Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guláša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako som dopestovala takýto pekný amarylis?

Mám ho po mojej mame. Keď sa už sama nemohla oň starať, zdôrazňovala mi, aby som ho na jar rozdelila na jednotlivé cibuľky a každú samostatne zasadila v záhrade. Pýtala som sa, že kde je to pre ne najlepšie. Povedala, že hocikde, kde je voľné miesto. Ide len o to, aby sa rozrastal a na jeseň ho zase treba zasadiť do kvetináča a umiestniť v chladnejšej miestnosti. Keď som si kvetináč s jednou rastlinkou priniesla domov, v januári krásne rozkvitol. Jeden výhonok. Ale moja povestná lenivosť mi zabránila ho na…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Už mám za sebou nedeľnú rannú kalanetiku

Ako sa cítiť stále mlado? Veru bez pohybu to nejde. Teraz vám napíšem, ako sa pre mňa stalo športovanie drogou. Prešportovala som celú mladosť. Boli aj úspechy, lebo som sa dostala do reprezentačného výberu volejbalistiek dorasteniek. Ale potom prišlo lenivšie obdobie. Dieťa, rodina, práca a aj nejaké to kilo navyše. Síce ma to štvalo, ale bola som proti tomu akási bezmocná. Ale na kúpalisko som v lete rada chodila. Vždy som tam stretla moju rovesníčku, krásne opálenú,  s vytvarovanými svalmi. Volá sa Anka. V tej najväčšej horúčave popoludní sa zbalila,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čo som dnes urobila pre svoje zdravie?

Zdravé raňajky, to je pre mňa základ. Z čoho pozostávajú? Z ovocia (sezónneho, alebo z mrazničky), kvalitného jogurtu a vlastnoručne upečených müsli s orechmi. Potom som postavila hovädzie mäso so špikovými kosťami na polievku. S koreňovou zeleninou som pridala aj kel, ktorý mám z polievky veľmi rada. Polievka sa musí dlho variť. Manžel bol doma, tak som mohla ísť na svoj obľúbený 8 kilometrový pochod s palicami nordic walking. Ozaj, idem každý deň a za každého počasia, okrem silného dažďa. Telefón mi potom doma celý šťastný napíše, že mi gratuluje…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Moje pravidlá, ako sa aj po 60-tke udržať v kondícií

Pekný deň milé Superbabky. Som veľmi rada, že existuje tento portál, kde vám môžem ponúknuť moje pravidlá ako sa udržať v kondícií, nebyť chorý a hlavne nesťažovať sa na zdravie. Teraz vám napíšem všetko, čo preto robím ja. 1. Každý deň chodím spať v tú istú hodinu (22,00 hod.) a vstávam vždy, či je piatok, alebo sviatok o 6,00 hod. Najskôr vypijem pohár letnej vody, ktorú som si napustila večer a ráno si do nej pridám len kvapku horúcej. Potom sa trošku rozhýbem, cvíčím hore dole rukami, urobím niekoľko drepov,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 300 g hladkej múky extra 200 g polohrubej 40 g čerstvého droždia 1 a 1/2 lyžičky soli 50 g rozpusteného masla 3 dl letnej vody 1 lyžičku cukru do kvásku Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Domáca majonéza, hotová za 5 minút

Ak chcete mať naozaj čerstvú a kvalitnú majonézu bez konzervantov, urobte si ju doma sami. Ja ju robím vždy vtedy, keď sú sviatky a budeme mať zemiakový šalát. Na čo musíte predovšetkým dbať: aby boli vajíčka čerstvé, najlepšie domáce a všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Potrebujeme: 2 celé vajcia 1/2 lyžičky soli šťava z jedného malého citróna 1 lyžica horčice 3 dl oleja A teraz už len všetky suroviny dáte do vysokej nádoby a pohybom ponorného mixéra hore dole urobíte za pár sekúnd majonézu. Hneď ju pridám do šalátu a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Urobte si ghee, alebo inak prepustené maslo

Ak si chcete usmažiť naozaj vynikajúce vajíčka, urobte si ich na prepustenom masle, alebo ako sa moderne hovorí ghee masle. U nás nie sme veľmi zvyknutí smažiť na masle, lebo v horúcej panvici sa rýchlo prepáli, stmavne a zmení chuť. Spôsobujú to cukry a bielkoviny, ktoré maslo obsahuje. Pri vysokej teplote horia. Vyrobte si teda prepustené maslo, názov ghee pohádza z Indie.  Ghee je ideálna kombinácia chutí., žiadne karcinogény, len vitamíny.   Ako na to? Kvalitné maslo rozpustite na panvici. Keď sa rozpustí a začne sa pomaly variť, odparí sa…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Aká som, taká som, pre seba dobrá som!

Milé Superbabky! Volám sa Jana, mám 63 rokov a napriek tomu, že všade čítam články o tom, ako treba schudnúť, zdravo sa stravovať, športovať, ja som so sebou spokojná,hoci vážim takmer 90 kilogramov. Poviem vám, prečo som spokojná. Nevidím totiž dôvod na to, aby som schudla. Zjem všetko, čo mi chutí, v ničom sa neobmedzujem, ale ani nepreháňam a napriek tomu som zdravá. Nedávno som bola na preventívnej prehliadke a všetky výsledky mám normálne. Dokonca aj po schodoch na štvrté poschodie vvbehnem bez toho, aby som sa zadýchala. Napriek tomu,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čokoládovo-orechové kolieska

Keď rozmýšľate, akú dobrotu upiecť rodine na sviatky, tu je recept. Potrebujeme: 300 g hladkej múky 200 g masla 100 g práškového cukru 100 g pomletých orechov 2 žĺtka 1 vanilkový cukor citrónovú kôru na chuť štipku soli lyžičku citrónovej šťavy Ešte potrebujeme: džem na plnenie, celé orechy na dekoráciu (dala som malinový) Poleva: 100 g čokolády na varenie 1 lyžička masla, alebo margarínu Postup: Zmiešame všetky suché prísady a potom pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté fóliou hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme…

Zobraziť viac