Ako to robím ja Aktuálne 

Sledujem všetko okolo COVID – 19 od začiatku marca a čo si o tom myslím?

Mám dvojnásobné informácie, lebo čo ja nevidím, nestihnem sledovať, doplní moja sčítaná dcéra, ktorá žije v Berlíne a “lúska” o tejto téme aj zahraničné zdroje. Spolu potom analyzujeme, rozoberáme…Snažíme sa rozlíšiť hoaxy, od pravdy. Preto jednoznačný názor z mojej strany je len jeden: ľudia, ktorí sa starajú  o svoju imunitu, to znamená, že sa pravidelne hýbu, neboja sa slnka, kvalitne a pestro sa stravujú  a vďaka tomu nemajú problémy s váhou, či krvným tlakom bez ohľadu na vek, COVID – 19 neriešia. Pokojne si dajú rúško, tam, kde je predpísané,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Storočný zemiakový koláč

Cesto: 400 g hladkej múky 350 g uvarených zemiakov 1 vajce prášok do pečiva vanilkový cukor 50 g práškového cukru 250 g rastlinného tuku Plnka: 1 kg nastrúhaných jabĺk 4 lyžice kryštálového cukru 1 lyžička škorice Postup: Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Chcem vám odporučiť jednu fantastickú letnú kombináciu

Potrebujeme kvalitný olivový olej, cesnak, parmezán, možno trošku soli a ako prílohu domáce rajčiny. Najskôr nastrúhame parmezán. Potom roztlačíme 3 – 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti a veľkosti). Zalejeme olivovým olejom, aby bol parmezán a cesnak ponorený. Podľa chuti osolíme. Hotovo! Toto je namiesto masla, paštéty, syra…. Stačí rajčiny poliať touto zmesou. K tomu výborný domáci chlebík. Pre mäsožravcov možno kvalitná klobáska na tenko nakrájaná, chorizo…Zmes si môžeme pripraviť aj do zásoby na niekoľko dní. V chladničke vydrží. Ja som na túto dobrotu čakala, kým mi nedozrejú mäsité paradajky z…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Mám 55 rokov – tu je mojich 10 životných skúseností

Životné skúsenosti získavame rôzne. Zistila som, že čím som staršia, tým viac som ochotná riskovať. Mala som to urobiť skôr. Keď som bola mladšia, myslela som si, že v 55 rokoch budem bohatá. Keby som vedela, že nie, ušetrila by som si oveľa viac peňazí. Keby som mohla vrátiť roky späť, určite by som si vždy potrpela na pekný účes a kvalitné topánky. Mala som si sama seba vážiť a potom by si ma viac vážilo aj okolie. Neobanovala som síce nič, čo som v živote urobila,  len to, čo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 300 g hladkej múky extra 200 g polohrubej 40 g čerstvého droždia 1 a 1/2 lyžičky soli 50 g rozpusteného masla 3 dl letnej vody 1 lyžičku cukru do kvásku Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Pečený broskyňový džem

Po výbornej skúsenosti s pečeným slivkovým lekvárom som vyskúšala piecť aj broskyňový lekvár – džem. Aké sú výhody? Môžete naraz spracovať väčšie množstvo ovocia bez toho, že by ste museli stáť niekoľko hodín pri sporáku. Potrebujeme: 5 kg broskýň 2 menšie citróny 700 g cukru Broskyne som vykôstkovala, nakrájala a ponorným mixérom (čo je dosť fuška) som ich rozmixovala. Pridala som cukor (upozorňujem, že táto dávka je orientačná, lebo každé ovocie má inú chuť), citrónovú šťavu, zamiešala som a naliala do liatinového pekáča. Rúru som zapla na 200 stupňov  a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

V zime si radi pochutíme na paprike plnenej kapustou

Je to vynikajúca príloha k mäsitým jedlám. Potrebujeme: 2 kg paprík 500 g kapusty horčicové semienko bobkový list rascu soľ Na nálev: 1,5 l vody 0,5 l octu 160 g cukru 50 g soli Postup: Papriky umyjeme a očistíme. Kapustu nastrúhame, osolíme, pridáme rascu a necháme chvíľu odpočívať. Potom papriky naplníme kapustou, ale veľmi netlačte, aby nepraskli. Na dno každého pohára dáme lyžičku horčicového semienka, 1 bobkový list, vložíme papriky a zalejeme prevretým a vychladnutým nálevom. Navrch kvapneme niekoľko kvapiek oleja. Poháre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Moje každodenné raňajky, nielen nedeľné

Docvičila som kalanetiku a vyšla som do záhrady naoberať si raňajky. Milujem drobné ovocie, najmä jahody. Tých je teraz však málo, ale máme peknú úrodu malín i černíc a už nájdem aj zrelú broskyňu. Na ovocie dám dve lyžice smotanového jogurtu, lyžičku vlastnoručne urobeného višňového džemu, pomiešam a navrch prídu müsli. Už niečo vyše desať rokov raňajkujeme spolu s manželom výlučne len ovocie, jogurt a müsli. Keď som ho chcela nalákať na tieto raňajky, musela som ich urobiť naozaj dobré. Veď nahradiť anglické raňajky, šunku, klobásu, párky niečim zdravým, nie…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako najjednoduchšie upiecť chutný chlieb?

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor! Veľmi dôležitú úlohu tu hrá kvalitný liatinový pekáč a to, že cesto zarobím večer. Potom už potrebujeme len štyri suroviny: 1 kg hladkej múky 00 cca 7 dlc vody 1 sušené kvasnice 2 lyžičky soli Všetko nasypem do misy, vody toľko, aby mi to utiahol ručný mixér na cesto. Miesim asi 10 – 15 minúť. Cesto v mise zakryjem kúpacou čapicou, ktorú si ušetrím na dovolenke v hoteli. Má gumičku a dobre priľne k miske.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ríbezľový džem takmer bez roboty

Obraté ríbezle aj so stopkami dám do veľkého hrnca, za občasného miešania privediem do varu a varím asi 15 minút. Nechám vychladnúť a potom  prepasírujem cez sito. Čistú šťavu nalievam s odmerkou do čistého hrnca, aby som vedela, aké jej mám množstvo a opäť privediem do varu. Varím 20 minút. Potom pridám na každý liter šťavy 60 dkg cukru a šťavu z jedného citróna (tiež 1 na liter). Citrón dávam preto, lebo chuť džemu je potom taká plnšia a aj konzervuje. Miešam a keď sa cukor rozpustí, okoštujem, či je…

Zobraziť viac