Aktuálne Recepty 

Marinovaná kapusta, vynikajúca a zdravá príloha vždy po ruke

Vynikajúca a zdravá príloha, ktorá bude vždy po ruke. Potrebujeme: 1 hlávku kapusty cca 2,5 kg 700g mrkvy 4 strúčiky cesnaku 100 ml oleja 100 octu 1 l vody 12 guľôčok čierneho korenia 70 g soli 100 g cukru 5 ks klinčeku 4 ks bobkový list   Príprava: Kapustu nakrájame, mrkvu nastrúhame, cesnak nakrájame na malé kúsky. Zeleninu zmiešame v miske, netlačíme. Vodu dajte zovrieť, pridajte ocot, olej, soľ, cukor,bobkový list, korenie, klinčeky a nechajte mierne vychladnúť.  Marinádu nalejte na kapustu, zakryte tanierom a nechajte pri izbovej teplote cca 10…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sušené paradajky s olivovým olejom a s tromi druhmi syra

Výborná letná pochúťka. Potrebujeme: 3 kg rajčín 100 g eidamu 100 g plesnivého syra 100g syra s bielou plesňou 2 veľké cibule 6 strúčikov cesnaku soľ olivový (slnečnicový) olej podľa potreby Postup: Rajčiny nakrájame na mesiačiky (veľkosť ako keď sušíme hríby) a dáme usušiť na plech buď do rúry, alebo sušičky. Syr nakrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky a cesnak na plátky. Zmiešame so sušenými rajčinovými čipsami, rozdelíme do pohárov a zalejeme olivovým olejom (môže byť aj slnečnicový). Uzavrieme a odložíme. Podávame s chlebom. Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Je čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!

Viete, čo sú rusle? Jedli ste ich už niekedy? Toto sa nepýtam mojich FB-kamarátov žijúcich v našej rodnej obci, ani tých z blízkeho okolia. Tak ako ja, aj oni si na nich nepochybne už mnohokrát pochutili. A vy ostatní? Podľa fotografií nižšie zrejme tušíte, čo to tie rusle sú. Sú to uhorky-nakladačky zavarené nevšedným spôsobom. Vhodná chvíľa na prípravu ruslí u nás prichádza vtedy, keď už má gazdiná v komore na regáloch dostatočné množstvo štandardných (rozumej: drobných) nakladačiek zakonzervovaných v pohároch. V špajze na policiach už musia byť zoradené aj…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nakladaný hermelín v oleji

Potrebujeme: 300 ml slnečnicového, alebo olivového oleja 1 veľká cibuľa (červená) 5 ks kapie 4 strúčiky cesnaku 1 lyžica sladkej papriky 20 ks čierneho korenia 10 ks nového korenia 2 bobkové listy  Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Kapiu nakrájame na menšie kúsky. Hermelíny rozpolíme a na strane rezu posypeme trochou papriky. Do pohára s viečko kladieme striedavo hermelín, cesnak, cibuľu, kapiu as bobkový list. Každý syr zalejeme trochou oleja a pridáme korenie. Postup opakujeme, až kým naplníme celý pohár. Syr musí…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept, ktorý sa dedí – paprika v oleji

Je to veľká pochúťka, hlavne v zime. Teraz, keď už máme možnosť kúpiť  si papriku po celý rok, na tento recept akoby sa zabudlo. Ale keď je veľká úroda, treba ju spracovať. Potrebujeme: 1,5 kg kápie 1 l vody 1/4 l octu 1 dl oleja 15 dkg cukru soľ podľa chuti bobkový list horčicové semienko   Všetky prísady okrem papriky prevaríme a potom vložíme nakrájanú a očistenú papriku. Necháme prejsť varom. Papriku potom vyberieme, položíme na sitko a poukladáme do fliaš. Zalejeme roztokom, v ktorom sa paprika varila, poháre uzavrieme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najlepšie gaspacho podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Paradajkám sa tento rok darí. Aj my máme v záhrade krásne plody, ktoré síce začali dosť neskoro zrieť, ale predsa. Určite vyskúšam tento recept naslovovzatého odborníka. Potrebujeme: 1/2 kg paradajok 1 cibuľa 2 lyžice oleja 3 lyžice paradajkového pretlaku 2 a 1/2 lyžice hladkej múky 1/2 l vody 2-3 guľôčky nového korenia 1 bobkový list 1 a 1/2 lyžice vegety 2 lyžice jablkového octu 2 a 1/2 lyžice kryštálového cukru 1 masox 2-3 strúčiky cesnaku majoránka bazalka soľ nastrúhaný syr opečený toast Postup: Cibuľu nakrájame a opražíme na oleji, pridáme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zemiakové osušky pani Jarošovej

Je to domáci recept maminy známeho speváka Mira Jaroša. Sám ju pri pečení odfotografoval a aj napísal recept, ako mu ho mama diktovala: Najskôr si zamiesime kysnuté cesto a pripravíme si zemiakovú zmes. Každý má svoj osvedčený recept na kysnuté cesto. Superbabky odporúčajú tento: Z toho cesta môžete robiť  sladké koláče, ale aj pizzu. Jednoducho pridáte viac, alebo menej cukru. Potrebujeme: 250 g jogurtu 10 g sušených kvasníc 1/2 pohára oleja 1 lyžica soli 1 lyžica cukru 3 poháre hladkej múky Jogurt zmiešame s olejom. Pridáme soľ, cukor, múku, kvasnice…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Talianska zeleninová frittata

Potrebujeme: 200 g cuketa 200 g mrazený špenát 150 g mrazený hrášok 3 uvarené zemiaky v šupke 3-4 jarné cibuľky 1 hrsť pertžlenová vňať 3 vajcia 75 ml mlieka štipka soli čierne korenie muškátový oriešok 1 lyžica olivový olej Postup: Hrach a špenát rozmrazíme. Cuketu nastrúhame na hrubšom strúhadle, jarnú cibuľku nakrájame na jemno. Petržlenovú vňať nasekáme, zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky. V miske rozmiešame vajíčka s mliekom. Pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok a nasekané bylinky. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Na rozohrejeme olej, pridáme zeleninu, zemiaky a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Müsli tyčinky, o ktorých viete, čo jete

Potrebujeme: 100 g slnečnicových semienok 100 g tekvicových semienok 100 g sezamových semienok 100 g ovsených vločiek 100 g hrozienok 125 g masla 3 lyžice hnedého cukru 3 lyžice medu môžete pridať aj iné oriešky a mandle   Postup: Semienka a vločky vysypeme na plech a dobre premiešame. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 stupňov a semienka pečieme cca 30 minút. Medzitým v kastróliku rozpustíme maslo, potom pridáme cukor a miešame minimálne 10 minút, aby cukor skaramelizoval. Nakoniec pridáme med. Upečené semienka presypeme do misy, zalejeme zmesou z masla, cukru a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnená paprika. Toto jedlo muži milujú! Ako ju robím tomu svojmu?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac