Aktuálne Recepty 

Adjarian Khachapuri je tradičné gruzínske jedlo

Je to cesto v tvare lode naplneného syrom a vajcom. Existuje veľa spôsobov, ako ho pripraviť, ale tu je jeden z nich: Na prípravu náplne potrebujeme 3 ks slaného syra, ktorý postrúhajte na strúhadle. Pridajte 1 vajce a asi 10-20 g masla. Všetko dobre premiešajte. Cesto 350 ml mlieka 500 g pšeničnej múky 1 vajce 25 g masla 0,5 lyžice suché droždie 1 lyžička soľ štipka cukru Suroviny dobre spolu vymiesime a necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdeľte na 4 časti. Každú vyvaľkajte do oválneho tvaru. Skrútením…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Rýchly a neskutočne dobrý jablkový koláč. Len zmiešate všetky suroviny a vylejete na plech.

Ak máte jablká, využite ich na tento vynikajúci, rýchly a  šťavnatý koláč. Potrebujeme: 400 g polohrubej múky 600 postrúhaných jabĺk 300 g práškového cukru 2 dl oleja 3 vajcia 2 lyžičky kakaa 2 lyžičky sódy bikarbóny 1 vanilkový cukor asi 2 hrste nasekaných orechov Na potretie: džem, najlepšie ríbezľový čokoláda na polevu Všetky suroviny spolu v mise zamiešame a vylejeme na tukom vytretý a múkou posypaný plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút. Ešte teplý potrieme džemom. necháme vychladnúť a polejeme roztopenou čokoládou. Moja dobrá rada:…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Paradajkový šalát s cibuľou na zimu

Keďže paradajok máme v záhrade dosť  a paradajkový šalát s cibuľou zbožňujem, tak som si ho pripravil aj na zimu. Naučil som sa ho robiť na Jalte, kde som istý čas pôsobil v rovnomennom hoteli  Jalta. Potrebujeme: 3 kg zdravých paradajok 2 kg cibule Nálev : 3 l vody 3 lyžice soli 3 -4 pol. lyžice kryštálového cukru 2 lyžice Zelka 2dcl octu 3 bobkové listy Vodu prevaríme, pridáme ingrediencie a necháme vychladnúť.  Na spodok pohára ukladáme nakrájanú cibuľu, potom paradajky a tak pokračujeme až kým pohár nie je plný. …

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Moja vynikajúca paradajková omáčka

Už som ani neverila, ale nakoniec sa mi podarilo dopestovať celkom pekné paradajky. Neviem, ako u vás, ale u nás sa začali veľmi neskoro červenať. Ešte dobre, že je teraz pekne, aspoň stihne väčšina dozrieť. Dnes som robila bolonské špagety. Keďže som skúsená kuchárka, omáčku robím od oka, ale pokúsim sa napísať aspoň orientačne pomery surovín. Veľmi dôležitá je kvalita rajčín. Tá je nositeľom chuti, preto na túto omáčku používam kvalitné, mäsité paradajky. Potrebujeme: 1 kg pokrájaných mäsitých paradajok 1 cibuľu 3 strúčiky cesnaku asi 2 cm chili papričky 1/3…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes som robila prvú dávku paprikovej pomazánky

Možno, že je známejšia pod názvom pikant. Hodí sa na chlieb s maslom, je to výborná príloha k mäsu, k syru, s volským okom, skrátka použite ju tam, kde vás to napadne. Dnes som urobila  jednu dávku z 2 kg paprík. Takže na toto množstvo papriky si rozdeľte ingrediencie na polovicu. Potrebujeme: 4 kg červenej papriky 1 kg cibule 1/2l octu 1/2 l oleja 30 dkg cukru 2 lyžičky soli 5 feferoniek V starých receptoch sa píše, že to všetko treba pomlieť a dať variť, ale ja cibuľu a papriku…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Keď štrúdľa, tak tvarohová. Aj vy to máte takto? Potom musíte vyskúšať recept Karola Hrčku!

Výhody? Rýchlo hotová a aj rýchlo zjedená! Potrebujeme: 2 x hotové lístkové cesto, najlepšie maslové 750 g tvarohu 100 g masla 1/2 l plnotučného mlieka 1 pudingový prášok pravá vanilka 1 vanilínový cukor 2 lyžice detskej krupice 10 dkg hrozienok, namočených vo vode 4 vajcia citrónová kôra 3 lyžice cukru Postup: V mlieku uvaríme puding podľa návodu, pridáme dve lyžice detskej krupice, chvíľu povaríme a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. 3 vajcia rozbijeme, oddelíme bielká od žĺtka. Bielká vyšľaháme, potom vyšľaháme aj žĺtka a zmiešame spolu s pudingom a tvarohom. Primiešame…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Na vašu žiadosť recept na utopence

Na dva 7 dcl poháre potrebujeme: 8 ks špekačiek (my kupujeme u dobrého mäsiara) 4 stredné bobkové listy 20 ks celého čierneho korenia 1 väčšia cibuľa 2 veľmi štipľavé feferónky 2 papriky 7 dielov vody 3 diely octu 2 lyžičky soli 1 kryštálového cukru Postup: Špekačky olúpeme (lebo cez vrchnú šupku sa nálev nedostane), priečne rozrežeme. Na dno každého pohára dáme dva bobkové listy, korenie, rozkrojenú feferónku a časť pokrájanej cibule. Na to položíme jednu rozkrojenú špekačku, nasleduje cibuľa, paprika, opäť rozkrojená špekačka, cibuľa, paprika a takto pokračujeme. Do jedného…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáce sušené paradajky

Aj to je spôsob, ako zužitkovať paradajky teraz, keď po dažďoch pukajú. Ja som ich prekrojila, vyčistila od zrniečok a rozložené na plechu som pri teplote 50 stupňov sušila v rúre dva dni. Nie je to veľmi ekonomické, ale čo sa dá robiť, keď stále prší. Vlani som ich sušila na slniečku. Keď boli usušené, poukladala som ich do pohárov, pridala cesnak a provensálske bylinky, zaliala som  olivovým olejom a hotovo. V zime budú pripravené do šalátov, či s cestovinami. Už sa teším! Text a foto Iveta  Vašičková

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chrumkavý šalát bez sterilizovania

Základom je kapusta, ale množstvo ostatných surovín je len orientačné. Môžete si pridať to, čo vám najviac chutí. Potrebujeme: 2 kg kapusty 1/2 kg cibule 0,4 kg mrkvy 2 -3 dcl octu 300 – 400 g cukru 70 g soli 1 lyžica celé čierne korenie feferónky podľa chuti 3 – 4 ks bobkového listu 1 lyžička kyseliny citrónovej 1 balenie kyseliny sorbovej 1 kg uhoriek 1 kg rôznofarebnej papriky Zeleninu nakrájame, alebo nastrúhame na jemno. Pridáme soľ, korenie, cukor, ocot, bobkový list, kyselinu a dobre premiešame. Odložíme na chladnejšie miesto…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnená paprika. Toto jedlo muži milujú! Ako ju robím tomu svojmu?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac