Aktuálne Recepty 

Cuketová polievka s opečenými chlebovými kockami – môj recept

Keďže väčšina záhradkárov má teraz dostatok cukety, ja som z dvoch väčších plodov urobila hustú, krémovú polievku. Cuketu som umyla, vykrojila stred so semienkami. Na oleji som usmažila stredne veľkú cibuľku a pridala som pokrájanú cuketu (cca 3 cm kúsky aj so šupkou). Pridala som toľko vody, aby cuketa bola zliata. Ďalej som osolila a okorenila čiernym korením. Keď bola cuketa mäkká, vypla som sporák a rozmixovala som cuketu spolu s jedným strúčikom cesnaku. Nakoniec som ešte pridala lyžicu stvrdnutého masla a ešte raz rozmixovala. Maslo polievku zahustilo a dodalo…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si harisu. Je to výnimočná pikantná pasta zo sušenej papriky.

Harisa je zapísaná v zozname UNESCO ako národné nehmotné bohatstvo Tunisu, ale vynikajúco ochutí aj naše jedlá. Dá sa použiť na marinovanie mäsa, rýb, pridáva sa do základu omáčok, či polievok. Každému jedlu, do ktorého ju pridáte, dodá nezameniteľnú a plnú chuť. Ako sa robí? Potrebujeme: 1/2 kg červených paprík 2 chilli papričky (nemusia byť, ak nemáte radi pikantné) 6 strúčikov cesnaku 1 lyžička soli 4 lyžice olivového oleja Postup: Papriky umyjeme, nakrájame a usušíme v sušičke, alebo v rúre. Potom ich zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zeleninovo – šunkovo – syrová štrúdľa

Robila som ju prvýkrát a podľa svojej vlastnej fantázie. Vlastne je to taký prehľad chladničky. Štrúdľové cesto som ale kúpila. Ja osobne mám radšej tú kocku, ktorú musíte rozvaľkať. V jednom obchode ju dokonca majú urobenú s maslom, takže je veľmi lahodná. Potrebujeme: štrúdľové cesto 15  dkg šunky 15 dkg plátkového syra 4 paradajky (ja som dala 10 kokteilových) 2 papriky 1 menšia cuketa 1 cibuľa trochu oleja korenie soľ oregano vajce na potretie Postup: Zeleninu nakrájame, podusíme chvíľku na oleji, okoreníme, kto má rád oregano ako ja, tak ho…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jahodový džem s proseccom. To ste už počuli? Tu je recept:

Chcete skúsiť niečo netradičné a priateľov na grilovačke prekvapiť syrom so špecifickým džemom? Na prípravu originálneho jahodového džemu budete potrebovať 1 kg ovocia, 1 balíček Gelfix Extra 2 : 1 Dr. Oetker, 500 g cukru a 150 ml prosecca. Umyté jahody nakrájame na menšie kúsky. Asi 3/4 pridáme do hrnca a pomocou tyčového mixéra urobíme pyré, do ktorého následne zamiešame zvyšné kúsky jahôd. Následne príde na rad Gelfix, ktorý zmiešame s dvoma polievkovými lyžicami cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania privedieme do varu a pridáme zvyšný cukor a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ako zavárajú uhorky Poliaci? Vyskúšajte, budete ich zbožňovať tak, ako oni!

Tieto uhorky sú mimoriadne chrumkavé a krehké. Určite vám nevydržia do jari, lebo rodina nebude chcieť jesť iné. Potrebujeme: 4,5 kg uhoriek 1 kg cibule 7 strúčikov cesnaku 10 sladkých paprík zväzok kôpru 450 ml teplej prevarenej vody 450 ml rastlinného oleja 2,5 lyžice octu 1 lyžica horčičných semienok 2 lyžice hrubej soli 4 lyžice cukru Postup: Uhorky zalejte studenou vodou a nechajte v nej 2 hodiny. Potom odrežte okraje a nakrájajte ich na 2 cm hrubé krúžky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska, papriku očistime a pokrájame na pásiky.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Na vašu žiadosť recept na utopence

