Ako to robím ja Aktuálne 

Výhovorky! Výhovorky! Výhovorky!

Ak sa napriek dobrým úmyslom nikdy nedostanete k cvičeniu, musíte sa sama seba presne, ale naozaj presne opýtať, čo vás od cvičenia pre dobrú kondíciu odrádza. Pozorne si prečítajte nasledujúci zoznam výhovoriek a zakrúžkujte si tie, ktoré ste už použili, či chceli použiť, aby ste obhájili, prečo so sebou vláčite toľko tuku. Mám ťažké kosti. Všetko má na svedomí štítna žľaza. Nemám ju v poriadku. Hromadí sa mi v tele voda. Mohla by som si zničiť chrbticu. Nerada sa potím. Partner ma chce  takú, aká som. Najskôr trochu schudnem a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ak chcem, aby raňajky boli naozaj zdravé, müsli si pečiem sama

Už niečo vyše desať rokov raňajkujeme spolu s manželom výlučne len ovocie, jogurt a müsli. Keď som ho chcela nalákať na tieto raňajky, musela som ich urobiť naozaj dobré. Veď nahradiť anglické raňajky, šunku, klobásu, párky niečim zdravým, nie je jednoduché. Kupované müsli sú síce chutné, ale  nepáčili sa mi éčka, palmový olej a veľa cukru. Tak som začala müsli piecť sama. Tu je môj recept: 3 balenia ovsených vločiek 10 dkg mandlí 10 dkg vlašských orechov 10 dkg lieskových orechov 3 lyžice celozrnnej špaldovej múky 3 kopcovité lyžice džemu…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čo hovorím na plastické operácie?

Priznám sa, polichotilo mi, keď sa pod článkom, v ktorom som vám rozprávala o mojom 65 ročnom živote objavilo niekoľko komentárov, alebo skôr otázok, že koľko mám za sebou plastických operácii? To, že nemám veľa vrások je určite genetická dispozícia, ale aj spôsob života. Veľa športujem, relaxujem, ale mám aj prácu, ktorá ma baví a hlavne, rada sa smejem. Ale priznám sa vám, že niečo som si dala plastickým chirurgom upraviť. Sú to viečka. Operáciu som absolvovala pred dvomi rokmi. Manžel i dcéra mi často hovorili, aby som si to…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Domáce müsli tyčinky

Dnes som mala veľkú chuť na niečo sladké, ale chcela som, aby to bolo aj zdravé a aby to vydržalo dlhšie. Spomenula som si na môj osvedčený recept na müsli tyčinky. Potrebujeme: 100 g slnečnicových semienok 100 g tekvicových semienok 100 g sezamových semienok 100 g ovsených vločiek 100 g hrozienok 125 g masla 3 lyžice hnedého cukru 3 lyžice medu môžete pridať aj iné oriešky a mandle Postup: Semienka a vločky vysypeme na plech a dobre premiešame. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 stupňov a semienka pečieme cca 30 minút.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Upiekla som klasické rožky

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 1/2 kg hladkej múky extra 1 balíček sušených kvasníc 1 lyžička soli 1 lyžica masti 2,7 dl letnej vody Najskôr sa zmieša múka, soľ a kvasnice, potom sa pridá masť a voda. Ja som miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám. Ale vydržala som 10 minút až kým sa cesto pekne neoddeľovalo od…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Urobte si ghee, alebo inak prepustené maslo

Ak si chcete usmažiť naozaj vynikajúce vajíčka, urobte si ich na prepustenom masle, alebo ako sa moderne hovorí ghee masle. U nás nie sme veľmi zvyknutí smažiť na masle, lebo v horúcej panvici sa rýchlo prepáli, stmavne a zmení chuť. Spôsobujú to cukry a bielkoviny, ktoré maslo obsahuje. Pri vysokej teplote horia. Vyrobte si teda prepustené maslo, názov ghee pohádza z Indie.  Ghee je ideálna kombinácia chutí., žiadne karcinogény, len vitamíny. Ako na to? Kvalitné maslo rozpustite na panvici. Keď sa rozpustí a začne sa pomaly variť, odparí sa prebytočná…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Dnešný krásny deň na Pezinskej babe

Možno vás už tým otravujem, ale ja musím každý deň športovať. Dnes to boli zase moje obľúbené bežky. Tu dole zamračené, ale na Pezinskej babe je iný svet. Prišli sme sem o pol jedenástej a keďže je pracovný deň, miesta na parkovanie habadej, i keď na zjazdovke je dosť lyžiarov. Ale to mne nevadí, lebo ja som milovník bežkárskeho športu. Bolo asi mínus 5 stupňov, bežkárska trať krásne upravená. Pre tých, čo ste tam neboli, tak to nie je rovinka. Trať vedie hore dole, ale pohoda. Tak som sa tešila,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Med je výborný na suchú pleť

Suchej pleti prospieva strava bohatá na vitamíny, ktoré obsahuje najmä paprika, karotka, rajčiaky, či extrakt z pšeničných klíčkov. Výbornou zásobárňou vlhkosti je med. Naneste si ho na tvár ako masku a nechajte desať minút pôsobiť. Potom ho zľahka zmyte vodou. Ak chcete umocniť účinok nočného krému, aplikujte ho na navlhčenú pokožku. Absorbuje väčšie množstvo vlhkosti a ráno budete mať pleť vláčnejšiu a hladšiu. Suchú pleť si nikdy silno nepúdrujte, pôsobí potom unavene. Nezabúdajte  pravidelne prijímať tekutiny – najmenej dva litre denne. Najlepšie minerálku alebo bylinkový čaj. Nikdy si nenechávajte vodu uschnúť na tvári. Odoberá…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Naša prvá dovolenka ku “kapitalistickému” moru po roku 1989

Naša prvá cesta hneď v roku 1990 bola do Grécka, až na Peloponézsky poloostrov. Cestovali sme s rodinou mojej sestry. So žigulákmi sme sa vydali na cestu dlhú 2000 kilometrov. Autá boli plné potravín – zaváraného mäsa, zeleniny od starých rodičov, nechýbali fľaše piva, zemiaky. Skrátka toľko všetkého, aby 8 ľudí prežilo 2 týždne s niekoľkými drachmami. Tie boli len na benzín a zmrzlinu pre deti. Cestu sme naplánovali s jedným nocľahom u priateľov Slovákov žijúcich vo Vojvodine. Študovali v Bratislave. To ste mali vidieť tú hostinu, čo nám nachystali.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Storočný zemiakový koláč

Cesto: 400 g hladkej múky 350 g uvarených zemiakov 1 vajce prášok do pečiva vanilkový cukor 50 g práškového cukru 250 g rastlinného tuku Plnka: 1 kg nastrúhaných jabĺk 4 lyžice kryštálového cukru 1 lyžička škorice Postup: Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta.…

Zobraziť viac