Aktuálne Recepty 

Bratislavský tvarohový závin podľa najstaršej slovenskej kamionistky

Jarku Zacher Pajpachovú pozná celé Slovensko ako najstaršiu slovenskú kamionistku. Je obdivuhodná nielen tým, že ešte stále v 66 rokoch brázdi európske cesty na kamióne, ale je to aj vynikajúca kuchárka. Ešte včera napiekla dve štangle tohto vynikajúceho koláča, ale keďže sa hneď zjedol, dnes ráno už o šiestej mala zamiesené na ďalšie dva. Ale nezjedia ho sami s manželom. U nich je stále plno a susedia si tiež radi pochutia na jej dobrotách. Potrebujeme: 450 g polohrubej múky 30 g droždia 180 g masla 2 žĺtky 30 g cukru…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dezerty, ktoré sa rozplývajú na jazyku

Malinová Pavlova Prísady:  Na korpus: 4 bielky 220 g práškového cukru 2 PL octu 2 KL Solamylu bez lepku Dr. Oetker Na ozdobenie: 500 ml smotany na šľahanie 1 balenie Malinovej smotanovej náplne Dr. Oetker 300 g čerstvých malín Príprava: V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni bielky do snehovej konzistencie. Pridáme cukor, ocot a dôkladne všetko vyšľaháme a ku koncu vmiešame Solamyl.Vypracované cesto pomocou lyžíc vytvarujeme do okrúhleho tvaru na plechu vyloženom papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme. Elektrická rúra:                    100 °C Teplovzdušná rúra:               …

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dezert nášho detstva – vtáčie mlieko

Všetci sme ho milovali, tento jednoduchý a pritom fantastický dezert. Potrebujeme: 2 l studeného mlieka 6 vajec štipku soli 4 lyžice kryštálového cukru 2 vanilkové cukry 2 zlaté klasy 1 lyžica masla Postup: Zlatý klas rozhabarkujeme v troche mlieka. Oddelíme bielká od žĺtkov. Zvyšné mlieko vylejeme ho hrnca a pridáme žĺtka a zlatý klas. Za stáleho miešania varíme asi 10 minút. Odstavíme a pridáme maslo. Bielká vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Do hotového riedkeho pudingu pridávame po lyžiciach sneh z bielkov.   Otáčame, aby sa prevaril zo všetkých strán.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Varíme zdravo, chutno a hospodárne – džatky

Táto kuchárska kniha vyšla v roku 1955, má 660 strán a podľa môjho odhadu je tam aj 5 tisíc receptov, dobrých rád a návodov. Včera som robila džatky. Je to jednoduché zemiakové jedlo, z ktorého sa za pár centov naje celá rodina. Potrebujeme: 800 g zemiakov 100 g hladkej múky 40 g masti 40 g údenej slaniny 60 g cibule voda soľ Očistené zemiaky pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení ich scedíme, pridáme hladkú múku, premiešame a necháme na okraji sporáka asi 5 minút. potom vypracujeme na hladké…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tie najlepšie šišky na svete

Veľmi  dobrý recept. Veríme, že aj tieto šišky potešia celú vašu rodinu. Kvások: 250 ml vlažného mlieka 1 PL kryštálového cukru 42 g droždia Cesto: 500 g hladkej múky Štipka soli 2 PL práškového cukru 2 žĺtky 1 vajce 1 PL citrónovej kôry 50 ml rumu 50 ml rozpusteného masla masť na vyprážanie práškový cukor na obaľovanie malinový lekvár Postup: Do hrnčeka dáme mlieko, cukor a nadrobené droždie. Necháme 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, žĺtky, vajce, citrónovú kôru, rum, maslo a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Osie hniezda Kamily Magálovej

Keď som sa nedávno s Kamilou Magálovou stretla, prekvapila ma, že reláciu Tajomstvo mojej kuchyne robí už 10 rokov a tento recept je jeden z prvých, ktorý v televízii robila. Je to koláčik, ktorý ju naučila omama. Na cesto potrebujeme: 350 g hrubej múky 5 žĺtkov 1 kocka droždia trochu mlieka 1 pl práškového cukru Plnka: 2 dcl sladkej smotany 2 pl vanilkového cukru 150 g cukru 150 g masla malá hrsť pomletých vlašských orechov Postup: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do múky pridáme žĺtky, štipku soli, práškový…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jednoduchá sladká chilli omáčka

Je hotová za minútu a každý chlap vás bude milovať, keď mu ju naservírujete k akémukoľvek mäsu. Potrebujete len tri suroviny: 4 dobre vyzreté feferónky, môžu byť aj sušené, alebo mrazené 5 lyžíc tekutého medu 5 lyžíc francúzskej horčice Všetky suroviny dáme do hlbšej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom, hlavne kvôli feferónkam. A hotovo! Libuša Sabová Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Cisársky trhanec s karamelovým jabĺčkom

Niečo sladké pre celú rodinu od vynikajúceho kuchára Karola Hrčku. Potrebujeme: 4 vajíčka 40 g  práškového cukru 150 g polohrubej múky 1 vanilkový cukor 1 šľahačkovú smotanu 1/2prášku do pečiva 60 g masla 40 g hrozienok namočených v rume 1 dl malinovej šťavy Na karamel: 40 g kryštálového cukru trochu vody 2 – 3 lyžice na hrubo pomletých orechov 2 – 3 kyslejšie jablká 1 lyžičku škorice Príprava: Oddelíme si žĺtka od bielkov. Najskôr vyšľaháme s polovicou cukru bielká do tuha, potom vyšľaháme žĺtka s druhou polovicou cukru. Pridáme múku,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci ananásový rez mojej svokry

Na takéto kusy, ako ona hovorila, sme sa vždy tešili, ale tento dezert sa robil  len na slávnostné príležitosti. V tom čase ananás nebol takou bežnou záležitosťou. Ananásová konzerva bola vďačnou súčasťou skoro každého darčekového koša. Na cesto potrebujeme: 8 vajec 8 lyžíc kryštálového cukru 8 lyžíc hrubej múky prášok do pečiva Krém: 2 dl mlieka 1 zlatý klas 200 g práškového cukru 250 g masla 1 konzerva ananásu Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, žĺtky a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Piškótu upečieme na vymastenom…

Zobraziť viac