Ako to robím ja Aktuálne 

Ako môj ibištek rozkvitol po 30 – tich rokoch

U nás mal vždy dobré miesto. Mal veľa svetla, dostatok vody aj živín. Ale nikdy nekvitol. Prežil aj presťahovanie. Opäť získal to najlepšie, najsvetlejšie miesto, dostatok vlahy, hnojiva. Neodvďačil sa mi za to. Len rástol, vyháňal stále nové listy, ale žiaden kvet. Po tridsiatich rokoch ma to nahnevalo a tak som ho úplne ostrihala, zostali pahýle a dala som ho, ako ja hovorím, do “polepšovne”, teda von do záhrady. Postupne začali rašiť prvé lístky, pomaly sa zahusťoval a koncom augusta sa objavili prvé púčiky. Veľmi som sa potešila a myslela…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Aké štatistiky v súvislosti s koronavírusom by mňa zaujímali?

Vrátim sa dvadsaťpäť rokov dozadu. V tom čase som po niekoľkoročnej športovej prestávke opäť začala pravidelne cvičiť. Neďaleko bydliska sme mali výborné fitko. Páčili sa mi hodiny kalanetiky, tae boo, ale najviac cvičenie na steperoch. Občas som zašla aj do posilňovne. Veľmi ma to všetko chytilo a návšteva fitka bola každodennou súčasťou môjho života. Napriek tomu som v každom chrípkovom období ochorela. Bolesti hrdla, nádcha, horúčka. Nevedela som si vysvetliť prečo, keď toľko cvičím, nemám dostatok imunity voči chrípke? Veď moja mama i svokora boli odo mňa oveľa staršie a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako sa dá ešte medvedí cesnak spracovať?

Už so urobila všetko z medvedieho cesnaku, čo ponúka  internet. Tinktúru s 52% slivovicou,  pesto, zmiešala som ho s maslom ako pomazánku, mali sme cestoviny s medvedím cesnakom, manžel si z poriadnou hrsťou medvedieho cesnaku zahryzuje slaninu. Až dnes, keď som z neho uvarila omáčku ako”špenát,” ma osvietilo. Ja ten zvyšný zmrazím. Oblažírovala som ho, vyžmýkala, naporcovala, uzavrela do vrecúšok a šup do mrazničky. Ja viem, možno tam už nebude toľko vitamínov, ale sila prírody tam bude. Text a foto Libuša Sabová

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Nakúpiť granule pre našich psíkov je dnes dosť zložitý logistický problém

Niekedy koncom minulého týždňa, keď už začínalo byť jasné, že len tak chodiť po vonku, nie je úplne bezpečné, som sa pokúsila objednať nákup potravín z Tesca. Moja sebaistota dostala okamžite na frak, keď mi Tesco, ani nie v polovici marca ponúklo prvý voľný termín dodávky o mesiac. Ani nechcem vedieť, aký termín by mi ponúkli, keby som sa o objednávku pokúšala dnes. Došlo mi, že ak to takto bude so všetkými donáškovými službami, naši dvaja psi nebudú mať o dva týždne, čo žrať. Našťastie psie granule nie sú múka…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Čo ma teší 

Ktorú knihu ste mali v detstve najradšej?

Ako sme prežili naše detstvo? Stále vonku hraním sa na naháňačku, škôlku sme si nakreslili  hocikde na cestu a už sme skackali, s loptou vybíjanú, na schovávačku…. A keď vonku pršalo, tak sme veľa čítali. Ja som prečítala všetky rozprávky, ktoré sa dali kúpiť a niektoré aj viackrát. Ale bezkonkurenčne som mala najradšej knihu Nevedkove dobrodružstvá a Nevedko v slnečnom meste.  Kniha napísaná  s nezvyčajnou fantáziou a výmyslami, ktoré by v podstate mohli aj fungovať. Fafrni a fafrnky, tak sa nazývali kratuľkovia. Nevedko, Vševedko, Vrčiak, Mlčiak, Pilulka, Šroubik, Cicuška, Modročka,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako najjednoduchšie upiecť chutný chlieb?

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor! Veľmi dôležitú úlohu tu hrá kvalitný liatinový pekáč a to, že cesto zarobím večer. Potom už potrebujeme len štyri suroviny: 1 kg hladkej múky 00 cca 7 dlc vody 1 sušené kvasnice 2 lyžičky soli Všetko nasypem do misy, vody toľko, aby mi to utiahol ručný mixér na cesto. Miesim asi 10 – 15 minúť. Cesto v mise zakryjem kúpacou čapicou, ktorú si ušetrím na dovolenke v hoteli. Má gumičku a dobre priľne k miske.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Už mám za sebou nedeľnú rannú kalanetiku

  Pred časom som zdieľala toto video a môj spolužiak zo strednej školy a priateľ, akademický maliar Štefan Polák sa ma pýtal, že či som to ja. Bolo to od neho veľmi milé, lebo som asi o 40 rokov staršia od tejto dievčiny. Ale keďže Števko vie, že som športovkyňa, tak mu to ani neprišlo nepravdepodobné. Umelec. Ale takto som chcela odľahčiť tému “Ako sa cítiť stále mlado.” Veru bez pohybu to nejde. Teraz vám napíšem, ako sa pre mňa stalo športovanie drogou. Prešportovala som celú mladosť. Boli aj úspechy,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Moje pravidlá, ako sa aj po 60-tke udržať v kondícií

Pekný deň milé Superbabky. Som veľmi rada, že existuje tento portál, kde vám môžem ponúknuť moje pravidlá ako sa udržať v kondícií, nebyť chorý a hlavne nesťažovať sa na zdravie. Teraz vám napíšem všetko, čo preto robím ja. 1. Každý deň chodím spať v tú istú hodinu (22,00 hod.) a vstávam vždy, či je piatok, alebo sviatok o 6,00 hod. Najskôr vypijem pohár letnej vody, ktorú som si napustila večer a ráno si do nej pridám len kvapku horúcej. Potom sa trošku rozhýbem, cvíčím hore dole rukami, urobím niekoľko drepov,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Storočný zemiakový koláč

Cesto: 400 g hladkej múky 350 g uvarených zemiakov 1 vajce prášok do pečiva vanilkový cukor 50 g práškového cukru 250 g rastlinného tuku Plnka: 1 kg nastrúhaných jabĺk 4 lyžice kryštálového cukru 1 lyžička škorice Postup: Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Každý musí začať od seba!

Polovicu života som prežila v minulom režime. Moji rodičia boli robotníci, ale mali sme sa veľmi dobre. Žili sme v peknom rodinnom dome so záhradou, kde sme si všetko dopestovali. Mali sme veľa ovocných stromov, ktoré sadil otec, strihal ich, staral sa o ne. V zime sme jedli len jabĺčka z našej úrody. Boli vynikajúce. Veľmi nám chutili postrúhané s mrkvou, medom a s citrónovou šťavou. V sobotu bola vždy na obed fazuľová polievka na sladko s domácimi slížami. Otec mal svoj veľký tanier, z ktorého jedol len takúto kvalitnú…

Zobraziť viac