Aktuálne Dobré rady 

Treba šetriť v zrelom veku, alebo nie?

Sme rôzni. Niekto si rád dopraje, nešetrí na sebe, inému stačí k životu minimum. Pani Eva patrí k tým prvým. Kým pracovala, všetka peniaze veľmi skoro minula. V jej šatníku nesmel chýbať  žiadny módny výstrelok a najviac si potrpela na topánky. Dokonca si kvôli nim dala urobiť vstavanú skriňu, v ktorej mala len a len topánky. Na toaletnom stolíku boli azda všetky značky parfumov, ktoré bolo dostať. Nerada varila, stravovala sa najmä v reštauráciách. Prišiel dôchodkový vek a zrazu si uvedomila, že ten jej sotva postačí na zaplatenie bytu. Manžela…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Maková bábovka bez múky

Na makovej bábovke bez múky, s trstinovým cukrom citrónovým a holandským kakaom Dr. Oetker si určite pochutíte. Na cesto: 250 g zmäknutého masla 70 g práškového cukru 6 žĺtkov 1 balíček Trstinového cukru citrónového Dr. Oetker 6 bielkov štipku soli 60 g cukru 300 g mletého maku 100 g mletých pražených lieskových orieškov Na ozdobenie: 2 zarovnané PL Holandského kakaa Dr. Oetker Ešte potrebujeme: formu na bábovku (Ø 23 cm) elektrický ručný šľahač Príprava:  Na prípravu cesta v mise vyšľaháme maslo s cukrom, žĺtkami a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Smrť matky bolí aj po sedemnástich rokoch

V to osudne ráno, 8.12.2003 sa mama ešte vrátila spred domu priniesť mi figy, ktoré zabudla v taške. Bol mrazivý pondelok. Išla vtedy na filmovačku do Sniny za svojimi “Božími deťmi,” Rómami. Pripravovala cyklus Devloreskere chave. ,,V piatok sa vrátim!” zakričala ešte a bežala k starému rozhlasu. Nastúpila do malého autobusu spolu so staručkým vodičom a  kameramanom a vybrali sa na  dlhu cestu na Východné Slovensko. Medzi Švábovcami a Horkou dostali hodiny a oproti idúce auto do nich vrazilo. Mame, tanečníčke z Lúčnice amputovalo končatinu a po 4 hodinách skonala…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

K jeseni patria gaštany

Práve v tomto jesennom období gaštany otvárajú svoj pichľavý plášť, z ktorého vypadávajú okrúhle, tmavohnedé lesklé plody. Príprava na konzumáciu môže byť rôzna. U nás ich najčastejšie pečieme, robíme gaštanové pyré, ale v iných krajinách z nich robia napríklad polievky,  pridávajú sa ako plnka do koláčov namiesto orechov, z gaštanov sa robí aj múka. Príprava jedlých gaštanov Najlepšie sú upečené. Pred pečením treba vrch gaštanov narezať, najlepšie do kríža. Pečú sa v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Gaštany sa dajú pripraviť aj na suchej liatinovej panvici. Hotové sú…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zavárané mäso na dovolenku do bývalej Juhoslávie

Keby sme to rozprávali dnešným mladým ľuďom, ktorí si jednoducho v cestovnej kancelárii, ešte lepšie cez internet, kúpia all inclusive dovolenku a s jedným kufrom plným oblečenie sadnú do lietadla a o pár hodín  sú vo svojom luxusnom hoteli… Týždeň pred termínom odchodu na dovolenku  som začala robiť zásoby jedla na celé dva týždne. Predovšetkým som zavárala mäso. Bravčové a kuracie vo vlastnej šťave. Rozrátala som to tak, aby sme mali na celú dovolenku. Mäso som nakrájala na porcie, posolila, pokorenila, prudko opiekla na masti, či oleji a poukladala do…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Lekvárové buchty podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Ide víkend, čo tak napiecť rodine klasické buchty? Každý si na nich rád pochutí! Potrebujeme: 600 g polohrubej múky 1 kocka droždia 80 g vlažné maslo 1 vajíčko 350 ml mlieka 1 vanilkový cukor 80 g cukru soľ na špičku noža 250 g biely jogurt citrónová kôra lekvár, alebo džem podľa chuti Postup: Z 1 dcl teplého mlieka, 1 lyžičky cukru a droždia urobíme kvások. Do misy nasypeme múku, vajce, jogurt, soľ, citrónovú kôru, zvyšné mlieko, maslo, cukor a zalejeme hotovým kváskom. Vypracujeme vláčne cesto. Miesime dovtedy, kým sa cesto…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Šetrilo sa u vás doma? Spomienky Anny Kollárovej

