Aktuálne Recepty 

Cviklové krupoto s bielou rybou

Potrebujeme: 2 šálky krúpov 2 šálky vody 1 kocka zeleninového bujónu 1 šálka bieleho vína 1 ks nadrobno nakrájanej cibule 4 strúčiky cesnaku pokrájané na plátky 2 PL olivového oleja 1 malá červená repa, ošúpaná a postrúhaná na jemnom strúhadle 4 PL postrúhaného chrenu 800 g filé z bielej ryby 100 g pistácií, vlašských orechov a tekvicových jadier 1vajce 2 PL hladkej múky soľ Príprava Vo veľkej panvici na olivovom oleji opečieme cibuľu a cesnak. V horúcej vode rozpustíme kocku zeleninového bujónu. Pridáme krúpy, zalejeme vínom a vývarom a odokryté…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáci paprikový a bylinkový syr z jogurtu

Toto je veľká dobrota a bez konzervantov. Na paprikový syr potrebujeme: 800 g hustého gréckeho jogurtu 1 lyžička soli 1 lyžička sladkej papriky 1/2 lyžička štipľavej papriky 1/2 lyžičky kayenského korenia 1 strúčik cesnaku biele korenie gázu Príprava: Všetky suroviny zmiešame. Sitko vyložíme gázou a vylejeme jogurtovú hmotu. Necháme odkvapkať. Potom zaviažeme, zavesíme a necháme odkvapkať ďalších 12 hodín. Na bylinkový syr potrebujeme: 800 g hustého gréckeho jogurtu 1 lyžička soli biele korenie podľa chuti 1 strúčik cesnaku 1 lyžička pokrájanej petržlenovej vňate 1 lyžička bazalky 1 lyžička kôpru 1…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Perla orientálnej kuchyne – humus

Humus je vynikajúcim zdrojom bielkovín, znižuje hladinu cukru v krvi, znižuje riziko vzniku rakoviny, obsahuje serotonín, ktorý pomáha zaspať, preto sa odporúča konzumovať ho večer. Jeho hlavnou surovinou je varený cícer, ktorý má sladkastú, orechovú chuť a výborne sa hodí aj do šalátov. Existuje veľa receptov na prípravu humusu, ale ten najlepší je zhotovený doma. Potrebujeme: 1,5 hrnčeka scedeného cícera z konzervy 1/4 hrnčeka sezamovej pasty tažin 1/2 lyžičky  rasce 1/2 lyžičky soli 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy 2 strúčiky cesnaku 2 polievkové lyžice vody 1/4 hrnčeka olivového oleja   Postup:…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Cesto, ktoré vám vykysne pred očami

Mimoriadne chutné a jemné a to vďaka dvom ingredienciám. Kyslej smotany a jedlej sódy.  Je vhodné na koláče, ale hlavne na raňajkové pečivo. Potrebujeme: 400 – 450 g hladkej múky 250 g kyslej smotany 2 vajcia do cesta 1 vajce na potretie cesta 4 – 5 lyžíc cukru 1/4 lyžičky jedlej sódy štipka soli Príprava: Zmiešajte kyslú smotanu, sódu, soľ, cukor a 2 vajíčka. Miešajte dovtedy, kým zmes nebude hladká a potom postupne pridávajte preosiatu múku. Vymiesite redšie cesto a nechajte vykysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tie najlepšie šišky podľa vychýrenej kuchárky Silvii Pilkovej

Túto skvelú ženu a gurmánku sme vám už v našom magazíne predstavili. Uverejnili sme aj niekoľko jej receptov. Veľmi ste si ich pochvaľovali, že recepty sú veľmi presné a vyvážené a že jedlo sa vám podarilo. Veríme, že aj tieto šišky potešia celú vašu rodinu. Kvások: 250 ml vlažného mlieka 1 PL kryštálového cukru 42 g droždia Cesto: 500 g hladkej múky Štipka soli 2 PL práškového cukru 2 žĺtky 1 vajce 1 PL citrónovej kôry 50 ml rumu 50 ml rozpusteného masla masť na vyprážanie práškový cukor na obaľovanie…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zabudnutý recept

