Aktuálne Recepty 

Majonéza z jabĺk

Nie je to doslova majonéza, ale vynikajúca jablková omáčka, hodiaca sa k mäsu, ale aj na studenú kuchyňu. Potrebujeme: 3 kyslejšie jablká 1 lyžica horčice 1 lyžica citrónovej šťavy 1,5 lyžičky cukru 1 lyžička soli 100 ml oleja Príprava: Jablká očistíme a upečieme v rúre do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez sito a ešte dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu, soľ, cukor a opäť mixujeme. Nakoniec tenkým prúdom za stáleho mixovania lejeme olej. Budete prekvapení konzistenciou, ale aj chuťou tejto omáčky. Foto Pixabay.com

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

„Mám zvýšený cholesterol. Čo s tým?“ – s pribúdajúcim vekom si čoraz viac ľudí kladie túto otázku.

Aj keď je cholesterol vo všeobecnosti vnímaný negatívne, treba povedať že v tele plní veľa dôležitých úloh. Zúčastňuje sa na tvorbe niektorých hormónov, pomáha vytvárať vitamín D a žlčové kyseliny… Vysoká hladina cholesterolu však napomáha vzniku aterosklerózy, ktorá má vážne následky na zdravotný stav. „Ako je to možné, že mám vysoký cholesterol?“ – pýta sa človek, ktorého sa to týka. Príčin je viacero. Vysoký príjem nasýtených mastných kyselín (nachádzajú sa hlavne v živočíšnych tukoch – salámy, fašírky, paštéty, syry, smotana, maslo, sušienky, chipsy, čokoláda, maslo, koláče, stužené margaríny a tuky),…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

,,Už roky podstupujem v marci jarnú očistnú kúru“ – konštatuje chlapík, ktorý sa vo vysokom veku teší ,,železnému“ zdraviu

Jarná prechádzka optimizmom naplní každého človeka a dokáže spojiť príjemné s užitočným. V prebúdzajúcej sa prírode objavíme prvé liečivé rastliny, ktoré osožia zimným obdobím oslabenému telu. ,,Kráľom“ tohto obdobia je žihľava. Mladé výhonky vykúkajú zo zeme už v marci, v plnej kráse sa prejavia v apríli. ,,Už roky podstupujem v marci jarnú očistnú kúru“ – konštatuje chlapík, ktorý sa vo vysokom veku teší ,,železnému“ zdraviu: ,, Každé ráno si nazbieram dve hrste mladých žihľavových výhonkov. Poviem Vám, pália poriadne. Vyumývam ich a zalejem pol litrom vriacej vody. Nechám vylúhovať 20…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Jedlá sóda, všestranný prášok do pečiva

Nemusíte kupovať drahé prostriedky v drogérii. Jedlá sóda vám pomôže v mnohých každodenných situáciách. Súčasne chráni životné prostredie, aj vašu peňaženku. Ponúkame vám 11 zaujímavých tipov, kde ho môžete použiť. Predĺži život vašim kvetom Určite je pre každú z nás sklamaním, keď dostaneme drahú kyticu a po niekoľkých dňoch krásne kvety zvednú. Životnosť rezaných kvetov predĺžite, keď do vázy s vodou dáte lyžičku jedlej sódy. Kvety vydržia dlhšie čerstvé. Páli vás záha? Obvykle po skonzumovaní ťažkého jedla, alebo alkoholu. Žiaden problém. Už naše babičky používali jedlú sódu proti páleniu záhy.…

Zobraziť viac
Aktuálne Móda 

Biela košeľa v zrelom veku omladzuje, ale je aj veľmi elegantná

Ja osobne sa priznám, že v mojom šatníku prevažuje čierna. Som blondína a preto si myslím, že mi pristane. Určite to má tak veľa z vás, ktoré práve čítate tento článok. Ale nie je to správne. Pozrime sa na ženy v niektorých západných krajinách. Čím staršia, tým bledšie farby má na sebe. Prevažuje bledomodrá, béžová, biela. Krásne ich to omladí. To, ako sa obliekame závisí predovšetkým od osobnostného typu, záľub, postavy. Sme rôzne, ale prevládajú dve základné kategórie. Sú ženy konzervatívnejšie, tradičné, ktoré nemajú rady zmeny, nové veci a neradi…

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Justína a Oľga pracujú ako sestry už vyše päťdesiat rokov. Ako si spomínajú na svoje začiatky?