Na dva 7 dcl poháre potrebujeme: 8 ks špekačiek (my kupujeme u dobrého mäsiara) 4 stredné bobkové listy 20 ks celého čierneho korenia 1 väčšia cibuľa 2 veľmi štipľavé feferónky 2 papriky 7 dielov vody 3 diely octu 2 lyžičky soli 1 kryštálového cukru Postup: Špekačky olúpeme (lebo cez vrchnú šupku sa nálev nedostane), priečne rozrežeme. Na dno každého pohára dáme dva bobkové listy, korenie, rozkrojenú feferónku a časť pokrájanej cibule. Na to položíme jednu rozkrojenú špekačku, nasleduje cibuľa, paprika, opäť rozkrojená špekačka, cibuľa, paprika a takto pokračujeme. Do jedného…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Varíme zdravo, chutno a hospodárne – džatky

Táto kuchárska kniha vyšla v roku 1955, má 660 strán a podľa môjho odhadu je tam aj 5 tisíc receptov, dobrých rád a návodov. Dnes budú džatky. Je to jednoduché zemiakové jedlo, z ktorého sa za pár centov naje celá rodina. Potrebujeme: 800 g zemiakov 100 g hladkej múky 40 g masti 40 g údenej slaniny 60 g cibule voda soľ Očistené zemiaky pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení ich scedíme, pridáme hladkú múku, premiešame a necháme na okraji sporáka asi 5 minút. potom vypracujeme na hladké cesto,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čo poviete na tatársky biftek? Dali by ste si? Tu je recept špičkového kuchára Karola Hrčku

Potrebujeme: 250 g hovädzej sviečkovej 1/2 lyžičky červenej papriky 1/2 lyžičky rasce 1 lyžička horčice 1/2 lyžiče kečupu 1/2 lyžiče oleja 1 žĺtok 1 cibuľa nakrájane na jemno 3 – 4  kapari nakrájané na jemno worcesterská omáčka soľ čierne korenie olej na vyprážanie chleba 2 strúčiky cesnaku na potretie chleba Postup: Chlieb opražíme na masti, alebo oleji. Mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku (praví fajnšmekri naškriabu ostrým nožom), pridáme všetky suroviny, dobre premiešame. Topinky potrieme cesnakom a natrime  pripraveným tatrákom. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najrýchlejšie slivkové guľky

Potrebujeme: 2 rožky 2 dl mlieka 20 dkg polohrubej múky 15 malých sliviek ( z vlastnej úrody) Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a necháme dve hodiny odležať. Potom ich vidličkou dobre popritláčame, rozmiešame a pridáme muku. Spracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, pokrájame na štvorčeky a do každého vložíme vykôstkovanú slivku. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je tvárne a dobre sa zlepí. Vytvoríme guľky a uvaríme vo  vriacej vode kým nevyplávajú. Podávame buď s maslovou strúhankou zmiešanou s cukrom, alebo s tvarohom,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ako upiecť najlepší quiche (kiš) s cukinou

Teplý, alebo studený, so slaninkou, lososom, alebo vegetariánsky. Quiche ponúka nespočetné množstvo chutných variantov. Ako ho teda urobiť rýchlo, jednoducho a čo najchutnejšie? Na cesto potrebujeme: 250 g hladkej múky 1 vajce štipku soli 125 g studeného masla Plnka: 4 vajcia 1 stredne veľkú cukinu 1 cibuľu 100 ml mlieka 150 g šľahačkovej smotany 100 g postrúhaného syra  muškátový oriešok soľ čierne korenie Postup: Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou, soľou a vajíčkom. Vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto hustejšie, môžeme pridať trošku studenej vody. Cesto odložíme…

Zobraziť viac