Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes som sadila muškáty, už sa teším, keď budú až po zem!

Alebo neteším? Veď to už bude koniec leta a to nemám rada! No nič, teraz je len polovička apríla, najvyšší čas zasadiť muškáty do hrantíkov. Ako to robím, že mi narastú až po zem? Tu je môj recept: Ťahavé muškáty sadím vždy do špeciálneho substrátu na ťahavé muškáty. Hrantíky musia byť s dvojitým dnom, len tak ich môžete správne polievať. Do jedného hrantíku zasadím 4 kvalitné priesady. Okolo každej priesady napichám 3-4 hnojivé tyčinky a zalejem vodou. Tri týždne, kým sa dobre nezakorenia, polievam zvrchu a do každej zálievky pridávam…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Najrýchlejšie ovocné guľky

Potrebujeme: 2 rožky 2 dl mlieka 20 dkg polohrubej múky 15 malých zaváraných marhúľ ( z vlastnej úrody) Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a necháme dve hodiny odležať. Potom ich vidličkou dobre popritláčame, rozmiešame a pridáme muku. Spracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, pokrájame na štvorčeky a do každého vložíme marhuľu. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je tvárne a dobre sa zlepí. Vytvoríme guľky a uvaríme vo  vriacej vode kým nevyplávajú. Podávame buď s maslovou strúhankou zmiešanou s cukrom, alebo s tvarohom,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Aká som, taká som, pre seba dobrá som!

Milé Superbabky! Volám sa Jana, mám 63 rokov a napriek tomu, že všade čítam články o tom, ako treba schudnúť, zdravo sa stravovať, športovať, ja som so sebou spokojná,hoci vážim takmer 90 kilogramov. Poviem vám, prečo som spokojná. Nevidím totiž dôvod na to, aby som schudla. Zjem všetko, čo mi chutí, v ničom sa neobmedzujem, ale ani nepreháňam a napriek tomu som zdravá. Nedávno som bola na preventívnej prehliadke a všetky výsledky mám normálne. Dokonca aj po schodoch na štvrté poschodie vvbehnem bez toho, aby som sa zadýchala. Napriek tomu,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Granadír, také obyčajné jedlo a koľko radosti!

Nesmiem ho variť, keď je doma dcéra. Povie, že také hlúpe jedlo ona jesť nebude. Jedlo bez  hodnoty, len na priberanie. „Ale keď k nemu pripravím kopu kvalitného šalátu, tak hodnotu bude mať, „odpovedám jej. No čo už, mladým ľuďom naše tradiční jedlá nič nehovoria. Radšej sushi, krevety a mnohí aj burger. My starší toto jedlo milujeme, hlavne keď sa urobí na dobrej masti z mangalice, s veľkou cibuľou, korením, rascou a samozrejme paprikou. Granadír znesie veľa soli a u nás musia byť ako cestovina kolienka. Tak to má rád…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Moja dnešná pizza „Čo chladnička dala!

Po Veľkej noci zostali v chladničke ešte zásoby všeličoho. Potraviny nikdy nevyhadzujem. Čo môžem, zamrazím a čo sa ešte dá použijem napríklad na pizzu. Doba spotreby sa kráti a tak som dnes urobila pizzu“ Čo chladnička dala!“ Tu je môj recept: Cesto: 200 g hladkej múky 100 g polohrubej múky 1 lyžička soli 1/2 sušeného droždia 1 1/2 lyžice olivového oleja 2 lyžice tučného jogurtu ak je cesto husté, trochu vody Paradajková omáčka na potretie cesta: 4 rajčiny 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku olivový olej soľ korenie oregano sušená feferónka…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes som začala žihľavovú kúru

Tak, ako každý rok v apríli, aj dnes som spolu s manželom začala piť žihľavový čaj. Žihľava rastie všade a je naozaj škoda nevyužiť jej liečivú silu. Poradila mi to jedna stará pani a je to vyskúšaný prostriedok s protizápalovým účinkom. Ak vás bolia napríklad haluxy, alebo máte iný zápal kostí, určite vyskúšajte! Výsledok je 100%-tný. Pomáha dokonca aj môjmu manželovi, ktorý má veľké problémy s pohybovým aparátom. Veď má už aj umelé koleno. Pozrite si video, ako čaj pripravujem a ako často ho pijeme. Tento čaj má aj vynikajúce…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Niekoľko jednoduchých cvikov zameraných na udržanie stability

Séria týchto cvikov ma zaujala. Vyskúšala som ich a zistila som, že keď sa robia naozaj poctivo, tak sú veľmi účinné. Vymyslel ich pre nás, ľudí v zrelom veku fittness inštruktor Lawrence Biscontini. Sú zamerané hlavne na udržanie rovnováhy, čo je už v našom veku niekedy aj zložitejšie.  Cviky si vyžadujú koordináciu hornej a dolnej časti tela. Mali by sme ich cvičiť každý deň a celá zostava trvá asi 30 minút. Poloha v tvare X.  Postavte sa na pravú nohu a celé telo nakloňte doľava. Pravú ruku napnite smerom k…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Keď chceme niečo zmeniť, každý musí začať od seba!

Polovicu života som prežila v minulom režime. Moji rodičia boli robotníci, ale mali sme sa veľmi dobre. Žili sme v peknom rodinnom dome so záhradou, kde sme si všetko dopestovali. Mali sme veľa ovocných stromov, ktoré sadil otec, strihal ich, staral sa o ne. V zime sme jedli len jabĺčka z našej úrody. Boli vynikajúce. Veľmi nám chutili postrúhané s mrkvou, medom a s citrónovou šťavou. V sobotu bola vždy na obed fazuľová polievka na sladko s domácimi slížami. Otec mal svoj veľký tanier, z ktorého jedol len takúto kvalitnú…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Začala som sa mať rada a som šťastná, hovorí Eva (58)

Nie je to ešte tak dávno keď som si kupovala všetky módne a lifestylové časopisy a so záujmom som čítala články o tajomstvách svetových hviezd, vďaka ktorým sú stále krásne, mladé a sexy. Zapisovala som si ich recepty zdravej výživy, chcela som mať fitness trénerov,  vďaka ktorým by som mala dokonalú postavu. Chcela som si zapamätať všetky dobré rady, ako milovať svojho manžela a ako byť milovaná. Jednoducho som chcela zastaviť starnutie tak, ako sa to „darí“ hollywoodskym hviezdam. Dnes už viem, že sa to nedá a preto moja rada všetkým 30 ročným ženám znie:…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 300 g hladkej múky extra 200 g polohrubej 40 g čerstvého droždia 1 a 1/2 lyžičky soli 50 g rozpusteného masla 3 dl letnej vody 1 lyžičku cukru do kvásku Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo…

Zobraziť viac