Justína pracuje v pneumologickej ambulancii od roku 1971. K tomuto povolaniu ju však v študentských časoch priviedla náhoda. Naopak, Oľga si svojím povolaním splnila detský sen. Ako si spomínajú na svoje začiatky či najťažšie chvíle?  Justína Kandríková, sestra pneumologickej ambulancie Počas študentských čias chcela byť kaderníčkou. V škole sa jej však darilo a mala výborný prospech. Triedna učiteľka ju vybrala a presvedčila, aby šla na strednú zdravotnícku školu. „Vybrala mi povolanie, ktoré by som teraz nevymenila. Hneď po škole som nastúpila na interné oddelenie, no nebola som tam dlho, pretože sa potom otvorila…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma teší 

Ktorú knihu ste mali v detstve najradšej?

Ako sme prežili naše detstvo? Stále vonku hraním sa na naháňačku, škôlku sme si nakreslili  hocikde na cestu a už sme skackali, s loptou vybíjanú, na schovávačku…. A keď vonku pršalo, tak sme veľa čítali. Ja som prečítala všetky rozprávky, ktoré sa dali kúpiť a niektoré aj viackrát. Ale bezkonkurenčne som mala najradšej knihu Nevedkove dobrodružstvá a Nevedko v slnečnom meste.  Kniha napísaná  s nezvyčajnou fantáziou a výmyslami, ktoré by v podstate mohli aj fungovať. Fafrni a fafrnky, tak sa nazývali kratuľkovia. Nevedko, Vševedko, Vrčiak, Mlčiak, Pilulka, Šroubik, Cicuška, Modročka,…

Zobraziť viac
Aktuálne Čo ma teší 

Cesto, kysnuté pod vodou. Poznáte to?

Varíme zdravo, chutne a hospodárne. Podľa tejto knihy z roku 1955 sme sa s mojou sestrou učili variť. Bolo z čoho vyberať. Odhadujem, že je v nej možno aj 5 tisíc receptov, dobrých rád, návodov, veď kniha má 660 strán. Listujem si v nej a je tu množstvo zaujímavých receptov, o akých som vo svojom živote ešte ani nepočula, hoci som v nej často listovala.  Napríklad: (prepíšem ho doslova) Cesto kysnuté pod vodou Na závin a drobné pečivo 50 dkg múky (polovica hladkej a polovica hrubej), 5 dkg cukru, 20…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nadýchaná vianočka podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Vianočku máme všetci radi a máme svoje osvedčené recepty. Ako ju robí kuchár, ktorý veľa rokov získaval skúsenosti v Nemecku v Rakúsku? Potrebujeme: 600 g polohrubej múky 1/2 l mlieka 80 g bravčovej masti 100 g práškového cukru štipka soli 1 kocka droždia 1 vajce do cesta 1 vajce na potretie 1 hrsť hrozienok namočených vo vode Postup: Najskôr si urobíme kvások z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, vlažnú masť, cukor, vajce, soľ, hrozienka a hotový kvások. Všetko dobre vymiesime a premiestnime na…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Včasnou prenatálnou diagnostikou sa môže tehotná žena pripraviť na pôrod dieťaťa s Downovým syndrómom

Dvadsiaty prvý marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Oficiálne sa oslavuje od roku 2012, a to na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov. Cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o Downovom syndróme a výzva OSN, aby sa práve v tento deň viac o Downovom syndróme písalo, hovorilo a diskutovalo. Čo je príčinou najčastejšieho genetického ochorenia a ako sa dá Downov syndróm odhaliť? Na otázky odpovedá prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA.   „Downov syndróm vzniká vo väčšine prípadov ako spontánna mutácia, kedy dochádza k navýšeniu 21 chromozómu, a teda postihnutý jedinec má 3 chromozómy…

Zobraziť viac