Minule mi dcéra hovorí: “Mami, ty si kedysi robila takú veľmi dobrú plnenú papriku. Nejaká pomazánka v nej bola, či – čo!” Presne tak, vynikajúce pohostenie pre návštevu, ale aj pre rodinu len tak na zahryznutie. Potrebujeme: 3 červené, alebo aj zelené papriky 150 g masla 1 syr v črievku 5 varených vajec na tvrdo 5 dkg strúhaného syra podľa chuti 1 slabú lyžičku horčice korenie soľ Vajíčka uvaríme na tvrdo. Zmäknuté maslo vymiešame so syrom a horčicou, pridáme 2 na drobno pokrájané vajíčka, postrúhaný syr, korenie, soľ. Všetko dobre…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept nášho detstva -vtáčie mlieko

 Potrebujeme: 80 g kryštálového cukru 20 g maizeny 6 dl mlieka 2 vajcia Postup: Z bielkov a polovičky cukru ušľaháme tuhý sneh. Mlieko dáme variť. Keď vrie, malou lyžičkou zavárame snehové halušky, ktoré na slabom ohni povaríme. Po uvarení vyberieme na misu a do mlieka pridáme druhú polovicu cukru. Do vriaceho mlieka s cukrom prilejeme v malom množstve studeného mlieka rozmiešanú maizenu so žĺtkami a povaríme. Uvarený krém vylejeme do misky. Navrch pokladieme snehové halušky. Kto má rád, môže ich ešte posypať škoricou.

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tvarohové pagáčiky pre silvestrovských hostí

Sú ešte teplé, ale musela som ich rýchle odfotografovať, lebo tuším budem musieť urobiť ešte jednu várku, tak sa míňajú už teraz ráno. Potrebujeme: 250 g hladkej múky 250 g Smetolu 250 g tvarohu 1/2 kelímka kyslej smotany 1/2 lyžičky prášku do pečiva 1 lyžička soli 1 vajce + vajce na potretie Postup: Suroviny rýchlo spracujeme na homogénnu masu. Pripravíme si 2 plechy s papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, najlepšie teplovzdušný program. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme kolieska a ukladáme na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Údená slanina bez údenia

Za tento recept sa vám väčšina chlapov naozaj poďakuje. Skoro všetci milujú slaninu a pripravená doma im bude mimoriadne chutiť. Potrebujeme: 1 kg surovej prerastenej slaniny 2 veľké strúčiky cesnaku 3 lyžičky mletého čierneho korenia Marináda: 2 hrste cibuľových šupiek 5 sušených sliviek 2 bobkové listy 200 g soli 2 polievkové lyžice cukru Postup: Ingrediencie na marinádu zalejeme 1 litrom vody a privedieme do varu. Medzitým slaninu dôkladne umyjeme a prekrojíme na dva pozdĺžne kusy. Vložíme do vriacej marinády a varíme presne 25 minút na miernom ohni. Odložíme z ohňa…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Už rozmýšľate, aké bude pohostenie na Silvestra? Môj recept na vynikajúce chlebíčky

Môj manžel si bez nich už ani nevie predstaviť posledný deň v roku. Chlebík si vždy upečiem sama, aby bol večer úplne čerstvý (viď. staršie recepty). Majonézu tiež robím domácu. Bývame na dedine a tak máme čerstvé vajíčka. Na majonézu potrebujeme: 1 celé vajce 1 kopcovitá lyžička francúzskej horčice šťava z 1/2 citróna soľ 2 dl oleja bylinky: pažítku, kôpor, petržlenová vňať ( to všetko mám v mrazničke) Príprava: Dôležité je, aby všetky suroviny, okrem byliniek, mali rovnakú – izbovú teplotu. Do vysokej nádoby rozbijem vajce, pridám horčicu, soľ a…

Zobraziť viac