Všetko jedlo sme si dokázali doma dopestovať a dochovať. Do obchodu sa chodilo len po cukor, soľ, kakao… prášky na pranie, mydlá a iné nutnosti, ale základné suroviny sme mali z našej záhrady a našich polí, počnúc múkou z obilia z našich polí a zomletou v našom dedinskom mlyne, olejom z našich slnečníc a lisovaným v neďalekej lisovni, makom, strukovinami, orechmi a inými dobrotami. Mlieko a maslo sme mali od našich dvoch kozičiek, na rannú praženicu padlo za obeť hodne vajíčok od našich sliepok, husí a kačiek, ale aj zajacov…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Urobte si raz do týždňa octový kúpeľ nôh

Podľa čínskej medicíny majú naše chodidlá reflexné zóny, ktoré sú spojené s konkrétnym orgánom v tele. To znamená, že cez chodidlá môžeme svoje telo zbaviť vnútorných toxínov a tak zlepšiť celkové zdravie. Jedným zo spôsobov je kúpeľ nôh v jablkovom octe. Jablkový ocot má priaznivé účinky napríklad aj na zníženie hmotnosti, zmiernenie zažívacích ťažkostí, odstraňuje problémy s dýchaním a zlepšuje stav kože. Naše nohy sú každý deň vystavené mnohým mikróbom, často sú nedostatočne okysličené, čo spôsobuje rôzne infekcie, otlaky, nepríjemný zápach, chodidlá mávame suché a drsné. Jablkový ocot obsahuje biologický…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Viete, ktorý orgán v tele rozhoduje o našej kráse a zdraví?

Vyzerá ako motýlik a je aj rovnako krehká. Skrýva však v sebe neuveriteľnú silu! Hormóny, ktoré produkuje štítna žľaza, ovplyvňujú takmer všetky procesy v našich telách. Stačí preto malá porucha a organizmu hrozia problémy. Problém, ktorý nebolí Podľa štatistík je na svete asi 300 miliónov ľudí, ktorí trpia nejakou formou poruchy štítnej žľazy. Polovica z nich však o tom ani nevie! „Môže to byť spôsobené tým, že príznaky poruchy fungovania štítnej žľazy sú nešpecifické. Môžu sa prejavovať veľmi rôzne, napríklad únavou, problémami so spánkom, s kožou, zhoršenou koncentráciou, priberaním, potením, zmenou hlasu, a to som vymenovala naozaj…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Ricínový olej je zázračný

Je vynikajúci na nechty, vlasy, dokonca od neho rastú riasy, aj chýbajúce obočie. Ricínový olej, to je  zázrak.  Ale musí sa používať dlhodobo! Ricínový olej sa používal už v staroveku  ako prírodný a homeopatický liek. Extrahuje sa z ricínových semien. Je bohatý na kyselinu ricínoleovú, ktorá je veľmi prospešná pre zdravie a krásu. Stimuluje rast obočia. Odporúča sa aj na dlhé vlasy, lebo ich  udržiava hydratované a hodvábne. Je to prírodný prostriedok a na rozdiel od priemyselných výrobkov, neobsahuje chemikálie. Najväčším producentom ricínového oleja je Brazília, kde sa používa aj …

Zobraziť viac