Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guľáša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Upiekla som klasické rožky

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 1/2 kg hladkej múky extra 1 balíček sušených kvasníc 1 lyžička soli 1 lyžica masti 2,7 dl letnej vody Najskôr sa zmieša múka, soľ a kvasnice, potom sa pridá masť a voda. Ja som miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám. Ale vydržala som 10 minút až kým sa cesto pekne neoddeľovalo od…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Znojemské uhorky podľa nášho rodinného receptu

Dnes som opäť trošku zavárala. Do uhoriek podľa receptu môjho otca ide 10 ingrediencii okrem uhoriek a vody. Nálev: 1 liter vody 1/4 l octu 60 g soli 20 dkg cukru Ingrediencie: 2 bobkové listy 3 guľôčky nového korenia 20 guľôčok čierneho korenia 1/2 veľmi štipľavej feferónky 3 cm chrenu 1 vetvička kôpru 1/2 menšej cibule Všetky ingrediencie naporcujem do pohárov. Potom naukladám uhorky. Urobím si nálev. Pozor! Musíte presne vážiť a merať, aby bol chutný. Zalejem uhorky, dobre uzavriem  a dám sterilizovať. Do obyčajného hrnca, na spodok ktorého dám…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Aspoň jedna paradajka denne

Liečivý dar paradajok Túto zeleninu nazývajú vďaka bohatému zdroju priaznivých látok tiež darom z božej záhrady. Poznáme niekoľko druhov – žltú, zelenú, cherry, fialovú, červenú. Každý z nich má takmer identické zloženie vitamínov a minerálov, no najbohatším zdrojom, je klasická červená kríčková. Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jeden väčší kus, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Skladá sa aj z kália, ktoré je vynikajúce ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Ich pravidelná konzumácia zabraňuje aj infarktu. Dámy teraz zvýšte pozornosť! Paradajky spomaľujú starnutie.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Radi sa opaľujete, alebo sa bojíte slnka?

Prvýkrát som bola pri mori, keď som mala asi 8 – 9 rokov. Moji rodičia boli veľkí cestovatelia. Precestovali sme kus Európy – východnej, vtedy sa inde nedalo. Veľmi dobre sa pamätám na  tri týždne v Bulharsku. Stanovali sme, užívali sme si more a slnko a nikto sa nezamýšľal, či opaľovanie škodí. Pamätám si, že moja staršia sestra sa vtedy na dekolte strašne spálila. Až tak, že mala pľuzgiere. Mama jej to natrela dobrým bulharským kyslým mliekom a o pár dní sa opaľovala znovu. Na fotografiách som ja v modrých…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Najrýchlejšie ovocné guľky

Potrebujeme: 2 rožky 2 dcl mlieka 20 dkg polohrubej múky 15 malých marhúľ ( z vlastnej úrody) Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a necháme dve hodiny odležať. Potom ich vidličkou dobre popritláčame, rozmiešame a pridáme muku. Spracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, pokrájame na štvorčeky a do každého vložíme vykôstkovanú marhuľu. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je tvárne a dobre sa zlepí. Vytvoríme guľky a uvaríme vo  vriacej vode kým nevyplávajú. Podávame buď s maslovou strúhankou zmiešanou s cukrom, alebo s tvarohom,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Nechcete pribrať na all inclusive dovolenke? Tu sú moje rady!

Rozumiem tomu. Množstvo pripraveného a pekne naservirovaného jedla od výmyslu sveta je útokom na líniu každého z nás. Ja osobne sa toho však nebojím a poviem vám, ako sa dobre najesť a nepribrať na dovolenke ani deko.  Tu je môj recept. Prvý deň – deň odletu do vybranej destinácie. Nedostanem do seba ani štipku jedla. Žalúdok stiahnutý, nervy napäté. Strach z lietadla = kilo dole. Ale hneď na druhý deň dovolenky all inclusiv prísny režim. Budíček o 7,00 hod. Zoberiem veľký uterák a začínam ešte v pyžame cvičiť kalanetiku. Celá zostava, ktorú som sa naučila ešte vo fittness…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dopestovala som cukinu, čo s ňou?

Na jar vždy sadím cukinu. Neviem sa dočkať kým vyrastie a bude mať plody. A potom keď už plody sú, tak neviem, čo s nimi. Niekedy sa aj bojím pozrieť na to miesto, kde sú zasadené, aké “obrine” tam zase budú! Ale dnes som nabrala odvahu a zbadala som dve velikánske. Čo s nimi? Spomenula som si na vlaňajšiu dobrotu, ktorú sme robili s dcérou. Cuketu so prekrojila, odstránila som stred a nakrájala ako keby na hranolky. Poukladala som ich na plech vyložený papierom a štetcom potrela s olivovým olejom.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Dobré rady 

Letné, veľmi účinné pleťové masky

JAHODOVÁ na mastnú pleť: 2 lyžice ovsených vločiek 3 zrelé jahody 1 lyžička smotany Postup: Vločky rozmixujeme, pridáme jahody a smotanu a dobre premiešame. Masku necháme pôsobiť 10 minút zmyjeme studenou vodou. Jahody-čistia a oživujú všetky typy pleti.majú sťahujúce účinky, upokojujú podráždenú pleť. Obsahujú vitamín C, ktorý chráni pred voľnými radikálmi, teda aj pred starnutím.   BANÁNOVÁ na suchú pleť: 1 žĺtok 2 lyžičky mandľového oleja 1 zrelý banán Postup: Všetky prísady rozmixujeme, nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 10 min. Zmyjeme studenou vodou. Banán má upokojujúce účinky , intenzívne…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ríbezľový džem takmer bez roboty

Obraté ríbezle aj so stopkami dám do veľkého hrnca, za občasného miešania privediem do varu a varím asi 15 minút. Nechám vychladnúť a potom  prepasírujem cez sito. Čistú šťavu nalievam s odmerkou do čistého hrnca, aby som vedela, aké jej mám množstvo a opäť privediem do varu. Varím 20 minút. Potom pridám na každý liter šťavy 60 dkg cukru a šťavu z jedného citróna (tiež 1 na liter). Citrón dávam preto, lebo chuť džemu je potom taká plnšia a aj konzervuje. Miešam a keď sa cukor rozpustí, okoštujem, či je…

Zobraziť viac