Aktuálne Recepty 

Obyčajné tvarohové slíže – veľmi chutná večera

Ak ich chcete mať ozaj ako od babičky, urobte si aj domáce slíže podľa tohto receptu: Suroviny:  300 g hrubej múky  3 vajcia (alebo 1 vajce na 100 g múky)  Štipka soli  Voda (podľa potreby)  Postup:  Na drevenú dosku nasypeme múku a vytvoríme v nej jamku.  Do jamky rozklepneme vajcia a pridáme štipku soli.  Zmes začneme miesiť rukami a postupne pridávame vodu, ak je cesto príliš suché.  Miesime, kým nezískame hladké a elastické cesto.  Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.  Potom cesto…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes bude u nás výborný hovädzí guláš

Je naozaj veľa receptov na toto obľúbené jedlo. Ja sa však v kuchyni držím príslovia, že menej znamená viac. Základom dobrého guláša je kvalitné mäso. Robím ho len a len z močingu, Jedine z neho je  mäso chutné, šťavnaté. Hovorí sa, že koľko je mäsa, toľko treba cibule. To je základ. Potrebujeme 700 g močingu 1/5 kila cibule 3 strúčiky cesnaku 1/2 lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia 1/2 lyžičky rasce 1 lyžica kvalitnej červenej papriky 1 lyžička soli 1 lyžička majoránu štipku štipľavej papriky 1 väčší surový zemiak na zahustenie…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nadýchaná omeleta

Ako ju urobiť? Tajomstvo je v tom, že pridáme mlieko a smotanu a pečieme v rúre. Potrebujeme: 4 vajíčka 200 ml mlieka 1 lyžica hladkej múky 2 lyžice smotany 40 g masla soľ korenie petržlenová vňať Postup: Žĺtka oddelíme od bielok. Žĺtka dobre rozšľaháme so smotanou, mliekom a múkou. Potom zľahka našľaháme bielká, spojíme so žĺtkami, pridáme soľ, korenie a nakrájanú petržlenovú vňať. Misu z jenského skla dobre vymažeme maslom, vylejeme vaječnú zmes a pečieme pri teplote 180 stupňov kým na povrchu zmes nezhnedne. Podávame so zeleninou. Foto Pixabay.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Solnohradské halušky

Na krém potrebujeme: 1 l mlieka 2 vanilkové pudingy 1 vanilkový cukor 2 lyžice cukru 2 žĺtka Na cesto: 4 vajíčka 1/2 lyžice cukru 4 lyžice preosiatej polohrubej múky 1/2 prášku do pečiva 2 lyžice oleja Postup: Puding urobíme podľa návodu na obale s tým, že do studeného mlieka rozšľaháme žĺtka a tak pridáme do horúceho mlieka. Plech potrieme maslom a puding ešte horúci vylejeme na plech. Cesto: Vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Zvlášť vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny. Opatrne spolu zmiešame a pridáme preosiatu múku, olej a prášok…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kuracie prsia v pórkovo – šampiňónovej omáčke. Dokonalá kombinácia.

Rýchle, chutné a racionálne jedlo. Pre 2 osoby potrebujeme: 1 polku kuracích pŕs 1 balenie šampiňónov 1 veľký pór 2 lyžičky smotany na varenie soľ korenie malú lyžičku oleja Postup: Kuracie prsia pozdĺžne prerežeme, naklepeme, posolíme a pokoreníme. Šampiňóny očistíme a nakrájame, pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Najlepšie na teflónovej panvici zalejeme smotanou, posolíme, pokoreníme a necháme variť, kým zelenina nezmäkne, cca 5 minút.   Mäso opražíme na oleji a podávame s omáčkou. Text a foto Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Naša mama často robievala tento jednoduchý zemiakový šalát

V našej rodine je veľmi obľúbený. Mama ho robievala bez šľahačkovej smotany, ale ja som si ho takto zdokonalila: Potrebujeme: 500 g zemiakov na šalát 150 g prerastnej slaniny (špek) 1 veľká červená cibuľa Zálievka: 100 ml šľahačkovej smotany za hrsť petržlenovej vňate 2 lyžičky masla 1 lyžička horčice soľ korenie Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a ešte teplé očistíme a nakrájame na plátky. Slaninku nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici. Potom pridáme pokrájanú cibuľu, maslo a chvíľu orestujeme. Pridáme do ešte teplých zemiakov spolu s…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kvalitné víkendové raňajky – vajcia benedikt

Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás  je už  tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice. Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chren s jablkom vyčistí epicentrum našej imunity – črevá

Potrebujeme: 4 ks očisteného chrenu 2-3 kyslejšie jablká 1 l vody 2 1/2 lyžice kryštálového cukru 1 dcl octu 1 lyžica soli šťava z 1 citróna Postup: Do vody pridáme cukor, soľ, ocot a citrónovú šťavu. Necháme zovrieť a vychladnúť. Chren nastrúhame na jemno, alebo rozmixujeme, očistené jablká tiež nastrúhame a zmiešame s chrenom. Naplníme poháre do 3/4. Zalejeme vlažným nálevom, zaviečkujeme a odložíme do chladničky. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Veľkonočná plnka so žihľavou a špenátom 

Potrebujeme: 280 g toastového chleba 400 ml polotučného mlieka 1 lyžica bravčového  sadla alebo oleja 400 g údenej krkovičky 1 šalotka 100 g čerstvej žihľavy 100 g baby špenátu 6 žĺtkov 3 lyžice majolenky 6 bielkov 1 lyžička soli štipka muškátového orieška štipka mletého korenia hrsť plátkových mandlí repkový olej na restovanie + na potretie formy Rúru rozohrejte na 200 °C. Toastový chlieb nakrájajte na rovnako veľké kocky, vložte na plech a dajte vysušiť do rúry na cca 5 minút.  Potom toastový chlieb preložte do väčšej misy a zalejte mliekom.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jabĺčka v župane. Máte ich radi? Tu je môj starý dobrý recept:

Výborný dezert, prípadne obed, či večera. Potrebujeme: 2 väčšie jabĺčka 2 vajcia 1/4 l mlieka 20 dkg múky štipka soli 1 lyžica cukru olej na vyprážanie škoricový cukor Postup: Vyšľaháme spolu vajcia, mlieko. múku, cukor a soľ. Cesto ako na palacinky, len trošku hustejšie. Z  jabĺk  vykrojíme jaderník, nakrájame ich na kolieska (ja ich nešúpem, ale môžete očistiť) a namáčame v „palacinkovom“ ceste. Vyprážame z oboch strán na rozohriatom oleji. Ešte teplé obalíme v škoricovom cukre. Foto Alica Tokarčíková Text Libuša Sabová

Zobraziť viac