Ako to robím ja Aktuálne 

Jednoduché cviky, ktoré stimulujú nervový systém a znižujú bolesť v dolnej časti chrbáta

Tieto cvičenia treba robiť každý deň. Sú veľmi efektívne. Ľahnite si na chrbát, pod zadok si dajte vankúš a pritlačte ho k stene čo najtesnejšie. Nohy zdvihnite hore a skontrolujte si, či šľapy máte rovnobežne so stehnami. Rukami telo vyvažujte. Tento cvik je pre vaše zdravie! V druhom cviku už nohy ťahajte vyššie tak, aby zadok a nohy tvorili 45 stupňový uhol. Môžete si podložiť vyšší vankúš stočený do valca. Týmto cvikom si lepšie natiahnete oblasť slabín. Kolená pokrčte a nohami sa oprite o stenu. To je už o niečo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes som začala žihľavovú kúru

Tak, ako každý rok na jar, aj dnes som spolu s manželom začala piť žihľavový čaj. Žihľava rastie všade a je naozaj škoda nevyužiť jej liečivú silu. Poradila mi to jedna stará pani a je to vyskúšaný prostriedok s protizápalovým účinkom. Ak vás bolia napríklad haluxy, alebo máte iný zápal kostí, určite vyskúšajte! Výsledok je 100%-tný. Pomáha dokonca aj môjmu manželovi, ktorý má veľké problémy s pohybovým aparátom. Veď má už aj umelé koleno. Pozrite si video, ako čaj pripravujem a ako často ho pijeme. Tento čaj má aj vynikajúce…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Storočný zemiakový koláč

Cesto: 400 g hladkej múky 350 g uvarených zemiakov 1 vajce prášok do pečiva vanilkový cukor 50 g práškového cukru 250 g rastlinného tuku Plnka: 1 kg nastrúhaných jabĺk 4 lyžice kryštálového cukru 1 lyžička škorice Postup: Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guláša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes mi veľa času zabrala príprava obeda – plnený kapustný list

Už včera som si premyslela, ako ho budem robiť. V piatok k nám chodí pojazdná predajňa mäsa. Viem, že vždy majú aj mleté mäso. Nie som veľmi naklonená kupovať takéto polotovary, lebo neviem, čo tam všetko pomelú, ale chuť na to jedlo bola väčšia, ako chuť mlieť mäso na mlynčeku a tak som sa snažila nemyslieť na to, čo všetko tam môžu pomlieť. Mäso som kúpila a pokračovala som do samoobsluhy kúpiť kapustu. Na moje prekvapenie mali, lebo v našom obchode nikdy nemajú to, čo potrebujete. Takže som vlastne mala…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako som dopestovala takýto pekný amarylis?

Mám ho po mojej mame. Keď sa už sama nemohla oň starať, zdôrazňovala mi, aby som ho na jar rozdelila na jednotlivé cibuľky a každú samostatne zasadila v záhrade. Pýtala som sa, že kde je to pre ne najlepšie. Povedala, že hocikde, kde je voľné miesto. Ide len o to, aby sa rozrastal a na jeseň ho zase treba zasadiť do kvetináča a umiestniť v chladnejšej miestnosti. Keď som si kvetináč s jednou rastlinkou priniesla domov, v januári krásne rozkvitol. Jeden výhonok. Ale moja povestná lenivosť mi zabránila ho na…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 300 g hladkej múky extra 200 g polohrubej 40 g čerstvého droždia 1 a 1/2 lyžičky soli 50 g rozpusteného masla 3 dl letnej vody 1 lyžičku cukru do kvásku Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Moje tajomstvo nadýchaných rezňov? To je kvalitná domáca strúhanka z čerstvého pečiva!

Strúhanku nikdy nekupujem. Vždy si ju robím sama. Ale pozor! Nie zo suchých rožkov, ale z čerstvých. Pre takýto prípad mám vždy čerstvé pečivo odložené aj v mrazničke vo vákuovom balení. Rožky samozrejme nechám rozmraziť, pokrájam, alebo polámem na menšie kúsky, postupne pridávam do výkonného mixéru a nechám ho pracovať. Čerstvé pečivo sa nikdy nerozmixuje na  „múku.“ Zostávajú aj väčšie kúsky, ktoré neskôr pri vyprážaní krásne schrumkavejú.  Takto pripravený rezeň je oveľa chutnejší! Text a foto Libuša Sabová Ilustračná foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Aká som, taká som, pre seba dobrá som!

Milé Superbabky! Volám sa Jana, mám 63 rokov a napriek tomu, že všade čítam články o tom, ako treba schudnúť, zdravo sa stravovať, športovať, ja som so sebou spokojná,hoci vážim takmer 90 kilogramov. Poviem vám, prečo som spokojná. Nevidím totiž dôvod na to, aby som schudla. Zjem všetko, čo mi chutí, v ničom sa neobmedzujem, ale ani nepreháňam a napriek tomu som zdravá. Nedávno som bola na preventívnej prehliadke a všetky výsledky mám normálne. Dokonca aj po schodoch na štvrté poschodie vvbehnem bez toho, aby som sa zadýchala. Napriek tomu,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes zase granadír. Také obyčajné jedlo a koľko radosti!

Nesmiem ho variť, keď je doma dcéra. Povie, že také hlúpe jedlo ona jesť nebude. Jedlo bez  hodnoty, len na priberanie. „Ale keď k nemu pripravím kopu kvalitného šalátu, tak hodnotu bude mať, „odpovedám jej. No čo už, mladým ľuďom naše tradiční jedlá nič nehovoria. Radšej sushi, krevety a mnohí aj burger. My starší toto jedlo milujeme, hlavne keď sa urobí na dobrej masti z mangalice, s veľkou cibuľou, korením, rascou a samozrejme paprikou. Granadír znesie veľa soli a u nás musia byť ako cestovina kolienka. Tak to má rád…

Zobraziť viac