Aktuálne Vaše príbehy 

Moja vyše 90 ročná mama s hrôzou pozerá, čo sa to deje.

Moja mama má vyše 90 rokov. Jej hlavnou zábavou je televízor. Je celý deň s postavami súdnych siení, s Voštinárovým Inkognitom, policajtmi v akcii, s duchovným slovom Luxu a pravidelnými hlučnými reklamami,… Uzatvorený svet sa stáva reálny,… „Pozri pozerajú sa na mňa.“ a zakýva do TV. To sa často stáva. Ale položí kontrolnú otázku, či ju môžu vidieť. „Nie nemôžu“ odpoviem. Zatvári sa, že ja o tom nič nemôžem vedieť a s postavami komunikuje ďalej. Posledné dni samé zlé správy o počte nakazených. S hrôzou pozerala, čo sa to deje.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guláša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Aktuálne Móda 

87 ročná Dorie Jacobson z Las Vegas si stále drží svoj štýl

Priznám sa, že by som chcela takto vyzerať, keď  budem mať 87 rokov. Mnohí sa tohto životného obdobia obávajú, ale naša hrdnka je úžasným príkladom toho, že život môže byť aj v starobe bohatý, zaujímavý a že aj žena v tomto veku môže byť atraktívna.  Dorie má 87 rokov, žije v Las Vegas a je módnou influencerkou, štýlovou ženou, atraktívno dámou. Určite to nie je babička v našom ponímaní žien v tomto veku. Dorie si zachovala záujem o život, rada sa pekne oblieka a vzbudzuje pozornosť. A čo je najdôležitejšie,…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Hovorí sa, že sme takí zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?

Práve tu neustále prebiehajú  dôležité boje nášho imunitného systému proti nebezpečným votrelcom. A že ich je dosť! Sliznica čreva tvorí podstatnú časť slizničnej imunity; na jej vitalite neraz závisí, kto bude víťaz. Dokonalý mechanizmus v ktorom má všetko svoje presné miesto a funkciu – ako inak výstižnejšie definovať ľudské telo? Napriek tomu dokáže stále prekvapiť vedeckú  obec i širokú verejnosť. Najmä teraz by sme sa mali obzvlášť zaujímať o to, ako sa správne starať o svoje zdravie. Čo to však presne znamená „byť zdravý“? Definícií je viacero, pričom každý z nás má bezpochyby aj svoju vlastnú…

Zobraziť viac
Aktuálne Zaujímavosti 

Ste cholerik, flegmatik, melancholik alebo sangvinik? Aká je vaša nervová sústava?

Dnešná psychológia stále využíva rozdelenie osobností podľa typov nervovej sústavy, ktoré kedysi určil geniálny ruský fyziológ, psychológ a lekár Ivan Pavlov. Každý z nich sa v reálnom živote vyskytuje len zriedkavo v čistej forme, u väčšiny z nás prevládajú vlastnosti dvoch alebo troch typov. Podľa toho, či ste cholerik, flegmatik, melancholik alebo sangvinik, sa budú odvíjať aj vaše reakcie v emočne vypätých situáciách. Cholerik – je extrovert, často emocionálne labilný. Je preňho typické, že stále naháňa nejaké ciele, je nadmieru aktívny, vydáva veľa energie, a preto je jeho nervová sústava…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Viete rozoznať kvalitu od braku v ponuke syrov?

Syrov je v obchodoch toľko, že sa v nich dá stratiť rovnako ľahko ako v bludisku. Aby sme rozoznali kvalitu od braku, stačí vedieť pár vecí a čítať etikety. Každý vie, že syry sa delia podľa toho, z akého mlieka pochádzajú. Ibaže tým sa orientácia v nich a najmä v ich kvalite zďaleka nekončí. Naopak. „Syry sa vyrábajú z toho najkvalitnejšieho kravského mlieka a z neho do syra prechádzajú tuky, bielkoviny a celé spektrum vitamínov a minerálov, najmä vápnik,“ hovorí potravinár Ing. Pavol Ďurkáč, manažér výroby a vývoja spoločnosti LevMilk, ktorá sa výrobe syrov venuje už vyše 50 rokov. Pôvod mlieka má samozrejme vplyv na…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Poznáte hodnoty svojho tlaku? Sú rovnako dôležité ako vaša adresa, či krvná skupina!

Lekári vyzývajú širokú verejnosť, aby si počas nasledujúcich dní (minimálne tri, ideálne však sedem dní) správne monitorovali svoj tlak krvi (TK), zapisovali si zistené hodnoty a následne tieto zistené údaje riešili aj so svojím obvodným lekárom v rámci preventívnej prehliadky. Počas nasledujúcich dní si môžete stiahnuť záznamník tlaku krvi a srdcovej frekvencie, resp. dotazník na webovej stránke Únie pre zdravšie srdce (presrdce.eu). Po stiahnutí si ho vytlačte a postupne si do neho zapisujte jednotlivé namerané hodnoty. Pri meraní tlaku krvi však platí zopár zásad, aby merania boli čo najsprávnejšie. Pred každým meraním by mal…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Radšej sa pýtajte ako sa mi darí, než ako sa mám!

Darí sa mi dobre. ešte môžem pracovať, mám teda opatrené tie prepotrebné malé ciele, mám peknú rodinu s dobrými vzťahmi, mám príjemný byt, za 15 minút som pešo v prírode, som v podstate zdravá, na zopár jaziev na tele a na duši, a jednu titánovú platničku v zápästí… ľavú ruku v lakti nevystriem, od nevydarenej operácie, ale viem s tým existovať, aj plávať… na pravom oku mám zdeformovanú sietnicu, ale keď ho privriem, vidím, čo potrebujem. zvykla som si dávno na MHD, aj ostatnú hromadnú prepravu, občas nechápem, čo sa…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúca domáca žemľová knedľa s hovädzím v chrenovej omáčke

Uvariť hovädzie mäso vieme všetci. Ani  chrenová omáčka by nám nemala robiť problém, ale kvalitná domáca žemľová knedľa, to si už vyžaduje dobrý recept a aj skúsenosť. Na knedľu potrebujeme: 6 rožkov 4 vajcia 100 g nakrájanej údenej slaniny 1 veľká nakrájaná cibuľa za hrsť petržlenovej vňate 1/2 l mlieka soľ muškátový oriešok 1 prášok do pečiva Postup: Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, cibuľu orestovanú na masti, petržlenovú vňať, mlieko, soľ, muškátový oriešok, prášok do pečiva a všetko dobre zamiešame. Alobal potrieme olejom a vyformujeme žemľovú hmotu. Zrolujeme, konce…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Šetrilo sa u vás doma? Spomienky Anky Kollárovej

Všetko jedlo sme si dokázali doma dopestovať a dochovať. Do obchodu sa chodilo len po cukor, soľ, kakao… prášky na pranie, mydlá a iné nutnosti, ale základné suroviny sme mali z našej záhrady a našich polí, počnúc múkou z obilia z našich polí a zomletou v našom dedinskom mlyne, olejom z našich slnečníc a lisovaným v neďalekej lisovni, makom, strukovinami, orechmi a inými dobrotami. Mlieko a maslo sme mali od našich dvoch kozičiek, na rannú praženicu padlo za obeť hodne vajíčok od našich sliepok, husí a kačiek, ale aj zajacov…

Zobraziť viac