Aktuálne Recepty 

Obed pre chlapa, ktorý celé dopoludnie robil v záhrade

Hovädzí guľáš s domácim chlebom Na prípravu potrebujeme: 1 kg hovädzej nožiny (močing) 1/2 kg cibule 4-5 zemiakov (dva menšie budú na zahustenie) olej 2 strúčiky cesnaku soľ čierne korenie rasca celá sladká červená paprika štipľavá paprika podľa chuti majoránka Na oleji opražím nadrobno pokrájanú cibuľu. Nevadí, keď sa trošku prichytí o dno a zhnedne (trvá to dlho, aj pol hodiny). Pridám nakrájané mäso. Restujem spolu s cibuľou, kým mäso nepustí šťavu. Pridám rascu, čierne korenie, soľ, červenú papriku, chvíľu restujem a pridám cca 1 l vody, ktorú som si…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Milujem leto v záhrade a tu je môj špeciálny recept: Kórejská cukina

Poznáte to moji milí, keď letné slniečko ukazuje svoje  lúče. Nám, čo máme záhradku, vždy srdiečko poskočí. V hlave sa nám rodia plány, čo a kde všetko vysadíme. Uvažujeme, aký bude rok a či sa nám niečo urodí. Práve sa zberajú uhorky, cukiny. Ich úroda je tento rok u nás dobrá. Zaujal ma recept na kórejskú cukinu. Bol nad ním aj pekný farebný obrázok a tak som si povedala, že tento recept vyskúšam. Potrebujeme: 2 stredne veľké cukiny 500 g mrkvy 4-5 paprík (sladká, aj štipľavá) 1 hlávka cesnaku 2-3…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Výborný recept na plnenú papriku

Tento recept som videla veľmi dávno v televízii. Veľmi sa mi páčil a tak som si ho zapísala. Je to možno už aj dvadsať rokov, ale vždy, keď je sezóna, tak takúto papriku spravím. Aj dnes sme ju mali, tak vám napíšem recept. Potrebujeme 10 ks paprík (pre chlapov môžu byť aj štipľavé) 3/4 kg mletého bravčového mäsa 6 rožkov namočených v mlieku horčicu korenie soľ mletú rascu 1 cibuľu 2 paradajky Mäso dochutíme korením a soľou, pridáme vyžmýchané, pomleté rožky a dobre premiešame. Nakoniec pridáme veľa horčice, skoro celú…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Výborný recept na tvrdý domáci syr z tvarohu

Z čoho by mal byť kvalitný syr, ktorý dostanete v obchode vyrobený? Ideálne z mlieka, zákvasu a syridla, ale pridávajú sa aj konzervačné látky a tie nechceme, preto si syr vyrobíme doma. Potrebujeme: 1 kg tvarohu 1 vajce 6 g soli 6 g jedlej sódy 1 lyžica rastlinná olej Postup: Tvaroh vložíme do misky, ktorá môže ísť vodného kúpeľa a vo vriacej vode zohrievame 3 minúty, premiešajte a znovu zahrievajte, opäť premiešajte. Zopakujte trikrát. Potom vložte tvaroh do gázy a nechajte odtiecť srvátku. Preložte syr opäť do misy a zmiešajte…

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Philip Morris uvádza jedinečnú elektronickú cigaretu IQOS VEEV už aj na Slovensku.

Spoločnosť Philip Morris International pokračuje v napĺňaní vízie sveta bez cigaretového dymu. V týchto dňoch rozšírila už aj na Slovensku svoju ponuku bezdymových zariadení  o revolučnú novinku – elektronickú cigaretu IQOS VEEV. Ponúka tak dospelým fajčiarom, ktorí nevedia, alebo nechcú skončiť s fajčením cigariet, ďalšiu bezdymovú alternatívu. Vyvinutá bola na základe dlhoročného vývoja a výskumu a v porovnaní s klasickými cigaretami je i menej riziková, nakoľko produkuje v priemere o viac ako 95% nižšie množstvo škodlivých chemických látok v porovnaní s klasickými cigaretami1. S prvým bezdymovým zariadením na zahrievanie tabaku IQOS sa slovenskí dospelí fajčiari stretli už pred piatimi rokmi a…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Aké bolesti nám utíši laserová liečba?

