Aktuálne Recepty 

Kvalitná domáca zmrzlina len z troch ingrediencii

Áno, tento recept sme už uverejnili, ale ja som bola zvedavá, či zmrzlina bude naozaj dobrá a tak som ju dnes ráno urobila. Potrebujeme: 2 šľahačkové smotany 33% 1 kondenzované sladené mlieko 1/2 kg drobného ovocia (ja som dala maliny a trošku černíc) Postup: Misu, v ktorej som chcela šľahať smotanu som dala na dve hodiny do mrazničky. Medzitým som rozmixovala maliny a černice, prepasírovala som ich cez sitko (tie zrniečka som potom zjedla). Vyšľahala som smotanu dohusta, potom som postupne prilievala salko a nakoniec prepasírované ovocie. Uložila som do…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci fattush šalát z libanonskej kuchyne

Aj vy si často hovoríte, že musíte do jedálnička zaradiť viac zeleninových šalátov? Ja často a hlavne keď som niekde na dovolenke  a nemusím ho sama pripravovať, tam si viem na dobrom šaláte veľmi pochutiť. Tento fattusch šalát je mimoriadne chutný a výborné je to, že do neho môžete pridať všetko, čo nájdete v záhrade, alebo v chladničke, ale nesmú v ňom chýbať bylinky a opečený chlieb, najlepšie pita. Potrebujeme: 1 pita chlieb 2 stredne veľké paradajky 1 zväzok reďkoviek 2 malé uhorky 1/2 zväzok čerstvého tymianu 1/2 zväzku petržlenovej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kapustový šalát na zimu podľa ruského receptu

Ruské recepty na kvasenú zeleninu sú veľmi známe. Ak ste navštívili túto krajinu, určite ste ich aj okoštovali a sú skvelé. Vyskúšajte tento recept: Potrebujeme: 2,5 kg kapusty 1/5 kg mrkvy 1/5 kg cibule 1/5 kg červenej papriky 175 g cukru 2 lyžice soli 0,25 l octu 0,25 l oleja Nakrájame kapustu, cibuľu a papriku, mrkvu nastrúhame. Zeleninu premiešame a pridáme cukor, soľ, ocot a olej. Premiešame, naložíme do pohárov, vrch zaťažíme, ako keď sa robia kvasené uhorky  a necháme tri dni pri izbovej teplote kvasiť. Potom zaviečkujeme a odložíme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúca letná polievka zo šťaveľu a uhoriek

Šťaveľ  je nenápadná, už zabudnutá liečivá rastlinka, ktorú sme ako deti veľmi často jedli. Našli sme ju hocikde na lúke. Dá sa z neho pripraviť vynikajúca studená polievka. Ponúkame vám starý ruský recept, podľa ktorého polievku urobíte za 20 minút. Potrebujeme: 1 zväzok čerstvého šťaveľu 300 g uhoriek 100 g kyslej smotany 4 vajcia  uvarené na tvrdo 1 lyžica kryštálového cukru soľ kôpor zelenú cibuľovú vňať Príprava: Šťaveľ umyjeme a nakrájame. Vložíme do vriacej vody a varíme 5 minút. Necháme vychladnúť. Medzitým nakrájame uhorky, zelenú cibuľovú vňať, vajíčka nasekáme na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Lahodné mille -feuilles

Je to pôvodne francúzsky recept z troch vrstiev lístkového cesta a troch vrstiev krému. S drobným ovocím je obľúbený po celom svete. Potrebujeme: 500 g hotového lístkového cesta (najlepšie je maslové) 250 ml šľahačkovej smotamy 150 ml créme fraiche (dostať v Rakúsku, ale môžete ho nahradiť  s mascarpone zmiešané 1:1 s kyslou smotanou) 5 lyžíc práškového cukru 400 g drobného ovocia Príprava: Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rozvaľkajte lístkové cesto asi na hrúbku 5 mm, rozkrájajte ho na 6 štvorcov o veľkosti 12 x 12 cm, alebo na 9 obdĺžnikov…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept na dve kvalitné a chutné domáce nátierky

U nás keď zostane varené, pečené, alebo dusené mäso, ktoré už nikomu nejde dole krkom, rozmixujem ho, pridám domácu masť, korenie, soľ, trochu horčice a nátierka je za minútku na svete. Ako obmenu pridám syr, uvarené vajíčko, alebo aj zeleninu z polievky. Keď sa takáto nátierka nezje hneď, v chladničke vydrží aj dva – tri dni. Ale najradšej máme oškvarkovú nátierku. Pol kila škvariek rozmixujem spolu s jedným  precedeným domácim lečom, alebo dusenou paprikou s rajčinami, pridám jednu lyžičku soli, korenie, dve surové vajíčka , trochu horčice. Dobre premiešam, dám…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Obed pre chlapa, ktorý celé dopoludnie robil v záhrade

Hovädzí guľáš s domácim chlebom Na prípravu potrebujeme: 1 kg hovädzej nožiny (močing) 1/2 kg cibule 4-5 zemiakov (dva menšie budú na zahustenie) olej 2 strúčiky cesnaku soľ čierne korenie rasca celá sladká červená paprika štipľavá paprika podľa chuti majoránka Na oleji opražím nadrobno pokrájanú cibuľu. Nevadí, keď sa trošku prichytí o dno a zhnedne (trvá to dlho, aj pol hodiny). Pridám nakrájané mäso. Restujem spolu s cibuľou, kým mäso nepustí šťavu. Pridám rascu, čierne korenie, soľ, červenú papriku, chvíľu restujem a pridám cca 1 l vody, ktorú som si…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Shakshuka – najlepšie pečené vajcia a je lepšia ako lečo

Je to typické stredomorské a severoafrické jedlo a môže sa jesť na raňajky, na obed, alebo aj na večeru. Toto jedlo môžete urobiť na šporáku, alebo ho môžete dokončiť aj v rúre. Sú to v podstate vajcia vo voňavej paradajkovej omáčke. Potrebujeme: 2 lyžice olivového oleja 1 strúčik cesnaku 1 malá červená paprika nakrájaná na plátky, alebo kocky 1 paradajka nakrájaná na kocky 400 g rozdrvených paradajok 1 lyžicu pretlaku 1/2 šálky kuracieho vývaru 1 lyžička mletej papriky trošku štipľavej mletej papriky rasca 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate 4…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Müsli tyčinky, o ktorých viete, čo jete

Potrebujeme: 100 g slnečnicových semienok 100 g tekvicových semienok 100 g sezamových semienok 100 g ovsených vločiek 100 g hrozienok 125 g masla 3 lyžice hnedého cukru 3 lyžice medu môžete pridať aj iné oriešky a mandle   Postup: Semienka a vločky vysypeme na plech a dobre premiešame. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 stupňov a semienka pečieme cca 30 minút. Medzitým v kastróliku rozpustíme maslo, potom pridáme cukor a miešame minimálne 10 minút, aby cukor skaramelizoval. Nakoniec pridáme med. Upečené semienka presypeme do misy, zalejeme zmesou z masla, cukru a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ťahaná štrúdľa, pravá maďarská

Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad. Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým…

Zobraziť viac