Aktuálne Recepty 

Keď štrúdľa, tak tvarohová. Aj vy to máte takto? Potom musíte vyskúšať recept Karola Hrčku!

Výhody? Rýchlo hotová a aj rýchlo zjedená! Potrebujeme: 2 x hotové lístkové cesto, najlepšie maslové 750 g tvarohu 100 g masla 1/2 l plnotučného mlieka 1 pudingový prášok pravá vanilka 1 vanilínový cukor 2 lyžice detskej krupice 10 dkg hrozienok, namočených vo vode 4 vajcia citrónová kôra 3 lyžice cukru Postup: V mlieku uvaríme puding podľa návodu, pridáme dve lyžice detskej krupice, chvíľu povaríme a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. 3 vajcia rozbijeme, oddelíme bielká od žĺtka. Bielká vyšľaháme, potom vyšľaháme aj žĺtka a zmiešame spolu s pudingom a tvarohom. Primiešame…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Žihľavový sirup podľa Mariána Petruša

Čo všetko žihľava obsahuje? 3 x viac bielkovín ako špenát, 2 x viac vápniku ako špenát, 13 x viac železa ako čínska kapusta, 25 x viac vitamínu C ako šalát, 105 krát viac betakaroténu ako kapusta. Potrebujeme: asi 60 výhonkov mladej žihľavy 2 l prevarenej vychladenej vody 4 očistené a nakrájané citróny 30 g kyseliny citrónovej 2 kg hnedého cukru Postup: Lístky žihľavy umyjeme, osušíme a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme citróny a necháme stáť 24 hodín v tmavej miestnosti. Potom precedíme, pridáme kyselinu citrónovú a cukor. Na slabom plameni zahrievame.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Špargľa s vynikajúcou holandskou omáčkou

Špargľu najskôr očistíme, najlepšie škrabkou, aby sme olúpali len vrchnú vrstvu.  Dolné konce sú drevnaté, preto ich treba odrezať. Niekto odporúča jednoducho koniec špargle odlomiť tam, kde to už ide samo, no ja si myslím, že je to škoda a plytvanie. Robím to tak, že nožom zistím, kde sa už dá ľahko odrezať. Na pol kila špargle potrebujeme asi 3 litre vody. Necháme zovrieť, pridáme 10 g masla, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu soli. Varíme asi 6 minút. Holandská omáčka: 3 žĺtky 1/4 l vývaru 1 lyžička solamylu 2…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Rebarborový koláč so snehom podľa pani Eržiky

Tento recept je zo starej zbierky receptov. Veľakrát vyskúšaný, overený. Cesto: 400 g hladkej múky (podľa potreby aj viac) 200 g masla 2-3 lyžice studenej vody 1/2 balíčka prášku dopečiva 2 žĺtky štipka soli Plnka: 700 g rebarbory 200 práškového cukru Sneh: tri bielky 150 g práškového cukru Do múky rozmiešanej s práškom do pečiva pridáme maslo, štipku soli, vodu, žĺtky a vymiesime cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto popicháme vidličkou, pridáme olúpanú, nakrájanú rebarboru, ktorú posypeme práškovým cukrom. Koláč vložíme vyhriatej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes som piekla chrumkavý pizza chlieb

Chlieb už vôbec nekupujem. Vždy si upečiem sama, pokrájam, rozdelím do vrecúšok cca po tri kusy a dám do mrazničky. Keď je treba, vytiahnem a máme stále čerstvý. Dnes som si povedala, že upečiem pizza chlieb a veľmi sme si pochutili. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 10 g sušeného droždia 1/2 lyžičky soli 1 lyžička pizza korenia, alebo sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, majorán, bazalka…) 250 – 300 ml vlažnej vody Na potretie a posypanie: olivový olej hrubozrnná soľ Múku zmiešajte so sušenými bylinkami a soľou. V miske rozmiešajte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Gizkine syrové pagáčiky

Na včerajšom krste jej novej kuchárskej knihy Varte doma, sa po nich len tak zaprášilo. Potrebujeme: 100 ml mlieka 40 g droždia 1 lyžička kryštálového cukru 600 g polohrubej múky 250 g masla 250 ml kyslej smotany 250 g nastrúhaného eidamu 2 vajcia 2 lyžičky soli Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a cukor a zmes nalejeme na preosiatu múku. Postupne pridávame zmäknuté maslo, smotanu, 150 g syra, celé vajce, žĺtok a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Milujem croissanty podľa tohto super receptu!

Toto cesto je vhodné na sladké i slané croissanty. A je zaujímavé tým, že olej sa pridáva uprostred miesenia, keď sa už z múky uvoľní lepok. Takto je cesto mimoriadne elastické a hotové pečivo sa pri pečení nafúkne. Maslo dodáva lepšiu chuť a rožtek naplnený vašou obľúbenou plnkou je dokonalý. Potrebujeme: 0,5 l teplého mlieka 1 kg hladkej múky 4 ks vajcia 20 g čerstvého droždia 2 lyžičky soli 3 lyžice cukru 150 g masla 50 g oleja džem na plnenie Príprava: Droždie rozpustíme v teplom mlieku a necháme chvíľu…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najlepší tvarohový krém s maslom a šľahačkou

Robievam aj tvarohovú štrúdľu, ale dosť často sa mi cesto počas pečenia roztrhne a krém vytečie na plech, tak som si zvykla piecť tvarohovú dobrotu s lístkovým cestom takto: Potrebujeme: 1 balenie hotového lístkového cesta ( kupujem len maslové, to je najlepšie) 1/2 kg tučného tvarohu 2 lyžice kryštálového cukru 1 vanilkový cukor 125 ml šľahačkovej smotany 125 g masla 2 lyžice vanilkového pudingu 1 lyžička citrónovej kôry (nemusí byť) 1 žĺtko na potretie Postup: Cesto vyvaľkám na dva rovnaké pláty, ktoré majú rozmer ako plech, v ktorom ho budem…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trhací škvarkový chlieb

Varíme s Mirkou. Na tejto facebookovej stránke nájdete vždy zaujímavé recepty. Nás zaujal trhací chlieb, alebo podľa Mirky škvarkáče trhacie. Potrebujeme: 300 g hladkej múky T 650 180 ml vlažnej vody 30 ml oleja 1/2 kocky droždia 1/2 lyžičky cukru 1 lyžička soli Na potretie: 4 strúčiky cesnaku 200 g pomletých (posekaných) škvarkov Postup: V troche vlažnej vody s cukrom rozdrobíme droždie necháme napučať. Pridáme k preosiatej múke, ďalej soľ, zvyšnú vodu a olej. Vypracujeme hladné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Medzitým si nožom posekáme škvarky, očistíme cesnak a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúca sviečková na smotane podľa receptu Pavla Mikulíka

O hercovi Paľkovi Mikulíkovi sa vedelo, že je nielen vynikajúcim kuchárom, ale aj gurmánom. Skúšala som veľa jeho receptov, ale najviac nám chutila jeho sviečková na smotane. Potrebujeme: 1 kg falošnej hovädzej sviečkovej (ak máte divinu, urobte z diviny) 100 g údenej slaniny 2 mrky 1/4 zeleru 2 petržleny 1 cibuľu citrón a citrónovú kôru čierne korenie 1 dcl kvalitného bieleho vína (nemusí byť) soľ 4 guľôčky nového korenia 2 bobkové listy 1 lyžice cukru 1 šľahačkovú smotanu 1/2 litra hovädzieho vývaru (môže byť aj z kocky) 2 lyžice hladkej…

Zobraziť viac