Ako to robím ja Najčítanejšie 

Viete, čo nesmie francúzskej žene v šatníku chýbať?

Práve som sa totiž dočítala, že pokiaľ ide o Francúzku, je v podstate jedno, koľko má rokov. Podstatné je, že má v šatníku bielu košeľu, jednoduché čierne šaty, pásikované tričko a ešte píšu, že čierne sako a džínsy. Aj to mám. Nosia baleríny a tenisky a keď idú na spoločenskú udalosť, obujú si lodičky na podpätkoch. Ale tie lodičky sú asi jediným utrpením, ktoré sú ochotné pre vzhľad podstúpiť. Presne ako ja. Ale musím povedať, že ja som nedávno na jednej spoločenskej akcii veľmi, ale veľmi trpela. Obula som si…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ríbezľový džem takmer bez roboty

Obraté ríbezle aj so stopkami dám do veľkého hrnca, za občasného miešania privediem do varu a varím asi 15 minút. Nechám vychladnúť a potom  prepasírujem cez sito. Čistú šťavu nalievam s odmerkou do čistého hrnca, aby som vedela, aké jej mám množstvo a opäť privediem do varu. Varím 20 minút. Potom pridám na každý liter šťavy 60 dkg cukru a šťavu z jedného citróna (tiež 1 na liter). Citrón dávam preto, lebo chuť džemu je potom taká plnšia a aj konzervuje. Miešam a keď sa cukor rozpustí, okoštujem, či je…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Moje tajomstvo nadýchaných rezňov? To je kvalitná domáca strúhanka z čerstvého pečiva!

Strúhanku nikdy nekupujem. Vždy si ju robím sama. Ale pozor! Nie zo suchých rožkov, ale z čerstvých. Pre takýto prípad mám vždy čerstvé pečivo odložené aj v mrazničke vo vákuovom balení. Rožky samozrejme nechám rozmraziť, pokrájam, alebo polámem na menšie kúsky, postupne pridávam do výkonného mixéru a nechám ho pracovať. Čerstvé pečivo sa nikdy nerozmixuje na  „múku.“ Zostávajú aj väčšie kúsky, ktoré neskôr pri vyprážaní krásne schrumkavejú.  Takto pripravený rezeň je oveľa chutnejší! Text a foto Libuša Sabová Ilustračná foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes sme grilovali. Čo všetko som pripravila?

Príprava sa musí začať deň pred grilovaním. Jednak treba zamiesiť na chlieb, ktorý bude cez noc kysnúť, ale hlavne, napácovať mäso. Najradšej máme bravčovú krkovičku a kuracie stehná. Tie stehná sa musia narezať okolo kostí, aby sa rýchlejšie prepiekli. Pácujem v kupovanej grilovacej zmesi, ktorú vysypem do oleja a k tomu pridám roztlačený cesnak. Mäso v nej dobre poobraciam, zavriem a odložím do chladničky. Grilujem len v strede grilu, ktorý si vysteliem vaničkou z alobalu, do ktorej bude kvapkať prebytočný tuk. Gril musí byť poriadne rozpálený tak, že nad ním…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Strapačky, alebo halušky s poslednou kapustou. Ako si ich prípravu uľahčím?

Toto jedlo u nás patrí medzi zimné. Máme vlastnú naloženú kapustu a tak ich varím pomerne často, hlavne od vtedy, čo som si osvojila trik mojej sestry. Vždy ma odrádzalo od varenia zemiakových halušiek strúhanie na strúhadle. Odniesli si to aj hánky, alebo aj nechty. Sestra, odkedy sa vydala, vyvára každú sobotu zemiakové halušky a s tvarohom a kôprom.  “ A kto ti tie zemiaky stále strúha?“ pýtala som sa jej a ona že mixér, ale musí byť výkonný. A tak už ani ja inak halušky nerobím. Jednoducho dám do…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Granadír, také obyčajné jedlo a koľko radosti!

Nesmiem ho variť, keď je doma dcéra. Povie, že také hlúpe jedlo ona jesť nebude. Jedlo bez  hodnoty, len na priberanie. „Ale keď k nemu pripravím kopu kvalitného šalátu, tak hodnotu bude mať, „odpovedám jej. No čo už, mladým ľuďom naše tradiční jedlá nič nehovoria. Radšej sushi, krevety a mnohí aj burger. My starší toto jedlo milujeme, hlavne keď sa urobí na dobrej masti z mangalice, s veľkou cibuľou, korením, rascou a samozrejme paprikou. Granadír znesie veľa soli a u nás musia byť ako cestovina kolienka. Tak to má rád…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 300 g hladkej múky extra 200 g polohrubej 40 g čerstvého droždia 1 a 1/2 lyžičky soli 50 g rozpusteného masla 3 dl letnej vody 1 lyžičku cukru do kvásku Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Moje pravidlá, ako sa aj po 60-tke udržať v kondícií

Pekný deň milé Superbabky. Som veľmi rada, že existuje tento portál, kde vám môžem ponúknuť moje pravidlá ako sa udržať v kondícií, nebyť chorý a hlavne nesťažovať sa na zdravie. Teraz vám napíšem všetko, čo preto robím ja. 1. Každý deň chodím spať v tú istú hodinu (22,00 hod.) a vstávam vždy, či je piatok, alebo sviatok o 6,00 hod. Najskôr vypijem pohár letnej vody, ktorú som si napustila večer a ráno si do nej pridám len kvapku horúcej. Potom sa trošku rozhýbem, cvíčím hore dole rukami, urobím niekoľko drepov,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes som skončila dvojtýždňovú žihľavovú kúru

Tak, ako každý rok v apríli, sme spolu s manželom dva týždne pili žihľavový čaj. Žihľava rastie všade a je naozaj škoda nevyužiť jej liečivú silu. Poradila mi to jedna stará pani a je to vyskúšaný prostriedok s protizápalovým účinkom. Ak vás bolia napríklad haluxy, alebo máte iný zápal pohybového aparátu, určite vyskúšajte! Ešte je čas! Výsledok je 100%-tný. Pomáha dokonca aj môjmu manželovi, ktorý má veľké problémy s pohybovým aparátom. Veď má už aj umelé koleno. Zbierala som len tie vrchné lístky, každý druhý deň čerstvé. Veľkú hrsť žihľavy…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Výhovorky! Výhovorky! Výhovorky!

Ak sa napriek dobrým úmyslom nikdy nedostanete k cvičeniu, musíte sa sama seba presne, ale naozaj presne opýtať, čo vás od cvičenia pre dobrú kondíciu odrádza. Pozorne si prečítajte nasledujúci zoznam výhovoriek a zakrúžkujte si tie, ktoré ste už použili, či chceli použiť, aby ste obhájili, prečo so sebou vláčite toľko tuku. Mám ťažké kosti. Všetko má na svedomí štítna žľaza. Nemám ju v poriadku. Hromadí sa mi v tele voda. Mohla by som si zničiť chrbticu. Nerada sa potím. Partner ma chce  takú, aká som. Najskôr trochu schudnem a…

Zobraziť viac