Ťahaná višňovo-maková štrúdľa podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku
Keďže veľa rokov pracoval v špičkových nemeckých, či rakúskych reštauráciách, jeho recept je naozaj overený bohatou praxou.
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 5lyžíc oleja
- 120 ml vlažnej vody
- 1 lyžica octu
- trochu soli
Na plnku:
- 1 a 1/2 kila vykôstkovaných višní
- 200 g pomletého maku
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g masti
- škoricu podľa chuti
Postup:
Múku, vodu, olej ocot a soľ dobre spolu vymiešame cca 10 minút, kým sa na ceste nevytvárajú bublinky. Cesto zabalíme do vymastenej kuchynskej fólie, alebo sáčku a necháme pol hodinu odpočinúť pri izbovej teplote.
Na stôl prestrieme obrus, ktorý dobre pomúčime. Ruky si naolejujeme a vyťahujeme cesto. Ťaháme pomaly smerom k okrajú stola. Musí byť veľmi tenké, také, že presvitá vzorka obrusu.
Posypeme ho makom zmiešaným s cukrom a rovnomerne polejeme roztopenou masťou.
Poukladáme višne, posypeme škoricou a pomocou obrusu štrúdľu opatrne zatočíme.
Preložíme na vymastený plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35 – 40 minút.
Text a foto Karol Hrčka