Ako to robím ja Aktuálne Dobré rady 

Moje muškáty dva mesiace od zasadenia

Ťahavé muškáty sadím vždy do špeciálneho substrátu na ťahavé muškáty. Hrantíky musia byť s dvojitým dnom, len tak ich môžete správne polievať. Do jedného hrantíku zasadím 4 kvalitné priesady. Okolo každej priesady napichám 3-4 hnojivé tyčinky a zalejem vodou. Tri týždne, kým sa dobre nezakorenia, polievam zvrchu a do každej zálievky pridávam hnojivo na ťahavé muškáty. Po troch týždňoch už môžem vodu nalievať do otvorov na hrantíkoch, muškáty sú už dostatočne zakorenené a vedia  si vodu ťahať zo dna hrantíkov. Krásne sa rozrastajú, začínajú kvitnúť a robiť mi veľkú radosť!…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Niekoľko jednoduchých cvikov zameraných na udržanie stability

Séria týchto cvikov ma zaujala. Vyskúšala som ich a zistila som, že keď sa robia naozaj poctivo, tak sú veľmi účinné. Vymyslel ich pre nás, ľudí v zrelom veku fittness inštruktor Lawrence Biscontini. Sú zamerané hlavne na udržanie rovnováhy, čo je už v našom veku niekedy aj zložitejšie.  Cviky si vyžadujú koordináciu hornej a dolnej časti tela. Mali by sme ich cvičiť každý deň a celá zostava trvá asi 30 minút. Poloha v tvare X.  Postavte sa na pravú nohu a celé telo nakloňte doľava. Pravú ruku napnite smerom k…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Najrýchlejšie ovocné guľky

Potrebujeme: 2 rožky 2 dl mlieka 20 dkg polohrubej múky 15 malých zaváraných marhúľ ( z vlastnej úrody) Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a necháme dve hodiny odležať. Potom ich vidličkou dobre popritláčame, rozmiešame a pridáme muku. Spracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, pokrájame na štvorčeky a do každého vložíme marhuľu. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je tvárne a dobre sa zlepí. Vytvoríme guľky a uvaríme vo  vriacej vode kým nevyplávajú. Podávame buď s maslovou strúhankou zmiešanou s cukrom, alebo s tvarohom,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ríbezľový džem takmer bez roboty

Obraté ríbezle aj so stopkami dám do veľkého hrnca, za občasného miešania privediem do varu a varím asi 15 minút. Nechám vychladnúť a potom  prepasírujem cez sito. Čistú šťavu nalievam s odmerkou do čistého hrnca, aby som vedela, aké jej mám množstvo a opäť privediem do varu. Varím 20 minút. Potom pridám na každý liter šťavy 60 dkg cukru a šťavu z jedného citróna (tiež 1 na liter). Citrón dávam preto, lebo chuť džemu je potom taká plnšia a aj konzervuje. Miešam a keď sa cukor rozpustí, okoštujem, či je…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Aká som, taká som, pre seba dobrá som!

Milé Superbabky! Volám sa Jana, mám 63 rokov a napriek tomu, že všade čítam články o tom, ako treba schudnúť, zdravo sa stravovať, športovať, ja som so sebou spokojná,hoci vážim takmer 90 kilogramov. Poviem vám, prečo som spokojná. Nevidím totiž dôvod na to, aby som schudla. Zjem všetko, čo mi chutí, v ničom sa neobmedzujem, ale ani nepreháňam a napriek tomu som zdravá. Nedávno som bola na preventívnej prehliadke a všetky výsledky mám normálne. Dokonca aj po schodoch na štvrté poschodie vvbehnem bez toho, aby som sa zadýchala. Napriek tomu,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Pravá domáca malinová zmrzlina

V žiadnej cukrárni nedostanete takúto kvalitnú zmrzlinu, ktorú si môžete vyrobiť doma za pár minút a nepotrebujete ani stroj na zmrzlinu, len kvalitný mixér, ktorý má nože aj na ľad. Nasypete do neho 200 g zmrazených malín, pridáte 1 šľahačkovú smotanu a cca 2 lyžice kryštálového cukru + jeden vanilkový cukor  (najlepšie z pravej vanilky). Všetko spolu rozmixujte. Niekoľkokrát musíte mixéru pomôcť, vypnúť ho a lyžicou zmes premiešať a máte tú najchutnejšiu zmrzlinu, akú ste kedy jedli. Neveríte? Vyskúšajte! My sme ju dnes mali a veľmi nám všetkým chutila. Ak…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Granadír, také obyčajné jedlo a koľko radosti!

Nesmiem ho variť, keď je doma dcéra. Povie, že také hlúpe jedlo ona jesť nebude. Jedlo bez  hodnoty, len na priberanie. „Ale keď k nemu pripravím kopu kvalitného šalátu, tak hodnotu bude mať, „odpovedám jej. No čo už, mladým ľuďom naše tradiční jedlá nič nehovoria. Radšej sushi, krevety a mnohí aj burger. My starší toto jedlo milujeme, hlavne keď sa urobí na dobrej masti z mangalice, s veľkou cibuľou, korením, rascou a samozrejme paprikou. Granadír znesie veľa soli a u nás musia byť ako cestovina kolienka. Tak to má rád…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes sme grilovali. Čo všetko som pripravila?

Príprava sa musí začať deň pred grilovaním. Jednak treba zamiesiť na chlieb, ktorý bude cez noc kysnúť, ale hlavne, napácovať mäso. Najradšej máme bravčovú krkovičku a kuracie stehná. Tie stehná sa musia narezať okolo kostí, aby sa rýchlejšie prepiekli. Pácujem v kupovanej grilovacej zmesi, ktorú vysypem do oleja a k tomu pridám roztlačený cesnak. Mäso v nej dobre poobraciam, zavriem a odložím do chladničky. Grilujem len v strede grilu, ktorý si vysteliem vaničkou z alobalu, do ktorej bude kvapkať prebytočný tuk. Gril musí byť poriadne rozpálený tak, že nad ním…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes som sadila muškáty, už sa teším, keď budú až po zem!

Alebo neteším? Veď to už bude koniec leta a to nemám rada! No nič, teraz je len polovička apríla, najvyšší čas zasadiť muškáty do hrantíkov. Ako to robím, že mi narastú až po zem? Tu je môj recept: Ťahavé muškáty sadím vždy do špeciálneho substrátu na ťahavé muškáty. Hrantíky musia byť s dvojitým dnom, len tak ich môžete správne polievať. Do jedného hrantíku zasadím 4 kvalitné priesady. Okolo každej priesady napichám 3-4 hnojivé tyčinky a zalejem vodou. Tri týždne, kým sa dobre nezakorenia, polievam zvrchu a do každej zálievky pridávam…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes som skončila dvojtýždňovú žihľavovú kúru

Tak, ako každý rok v apríli, sme spolu s manželom dva týždne pili žihľavový čaj. Žihľava rastie všade a je naozaj škoda nevyužiť jej liečivú silu. Poradila mi to jedna stará pani a je to vyskúšaný prostriedok s protizápalovým účinkom. Ak vás bolia napríklad haluxy, alebo máte iný zápal pohybového aparátu, určite vyskúšajte! Ešte je čas! Výsledok je 100%-tný. Pomáha dokonca aj môjmu manželovi, ktorý má veľké problémy s pohybovým aparátom. Veď má už aj umelé koleno. Zbierala som len tie vrchné lístky, každý druhý deň čerstvé. Veľkú hrsť žihľavy…

Zobraziť viac