Aktuálne Recepty 

Jogurtový koláč pripravený z lístkového cesta za 30 minút

Ak chcete mať rýchlu a jemnú pochúťku, vyskúšajte tento recept. Potrebujeme: 1 balenie štrúdľového cesta (plátkového) 8 vajec 1 kg kvalitného smotanového jogurtu 300 g cukru citrónová kôra z polovice citróna vanilková aróma Príprava: Vajcia dobre vymiešame s jogurtom tak, aby mal smotanovú štruktúru. Pridáme cukor, vanilku a citrónovú kôru. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Plech vyložíme papierom na pečenie a položíme naň jednu polovicu lístkového cesta, nalejeme jogurt a prikryjeme druhým cestom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 30 minút pri teplote 180 stupňov. Pred pečením môžeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Pite červené víno, zelený čaj a jedzte čokoládu

Všetci chceme byť zdraví. Pomocnú ruku nám podáva aj príroda. Buďte aktívny Čím viac budete chodiť, behať, plávať, tým budete zdravší. Nestačí raz za čas poumývať okná, aktívny pohyb je potrebný každý deň. Postavte sa V súvislosti s fyzickou aktivitou je dôležité, ak máte napríklad sedavé zamestnanie, častejšie sa postaviť. Je to dobré nielen pre srdce, ale aj pre chrbticu. Prekrví sa mozog a zabránite vzniku senilnej skleróze. Pohár vína denne Dva deci vína, to je ideálne množstvo. Posilní vaše cievy a uvoľní nervový systém. Pohár vína denne je elixír…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi zaoberať, rozoberať ich vo svojim vnútri a to nie je dobre. Nevyriešené problémy škodia nášmu organizmu. Anglický psychoterapeut Sean Grover dlho študoval, kde sa ukladajú naše potláčané emócie. Zistil, že rôzne prežívané emócie sa v našom tele fyzicky ukladajú. Tento jav sa nazýva somatizácia – tendencia prežívať psychickú záťaž vo forme fyzických symptómov. Tieto telesné príznaky sa nazývajú psychosomatické príznaky. Samozrejme, že nie všetky emócie, ktoré prežívame sú psychosomatické. Ale keďže Grover študoval fyzické reakcie…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Kurkuma s medom – silné antibiotikum

O  kurkume sa píše často. Ľudia ju väčšinou používajú v kuchyni, lebo má výnimočnú chuť a farbu. Ale kurkuma sa už niekoľko storočí používa aj v alternatívnej medicíne. Toto korenie obsahuje účinnú látku kurkumín, ktorá zmierňuje zápal a vie si poradiť s mnohými tráviacimi problémami. Podľa niektorých odborníkov je kurkumín aj istou prevenciou proti rakovine. Má proti plesňové a antibakteriálne vlastnosti. Kurkimín chráni DNA. Ovplyvňuje 700 génov, ktoré sú zodpovedné za 160 zdravotných problémov. Chráni našu pečeň, rieši problémy s dýchaním, je účinný pri poruchách imunity a pri neurologických problémoch.…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Kakaové bôby od Dr. Oetker: Dokonalý superfood zážitok

Nekonečná energia a dobrá nálada? Áno, aj vďaka unikátnej superpotravine so všestranným a moderným využitím. Spoznajte novinku od špecialistu na kakao  – Drvené kakaové bôby Dr. Oetker, ktoré si okamžite zamilujete. Spoznajte super NOVINKU – Drvené kakaové bôby Dr. Oetker, ktoré sú modernou superpotravinou so všestranným a atraktívnym využitím. Vyznačujú sa jemne chrumkavou konzistenciou, ľahko korenistou a príjemne horkastou čokoládovou chuťou a vôňou, ktorým garantovane podľahnú vaše chuťové poháriky. Kakaové bôby sú ideálne ako originálna prísada do cesta, alebo dekorácia na rôzne múčniky či sladké pečiva. Jedinečné využitie si nájdu aj pri príprave…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Paradajkový pretlak bez zavárania. Robím ho takto už roky.

