Aktuálne Recepty 

Je čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!

Viete, čo sú rusle? Jedli ste ich už niekedy? Toto sa nepýtam mojich FB-kamarátov žijúcich v našej rodnej obci, ani tých z blízkeho okolia. Tak ako ja, aj oni si na nich nepochybne už mnohokrát pochutili. A vy ostatní? Podľa fotografií nižšie zrejme tušíte, čo to tie rusle sú. Sú to uhorky-nakladačky zavarené nevšedným spôsobom. Vhodná chvíľa na prípravu ruslí u nás prichádza vtedy, keď už má gazdiná v komore na regáloch dostatočné množstvo štandardných (rozumej: drobných) nakladačiek zakonzervovaných v pohároch. V špajze na policiach už musia byť zoradené aj…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Naša rodina je „lusková!“Teraz samozrejme čerstvé fazuľky priamo zo záhradky.

Ako ju robím? Fazuľku umyjem, nakrájam a  zalejem vodou, osolím a dám variť spolu s dvomi bobkovými listami. Mladučké, aké som nazbierala, sa varia asi 10 minút. Pridám očistené a na menšie kúsky pokrájané zemiaky a varím ešte 10 minút. Osolím, okorením, pridám šľahačkovú smotanu. V 2 dcl vody rozhabarkujem 2 lyžice hladkej múky. Zahustím polievku. Nechám prevrieť a odstavím z platne. Nakoniec pridám veľkú hrsť nakrájaného kôpru, 2 lyžice cukru a 2 lyžice octu. Najlepšie chutí s chutnými párkami, alebo uvareným vajcom. Text a foto Libuša Sabová Foto Karol…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept na vynikajúci čučoriedkový koláč

Podľa mňa najlepší kysnutý koláčik. Hustá, sladká posýpka musí byť! Na cesto potrebujeme: 20 g droždie 60 g kryštálový cukor 300 g hladká múka 150 g mlieko 1 vanilkový cukor 1/2 lyžičky soli 1 vajce 50 g maslo 800 g čučoriedky maslo na vymastenie plechu Na posýpku potrebujeme: 50 g polohrubá múka 50 g masla 50 práškový cukor 1 vanilkový cukor Postup: Z rozdrobeného droždia, lyžičky cukru, 2 lyžíc múky a 3 lyžíc mlieka vymiešame kvások a v teple ho necháme vzrásť. Do misy vsypeme zvyšnú múku a cukor. Pridáme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zemiakové osušky pani Jarošovej

Je to domáci recept maminy známeho speváka Mira Jaroša. Sám ju pri pečení odfotografoval a aj napísal recept, ako mu ho mama diktovala: Najskôr si zamiesime kysnuté cesto a pripravíme si zemiakovú zmes. Každý má svoj osvedčený recept na kysnuté cesto. Superbabky odporúčajú tento: Z toho cesta môžete robiť  sladké koláče, ale aj pizzu. Jednoducho pridáte viac, alebo menej cukru. Potrebujeme: 250 g jogurtu 10 g sušených kvasníc 1/2 pohára oleja 1 lyžica soli 1 lyžica cukru 3 poháre hladkej múky Jogurt zmiešame s olejom. Pridáme soľ, cukor, múku, kvasnice…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kvalitná domáca zmrzlina len z troch ingrediencii

Áno, tento recept sme už uverejnili, ale ja som bola zvedavá, či zmrzlina bude naozaj dobrá a tak som ju dnes ráno urobila. Potrebujeme: 2 šľahačkové smotany 33% 1 kondenzované sladené mlieko 1/2 kg drobného ovocia (ja som dala maliny a trošku černíc) Postup: Misu, v ktorej som chcela šľahať smotanu som dala na dve hodiny do mrazničky. Medzitým som rozmixovala maliny a černice, prepasírovala som ich cez sitko (tie zrniečka som potom zjedla). Vyšľahala som smotanu dohusta, potom som postupne prilievala salko a nakoniec prepasírované ovocie. Uložila som do…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jabĺčka v župane. Máte ich radi? Tu je môj starý dobrý recept:

