Ako to robím ja Najčítanejšie 

Aká som, taká som, pre seba dobrá som!

Milé Superbabky! Volám sa Jana, mám 63 rokov a napriek tomu, že všade čítam články o tom, ako treba schudnúť, zdravo sa stravovať, športovať, ja som so sebou spokojná,hoci vážim takmer 90 kilogramov. Poviem vám, prečo som spokojná. Nevidím totiž dôvod na to, aby som schudla. Zjem všetko, čo mi chutí, v ničom sa neobmedzujem, ale ani nepreháňam a napriek tomu som zdravá. Nedávno som bola na preventívnej prehliadke a všetky výsledky mám normálne. Dokonca aj po schodoch na štvrté poschodie vvbehnem bez toho, aby som sa zadýchala. Napriek tomu,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Bojíte sa lietať? Ja veľmi!

Mala som veľké cestovateľské sny. Chcela som vidieť všetky stredomorské štáty ako Grécko, Španielsko, Kanárske ostrovy, ale hlavne USA, potom Mexiko, či Bali. Keď to už po revolúcii bolo možné, ako prvú som zvolila tú najvzdialenejšiu destináciu – Bali. Znamenalo to 12 hodinový let do Kuala Lumpur z Viedne a potom prestup na trojhodinový let do Denpasaru na Bali. Neskutočne som sa bála. Sedeli sme vo veľkom lietadle niekde vzadu. Ja, manžel a dcéra. Obaja v momente zaspali, lebo sme leteli na noc. Len ja som celou cestou „kukučkovala,“ počúvala,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes som podľa jednoduchého receptu urobila domácu horčicu. Je vynikajúca!

Tu je základný recept, ale do neho si už môžete pridať čokoľvek, podľa vlastnej chuti. U nás musí byť hlavne pikantná, takže ja pridávam aj čili prášok. Potrebujeme: 100 g horčicových semienok 160 ml vody 3 lyžice cukru 2 lyžice octu 1 lyžičku soli Postup: Všetky suroviny v miske dobre premiešame a necháme v chladničke odležať najmenej 24 hodín. Potom zmes rozmixujte a horčica je hotová. Ešte však musí najmenej 24 hodín odpočívať v chladničke, aby sa dobre spojili všetky chute. Keď si takúto horčicu raz urobíte, nikdy už nekúpite…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Môj športový týždeň. Heslo: Ani jeden deň bez spotenia sa!

Je nedeľa podvečer a tak už môžem bilancovať. Pondelok: 8 km chôdza s palicami nordic wolking + 100 brušákov, večer polievanie (nosenie krhiel) v záhradke Utorok: 2 km plávanie, štýl prsia, miesto Zlaté piesky, večer okopávanie v záhradke Streda: 22 km na bicykli + 100 brušákov Štvrtok: 8 km chôdza s palicami nordic wolknig + 100 brušákov, večer polievanie v záhradke Piatok: 2 km plávanie, štýl prsia, miesto Zlaté piesky, večer drobné práce v záhradke Sobota: 4 hodiny veľké upratovanie bytu, umývanie vonkajších terás Nedeľa: Ako inak nedeľná ranná kalanetika…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Pečený broskyňový džem

Po výbornej skúsenosti s pečeným slivkovým lekvárom som vyskúšala piecť aj broskyňový lekvár – džem. Aké sú výhody? Môžete naraz spracovať väčšie množstvo ovocia bez toho, že by ste museli stáť niekoľko hodín pri sporáku. Potrebujeme: 5 kg broskýň 2 menšie citróny 700 g cukru Broskyne som vykôstkovala, nakrájala a ponorným mixérom (čo je dosť fuška) som ich rozmixovala. Pridala som cukor (upozorňujem, že táto dávka je orientačná, lebo každé ovocie má inú chuť), citrónovú šťavu, zamiešala som a naliala do liatinového pekáča. Rúru som zapla na 200 stupňov  a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Paradajkový pretlak bez zavárania. Robím ho takto už roky.

Suroviny na cca 3 kg paradajok: 3 lyžice kryštálového cukru 1 1/2  lyžice soli Rajčiny umyjem, nakrájam priamo do hrnca na menšie kúsky. Vezmem ponorný mixér  a dobre premyxujem na kašu. Položím na šporák, pridám soľ a cukor ( ale zmes aj okoštujem, aby vyhovovala našim chutiam, takže podľa chuti môžem ešte cukor, alebo soľ pridať) a varím do zhustnutia. Horúce nalejem do pripravených umytých a suchých pohárov, uzavriem a otočím na 5 minút uzáverom dole (podobne, ako keď sa robí džem). Po 5 minútach poháre otočím a počúvam, ako…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dopestovala som cukinu, čo s ňou?

Na jar vždy sadím cukinu. Neviem sa dočkať kým vyrastie a bude mať plody. A potom keď už plody sú, tak neviem, čo s nimi. Niekedy sa aj bojím pozrieť na to miesto, kde sú zasadené, aké „obrine“ tam zase budú! Ale dnes som nabrala odvahu a zbadala som dve velikánske. Čo s nimi? Spomenula som si na vlaňajšiu dobrotu, ktorú sme robili s dcérou. Cuketu so prekrojila, odstránila som stred a nakrájala ako keby na hranolky. Poukladala som ich na plech vyložený papierom a štetcom potrela s olivovým olejom.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Začala som sa mať rada a som šťastná, hovorí Eva (58)

Nie je to ešte tak dávno keď som si kupovala všetky módne a lifestylové časopisy a so záujmom som čítala články o tajomstvách svetových hviezd, vďaka ktorým sú stále krásne, mladé a sexy. Zapisovala som si ich recepty zdravej výživy, chcela som mať fitness trénerov,  vďaka ktorým by som mala dokonalú postavu. Chcela som si zapamätať všetky dobré rady, ako milovať svojho manžela a ako byť milovaná. Jednoducho som chcela zastaviť starnutie tak, ako sa to „darí“ hollywoodskym hviezdam. Dnes už viem, že sa to nedá a preto moja rada všetkým 30 ročným ženám znie:…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Aspoň jedna paradajka denne

Liečivý dar paradajok Túto zeleninu nazývajú vďaka bohatému zdroju priaznivých látok tiež darom z božej záhrady. Poznáme niekoľko druhov – žltú, zelenú, cherry, fialovú, červenú. Každý z nich má takmer identické zloženie vitamínov a minerálov, no najbohatším zdrojom, je klasická červená kríčková. Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jeden väčší kus, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Skladá sa aj z kália, ktoré je vynikajúce ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Ich pravidelná konzumácia zabraňuje aj infarktu. Dámy teraz zvýšte pozornosť! Paradajky spomaľujú starnutie.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Pikantné kvašáky. Nevieme sa ich dojesť, teda hlavne môj muž!

Už som naložila tretí trojlitrový pohár a môj muž ich stíha jesť. Úroda uhoriek nie je bohvieaká (kvôli suchu), ani tvar uhoriek nie je dokonalý, ale to nevadí. Ako ich robím? Potrebujeme: 2 kg uhoriek 1 hlávku cesnaku za hrsť kôpru (hlavne kvet a stonky) za hrsť hroznového listu aj so stonkou (nemusí byť) 2 veľké feferónky 20 guľôčok čierneho korenia 2 lyžice soli 2 litre vody Postup: Vodu dáme zovrieť, pridáme soľ a odstavíme. Na dno pohára vložíme očistený cesnak, rozkrojené feferónky, korenie , časť kôpru a časť hroznového…

Zobraziť viac