Ako to robím ja Aktuálne 

Storočný zemiakový koláč

Cesto: 400 g hladkej múky 350 g uvarených zemiakov 1 vajce prášok do pečiva vanilkový cukor 50 g práškového cukru 250 g rastlinného tuku Plnka: 1 kg nastrúhaných jabĺk 4 lyžice kryštálového cukru 1 lyžička škorice Postup: Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Každý musí začať od seba!

Polovicu života som prežila v minulom režime. Moji rodičia boli robotníci, ale mali sme sa veľmi dobre. Žili sme v peknom rodinnom dome so záhradou, kde sme si všetko dopestovali. Mali sme veľa ovocných stromov, ktoré sadil otec, strihal ich, staral sa o ne. V zime sme jedli len jabĺčka z našej úrody. Boli vynikajúce. Veľmi nám chutili postrúhané s mrkvou, medom a s citrónovou šťavou. V sobotu bola vždy na obed fazuľová polievka na sladko s domácimi slížami. Otec mal svoj veľký tanier, z ktorého jedol len takúto kvalitnú…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako robím domáce müsli tyčinky?

Keď chcem, aby boli naozaj kvalitné a z tých surovín, ktoré mám najradšej, urobím si ich sama. Na tie moje potrebujeme: Potrebujeme: 100 g mandlí (lieskových orieškov) 100 g vlašských orechov 100 g sezamových semienok 100 g ovsených vločiek 100 g hrozienok 125 g masla 3 lyžice hnedého cukru 3 lyžice medu Postup: Orechy nasekáme a spolu s vločkami vysypeme na plech a dobre premiešame. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 stupňov a semienka pečieme cca 30 minút. Medzitým v kastróliku rozpustíme maslo, potom pridáme cukor a miešame minimálne 10 minút,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guláša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako som dopestovala takýto pekný amarylis?

Mám ho po mojej mame. Keď sa už sama nemohla oň starať, zdôrazňovala mi, aby som ho na jar rozdelila na jednotlivé cibuľky a každú samostatne zasadila v záhrade. Pýtala som sa, že kde je to pre ne najlepšie. Povedala, že hocikde, kde je voľné miesto. Ide len o to, aby sa rozrastal a na jeseň ho zase treba zasadiť do kvetináča a umiestniť v chladnejšej miestnosti. Keď som si kvetináč s jednou rastlinkou priniesla domov, v januári krásne rozkvitol. Jeden výhonok. Ale moja povestná lenivosť mi zabránila ho na…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako ma prešiel ošiaľ po kváskovom chlebe

Chlieb pečiem už roky sama. Jednoducho mojej rodine nechutia umelohmotné, ktoré teraz kúpite v každej predajni. Na prvý pohľad sú síce tieto chleby lákavé, aj pekne voňajú, aj sa dajú zjesť, keď sú úplne čerstvé. Ale na druhý deň je z nich buď guma, alebo papier bez chuti a zápachu. Ja dávam do chlebu 6 surovín. Keď si prečítam, čo všetko dnes dávajú do chleba… Minule som narátala 20 rôznych surovín a látok. Hneď ma prešla chuť. Takže sa vrátim k tomu môjmu chlebu. Po období pečenia chleba s kvasnicami,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Domáca majonéza, hotová za 5 minút

Ak chcete mať naozaj čerstvú a kvalitnú majonézu bez konzervantov, urobte si ju doma sami. Ja ju robím vždy vtedy, keď sú sviatky a budeme mať zemiakový šalát. Na čo musíte predovšetkým dbať: aby boli vajíčka čerstvé, najlepšie domáce a všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Potrebujeme: 2 celé vajcia 1/2 lyžičky soli šťava z jedného malého citróna 1 lyžica horčice 3 dl oleja A teraz už len všetky suroviny dáte do vysokej nádoby a pohybom ponorného mixéra hore dole urobíte za pár sekúnd majonézu. Hneď ju pridám do šalátu a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Čo som nechcela robiť ako moja mama a predsa to robím!

Moja mama bola pekná žena (v strede, vľavo je moja sestra). Mala kvalitné čierne vlasy, ale nevedela si ich upraviť. Husté čierne obočie si tiež nevedela vytvarovať. Nikdy sa nemaľovala, len občas ústa na červeno. Keď som ju pri nejakej príležitosti krásne namaľovala, ostrihala a vyfúkala jej vlasy, bola z nej krásavica. To, že sa nevedela upraviť našťastie nemám po nej. Viem sa pekne učesať, namaľovať. Moja mama mala rada prácu v záhrade. V zemi by sa paprala od rána do večera, ale variť ju nebavilo. U mňa je to…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čokoládovo-orechové kolieska

Keď rozmýšľate, akú dobrotu upiecť rodine na sviatky, tu je recept. Potrebujeme: 300 g hladkej múky 200 g masla 100 g práškového cukru 100 g pomletých orechov 2 žĺtka 1 vanilkový cukor citrónovú kôru na chuť štipku soli lyžičku citrónovej šťavy Ešte potrebujeme: džem na plnenie, celé orechy na dekoráciu (dala som malinový) Poleva: 100 g čokolády na varenie 1 lyžička masla, alebo margarínu Postup: Zmiešame všetky suché prísady a potom pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté fóliou hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Recepty 

Ikony bufetov, vlašský, pochúťkový, parížsky, či vajíčkový šalát

Boli najobľúbenejšie a síce vyzerali veľmi podobne, ale každý mal svoju vlastnú chuť. My si teraz pripravíme vlašský šalát  podľa ČSN a je veľmi dôležité, aby sme dodržali presný podiel surovín. Chuť môže ovplyvniť aj kvalita salámy. Najlepšia je pravá šunková z mäsa, určite nie nejaká hydinová, ktorá sa vyrába z kuracích separátov a sójových derivátov.   Na 1 kg šalátu potrebujeme: 350 g lojovité zemiaky (uvarené deň vopred) 228 g kvalitnej šunkovej salámy 90 g sterilizované uhorky 20 g sterilizovaný hrášok bez nálevu 32 g uvareného koreňového celeru 48…

Zobraziť viac