Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak vždy boli rovnako chutné. Na vlašský sme už dávnejšie recept uverejnili a tu je na feferónový:
Potrebujeme:
- 1 cibuľu
- 1/2 pohára guľatých feferóniek
- 1/2 pohára nakrájanej zaváranej kapii
- 1/2 konzervy hrášku
- 10 dkg syra aidam pokrájaného na tenké plátky
- soľ
- cukor
- ocot podľa chuti
Postup:
Cibuľu nakrájame na kolieska, uvaríme v slanej vode s octom a cukrom ( asi 10 minút). Scedíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame s ostatnými surovinami, dochutíme cukrom a octom. Vložíme do zaváracej fľaše, uzavrieme a necháme cez noc v chladničke odležať. Občas premiešame, aby sa šťavy prepojili. Podávame s čerstvým pečivom, alebo ako hovoríme v nadpise s treskou, či s vlašským šalátom.
Text a foto: Edita Krislová