Ako to robím ja Aktuálne 

Storočný zemiakový koláč

Cesto: 400 g hladkej múky 350 g uvarených zemiakov 1 vajce prášok do pečiva vanilkový cukor 50 g práškového cukru 250 g rastlinného tuku Plnka: 1 kg nastrúhaných jabĺk 4 lyžice kryštálového cukru 1 lyžička škorice Postup: Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Varíme zdravo, chutno a hospodárne – džatky

Táto kuchárska kniha vyšla v roku 1955, má 660 strán a podľa môjho odhadu je tam aj 5 tisíc receptov, dobrých rád a návodov. Včera som robila džatky. Je to jednoduché zemiakové jedlo, z ktorého sa za pár centov naje celá rodina. Potrebujeme: 800 g zemiakov 100 g hladkej múky 40 g masti 40 g údenej slaniny 60 g cibule voda soľ Očistené zemiaky pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení ich scedíme, pridáme hladkú múku, premiešame a necháme na okraji sporáka asi 5 minút. potom vypracujeme na hladké…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

5 superpotravín pre krásu, mladosť a zdravie

Samozrejme, že produktov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu je oveľa viac, ale nasledujúcich päť by sme mohli nazvať aj superpotraviny. Dôležité je, že sú aj cenovo dostupné a možno niekedy aj podceňované. Ale ich pravidelná konzumácia urýchľuje metabolizmus, zvyšuje pracovnú výkonnosť, dodáva energiu a vitalitu, zlepšuje pohodu, dodáva žiarivý a zdravý vzhľad. Olivový olej Len málo produktov má toľko zdraviu prospešných látok ako práve olivový olej. Možno poviete, že nie je práve lacný, ale koľko ho spotrebujete na ochutenie šalátov? Olivový olej je prírodný antioxodant, obsahuje veľa mastných kyselín a vitamínov…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tie najlepšie šišky na svete

Veľmi  dobrý recept. Veríme, že aj tieto šišky potešia celú vašu rodinu. Kvások: 250 ml vlažného mlieka 1 PL kryštálového cukru 42 g droždia Cesto: 500 g hladkej múky Štipka soli 2 PL práškového cukru 2 žĺtky 1 vajce 1 PL citrónovej kôry 50 ml rumu 50 ml rozpusteného masla masť na vyprážanie práškový cukor na obaľovanie malinový lekvár Postup: Do hrnčeka dáme mlieko, cukor a nadrobené droždie. Necháme 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, žĺtky, vajce, citrónovú kôru, rum, maslo a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Radi si zdriemnete počas dňa?

Niekto nemá problém zaspať kdekoľvek a kedykoľvek. Len si sadne v čakárni u lekára a už drieme, alebo v dopravnom prostriedku. Obdivujem hlavne tých ľudí, ktorí dokážu zaspať v lietadle. Odhliadnuc od toho kde sa vám počas dňa začne driemať, nebráňte sa. Doprajte si to potešenie. Popoludňajší spánok má svoje výhody. Stačí pol hodiny a telo dostane obrovský prísun energie. Okrem toho sa v tele uvoľňuje hormón šťastia. Serotonín sa totiž počas spánku aktivizuje, čo prispieva k dobrej nálade. Zvyšuje sa aj schopnosť koncentrácie. Odborníci  hovoria, že popoludňajší spánok rovná…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Každý musí začať od seba!

Polovicu života som prežila v minulom režime. Moji rodičia boli robotníci, ale mali sme sa veľmi dobre. Žili sme v peknom rodinnom dome so záhradou, kde sme si všetko dopestovali. Mali sme veľa ovocných stromov, ktoré sadil otec, strihal ich, staral sa o ne. V zime sme jedli len jabĺčka z našej úrody. Boli vynikajúce. Veľmi nám chutili postrúhané s mrkvou, medom a s citrónovou šťavou. V sobotu bola vždy na obed fazuľová polievka na sladko s domácimi slížami. Otec mal svoj veľký tanier, z ktorého jedol len takúto kvalitnú…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako robím domáce müsli tyčinky?

Keď chcem, aby boli naozaj kvalitné a z tých surovín, ktoré mám najradšej, urobím si ich sama. Na tie moje potrebujeme: Potrebujeme: 100 g mandlí (lieskových orieškov) 100 g vlašských orechov 100 g sezamových semienok 100 g ovsených vločiek 100 g hrozienok 125 g masla 3 lyžice hnedého cukru 3 lyžice medu Postup: Orechy nasekáme a spolu s vločkami vysypeme na plech a dobre premiešame. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 stupňov a semienka pečieme cca 30 minút. Medzitým v kastróliku rozpustíme maslo, potom pridáme cukor a miešame minimálne 10 minút,…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

ALFOU – OMEGOU (AJ) CHUDNUTIA JE PITNÝ REŽIM

Notoricky je známe, že pri riešení obezity je potrebné znížiť energetický príjem a zvýšiť jeho výdaj. Ale, začať vždy a stále je nutné pitným režimom! Hoci aj úprimne (nie deklaratívne) prijmeme rozhodnutie začať odtučňovaciu kúru, ale nezvládneme úpravu svojho pitného režimu, nemáme nárok postúpiť do ďalšieho levelu. Skončíme a ešte sme nezačali! Už som o tom písal, zásady stručne pripomeniem. Minimálna denná dávka vody pre dospelých v miernom klimatickom pásme a za ustáleného počasia (u nás jar a jeseň) sa najjednoduchšie vypočíta podľa vzorca: telesná hmotnosť (kg) x 30 ml.…

Zobraziť viac
Aktuálne Pre zábavu 

Vyskúšajte náš minitest

Koľko máte rokov viete, ale ako staré je vaše telo? Vyskúšajte náš mini test Dokážete sa s napätými nohami ohnúť až k zemi? 1 áno, dlaňami sa dotknem zeme ( + 1 rok) 2 chýba mi asi 15 cm ( + 1 rok) 3  nie, ani náhodou ( + 2 roky) Ako často pijete alkohol? 1  denne ( + 2 roky) 2  dvakrát až trikrát týždenne (+ 1 rok) 3  príležitostne, občas ( – 1 rok) Keď máte problémy a potrebujete sa „ vyspovedať“, koľkým kamarátkam zavoláte? 1  so žiadnou, nechávam si všetko pre…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Osie hniezda Kamily Magálovej

Keď som sa nedávno s Kamilou Magálovou stretla, prekvapila ma, že reláciu Tajomstvo mojej kuchyne robí už 10 rokov a tento recept je jeden z prvých, ktorý v televízii robila. Je to koláčik, ktorý ju naučila omama. Na cesto potrebujeme: 350 g hrubej múky 5 žĺtkov 1 kocka droždia trochu mlieka 1 pl práškového cukru Plnka: 2 dcl sladkej smotany 2 pl vanilkového cukru 150 g cukru 150 g masla malá hrsť pomletých vlašských orechov Postup: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do múky pridáme žĺtky, štipku soli, práškový…

Zobraziť viac