Aktuálne Recepty 

Estónsky boršč

Je to veľmi jednoduchý recept a aj pomerne rýchly. Na oleji som spenila červenú cibuľu a na malé kocky nakrájané hovädzie predné. Osolila som to, okorenila a zaliala horúcou vodou. Ideálne by bolo pridať k mäsku aj hovädziu kosť, aby sa vyvarila. Ja som nemala. Dala som tam ale tri bobkové listy. Mäsko som potom cca jednu hodinu varila. Medzitým som si nakrájala cviklu. Ja používam predvarenú, lebo nešpiní ruky. Okrem cvikle som použila aj mrkvu a kaleráb. Jednu polovicu kalerábu som nakrájala na kocky a druhú som nastrúhala na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnená paprika. Toto jedlo muži milujú! Ako ju robím tomu svojmu?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Máte radi šalátovú polievku?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období mávali často. Hlavne keď bolo treba spotrebovať väčšiu úrodu jarného šalátu. Moja svokra takúto polievku milovala, a preto si šalát dokonca aj zavárala. Ako ju robím dnes? Potrebujeme: 3 lyžice oleja 2 lyžice hladkej múky 1 šľahačková smotana 1 hlávka šalátu soľ korenie ocot 1 a 1/2 lyžice cukor 1 a 1/2  lyžice Postup: Z oleja a múky urobíme zápražku, zalejeme studenou vodou, zamiešame, aby sa netvorili hrudky. Pridáme smotanu, soľ, čierne korenie a necháme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kvalitná domáca zmrzlina len z troch ingrediencii

Áno, tento recept sme už uverejnili, ale ja som bola zvedavá, či zmrzlina bude naozaj dobrá a tak som ju dnes ráno urobila. Potrebujeme: 2 šľahačkové smotany 33% 1 kondenzované sladené mlieko 1/2 kg drobného ovocia (ja som dala maliny a trošku černíc) Postup: Misu, v ktorej som chcela šľahať smotanu som dala na dve hodiny do mrazničky. Medzitým som rozmixovala maliny a černice, prepasírovala som ich cez sitko (tie zrniečka som potom zjedla). Vyšľahala som smotanu dohusta, potom som postupne prilievala salko a nakoniec prepasírované ovocie. Uložila som do…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Krémeš od vychýreného kuchára Karola Hrčku

Krémeš je naozaj veľká pochúťka. Existuje veľa receptov na jeho prípravu. Recept Karola Hrčku je vyskúšaný aj v zahraničných reštauráciách, v ktorých veľa rokov pracoval. Potrebujeme: 600 g lístkového cesta olej 7,5 dl mlieka 150 g kryštálového cukru 1 lyžica hladkej múky 40 g Zlatý klas 4 vajcia 5 dl smotany na šľahanie 80 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1 stužovač šľahačky   Postup: Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na dve polovice do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 4 mm. Pomocou valčeka preložíme jeden plát na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Moravský koláč od tety Haničky podľa originálneho receptu

Prečo sú takéto klasické kysnuté koláče najlepšie od našich babičiek? Potrebujeme: Cesto: 8 lyžíc hladkej múky 10 lyžíc polohrubej múky 1 balenie sušeného droždia 2 lyžice kryštálového cukru 1 vanilkový cukor štipka soli 2 žĺtky 1/4 l mlieka 3 lyžice oleja Tvarohová plnka: 1 kocka tučného tvarohu 2 ks vanilkový cukor 1 žĺtko 1 lyžice hrozienok namočených v rume slivkový lekvár Posýpka: 150 g roztopeného masla 3 lyžice práškového cukru 3 lyžice hrubej múky 1 vajce na potretie Postup: Všetky ingrediencie na cesto v miske dôkladne premiešame, kým sa cesto…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Strúhaný tvarohový koláčik

Jednoduchý a pritom veľmi chutný. Na cesto potrebujeme: 400 g hladkej múky 250 g smetol 1250 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1/2 balíčku prášku do pečiva 1 žĺtok 1 lyžica kakaa Na plnku: 500 g tučného tvarohu 250 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1 lyžička solamilu 1 žĺtko 2 bielká džem podľa vlastnej chuti Príprava: So surovín spracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Do jednej zapracujme lyžicu kakaa. Na vymastený plech cesto strúhadlom na mrkvu postrúhame, zľahka potrieme džemom. Pripravíme si plnku. Všetky suroviny zmiešame, bielká…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Koložvárska kapusta, ale naozaj veľmi dobrá!

Dnes sme mali na obed toto chutné jedlo. Trošku prácne, kým si všetko pripravíte, ale potom sa už len zapečie a všetci si oblížu prsty. Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty 1/4 kg guľatej ryže 1/2 kg bravčového plieska 1-2 chutné klobásky 2 cibule 2 bobkové listy čierne korenie 2 strúčiky cesnaku 1/2 lyžičky červenej mletej papriky 1/2 lyžičky rasce soľ masť 1 sladkú smotanu 1 kyslú smotanu Postup: Mäso pomelieme na mlynčeku. Na masti orestujeme jednu cibuľu pridáme cesnak, mäso, rascu, bobkový list, korenie, papriku a soľ. Premiešame, kým mäso…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Makové pité. Tomuto koláčiku nikto neodolá!

Ak chcete svojich blízkych prekvapiť úžasnou pochúťkou, vyskúšajte tento recept. Na cesto potrebujeme: 30 dkg múky 12 dkg tuku 2 lyžice kyslej smotany štipka soli Plnka: 20 dkg mletého maku 15 dkg práškového cukru 5 dkg krupice 3 dl mlieka 1 balíček vanilkového cukru  citrónová strúhaná kôra 2 vajcia Na potretie cesta: marhuľový džem Príprava: Najskôr si urobíme plnku. Krupicu uvaríme v mlieku, vmiešame mak a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom, z bielok ušľaháme sneh, zľahka spolu premiešame a pridáme mak s krupicou. Múku…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Hrnčekový makový koláč

Bude nám stačiť klasický hrnček, ktorý má objem približne 250 ml. Opražené mandľové lupienky na vrchu môžete nahradiť čokoládovou polevou, džemom, alebo len tak pocukrovať. Potrebujeme: 2 vajcia 1 a ½ hrnčeka práškového cukru 2 hrnčeky plnotučného mlieka 1 a ½ hrnčeka celého maku 1 balenie prášku do pečiva ½ hrnčeka oleja, alebo rozpusteného masla 2 hrnčeky hladkej múky Postup: Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. K žĺtkom pridáme 1 hrnček práškového cukru a vyšľaháme do peny. K žĺtkom s cukrom pridáme mak, mlieko a zamiešame.Po kúskoch pridávame múku a šľaháme,…

Zobraziť viac