Laseroterapia patrí medzi najefektívnejšiu a najmodernejšiu formu svetloliečby. Je neinvazívna a bezbolestná. Laser je prístroj, ktorý  vyžaruje súvislé koherentné, monochromatické elektromagnetické vlnenie. Vďaka vysokej koherentnosti a monochromatickosti je možné v laserovom lúči sústrediť veľkú energiu, tým sa energia odovzdáva bunkám, aby sa obnovila ich funkcia. Liečbu laserom môžu využívať aj pacienti v Nemocnici AGEL Bánovce. Laser pozná každý z nás, presná definícia je však málokomu známa. Laser je skratka z anglického Ligh Amplification by Stimulated Emission of Radiation – svetlo, zosilnené pomocou stimulovanej emisie žiarenia. Laserové žiarenie má konštantnú vlnovú dĺžku a svetlo…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Pri akých symptómoch by sme mali spozornieť a navštíviť kardiologickú ambulanciu? 

Srdcovocievne ochorenia sú dlhodobo najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku, v roku 2020 predstavovali 46 % všetkých úmrtí. Druhú najčastejšiu skupinu tvorili nádory, s podielom 23,7 %. Výnimkou z dlhodobého trendu bol prvý štvrťrok 2021, v ktorom bol najčastejšou príčinou smrti COVID-19 s podielom 38,7 %. Až za ním nasledovali choroby obehovej sústavy, a to v 32,5 % prípadoch. S výnimkou vrodených srdcových chýb sú hlavnou príčinou srdcovocievnych ochorení vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, fajčenie a cukrovka. Ako sa máme chrániť a starať o svoje srdce v oblasti prevencie?  Základom prevencie…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Znojemské uhorky – náš rodinný recept

Dnes som opäť trošku zavárala. Do uhoriek podľa receptu môjho otca ide 10 ingrediencii okrem uhoriek a vody. Nálev: 1 liter vody 1/4 l octu 60 g soli 20 dkg cukru Ingrediencie: 2 bobkové listy 3 guľôčky nového korenia 20 guľôčok čierneho korenia 1/2 veľmi štipľavej feferónky 3 cm chrenu 1 vetvička kôpru 1/2 menšej cibule Všetky ingrediencie naporcujem do pohárov. Potom naukladám uhorky. Urobím si nálev. Pozor! Musíte presne vážiť a merať, aby bol chutný. Zalejem uhorky, dobre uzavriem  a dám sterilizovať. Do obyčajného hrnca, na spodok ktorého dám…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Piškóta s vanilkovým krémom podľa Karola Hrčku

Vynikajúci dezert, na ktorom si rodina určite pochutí. Potrebujeme: 4 vajcia 1 lyžica cukru 2 vanilkové cukry 4 lyžice polohrubej múky 1l mlieka 2 vanilkové pudingové prášky 1 lyžica medu citrónová kôra podľa chuti 2 žĺtka Postup: Bielka oddelíme od žĺtok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a 1 vanilkovým cukrom do peny. Pridáme aj citrónovú kôru. Potom nalejeme cca deci oleja a šľaháme ďalej. Bielka vyšľaháme s 1  lyžicou a penu jemne primiešame do žĺtok. Pridáme 4 lyžice polohrubej múky. Medzitým si pripravíme pudingový krém: 1 l mlieka, 2 vanilkové pudingy…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Osie hniezda podľa Kamily Magálovej

Keď som sa nedávno s Kamilou Magálovou stretla, prekvapila ma, že reláciu Tajomstvo mojej kuchyne robila až 11 rokov a tento recept je jeden z prvých, ktorý v televízii robila. Je to koláčik, ktorý ju naučila omama. Na cesto potrebujeme: 350 g hrubej múky 5 žĺtkov 1 kocka droždia trochu mlieka 1 pl práškového cukru Plnka: 2 dcl sladkej smotany 2 pl vanilkového cukru 150 g cukru 150 g masla malá hrsť pomletých vlašských orechov Postup: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do múky pridáme žĺtky, štipku soli, práškový…

Zobraziť viac