Aktuálne Vaše príbehy 

Mamy by nemali zomierať! Ich smrť zmení život, nech má človek koľkokoľvek rokov!

Pani Andrea (55 r.) nám opísala svoje pocity po strate matky. Jej matka zomrela náhle, ani lekári nevedeli presnú príčinu. Človek nikdy nemôže byť pripravený na smrť svojich rodičov. V každom veku je to veľká rana. “Neviem si zvyknúť na myšlienku, že odteraz budem musieť  riešiť všetky problémy sama! Moja matka bola jediná osoba, ktorej som mohla kedykoľvek zavolať  a posťažovať sa jej na čokoľvek. Len jej som mohla svoju dušu otvoriť na 100%.  Nie preto, že som introvert a nemám veľa priateľov, ale preto, že moja matka ma vedela…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pohár plný leta

Zdravé, osviežujúce, len tak s vodou, do čaju, ale aj na mochito. Na mätový sirup potrebujeme: 200 g mäty 1 kyselina citrónová (20 g) 1 liter prevarenej vody 1 kg kryštálový cukor Mätu zalejeme vriacou vodou a necháme 24 hodín lúhovať. Potom  precedíme, do výluhu pridáme kyselinu citrónovú a cukor, pomaly prevaríme a plníme vriace do pohárov. Pohár zaviečkujeme na 5 minút prevrátime hore dnom a hotovo! Zdroj Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Milé dámy, přeji vám krásné dny, slunce svítí, příroda a vnoučata nám dělají radost…

Ráda píšu právě na Slovensko, v Bratislavě jsem prožila krásné 4 roky v letech 1962-65. (Hrála jsem i v jednom z prvních seriálů SÁM VOJAK V POLI…) Vloni na jaře jsem si se svými dvěma dospělými dětmi udělala prodloužený víkend po stopách mých bydlišť a škol v Bratislavě… a byly to nádherné 3 dny… Ráda tedy píšu na Slovensko, i když se zpožděním, kupodivu právě v době korona krize mám docela dost práce, celé jaro jsem skoro denně učila herectví přes Skype, teď uspořádávám videonahrávky z těch hodin k dalšímu využití a připravujeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Žijeme v storočí vdov

Okolo dvadsaťtisíc Slovákov a Sloveniek každý rok zažije jednu z najstresovejších situácii v živote: ich partner zomrie. Pritom ženy sa dožívajú vyššieho veku ako muži. Výsledok je v praxi veľmi smutný. Napríklad v roku 2015 žilo na Slovensku vyše 70 tisíc ovdovených mužov, ale ovdovených žien bolo oveľa viac. Demografi odhadujú, že o dvadsať rokov bude viac ako tri štvrtiny domácností jednotlivcov tvoriť ženy staršie ako päťdesiat rokov, z nich polovica budú vdovy. Je teda jasné, že výraz singl sa už nebude týkať len mladých úspešných jedincov. Naopak, stane sa…

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Daniela Kunkelová (67): “Žijem ručnými prácami!”

Napísala nám naša čitateľka z Partizánskeho. “Baví ma to od detstva a drží doteraz. Samozrejme, že teraz ma už lákajú náročnejšie techniky. Napríklad mojou srdcovkou je frivolitková krajka. Je to úžasná, ale aj ťažká technika. Som rada, keď ma ľudia oslovia, aby som ich niečo naučila. Teraz som a naučila háčkovať kabelky. Je to veľmi náročné. Bolia z toho ruky, prsty, ale výsledok stojí zato. Baví ma robiť zo starých škatuliek nové. Robím  kurzy paličkovania, šitého, aj nešitého patchworku. Baví ma robiť  stužkové kvety a z nich potom veľké kytice,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pravá maďarská ťahaná štrúdľa od tety Eržiky

Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad. Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes máme na obed jedno z najlepších jedál, aké len môže byť! Súhlasíte?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Orsini, veľmi chutné vajíčka

Ak už neviete, ako vajíčka pripraviť, vyskúšajte vajcia “Orsini,”  obľúbené jedlo slávneho umelca Clauda Moneta. Takto upravené vajcia sú neuveriteľne jemné a ľahké, skoro ako suflé. Potrebujeme: 3 vajcia 1/4 lyžičky soli 50 g masla Oddelíme žĺtka od bielkov. Do bielkov pridáme soľ a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Na plech položíme papier na pečenie, potrieme maslom a zo snehu urobíme ako keby hniezda. Do jamky vložíme žĺtko a dáme piecť na 180 stupňov cca 10-15 minút a výborné raňajky sú hotové. Foto Depositphotos.com  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Práve som “dopiekla” slivkový lekvár

Na dedine je dobre bývať. Okrem iného sú tu fajn ľudia, ktorí majú staré stromy a veľa ovocia, ktoré ani nestačia zjesť a spracovať a tak sa niečo ujde aj susedom. Dnes som dostala plnú tašku obrovských sliviek spolu s receptom, ako mám z nich upiecť lekvár. Veľmi sa mi do toho nechcelo, zase pripraviť  poháre, vážiť, merať, umývať, ale keď som si tento recept prečítala zistila som, že je skoro bez roboty. Na pečený slivkový lekvár potrebujeme: 5 kg sliviek 3,5 dcl octu O,75 kg cukru Slivky vykôstkujeme, pomelieme,…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Sprchujete sa každý deň? Nie je to dobrý zvyk!

Samozrejme, že hygiena musí byť, to nikto nespochybňuje. Ale sprchovať sa každý deň nie je v poriadku, to vám povedia najmä starší, skúsenejší kožní lekári. A tým, že sa sprchujete každý deň, neprispievate k zlepšeniu životného prostredia. Tu je niekoľko čísiel: Jedna sprcha, to je asi 60 l vody. Ak máte prietokový ohrievač vody, tak sa prietok strojnásobí a ak ste štvorčlenná rodina rátajte s tým, že každý deň všetci spotrebujete na sprchovanie 200 litrov vody.Pri súčasných cenách elektriny a vody je to aj poriadna suma v domácom rozpočte.  Ale…

Zobraziť viac