Výborný dezert, prípadne obed, či večera. Potrebujeme: 2 väčšie jabĺčka 2 vajcia 1/4 l mlieka 20 dkg múky štipka soli 1 lyžica cukru olej na vyprážanie škoricový cukor Postup: Vyšľaháme spolu vajcia, mlieko. múku, cukor a soľ. Cesto ako na palacinky, len trošku hustejšie. Z  jabĺk  vykrojíme jaderník, nakrájame ich na kolieska (ja ich nešúpem, ale môžete očistiť) a namáčame v „palacinkovom“ ceste. Vyprážame z oboch strán na rozohriatom oleji. Ešte teplé obalíme v škoricovom cukre. Foto Alica Tokarčíková Text Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zapečené papriky plnené fetou

Dnes takýto ľahký obed. Potrebujeme (pre 4 ľudí): 8 paprík 4 balenia fety sušené rajčiny olivový olej 2 strúčiky cesnaku 3 jarné cibuľky olivový olej soľ korenie Postup: Papriky očistíme (my máme radi aj trošku štipľavé papriky, takže žilky nevyrezávam) a do vnútra natlačíme syr. Nesolíme, lebo syr je slaný. Položíme na pekáč, ktorý sme potreli olivovým olejom. Aj vrch paprík polejeme olivovým olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Medzitým pokrájame sušené rajčiny, cibuľku a cesnak pretlačíme. Chvíľu orestujeme na olivovom oleji. Okoreníme, osolíme. Papriku vyberieme z…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sušené paradajky s olivovým olejom a s tromi druhmi syra

Výborná letná pochúťka. Potrebujeme: 3 kg rajčín 100 g eidamu 100 g plesnivého syra 100g syra s bielou plesňou 2 veľké cibule 6 strúčikov cesnaku soľ olivový (slnečnicový) olej podľa potreby Postup: Rajčiny nakrájame na mesiačiky (veľkosť ako keď sušíme hríby) a dáme usušiť na plech buď do rúry, alebo sušičky. Syr nakrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky a cesnak na plátky. Zmiešame so sušenými rajčinovými čipsami, rozdelíme do pohárov a zalejeme olivovým olejom (môže byť aj slnečnicový). Uzavrieme a odložíme. Podávame s chlebom. Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mimoriadne chutné a jemné cesto

Mimoriadne chutné a jemné a to vďaka dvom ingredienciám. Kyslej smotany a jedlej sódy.  Je vhodné na koláče, ale hlavne na raňajkové pečivo. Potrebujeme: 400 – 450 g hladkej múky 250 g kyslej smotany 2 vajcia do cesta 1 vajce na potretie cesta 4 – 5 lyžíc cukru 1/4 lyžičky jedlej sódy štipka soli   Príprava: Zmiešajte kyslú smotanu, sódu, soľ, cukor a 2 vajíčka. Miešajte dovtedy, kým zmes nebude hladká a potom postupne pridávajte preosiatu múku. Vymiesite redšie cesto a nechajte vykysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkajte na pomúčenej doske…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept, ktorý sa dedí – paprika v oleji

Je to veľká pochúťka, hlavne v zime. Teraz, keď už máme možnosť kúpiť  si papriku po celý rok, na tento recept akoby sa zabudlo. Ale keď je veľká úroda, treba ju spracovať. Potrebujeme: 1,5 kg kápie 1 l vody 1/4 l octu 1 dl oleja 15 dkg cukru soľ podľa chuti bobkový list horčicové semienko   Všetky prísady okrem papriky prevaríme a potom vložíme nakrájanú a očistenú papriku. Necháme prejsť varom. Papriku potom vyberieme, položíme na sitko a poukladáme do fliaš. Zalejeme roztokom, v ktorom sa paprika varila, poháre uzavrieme…

Zobraziť viac