Ako to robím ja Najčítanejšie 

Niekoľko jednoduchých cvikov zameraných na udržanie stability

Séria týchto cvikov ma zaujala. Vyskúšala som ich a zistila som, že keď sa robia naozaj poctivo, tak sú veľmi účinné. Vymyslel ich pre nás, ľudí v zrelom veku fittness inštruktor Lawrence Biscontini. Sú zamerané hlavne na udržanie rovnováhy, čo je už v našom veku niekedy aj zložitejšie.  Cviky si vyžadujú koordináciu hornej a dolnej časti tela. Mali by sme ich cvičiť každý deň a celá zostava trvá asi 30 minút. Poloha v tvare X.  Postavte sa na pravú nohu a celé telo nakloňte doľava. Pravú ruku napnite smerom k…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Moje pravidlá, ako sa aj po 60-tke udržať v kondícií

Pekný deň milé Superbabky. Som veľmi rada, že existuje tento portál, kde vám môžem ponúknuť moje pravidlá ako sa udržať v kondícií, nebyť chorý a hlavne nesťažovať sa na zdravie. Teraz vám napíšem všetko, čo preto robím ja. 1. Každý deň chodím spať v tú istú hodinu (22,00 hod.) a vstávam vždy, či je piatok, alebo sviatok o 6,00 hod. Najskôr vypijem pohár letnej vody, ktorú som si napustila večer a ráno si do nej pridám len kvapku horúcej. Potom sa trošku rozhýbem, cvíčím hore dole rukami, urobím niekoľko drepov,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Moje tajomstvo nadýchaných rezňov? To je kvalitná domáca strúhanka z čerstvého pečiva!

Strúhanku nikdy nekupujem. Vždy si ju robím sama. Ale pozor! Nie zo suchých rožkov, ale z čerstvých. Pre takýto prípad mám vždy čerstvé pečivo odložené aj v mrazničke vo vákuovom balení. Rožky samozrejme nechám rozmraziť, pokrájam, alebo polámem na menšie kúsky, postupne pridávam do výkonného mixéru a nechám ho pracovať. Čerstvé pečivo sa nikdy nerozmixuje na  „múku.“ Zostávajú aj väčšie kúsky, ktoré neskôr pri vyprážaní krásne schrumkavejú.  Takto pripravený rezeň je oveľa chutnejší! Text a foto Libuša Sabová Ilustračná foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Je čas bilancovať! Ako ďalej žiť?

Dnes sme celá rodina sedeli pri obede a veľa sme sa rozprávali. Stará i mladá generácia.. Robíme to samozrejme často, ale dnes sme mali úplne iné témy. Najskôr sme skonštatovali, že nad našou záhradou prelieta oveľa menej vtákov, ako po iné roky, hoci im na každom strome visí potrava. Smutný pohľad je na hrdličku, ktorá je stále sama, bez partnera, chodí na slnečnicu. Čím to je? Veľa sme spomínali, ako sme žili kedysi, vlastne ani nie tak dávno, len pred 33 rokmi. Čo sme vtedy potrebovali k životu? Slušný byt,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 300 g hladkej múky extra 200 g polohrubej 40 g čerstvého droždia 1 a 1/2 lyžičky soli 50 g rozpusteného masla 3 dl letnej vody 1 lyžičku cukru do kvásku Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Granadír, také obyčajné jedlo a koľko radosti!

Nesmiem ho variť, keď je doma dcéra. Povie, že také hlúpe jedlo ona jesť nebude. Jedlo bez  hodnoty, len na priberanie. „Ale keď k nemu pripravím kopu kvalitného šalátu, tak hodnotu bude mať, „odpovedám jej. No čo už, mladým ľuďom naše tradiční jedlá nič nehovoria. Radšej sushi, krevety a mnohí aj burger. My starší toto jedlo milujeme, hlavne keď sa urobí na dobrej masti z mangalice, s veľkou cibuľou, korením, rascou a samozrejme paprikou. Granadír znesie veľa soli a u nás musia byť ako cestovina kolienka. Tak to má rád…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Domáca majonéza, hotová za 5 minút

Ak chcete mať naozaj čerstvú a kvalitnú majonézu bez konzervantov, urobte si ju doma sami. Ja ju robím vždy vtedy, keď sú sviatky a budeme mať zemiakový šalát. Na čo musíte predovšetkým dbať: aby boli vajíčka čerstvé, najlepšie domáce a všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Potrebujeme: 2 celé vajcia 1/2 lyžičky soli šťava z jedného malého citróna 1 lyžica horčice 3 dl oleja A teraz už len všetky suroviny dáte do vysokej nádoby a pohybom ponorného mixéra hore dole urobíte za pár sekúnd majonézu. Hneď ju pridám do šalátu a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čokoládovo-orechové kolieska

Keď rozmýšľate, akú dobrotu upiecť rodine na sviatky, tu je recept. Potrebujeme: 300 g hladkej múky 200 g masla 100 g práškového cukru 100 g pomletých orechov 2 žĺtka 1 vanilkový cukor citrónovú kôru na chuť štipku soli lyžičku citrónovej šťavy Ešte potrebujeme: džem na plnenie, celé orechy na dekoráciu (dala som malinový) Poleva: 100 g čokolády na varenie 1 lyžička masla, alebo margarínu Postup: Zmiešame všetky suché prísady a potom pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté fóliou hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čo som dnes urobila pre svoje zdravie?

Zdravé raňajky, to je pre mňa základ. Z čoho pozostávajú? Z ovocia (sezónneho, alebo z mrazničky), kvalitného jogurtu a vlastnoručne upečených müsli s orechmi. Na obed sme mali opečené kuracie prsia so šampiňónovo- pórkovou omáčkou. Veľmi chutné a ľahké jedlo. Presne o 13,00 vychádzam z domu, beriem z garáže palice a idem na svoj obľúbený 8 kilometrový pochod s palicami nordic walking. Ozaj, idem každý deň a za každého počasia, okrem silného dažďa. Telefón mi potom doma celý šťastný napíše, že mi gratuluje k 10 000 krokom, ktoré som urobila.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Strapačky, alebo halušky s kyslou kapustou. Ako si ich prípravu uľahčím?

Toto jedlo u nás patrí medzi zimné. Máme vlastnú naloženú kapustu a tak ich varím pomerne často, hlavne od vtedy, čo som si osvojila trik mojej sestry. Vždy ma odrádzalo od varenia zemiakových halušiek strúhanie na strúhadle. Odniesli si to aj hánky, alebo aj nechty. Sestra, odkedy sa vydala, vyvára každú sobotu zemiakové halušky a s tvarohom a kôprom.  “ A kto ti tie zemiaky stále strúha?“ pýtala som sa jej a ona že mixér, ale musí byť výkonný. A tak už ani ja inak halušky nerobím. Jednoducho dám do…

Zobraziť viac