Ako to robím ja Najčítanejšie 

Začala som sa mať rada a som šťastná, hovorí Eva (58)

Nie je to ešte tak dávno keď som si kupovala všetky módne a lifestylové časopisy a so záujmom som čítala články o tajomstvách svetových hviezd, vďaka ktorým sú stále krásne, mladé a sexy. Zapisovala som si ich recepty zdravej výživy, chcela som mať fitness trénerov,  vďaka ktorým by som mala dokonalú postavu. Chcela som si zapamätať všetky dobré rady, ako milovať svojho manžela a ako byť milovaná. Jednoducho som chcela zastaviť starnutie tak, ako sa to „darí“ hollywoodskym hviezdam. Dnes už viem, že sa to nedá a preto moja rada všetkým 30 ročným ženám znie:…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako som dopestovala takýto pekný amarylis?

Mám ho po mojej mame. Keď sa už sama nemohla oň starať, zdôrazňovala mi, aby som ho na jar rozdelila na jednotlivé cibuľky a každú samostatne zasadila v záhrade. Pýtala som sa, že kde je to pre ne najlepšie. Povedala, že hocikde, kde je voľné miesto. Ide len o to, aby sa rozrastal a na jeseň ho zase treba zasadiť do kvetináča a umiestniť v chladnejšej miestnosti. Keď som si kvetináč s jednou rastlinkou priniesla domov, v januári krásne rozkvitol. Jeden výhonok. Ale moja povestná lenivosť mi zabránila ho na…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guláša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Strapačky, alebo halušky s poslednou kapustou. Ako si ich prípravu uľahčím?

Toto jedlo u nás patrí medzi zimné. Máme vlastnú naloženú kapustu a tak ich varím pomerne často, hlavne od vtedy, čo som si osvojila trik mojej sestry. Vždy ma odrádzalo od varenia zemiakových halušiek strúhanie na strúhadle. Odniesli si to aj hánky, alebo aj nechty. Sestra, odkedy sa vydala, vyvára každú sobotu zemiakové halušky a s tvarohom a kôprom.  “ A kto ti tie zemiaky stále strúha?“ pýtala som sa jej a ona že mixér, ale musí byť výkonný. A tak už ani ja inak halušky nerobím. Jednoducho dám do…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Viete, čo nesmie francúzskej žene v šatníku chýbať?

Práve som sa totiž dočítala, že pokiaľ ide o Francúzku, je v podstate jedno, koľko má rokov. Podstatné je, že má v šatníku bielu košeľu, jednoduché čierne šaty, pásikované tričko a ešte píšu, že čierne sako a džínsy. Aj to mám. Nosia baleríny a tenisky a keď idú na spoločenskú udalosť, obujú si lodičky na podpätkoch. Ale tie lodičky sú asi jediným utrpením, ktoré sú ochotné pre vzhľad podstúpiť. Presne ako ja. Ale musím povedať, že ja som nedávno na jednej spoločenskej akcii veľmi, ale veľmi trpela. Obula som si…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Chcem niečo povedať na tému klimatické otepľovanie, životné prostredie

Polovicu života som prežila v minulom režime. Moji rodičia boli robotníci, ale mali sme sa veľmi dobre. Žili sme v peknom rodinnom dome so záhradou, kde sme si všetko dopestovali. Napríklad zemiaky na zimu. Nikdy nezabudnem, ako som musela každý deň oberať mandelinky, odtrhávať listy, na ktorých boli vajíčka. Fuj! Ale zemiaky mali chuť, vôňu, aj konzistenciu. Mali sme veľa ovocných stromov, ktoré sadil otec, strihal ich, staral sa o ne. V zime sme jedli len jabĺčka z našej úrody. Boli vynikajúce. Veľmi nám chutili postrúhané s mrkvou, medom a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 300 g hladkej múky extra 200 g polohrubej 40 g čerstvého droždia 1 a 1/2 lyžičky soli 50 g rozpusteného masla 3 dl letnej vody 1 lyžičku cukru do kvásku Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Granadír, také obyčajné jedlo a koľko radosti!

Nesmiem ho variť, keď je doma dcéra. Povie, že také hlúpe jedlo ona jesť nebude. Jedlo bez  hodnoty, len na priberanie. „Ale keď k nemu pripravím kopu kvalitného šalátu, tak hodnotu bude mať, „odpovedám jej. No čo už, mladým ľuďom naše tradiční jedlá nič nehovoria. Radšej sushi, krevety a mnohí aj burger. My starší toto jedlo milujeme, hlavne keď sa urobí na dobrej masti z mangalice, s veľkou cibuľou, korením, rascou a samozrejme paprikou. Granadír znesie veľa soli a u nás musia byť ako cestovina kolienka. Tak to má rád…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes po roku konečne opäť na bežkách

Konečne padá sneh a môžem ísť na svoje obľúbené bežky. Podmienky nie sú ideálne, čerstvý sneh sa poriadne lepí, ale pohyb musí byť! Bežky si môžem obuť už pri dome a tak sa vydávam na svoju trasu. (Pozri video)  Sneh sa lepí, už mám poriadnu vrstvu na bežkách. Snáď keď pôjdem naspäť po svojej stope to bude lepšie. Nie je. Stopa je povytrhávaná a teraz si to musím vypočítať tak, aby som sa odrážala medzi povytrhávaným. Nevadí, zvládnem to. Už som vypotená doma a môžem sa pozrieť do mojej obľúbenej…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Radšej darujem ako dostávam darčeky

Vianočný darček. Ja osobne určite radšej darujem, ako dostávam darčeky. Ale to asi väčšina z nás. Ja som u nás v rodine zaviedla, že napríklad na Vianoce sa žiadne darčeky nedávajú, radšej sa celá rodina spoločne vyberieme do hôr na lyžovačku. A ak niekto chce predsa len niečo ešte okrem lyžovačky dostať pod stromček, tak to nenápadne v kruhu rodiny naznačí, čo by potreboval, čo by ho potešilo. Inak je výber toho správneho darčeka veľmi komplikovaný a vyžaduje si veľké úsilie. Súčasne má v sebe riziko, že skonči niekde zabudnutý…

Zobraziť viac