Ako to robím ja Najčítanejšie 

Som skoro ako francúzska žena

Práve som sa totiž dočítala, že pokiaľ ide o Francúzku, je v podstate jedno, koľko má rokov. Podstatné je, že má v šatníku bielu košeľu, jednoduché čierne šaty, pásikované tričko a ešte píšu, že čierne sako a džínsy. Aj to mám. Nosia baleríny a tenisky a keď idú na spoločenskú udalosť, obujú si lodičky na podpätkoch. Ale tie lodičky sú asi jediným utrpením, ktoré sú ochotné pre vzhľad podstúpiť. Presne ako ja. Ale musím povedať, že ja som práve minulý týždeň na jednej spoločenskej akcii veľmi, ale veľmi trpela. Obula…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Domáce cestoviny plnené špenátom a plesnivým syrom

Najskôr som si urobila plnku, aby vychladla. Na plnku potrebujeme: misku čerstvého špenátu 1 syr s modrou plesňou 1 menšiu cibuľu 2 strúčiky cesnaku 1 žĺtko soľ korenie a na zahustenie strúhanku Postup: Špenát som dôkladne umyla a vysušila. Na masle som opražila cibuľku a cesnak, pridala som špenátové listy a pokrájaný syr. Všetko spolu sa prehreje a nechá sa vychladnúť. Po vychladnutí som primiešala žĺtko a keďže to bolo trochu riedke, zahustila som domácou strúhankou, ktorú mám vždy v mrazničke po ruke. Ani bielko som nevyhodila, ale pridala som…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Jednoduché cviky, ktoré stimulujú nervový systém a znižujú bolesť v dolnej časti chrbáta

Tieto cvičenia treba robiť každý deň. Sú veľmi efektívne. Ľahnite si na chrbát, pod zadok si dajte vankúš a pritlačte ho k stene čo najtesnejšie. Nohy zdvihnite hore a skontrolujte si, či šľapy máte rovnobežne so stehnami. Rukami telo vyvažujte. Tento cvik je pre vaše zdravie! V druhom cviku už nohy ťahajte vyššie tak, aby zadok a nohy tvorili 45 stupňový uhol. Môžete si podložiť vyšší vankúš stočený do valca. Týmto cvikom si lepšie natiahnete oblasť slabín. Kolená pokrčte a nohami sa oprite o stenu. To je už o niečo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

V zime si radi pochutíme na paprike plnenej kapustou

Je to vynikajúca príloha k mäsitým jedlám. Potrebujeme: 2 kg paprík 500 g kapusty horčicové semienko bobkový list rascu soľ Na nálev: 1,5 l vody 0,5 l octu 160 g cukru 50 g soli Postup: Papriky umyjeme a očistíme. Kapustu nastrúhame, osolíme, pridáme rascu a necháme chvíľu odpočívať. Potom papriky naplníme kapustou, ale veľmi netlačte, aby nepraskli. Na dno každého pohára dáme lyžičku horčicového semienka, 1 bobkový list, vložíme papriky a zalejeme prevretým a vychladnutým nálevom. Navrch kvapneme niekoľko kvapiek oleja. Poháre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Pečený broskyňový džem

Po výbornej skúsenosti s pečeným slivkovým lekvárom som vyskúšala piecť aj broskyňový lekvár – džem. Aké sú výhody? Môžete naraz spracovať väčšie množstvo ovocia bez toho, že by ste museli stáť niekoľko hodín pri sporáku. Potrebujeme: 5 kg broskýň 2 menšie citróny 700 g cukru Broskyne som vykôstkovala, nakrájala a ponorným mixérom (čo je dosť fuška) som ich rozmixovala. Pridala som cukor (upozorňujem, že táto dávka je orientačná, lebo každé ovocie má inú chuť), citrónovú šťavu, zamiešala som a naliala do liatinového pekáča. Rúru som zapla na 200 stupňov  a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Už mám za sebou nedeľnú rannú kalanetiku

  Pred časom som zdieľala toto video a môj spolužiak zo strednej školy a priateľ, akademický maliar Štefan Polák sa ma pýtal, že či som to ja. Bolo to od neho veľmi milé, lebo som asi o 40 rokov staršia od tejto dievčiny. Ale keďže Števko vie, že som športovkyňa, tak mu to ani neprišlo nepravdepodobné. Umelec. Ale takto som chcela odľahčiť tému “Ako sa cítiť stále mlado.” Veru bez pohybu to nejde. Teraz vám napíšem, ako sa pre mňa stalo športovanie drogou. Prešportovala som celú mladosť. Boli aj úspechy,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guľáša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Upiekla som klasické rožky

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 1/2 kg hladkej múky extra 1 balíček sušených kvasníc 1 lyžička soli 1 lyžica masti 2,7 dl letnej vody Najskôr sa zmieša múka, soľ a kvasnice, potom sa pridá masť a voda. Ja som miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám. Ale vydržala som 10 minút až kým sa cesto pekne neoddeľovalo od…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Znojemské uhorky podľa nášho rodinného receptu

Dnes som opäť trošku zavárala. Do uhoriek podľa receptu môjho otca ide 10 ingrediencii okrem uhoriek a vody. Nálev: 1 liter vody 1/4 l octu 60 g soli 20 dkg cukru Ingrediencie: 2 bobkové listy 3 guľôčky nového korenia 20 guľôčok čierneho korenia 1/2 veľmi štipľavej feferónky 3 cm chrenu 1 vetvička kôpru 1/2 menšej cibule Všetky ingrediencie naporcujem do pohárov. Potom naukladám uhorky. Urobím si nálev. Pozor! Musíte presne vážiť a merať, aby bol chutný. Zalejem uhorky, dobre uzavriem  a dám sterilizovať. Do obyčajného hrnca, na spodok ktorého dám…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Aspoň jedna paradajka denne

Liečivý dar paradajok Túto zeleninu nazývajú vďaka bohatému zdroju priaznivých látok tiež darom z božej záhrady. Poznáme niekoľko druhov – žltú, zelenú, cherry, fialovú, červenú. Každý z nich má takmer identické zloženie vitamínov a minerálov, no najbohatším zdrojom, je klasická červená kríčková. Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jeden väčší kus, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Skladá sa aj z kália, ktoré je vynikajúce ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Ich pravidelná konzumácia zabraňuje aj infarktu. Dámy teraz zvýšte pozornosť! Paradajky spomaľujú starnutie.…

Zobraziť viac