vychladnúť. Cesto rozvaľkáme. Ak máme plátkové filo cesto, tak každý jeden plátok pokvapkáme rozpusteným maslom a…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Náš organizmus potrebuje zinok. Prečo?

Organizmus človeka obsahuje 2-4 g zinku. Nevyhnutný je pre imunitné systémy, prenos genetickej informácie, degradáciu aj výstavbu bielkovín, nukleových kyselín, sacharidov, lipidov (ľudské tuky), niektorých hormónov (inzulín), ale i glykolýze či oxidácii etanolu. Napomáha stabilite bunkových membrán, buniek, väziva či tvorbe spermií. Bystrí zmysly (čuch, chuť, zrak), podporuje elasticitu kože, rast vlasov. Obsiahnutý je vo vyše 200 enzýmoch. Zinok patrí medzi dnes dosť skúmané minerály (aj v súvislosti s prevenciou covidu), denne sa dozvedáme o jeho ďalších prínosoch. Nedostatok zhoršuje schopnosť zvládnuť infekcie, ale aj narušuje nočné videnie, čuch, chuť,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kapustový šalát s francúzskym dresingom

Aj z obyčajnej kapusty môžete urobiť francúzsky šalát. A je vynikajúci. Potrebujeme: 1/2 hlávky kapusty 2 lyžice oleja (repkový, slnečnicový) 2 lyžice citrónovej šťavy 2 lyžičky francúzskej horčice 1/4 lyžičky soli 1 lyžička rasce Postup: Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Vymiešame si dresing, bude hustejší, skoro ako majonéza. Do kapusty pridáme rascu, zalejeme dresingom a necháme na chladnom mieste odstáť. Šalát je výborný napríklad k pečeným kuracím stehnám, ktoré som celú noc marinovala v cesnaku a korení. Text a foto Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Riziko úrazov je teraz v lete vyššie. Viete ako poskytnúť prvú pomoc?

Pri zlomeninách je najdôležitejšie končatinu znehybniť. Ak čakáme na  záchrannú zdravotnú službu najjednoduchšie je nechať postihnutého v relaxačnej polohe s podopretím, za minimálnej manipulácie s postihnutou časťou tela. Je to veľmi dôležité najmä pri podozrení na poranenie chrbtice, ku ktorému môže dôjsť pri rôznych pádoch a, bohužiaľ, v letnom období sa s týmto môžeme stretnúť pri skákaní do bazénov či iných vodných plôch. Platí teda, že s postihnutou časťou tela manipulujeme minimálne. Pokiaľ je to pre presun nevyhnutné, čo najlepšie zafixujeme. Hornú končatinu obyčajnou šatkou, opaskom, kusom dlhšej látky. Dolné končatiny sa najjednoduchšie znehybňujú prisunutím „zdravej“…

Zobraziť viac