Suroviny na cca 3 kg paradajok: 3 lyžice kryštálového cukru 1 1/2  lyžice soli Rajčiny umyjem, nakrájam priamo do hrnca na menšie kúsky. Vezmem ponorný mixér  a dobre premyxujem na kašu. Položím na šporák, pridám soľ a cukor ( ale zmes aj okoštujem, aby vyhovovala našim chutiam, takže podľa chuti môžem ešte cukor, alebo soľ pridať) a varím do zhustnutia. Horúce nalejem do pripravených umytých a suchých pohárov, uzavriem a otočím na 5 minút uzáverom dole (podobne, ako keď sa robí džem). Po 5 minútach poháre otočím a počúvam, ako…

Zobraziť viac
Aktuálne Pre zábavu 

Vedci zistili: nervózne ženy potrebujú každý deň pohár šampanského!

Táto správa sa určite stala senzáciou v ženskom svete! Vedci sa tomuto experimentu dlho venovali a ženy si do neho vyberali veľmi starostlivo. Zistili, že šampanské zvyšuje obranyschopnosť tela proti chorobám súvisiacim s vekom, ktoré sú neurofyziologickej povahy. Podľa odborníkov obsahuje pohár šampanského zložky, ktoré „zachraňujú“ nervové bunky pred smrťou zo stresu. Lekári však odporúčajú vypiť najviac 100 ml denne, teda jeden pohár. Americkí vedci zase zistili, že víno je najlepším prostriedkom na zvýšenie aktivity mozgu. Takže vyberte si sami, či budete piť každý deň, alebo nie! Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáca tlačenka podľa Karola Hrčku

Táto tlačenka má tú výhodu, že presne viete, čo jete. Že ak dáte kvalitné suroviny, správne dochutíte, výsledkom bude nadšená celá rodina.   Potrebujeme: 1 zadné bravčové koleno 3 ks bravčové nožičky 2 ks bravčový jazyk 1/2 kg bravčovej kože 1/2 lyžičky soli do vývaru 3-4 strúčiky cesnaku 2 a pol lyžičky mletej papriky 1 a pol lyžičky majoránky čierne korenie soľ na dochutenie 2 vrecká na tlačenku Postup: Koleno, paprčky, jazyk a kožu umyjeme, zalejeme vodou, pridáme soľ a dáme variť. Keď je všetko mäkké, precedíme a z vývaru…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Jablko ako liek

Jabloň pochádza z malej Ázie. Tam v hĺbke histórie ľudstva rástla spontánne, jej divé plody boli už veľmi chutné, vyhľadávané a vážené. Jablko je duiretické a pomáha vylučovať močové kyseliny. Je zároveň účinné pri zápche i hnačke, znižuje hladinu cholesterolu a cukru. Okrem sodíka, draslíka, horčíka, fosforu, síry a chlóru obsahuje aj kysličník kremičitý a hliník. Ďalej je to pektín (kontroluje cholesterol a redukuje ochorenia krvného obehu), cukor, kyselina jablčná, vitamín B, C, A a E, ľahko asimilovateľné cukry (glukózu, fruktózu a levulózu – preto je vhodné aj pre diabetikov), trochu bielkovín, éterické zlúčeniny ovocných kyselín a fytohormóny, ktoré stimulujú rast detí.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji chlapi si ju rozkázali a keďže som hotové cesto nemala, tu je môj recept na výborné rýchle cesto na závin. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 250 g zmäknutého masla 2 dcl jogurtu ( môže aj kyslé, či sladké mlieko) 1 lyžica kryštálového cukru štipka soli Postup: Všetky prísady si  zmiešame v miske. Platí, že ak je cesto husté, pridáme mlieko. Necháme postáť 1 hodinu v chlade.Potom urobíme 4 bochníky, ktoré na tenko rozvaľkáme a plníme…

Zobraziť viac