Aktuálne Recepty 

Bryndzová štrúdľa so smotanovo-chrenovou omáčkou a údeným jazykom

Je to recept od profesionála Karola Hrčku, ktorý má skúsenosti z tých najlepších nemeckých, či rakúskych reštaurácií. Je tu záruka, že takéto pohostenie všetci ocenia.     Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta asi 20 cm póriku 10 dkg slaniny 15 dkg bryndze 15 dkg tvarohu 2 vajcia soľ korenie muškátový oriešok 1/2 kelímka kyslej smotany 5 lyžíc krupicovej múky 1/2 balenia prášku do pečiva Postup: Na panvici opražíme pokrájanú slaninu, pridáme pokrájaný pór, potom bryndzu a tvaroh. Necháme trošku vychladnúť  a pridáme vajíčko, soľ, korenie, kyslú smotanu, muškátový oriešok, krupicu…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jablková torta podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Urobte cez víkend tento skvost. Rodina bude nadšená! Na cesto potrebujeme: 4 vajcia 50 g práškového cukru 100 g polohrubej múky 2 lyžice múky krupica citrónová kôra 1 dl oleja 1 prášok do pečiva 1 vanilkový cukor Jablková plnka: 3-4 lyžice hnedého cukru 6 kyslejších jabĺk 1 lyžička škorice šťavu z polovice citróna  Pudingová plnka: 2 zlaté klasy 1/2 l mlieka 2 žĺtky 50 g kryštálového cukru 50 g masla Navrch: za hrsť pomletých vlašských orechov trochu nastrúhanej čokolády Postup: Najskôr si pripravíme cesto. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka s…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnenú papriku milujú asi všetci muži

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Krémeš od vychýreného kuchára Karola Hrčku

Krémeš je naozaj veľká pochúťka. Existuje veľa receptov na jeho prípravu. Recept Karola Hrčku je vyskúšaný aj v zahraničných reštauráciách, v ktorých veľa rokov pracoval. Potrebujeme: 600 g lístkového cesta olej 7,5 dl mlieka 150 g kryštálového cukru 1 lyžica hladkej múky 40 g Zlatý klas 4 vajcia 5 dl smotany na šľahanie 80 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1 stužovač šľahačky   Postup: Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na dve polovice do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 4 mm. Pomocou valčeka preložíme jeden plát na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Hubová paštéta s minimom kalórii

Chutné, lacné, výživné. Potrebujeme: 300 g šampiňónov 150 g nizkotučného tvarohu 1 cibuľa 1 mrkva 1 lyžica olivového oleja korenie soľ bylinky podľa chuti Postup: Na nasekanú cibuľku, huby a postrúhanú mrkvu podusíme prikryté do mäkka. Pridáme soľ, korenie a olej a podusíme ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť, pridáme tvaroh a spolu rozmixujeme.  Nemusíme úplne do hladka a naša paštéta je pripravená. Ilustračná foto Depositphotos.com  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Už neviete ako pripraviť lososa? Tu sú tri vynikajúce recepty.

Toast so šalátom z lososa (4 osoby) 4 plátky toastového chleba 2 ks aljašského lososa 0,01 kg šalotky 0,01 kg pažítky 0,1 kg celozrnnej horčice 0,1 kg majonézy 4 veľké listy šalátu Dubový list 0,005 kg kôpru 1 ks citrónu 0,05 l olivového oleja soľ čierne mleté korenie Šalotku a pažítku nakrájame na jemno a pridáme k lososovi. Dochutíme soľou, korením, horčicou, citrónovou šťavou a spojíme majonézou. Na opečený toast dáme list šalátu. Šalát z lososa dáme na vrch a ozdobíme kôprom. Závin z aljašského lososa s brokolicou a omáčkou z červených paprík 3 ks aljašského lososa 0,3 kg…

Zobraziť viac
Najčítanejšie Recepty 

Šomloi halušky podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Doma i v zahraničí oceňovaný kuchár Karol Hrčka začínal v hoteli Carlton. Neskôr ho osud zavial aj do zahraničia. Veľa skúseností získal v Nemecku, ale aj v Rakúsku. Hoci má len 63 rokov, je už na dôchodku, ale radosť z dobrého jedla chce robiť ľuďom stále. Varí ministrom, varí vzácnym delegáciám, ale neodmietne ani obyčajnú súťaž vo varení guľáša niekde na dedine. Pre nás dnes pripravil vynikajúcu maďarskú špecialitu šomloi halušky z dvoch druhov cesta. Na cesto potrebujeme: 6 vajec 100 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 130 g polohrubej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si tsitsak, papriky po arménsky

Slovo tsitsak sa dá z arménčiny preložiť ako paprika, ale nie taká obyčajná, ale podlhovastá, vhodná na kvasenie. U nás by sa takto mohli spracovať napríklad baranie rohy. Kvasením papričiek získate pikantnú prílohu k mäsu, ale chutná je aj samotná s chlebom, či syrom. Dôležité v tomto recepte je, aby ste papričky nechali rozložené na stole 2 – 3 dni, aby trošku zmäkli, zvädli. Potrebujeme: 2 kg paprík 50 g cesnaku 5 ks bobkových listov 10 guľôčok čierneho korenia 2,5 l vody 140 g soli Postup: Soľ rozpustime vo vode.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Robím jablkový ocot

Na dedine sa nám dobre býva, lebo tu máme susedov, ktorí majú staré ovocné stromy a bohatú úrodu, ktorú nestačia sami skonzumovať. A tak sa niečo ujde aj nám. Dostala som zopár jabĺk, upiekla som štrúdľu a zo zvyšku som sa rozhodla urobiť ocot. Potrebujeme: 1 kg jabĺk 1 l minerálnej vody 3 lyžice cukru kus látky Jablká som dobre umyla, pokrájala do pohára a zaliala vodou a cukrom. Prikryla som kúskom handričky, ktorú som upevnila gumičkou. Teraz to už odložím na 6 týždňov na tmavé miesto a nechám fermentovať.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pohár plný leta

Zdravé, osviežujúce, len tak s vodou, do čaju, ale aj na mochito. Na mätový sirup potrebujeme: 200 g mäty 1 kyselina citrónová (20 g) 1 liter prevarenej vody 1 kg kryštálový cukor Mätu zalejeme vriacou vodou a necháme 24 hodín lúhovať. Potom  precedíme, do výluhu pridáme kyselinu citrónovú a cukor, pomaly prevaríme a plníme vriace do pohárov. Pohár zaviečkujeme na 5 minút prevrátime hore dnom a hotovo! Zdroj Libuša Sabová

Zobraziť viac