Aktuálne Recepty 

Máme výborný recept na domácu čalamádu

Našla som ho v starej maminej kuchárke. Potrebujeme: 2 kg kapusty 1 kg cibule 1 kg uhorky 1 kg papriky Nálev: 30 dkg cukru 1/2 l octu 1 nakladač 1 lyžička borken Postup: Zeleninu nakrájame krájačom na rovnaké kúsky, zalejeme nálevom a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame. Naložíme do pohárov buď do 4 menších, alebo jedného veľkého, zaviečkujeme a hotovo. Nesterilizujeme. Šalát vydrží pokiaľ sa nezje. Text LIS Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes máme po dlhom čase na obed haruľu. Ako ju robíte vy?

Už som ju nerobila veľmi dlho hlavne preto, že keď má byť chrumkavá, napije sa veľa oleja. Kalorické jedlá teraz obmedzujeme, ale raz za čas? Prečo nie? Potrebujeme: 600 gramov zemiakov 2 vajcia 4 strúčiky cesnaku 3 polievkové lyžice hladkej múky 1 polievková lyžica majoránky 0,5 kávovej lyžičky vegety 0,5 kávovej lyžičky čierneho korenia olej alebo masť Najhoršia robota je nastrúhať zemiaky tak, aby ste do nich nepostrúhali aj hánky na prstoch. Na tom mám jeden trik. Oblečiem si starú koženú rukavicu a veselo môžem strúhať. Pridám ostatné ingrediencie a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chutné zemiaky podľa starého talianskeho receptu

Aké zemiaky sa v našich končinách konzumujú najčastejšie? Uvarené s maslom, zemiaková kaša, hranolky, pečené zemiaky. My vám dnes prezradíme starý taliansky recept. Keď takéto zemiaky ochutnáte, budete ich chcieť jesť každý deň. Tajomstvo ich chuti spočíva v kontraste medzi chrumkavou kôrkou a vnútrom zemiakov, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku. Najlepšie sa na toto jedlo hodia škrobové zemiaky, ktoré sa ľahko varia. Potrebujeme: 800 g zemiakov 20 g parmezánu 1/2 lyžičky mletej papriky čierne korenie podľa chuti 1/2 lyžičky sušeného cesnaku petržlenová vňať bylinky podľa chuti (tymián, kôpor, bazalku)…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáca tlačenka podľa Karola Hrčku

Táto tlačenka má tú výhodu, že presne viete, čo jete. Že ak dáte kvalitné suroviny, správne dochutíte, výsledkom bude nadšená celá rodina.   Potrebujeme: 1 zadné bravčové koleno 3 ks bravčové nožičky 2 ks bravčový jazyk 1/2 kg bravčovej kože 1/2 lyžičky soli do vývaru 3-4 strúčiky cesnaku 2 a pol lyžičky mletej papriky 1 a pol lyžičky majoránky čierne korenie soľ na dochutenie 2 vrecká na tlačenku Postup: Koleno, paprčky, jazyk a kožu umyjeme, zalejeme vodou, pridáme soľ a dáme variť. Keď je všetko mäkké, precedíme a z vývaru…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nátierka, ktorá každého prekvapí

Je to arménsky recept. Ak ju pripravíte pre návštevu, bude zaujímavé počúvať ich analýzy. Kto ju ešte nejedol, určite bude prekvapený z ingrediencii. Potrebujeme: 2 mrkvy 3lyžice vlašských orechov 2 menšie strúčiky cesnaku šťava z 1/2 citróna soľ podľa chuti 3 lyžice majonézy Postup: Mrkvu nastrúhame na jemno, pridáme orechy posekané na drobné kúsky (pozor, nie mleté), pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a majonézu. Všetko spolu premiešame a podávame s čerstvým chlebom. Je ideálne, ak zoženiete granátové jablko a nátierku posypete jeho guľôčkami. Ja som nezohnala. Výbornou alternatívou je, keď…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nemáte chuť na cisársky vývar? Je to prastarý recept na poctivú mäsovú polievku

Pre mňa je vôňa mäsovej polievky vôňou domova. Potrebujeme: 1/2 kg pekného hovädzieho na polievku 2-3 špikové kosti 1/2 sliepky 1 bravčový chvost 3 mrkvy 2 petržleny 1/2 zeleru 1 kaleráb 2-3 šampiňóny 5 ružičiek kelu paprika 1/2 póru 1 cibuľa aj so šupkou 2 strúčiky cesnaku na ozdobu petržlenovú vňať, pažítku 3 ks nové korenie na špičku noža mletá paprika, trochu menej štipľavej 10 ks čierneho korenia rezance podľa chuti, tie varím zvlášť vo vode Postup: Najskôr pomaličky varím hovädzie mäso a kosti, sliepku a chvost. Po hodine pridám…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

V nedeľu budeme mať na obed pečenú kačicu. Ako ju robím?

Základom je dobre kačicu nasoliť deň pred pečením. Zvnútra i zvonka. Odložím v chlade. V nedeľu o 9,00 hod. rúru zapnem na 170 stupňov a keď je už vyhriata, kačicu podlejem trochou vody  (asi 2 dl) a prikryté vložím do rúry. Mám dobrý kameninový pekáč, ale ak nemáte pokrievku na váš pekáč, stačí prikryť alobalom. Po dvoch hodinách pečenia kačicu odokryjem, vylejem výpek a pečiem ešte hodinu. Ak nie je dostatočne chrumkavá, zapnem ma rúre „vietor“ a dopečiem. Lokše kúpim, ale na vlastnú kapustu si potrpím. Nakrájam jednu cibuľu a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tomuto krémešu nikto neodolá

Krémeš je naozaj veľká pochúťka. Existuje veľa receptov na jeho prípravu, ale tento je naozaj vynikajúci. Potrebujeme: 600 g lístkového cesta olej 7,5 dl mlieka 150 g kryštálového cukru 1 lyžica hladkej múky 40 g Zlatý klas 4 vajcia 5 dl smotany na šľahanie 80 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1 stužovač šľahačky Postup: Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na dve polovice do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 4 mm. Pomocou valčeka preložíme jeden plát na vodou opláchnutý plech, popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Gizkin krehký jablčník

Vynikajúci koláčik. Určite vyskúšajte! Potrebujeme: 600 g polohrubej múky 250 g masla 250 g práškového cukru 1 prášok do pečiva 2 vajcia 2 lyžičky škorice 1 zlatý klas 1 vanilkový cukor  1 kg nastrúhaných jabĺk Príprava: K múke pridáme zmäknuté maslo, 100 g práškového cukru, prášok do pečiva a vajcia a vymiešame vláčne cesto. Tretinu odoberieme a na 30 minút vložíme do mrazničky. Zvyšok cesta rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do 3 dl vody dáme zvyšný cukor, škoricu, zlatý klas a vanilkový cukor. Rozhabarkujeme a zmes…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Oškvarková omeleta

Robila som už omeletu so všeličím, ale s oškvarkami ma ešte nenapadlo. Potrebujeme: 1 strednú cibuľu za hrsť oškvarkov (ak sú veľké, nakrájame na menšie kúsky) 3 vajíčka soľ Postup: Na oleji pokrájame na drobno nakrájanú cibuľku, o chvíľu pridáme oškvarky, opečieme. Vajíčka rozbijeme do misky, posolíme, pokoreníme a vidličkou zamiešame. Zmes vylejeme na oškvarky a prikryjeme. Keď masa zhustne, pomocou tanierika obrátime na druhú stranu a ešte chvíľu opekáme. Podávame s uhorkami, s čerstvou zeleninou a pečivom. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac