Aktuálne Recepty 

Osvedčené medovníkové cesto

Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace. Potrebujeme: 1000 g hladkej múky  450 g práškového cukru 360 g medu 6 stredných vajec 3 čajové  lyžičky sódy bicarbóny 4 polievkové lyžice perníkové korenie- z toho 2 PL mletá škorica aníz fenikel badián klinčeky strúhaná citrónová kôra vajíčko na potretie Postup: Spracujeme lepivé cesto a dáme pomúčené do sáčka alebo do nádoby zrieť. Ak obschne, zatočíme do vlhkej utierky. Po zretí znova spracujeme a pečieme najlepšie na mastnom papieri. Vyváľkáme na 3-4 mm…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nátierka, ktorá každého prekvapí

Je to arménsky recept. Ak ju pripravíte pre návštevu, bude zaujímavé počúvať ich analýzy. Kto ju ešte nejedol, určite bude prekvapený z ingrediencii. Potrebujeme: 2 mrkvy 3lyžice vlašských orechov 2 menšie strúčiky cesnaku šťava z 1/2 citróna soľ podľa chuti 3 lyžice majonézy Postup: Mrkvu nastrúhame na jemno, pridáme orechy posekané na drobné kúsky (pozor, nie mleté), pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a majonézu. Všetko spolu premiešame a podávame s čerstvým chlebom. Je ideálne, ak zoženiete granátové jablko a nátierku posypete jeho guľôčkami. Ja som nezohnala. Výbornou alternatívou je, keď…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Nie som sama, mám svoju rodinu, napriek tomu sa cítim osamelá, hovorí Dana(68)

Osamelosť je subjektívny pocit, ktorý ale vie byť veľmi nebezpečný. Podľa britského psychológa Guy Wincha je práve osamelosť jednou z najnebezpečnejších civilizačných chorôb súčasnosti. Toto  psychologické rozpoloženie totiž absolútne ovplyvňuje naše vnímanie okolia a aj naše vlastné správanie, ktoré rýchlo posúva do sebaobranného módu. Pocit osamelosti je podľa prieskumov dokonca  nebezpečnejší než cukrovka, fajčenie a obezita, pretože v dlhodobom časovom horizonte spôsobuje oslabenie imunitného systému a množstvo ďalších fyzických reakcií. Osamelosť je osobným a subjektívnym zážitkom, ktorý sa nedá definovať počtom vzťahov, v ktorých sa práve nachádzame, ale ich kvalitou.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Francúzsky bozk, alebo snehová pena?

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov z malých vajec 1 šálka cukru 1 vanilkový cukor 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej Misku s ingrediencami položíme na horúci vodný kúpeľ a s mixérom šľaháme 10 – 15 minút. Miešame kým sa hmota pekne neleskne, potom zložíme misku z vodného  kúpeľa a miešame ešte 3-4 minúty. Ak chceme farebnú penu, pridáme potravinárske farbivo. Ilustračná foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Keď vás páli záha, nemusíte hneď užiť lieky

Určite sa vám veľmi uľaví, keď si po jedle dáte lyžicu jablkového octu, rozpusteného v pohári vody. Jablkový ocot vďaka zásaditému účinku normalizuje hodnotu pH a stabilizuje acidobázickú rovnováhu, ktorá je zvyčajne príliš kyslá. Jablkový ocot je v tomto prípade priam zázračný. Ak máte často pocit pálenia záhy, niekedy spojený aj s bolesťou žalúdka, postarajte sa, aby vaša strava nebola priveľmi korenistá, mastná. Nepite kyslé nápoje, víno. Pálenie záhy môže spôsobiť aj stres a rýchle jedenie. Preto je dobrá správa, že na tento častý neduh sú účinné domáce prostriedky. Ak…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Philip Morris uvádza na trh v Slovenskej republike novú generáciu zariadení na nahrievanie tabaku IQOS ILUMA

Spoločnosť Philip Morris International Inc. (PMI) dnes oznámila uvedenie zariadenia IQOS ILUMA na trh v Slovenskej republike. Ide o najnovší prírastok do portfólia bezdymových výrobkov pre dospelých fajčiarov, ktorí by inak pokračovali vo fajčení cigariet. Pod značkou IQOS, ktorá je dnes jednotkou na trhu medzi bezdymovými výrobkami, uviedla už niekoľko generácií tohto systému na nahrievanie tabaku. Nový IQOS ILUMA ako prvý prináša technológiu indukčného ohrevu, ktorá nepoužíva nahrievaciu čepeľ a nevyžaduje žiadne čistenie. Výhradne pre použitie s IQOS ILUMA sú v predaji nové náplne.* „Naším cieľom je svet bez cigaretového dymu, v ktorom sú…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Ako sa znova nadýchnuť z plných pľúc

„Vo svojej praxi sa pomerne často stretávam, s pacientmi, ktorí trpia postcovidovým syndrómom. Najčastejšími zdravotnými ťažkosťami sú suchý dráždivý kašeľ, ponámahová dýchavica, únavový syndróm a mnohé iné,“  vysvetľuje MUDr. Anna Forgáčová. Ovplyvnenie bežného života u postcovidových pacientov  je rôznorodé. Iné je u mladších pacientov, ktorí pred chorobou boli zamestnaní  a mali aj rôzne mimopracovné aktivity  a iné napríklad pacientov vyššej vekovej kategórie. Niektorí pacienti  strednej vekovej kategórie sa pomerne rýchlo zregenerujú a nastúpia čo najskôr do práce. ,,Rýchlosť rekonvalescencie  väčšinou ide ruka v ruke s priebehom  ochorenia a rozsahom postihnutia  pľúcneho  parenchýmu.…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Novodobí šmejdi. Pozor na neoverené eshopy! Tu je moja zlá skúsenosť aj s videom:.

Už som si myslela, že na túto moju skúsenosť zabudnem, ale keď som si včera na facebooku prečítala podobný príbeh mojej priateľky, hneď som vedela, že vás musím na to upozorniť. Písala, že si cez internet objednala vianočný darček pre vnučku. Videla totiž video produktu, na ktoré si nejaká firma platila reklamu. Tešila sa, že sa vnučke darček bude páčiť, ale balíček, ktorý vopred zaplatila, nechodil. Až po dlhom čase a po mnohých urgenciách. Bola veľmi sklamaná, keď zistila, že to nie je ten istý produkt, ktorý videla na videu.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trenčiansky párok s fazuľou, starý dobrý recept

Táto konzerva nesmela chýbať v žiadnom dovolenkovom batohu. Výborné na túru, k vode, ale aj rýchla večera. Dnes by som už takejto konzerve neverila. Ktovie, čo všetko by v nej bolo, preto si radšej podľa receptu Alici Tóthovej Tokarčíkovej urobím takúto dobrotu sama. Potrebujeme: 5 hrstí suchej bielej fazule 2 bobkové listy 2 guľôčky nového korenia 6 ks čierne korenie 1/2 kg rajčinového pretlaku 6 ks kvalitných párkov (z mäsa) soľ podľa chuti 1 lyžička cukru na zahustenie 2 dcl vody a 3 lyžice hladkej múky Postup: Fazuľu zalejeme ešte…

Zobraziť viac
Aktuálne Zaujímavosti 

Viete o tom, že dlhovekí ľudia sa vždy ponáhľajú? Svižná chôdza, to je ono!

Keď dosiahneme dôchodkový vek, mnohí sa zamýšľame, aká bude naša staroba. Určite každý z nás by chcel žiť čo najdlhšie v dobrom zdraví a s jasnou mysľou. Ale len máloktorí z nás sa dožijú 100 rokov. Kto má najväčšiu šancu? Tu je niekoľko rád, ktoré nám pomôžu dožiť sa čo najdlhšieho veku. Dlhovekí ľudia veľmi málo jedia a sú štíhli. Ich strava je jednoduchá. Predovšetkým čo najmenej tuku, ktorý sa hromadí na srdci a v pečeni. Menej tuku teda znamená menej chorôb. Mladosť vám dodá aj svižná chôdza. Dlhovekí ľudia…

Zobraziť viac