Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes zase granadír. Také obyčajné jedlo a koľko radosti!

Nesmiem ho variť, keď je doma dcéra. Povie, že také hlúpe jedlo ona jesť nebude. Jedlo bez  hodnoty, len na priberanie. „Ale keď k nemu pripravím kopu kvalitného šalátu, tak hodnotu bude mať, „odpovedám jej. No čo už, mladým ľuďom naše tradiční jedlá nič nehovoria. Radšej sushi, krevety a mnohí aj burger. My starší toto jedlo milujeme, hlavne keď sa urobí na dobrej masti z mangalice, s veľkou cibuľou, korením, rascou a samozrejme paprikou. Granadír znesie veľa soli a u nás musia byť ako cestovina kolienka. Tak to má rád…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 300 g hladkej múky extra 200 g polohrubej 40 g čerstvého droždia 1 a 1/2 lyžičky soli 50 g rozpusteného masla 3 dl letnej vody 1 lyžičku cukru do kvásku Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Čo som nechcela robiť ako moja mama a predsa to robím!

Moja mama bola pekná žena (v strede, vľavo je moja sestra). Mala kvalitné čierne vlasy, ale nevedela si ich upraviť. Husté čierne obočie si tiež nevedela vytvarovať. Nikdy sa nemaľovala, len občas ústa na červeno. Keď som ju pri nejakej príležitosti krásne namaľovala, ostrihala a vyfúkala jej vlasy, bola z nej krásavica. To, že sa nevedela upraviť našťastie nemám po nej. Viem sa pekne učesať, namaľovať. Moja mama mala rada prácu v záhrade. V zemi by sa paprala od rána do večera, ale variť ju nebavilo. U mňa je to…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čo som dnes urobila pre svoje zdravie?

Zdravé raňajky, to je pre mňa základ. Z čoho pozostávajú? Z ovocia (sezónneho, alebo z mrazničky), kvalitného jogurtu a vlastnoručne upečených müsli s orechmi. Na obed sme mali opečené kuracie prsia so šampiňónovo- pórkovou omáčkou. Veľmi chutné a ľahké jedlo. Presne o 13,00 vychádzam z domu, beriem z garáže palice a idem na svoj obľúbený 8 kilometrový pochod s palicami nordic walking. Ozaj, idem každý deň a za každého počasia, okrem silného dažďa. Telefón mi potom doma celý šťastný napíše, že mi gratuluje k 10 000 krokom, ktoré som urobila.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes mi veľa času zabrala príprava obeda – plnený kapustný list

Už včera som si premyslela, ako ho budem robiť. V piatok k nám chodí pojazdná predajňa mäsa. Viem, že vždy majú aj mleté mäso. Nie som veľmi naklonená kupovať takéto polotovary, lebo neviem, čo tam všetko pomelú, ale chuť na to jedlo bola väčšia, ako chuť mlieť mäso na mlynčeku a tak som sa snažila nemyslieť na to, čo všetko tam môžu pomlieť. Mäso som kúpila a pokračovala som do samoobsluhy kúpiť kapustu. Na moje prekvapenie mali, lebo v našom obchode nikdy nemajú to, čo potrebujete. Takže som vlastne mala…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Môj športový týždeň. Heslo: Ani jeden deň bez spotenia sa!

Je nedeľa a tak už môžem bilancovať. Pondelok: 8 km chôdza s palicami nordic wolking + 100 brušákov, večer polievanie (nosenie krhiel) v záhradke Utorok: 2 km plávanie, štýl prsia, miesto Zlaté piesky, večer okopávanie v záhradke Streda: 22 km na bicykli + 100 brušákov Štvrtok: 8 km chôdza s palicami nordic wolknig + 100 brušákov, večer polievanie v záhradke Piatok: 2 km plávanie, štýl prsia, miesto Zlaté piesky, večer drobné práce v záhradke Sobota: 4 hodiny veľké upratovanie bytu, umývanie vonkajších terás Nedeľa: Ako inak nedeľná ranná kalanetika +…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Vážim 90 kg a nevidím dôvod na to, any som schudla, píše Jana (63)

Milé Superbabky! Volám sa Jana, mám 63 rokov a napriek tomu, že všade čítam články o tom, ako treba schudnúť, zdravo sa stravovať, športovať, ja som so sebou spokojná,hoci vážim takmer 90 kilogramov. Poviem vám, prečo som spokojná. Nevidím totiž dôvod na to, aby som schudla. Zjem všetko, čo mi chutí, v ničom sa neobmedzujem, ale ani nepreháňam a napriek tomu som zdravá. Nedávno som bola na preventívnej prehliadke a všetky výsledky mám normálne. Dokonca aj po schodoch na štvrté poschodie vvbehnem bez toho, aby som sa zadýchala. Napriek tomu,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Viete, čo nesmie francúzskej žene v šatníku chýbať?

Práve som sa totiž dočítala, že pokiaľ ide o Francúzku, je v podstate jedno, koľko má rokov. Podstatné je, že má v šatníku bielu košeľu, jednoduché čierne šaty, pásikované tričko a ešte píšu, že čierne sako a džínsy. Aj to mám. Nosia baleríny a tenisky a keď idú na spoločenskú udalosť, obujú si lodičky na podpätkoch. Ale tie lodičky sú asi jediným utrpením, ktoré sú ochotné pre vzhľad podstúpiť. Presne ako ja. Ale musím povedať, že ja som nedávno na jednej spoločenskej akcii veľmi, ale veľmi trpela. Obula som si…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Utieram prach a hovorím si, že ako to, že som sa vám ešte s týmto vyšívaným obrázkom nepochválila?

Je to veľa rokov, možno desaťročí, keď ma veľmi bavili ručné práce. Ani neviem, kde som popri mojej náročnej moderátorsko – redaktorskej práci zobrala toľko času, aby som vyšila tým najmenším krížikovým vzorom tento jesenný motív. Dnes mám kopu času, dcéra je už dávno dospelá, my s manželom toho veľa nepotrebujeme, ale tú trpezlivosť už určite nemám. Veď to boli hodiny a hodiny práce. Dobre. Motív som odniekiaľ vyčítala, ale musela som si nakúpiť bavlnky zodpovedajúcej farby, panamu s tým najhustejším tkaním, rátať a stále rátať dookola počet krížikov v…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Paradajkový pretlak bez zavárania. Robím ho takto už roky.

Suroviny na cca 3 kg paradajok: 3 lyžice kryštálového cukru 1 1/2  lyžice soli Rajčiny umyjem, nakrájam priamo do hrnca na menšie kúsky. Vezmem ponorný mixér  a dobre premyxujem na kašu. Položím na šporák, pridám soľ a cukor ( ale zmes aj okoštujem, aby vyhovovala našim chutiam, takže podľa chuti môžem ešte cukor, alebo soľ pridať) a varím do zhustnutia. Horúce nalejem do pripravených umytých a suchých pohárov, uzavriem a otočím na 5 minút uzáverom dole (podobne, ako keď sa robí džem). Po 5 minútach poháre otočím a počúvam, ako…

Zobraziť viac