Ako to robím ja Aktuálne 

Urobte si ghee, alebo inak prepustené maslo

Ak si chcete usmažiť naozaj vynikajúce vajíčka, urobte si ich na prepustenom masle, alebo ako sa moderne hovorí ghee masle. U nás nie sme veľmi zvyknutí smažiť na masle, lebo v horúcej panvici sa rýchlo prepáli, stmavne a zmení chuť. Spôsobujú to cukry a bielkoviny, ktoré maslo obsahuje. Pri vysokej teplote horia. Vyrobte si teda prepustené maslo, názov ghee pohádza z Indie.  Ghee je ideálna kombinácia chutí., žiadne karcinogény, len vitamíny.   Ako na to? Kvalitné maslo rozpustite na panvici. Keď sa rozpustí a začne sa pomaly variť, odparí sa…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Radšej darujem ako dostávam darčeky

Prehliadky Lýdie Eckhardt sú nielen o móde. Každá jedna, a robí ich už vyše 25 rokov dvakrát do roka, má hlavnú myšlienku, posolstvo, či tému, ktorá vás núti sa trošku zamyslieť. Včera to bola téma Darček. Lydka povedala, že ona radšej daruje, ako dostáva darčeky. Ale to asi väčšina z nás. Ja som u nás v rodine zaviedla, že napríklad na Vianoce sa žiadne darčeky nedávajú, radšej sa celá rodina spoločne vyberieme do hôr na lyžovačku. A ak niekto chce predsa len niečo ešte okrem lyžovačky dostať pod stromček, tak…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čo ste dnes robili? Ja som sa bola bicyklovať. Vypočujte si moju motiváciu.

Moje krédo je : každý deň sa aspoň trošku spotiť. Vždy si robím športový plán na celý týždeň, ktorý samozrejme závisí od počasia.Včera som bola  plávať. Hodina kraula nie je problém ani v mojom veku, lebo chodím pravidelne. Samozrejme, že dôležitá je kondícia, ale aj technika dýchania. Keď to skĺbite, mohli by ste preplávať aj La Manche. Tak dnes malo byť 13 stupňov, naplánovala som si jeden a pol hodinovú trasu na bicykli. Bolo oveľa chladnejšie a fúkal aj silný vietor, ale kým nemrzne, na bicykli vám nemôže byť zima,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Už mám za sebou nedeľnú rannú kalanetiku

  Pred časom som zdieľala toto video a môj spolužiak zo strednej školy a priateľ, akademický maliar Štefan Polák sa ma pýtal, že či som to ja. Bolo to od neho veľmi milé, lebo som asi o 40 rokov staršia od tejto dievčiny. Ale keďže Števko vie, že som športovkyňa, tak mu to ani neprišlo nepravdepodobné. Umelec. Ale takto som chcela odľahčiť tému “Ako sa cítiť stále mlado.” Veru bez pohybu to nejde. Teraz vám napíšem, ako sa pre mňa stalo športovanie drogou. Prešportovala som celú mladosť. Boli aj úspechy,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Len 6 vajec za deň. Držali ste niekedy bláznivejšiu diétu?

Mladosť – pochabosť! Prišla som na vysokú školu a prvý rok toho bolo na mňa naozaj dosť. Bývanie na internáte, prednášky, cvičenia, predmety, o ktorých som dovtedy ani nechyrovala, hrubé skriptá…Veľká životná zmena a tak som prestala športovať. Ale jedla som toľko, ako keď som hrávala druhú dorasteneckú volejbalovú ligu. Kilá sa pomaly na mňa lepili, až som sa zbadala, keď som už žiadne nohavice nezapla, všetko mi bolo tesné. A práve vtedy som sa zaľúbila. Ale veď on ma nebude chcieť takú pribratú?! Musím rýchlo schudnúť! Vtedy letela vajíčková…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

8 jednoduchých cvikov zameraných na udržanie stability

Séria týchto cvikov ma zaujala. Vyskúšala som ich a zistila som, že keď sa robia naozaj poctivo, tak sú veľmi účinné. Vymyslel ich pre nás, ľudí v zrelom veku fittness inštruktor Lawrence Biscontini. Sú zamerané hlavne na udržanie rovnováhy, čo je už v našom veku niekedy aj zložitejšie.  Cviky si vyžadujú koordináciu hornej a dolnej časti tela. Mali by sme ich cvičiť každý deň a celá zostava trvá asi 30 minút. Poloha v tvare X.  Postavte sa na pravú nohu a celé telo nakloňte doľava. Pravú ruku napnite smerom k…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Chcem niečo povedať na tému klimatické otepľovanie, životné prostredie

Polovicu života som prežila v minulom režime. Moji rodičia boli robotníci, ale mali sme sa veľmi dobre. Žili sme v peknom rodinnom dome so záhradou, kde sme si všetko dopestovali. Napríklad zemiaky na zimu. Nikdy nezabudnem, ako som musela každý deň oberať mandelinky, odtrhávať listy, na ktorých boli vajíčka. Fuj! Ale zemiaky mali chuť, vôňu, aj konzistenciu. Mali sme veľa ovocných stromov, ktoré sadil otec, strihal ich, staral sa o ne. V zime sme jedli len jabĺčka z našej úrody. Boli vynikajúce. Veľmi nám chutili postrúhané s mrkvou, medom a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Upiekla som klasické rožky

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 1/2 kg hladkej múky extra 1 balíček sušených kvasníc 1 lyžička soli 1 lyžica masti 2,7 dl letnej vody Najskôr sa zmieša múka, soľ a kvasnice, potom sa pridá masť a voda. Ja som miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám. Ale vydržala som 10 minút až kým sa cesto pekne neoddeľovalo od…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Som skoro ako francúzska žena

Práve som sa totiž dočítala, že pokiaľ ide o Francúzku, je v podstate jedno, koľko má rokov. Podstatné je, že má v šatníku bielu košeľu, jednoduché čierne šaty, pásikované tričko a ešte píšu, že čierne sako a džínsy. Aj to mám. Nosia baleríny a tenisky a keď idú na spoločenskú udalosť, obujú si lodičky na podpätkoch. Ale tie lodičky sú asi jediným utrpením, ktoré sú ochotné pre vzhľad podstúpiť. Presne ako ja. Ale musím povedať, že ja som práve minulý týždeň na jednej spoločenskej akcii veľmi, ale veľmi trpela. Obula…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Domáce cestoviny plnené špenátom a plesnivým syrom

Najskôr som si urobila plnku, aby vychladla. Na plnku potrebujeme: misku čerstvého špenátu 1 syr s modrou plesňou 1 menšiu cibuľu 2 strúčiky cesnaku 1 žĺtko soľ korenie a na zahustenie strúhanku Postup: Špenát som dôkladne umyla a vysušila. Na masle som opražila cibuľku a cesnak, pridala som špenátové listy a pokrájaný syr. Všetko spolu sa prehreje a nechá sa vychladnúť. Po vychladnutí som primiešala žĺtko a keďže to bolo trochu riedke, zahustila som domácou strúhankou, ktorú mám vždy v mrazničke po ruke. Ani bielko som nevyhodila, ale pridala som…

Zobraziť viac