Aktuálne Recepty 

Jabĺčka v župane. Máte ich radi? Tu je môj starý dobrý recept:

Výborný dezert, prípadne obed, či večera. Potrebujeme: 2 väčšie jabĺčka 2 vajcia 1/4 l mlieka 20 dkg múky štipka soli 1 lyžica cukru olej na vyprážanie škoricový cukor Postup: Vyšľaháme spolu vajcia, mlieko. múku, cukor a soľ. Cesto ako na palacinky, len trošku hustejšie. Z  jabĺk  vykrojíme jaderník, nakrájame ich na kolieska (ja ich nešúpem, ale môžete očistiť) a namáčame v „palacinkovom“ ceste. Vyprážame z oboch strán na rozohriatom oleji. Ešte teplé obalíme v škoricovom cukre. Foto Alica Tokarčíková Text Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Majonéza z jabĺk

Nie je to doslova majonéza, ale vynikajúca jablková omáčka, hodiaca sa k mäsu, ale aj na studenú kuchyňu. Potrebujeme: 3 kyslejšie jablká 1 lyžica horčice 1 lyžica citrónovej šťavy 1,5 lyžičky cukru 1 lyžička soli 100 ml oleja Príprava: Jablká očistíme a upečieme v rúre do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez sito a ešte dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu, soľ, cukor a opäť mixujeme. Nakoniec tenkým prúdom za stáleho mixovania lejeme olej. Budete prekvapení konzistenciou, ale aj chuťou tejto omáčky. Foto Pixabay.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čokoládová Berry roláda s drobným ovocím

Tradičná a chutná čokoládová roláda, ktorej výroba je jednoduchá. Ideálne ako dezert na večeru alebo ako efektná popoludňajšia pochúťka. Potrebujeme: 6 veľkých vajec 150 g kryštálového cukru 50 g kakaového prášku 1 lyžička vanilkového extraktu Na plnku a polevu: 175 g bielej čokolády (70%) 250 g práškového cukru 225 g zmäknutého masla 1 lyžica vanilkového extraktu 250 g mascarpone drobné ovocie Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie a bohato potrieme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Najskôr v miske vyšľaháme tuhý, ale…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mamine tyčinky

Aké slané pečivo vám tento rok na Veľkú noc upečiem? Načo sa pýtaš, samozrejme, že Mamine. Už roky nechýbajú na našom stole. Vlastne desaťročia, veď som sa ich naučila od svojej mamy. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 250 g Hery, alebo masla 5-6 lyžíc mlieka 2 žĺtky 1 lyžička soli 1 prášok do pečiva vajce na potretie rascu na posýpanie Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme cesto a necháme v kuchynskej fólii hodinu odpočinúť v chladničke. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1/2 cm a radielkom vykrajujeme tyčinky. Poukladáme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Rýchly a neskutočne dobrý jablkový koláč. Len zmiešate všetky suroviny a vylejete na plech.

Ak máte jablká, využite ich na tento vynikajúci, rýchly a  šťavnatý koláč. Potrebujeme: 400 g polohrubej múky 600 postrúhaných jabĺk 300 g práškového cukru 2 dl oleja 3 vajcia 2 lyžičky kakaa 2 lyžičky sódy bikarbóny 1 vanilkový cukor asi 2 hrste nasekaných orechov Na potretie: džem, najlepšie ríbezľový čokoláda na polevu Všetky suroviny spolu v mise zamiešame a vylejeme na tukom vytretý a múkou posypaný plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút. Ešte teplý potrieme džemom. necháme vychladnúť a polejeme roztopenou čokoládou. Moja dobrá rada:…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jednoduchý maďarský makový koláč podľa tety Edity

Pre milovníkom makových koláčov výborný a veľmi jednoduchý recept. Na cesto potrebujete: 30 dkg hladkej múky 1 lyžica cukru 1 vajce 0,5 dl mlieka 5 dkg rozpusteného masla štipka soli Na plnku: 15 dkg mletého maku 10 dkg cukru Na potretie: 8 dkg rozpusteného masla Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zmiešajte mak s cukrom, podľa chuti môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú citrónovú kôru. Do múky pridajte soľ, cukor, vajce, rozpustené maslo a toľko mlieka, aby vzniklo vláčne cesto.  Cesto rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru, potrieme rozpusteným maslom a rovnomerne posypeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Krásne nadýchaná Paska – veľkonočný chlieb

Potrebujeme: Na cesto: 340 g hladkej múky 1 balíček Droždia Dr. Oetker ½ KL soli 20 g cukru 50 g zmäknutého masla 130 ml vlažného mlieka 1 PL vlažnej vody 1 vajce Na potretie: 1 vajce Okrem toho potrebujeme: Potravinársku fóliu Tortovú form (Ø 20 cm) Postup: Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo, mlieko, vodu a vajce a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto v mise zakryjeme potravinárskou fóliou a fóliu uprostred prepichneme nožom, aby sa cesto neparilo. Necháme asi 2 hodiny…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Grün sosse – nemecká veľkonočná zelená bylinková omáčka s domácou majonézou

Je to v Nemecku typická veľkonočná príloha a robí sa tak, že jednoducho zmiešate majonézu s bylinkami. Ja som použila medvedí cesnak,  pažítku a petržlenovú vňať. Všetky bylinky som nadrobno nasekala a zmiešala s majonézou. Je to vynikajúca príloha a s bylinkami je aj tá majonéza zdravšia.   Ak chcete mať naozaj čerstvú a kvalitnú majonézu bez konzervantov, urobte si ju doma sami. Ja ju robím vždy vtedy, keď sú sviatky a budeme mať zemiakový šalát. Na čo musíte predovšetkým dbať: aby boli vajíčka čerstvé, najlepšie domáce a všetky suroviny…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čokoládové rezy s višňami. Dokonalé!

Jemná horká čokoláda a višne vytvárajú lahodnú pochúťku. Cesto: 150 g jemnej horkej čokolády 5 vajec 150 g masla 150 g cukru 80 g hrubej múky Plnka: 200 g nahrubo posekanej horkej čokolády 400 g šľahačkovej smotany 1 lyžica vanilkového cukru 1 pohár zaváraných višní Okrem toho: 1 čokoládu na polevu (môže byť čokoláda na varenie) višne na ozdobu Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Oddelíme žĺtka od bielkov. Maslo vymiešame s cukrom, schladenú, ale ešte teplú čokoládu vmiešame do krému. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do krému…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si fattusch šalát. Je to jedlo z libanonskej kuchyne.

Aj vy si často hovoríte, že musíte do jedálnička zaradiť viac zeleninových šalátov? Ja často a hlavne keď som niekde na dovolenke  a nemusím ho sama pripravovať, tam si viem na dobrom šaláte veľmi pochutiť. Tento fattusch šalát je mimoriadne chutný a výborné je to, že do neho môžete pridať všetko, čo nájdete v záhrade, alebo v chladničke, ale nesmú v ňom chýbať bylinky a opečený chlieb, najlepšie pita. Potrebujeme: 1 pita chlieb 2 stredne veľké paradajky 1 zväzok reďkoviek 2 malé uhorky 1/2 zväzok čerstvého tymianu 1/2 zväzku petržlenovej…

Zobraziť viac