Aktuálne Recepty 

Plnená syrová roláda – starý dobrý recept

Kedysi sme ju robili často. Potom nám boli vzácne rôzne talianske, francúzske, ši španielske špeciality a teraz sa radi vraciame k našim starým obľúbeným receptom. Potrebujeme: 350 g tvrdého syra (eidam) 125 g masla 100 g šunky 1 syr v črievku 2 na tvrdo uvarené a postrúhané vajcia nakrájaná pažítka podľa chuti 100 g sterilizovanej kukurice 1 paprika nakrájana na kocky 100 g mäkkej, alebo suchej salámy Postup: Najskôr si pripravíme plnku. Zmiešame maslo so syrom, potom pridáme nastrúhané vajcia, pažítku, kukuricu, papriku, salámu nakrájanú na drobno a všetko dobre…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vitamínová bomba kimchi z čínskej kapusty

Kórejské národné jedlo kimchi sa obyčajne pripravuje z čínskej kapusty. Existujú však aj varianty receptov s uhorkami, pórom, alebo reďkovkou. Základom je ale čínska kapusta a intenzívnejšiu chuť dodáva cesnak, zázvor a rybacia omáčka. Kimchi je vynikajúci spôsob, ako mať doma v zime  vitamínovú bombu, obsahujúcu vitamín B a C, kyselinu listovú, draslík a horčík. Táto zdravá zeleninová zmes blahodarne pôsobí na pokožku, vlasy, na nervy a krv, posilňuje imunitný systém celého organizmu. Fermentácia kyseliny mliečnej  produkuje aj probiotiká, ktoré sú dôležité pre črevnú flóru. Kimchi sa podáva s ryžou, k rybám a k mäsu,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Magický koláč podľa Karola Hrčku

Vynikajúci dezert, na ktorom si rodina určite pochutí. Potrebujeme: 4 vajcia 1 lyžica cukru 2 vanilkové cukry 4 lyžice polohrubej múky 1l mlieka 2 vanilkové pudingové prášky 1 lyžica medu citrónová kôra podľa chuti 2 žĺtka Postup: Bielka oddelíme od žĺtok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a 1 vanilkovým cukrom do peny. Pridáme aj citrónovú kôru. Potom nalejeme cca deci oleja a šľaháme ďalej. Bielka vyšľaháme s 1  lyžicou a penu jemne primiešame do žĺtok. Pridáme 4 lyžice polohrubej múky. Medzitým si pripravíme pudingový krém: 1 l mlieka, 2 vanilkové pudingy…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pečený čaj, alebo zmes do punču podľa Mirky Štyriakovej

Na plech s vysokým okrajom dám nakrájané ovocie. Teraz to bolo ovocie z mraziaku: slivky, jahody, červené ríbezle a hrušky, plus 1 pokrájaný citrón aj so šupkou, vanilkový cukor, škorica, klinčeky, kryštálový cukor ( 1 šálka na veľký plech), 0,5l vody. Toto všetko pečiem v rúre na 180°C cca 45 min. Horúce nalejem do fliaš.  Čaj: 1 lyžica zmesi do šálky zaliať horúcou vodou, ak je málo sladký, pridajte med.  Punč: 1 l červeného vína,  3 lyžice zmesi, 0,5 l rumu zohriať a podávať. Ak ak je málo sladký, pridajte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

K jeseni patria gaštany

Práve v tomto jesennom období gaštany otvárajú svoj pichľavý plášť, z ktorého vypadávajú okrúhle, tmavohnedé lesklé plody. Príprava na konzumáciu môže byť rôzna. U nás ich najčastejšie pečieme, robíme gaštanové pyré, ale v iných krajinách z nich robia napríklad polievky,  pridávajú sa ako plnka do koláčov namiesto orechov, z gaštanov sa robí aj múka. Príprava jedlých gaštanov Najlepšie sú upečené. Pred pečením treba vrch gaštanov narezať, najlepšie do kríža. Pečú sa v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Gaštany sa dajú pripraviť aj na suchej liatinovej panvici. Hotové sú…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

V nedeľu budeme mať na obed pečenú kačicu. Ako ju robím?

Základom je dobre kačicu nasoliť deň pred pečením. Zvnútra i zvonka. Odložím v chlade. V nedeľu o 9,00 hod. rúru zapnem na 170 stupňov a keď je už vyhriata, kačicu podlejem trochou vody  (asi 2 dl) a prikryté vložím do rúry. Mám dobrý kameninový pekáč, ale ak nemáte pokrievku na váš pekáč, stačí prikryť alobalom. Po dvoch hodinách pečenia kačicu odokryjem a pečiem ešte hodinu. Ak nie je dostatočne chrumkavá, zapnem ma rúre „vietor“ a dopečiem. Lokše kúpim, ale na vlastnú kapustu si potrpím. Nakrájam jednu cibuľu a podusím, potom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Francúzsky bozk, alebo snehová pena?

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov z malých vajec 1 šálka cukru 1 vanilkový cukor 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej Misku s ingrediencami položíme na horúci vodný kúpeľ a s mixérom šľaháme 10 – 15 minút. Miešame kým sa hmota pekne neleskne, potom zložíme misku z vodného  kúpeľa a miešame ešte 3-4 minúty. Ak chceme farebnú penu, pridáme potravinárske farbivo. Ilustračná foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jogurtový koláč pripravený z lístkového cesta za 30 minút

Ak chcete mať rýchlu a jemnú pochúťku, vyskúšajte tento recept. Potrebujeme: 1 balenie štrúdľového cesta (plátkového) 8 vajec 1 kg kvalitného smotanového jogurtu 300 g cukru citrónová kôra z polovice citróna vanilková aróma Príprava: Vajcia dobre vymiešame s jogurtom tak, aby mal smotanovú štruktúru. Pridáme cukor, vanilku a citrónovú kôru. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Plech vyložíme papierom na pečenie a položíme naň jednu polovicu lístkového cesta, nalejeme jogurt a prikryjeme druhým cestom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 30 minút pri teplote 180 stupňov. Pred pečením môžeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáca tlačenka podľa Karola Hrčku

Táto tlačenka má tú výhodu, že presne viete, čo jete. Že ak dáte kvalitné suroviny, správne dochutíte, výsledkom bude nadšená celá rodina.   Potrebujeme: 1 zadné bravčové koleno 3 ks bravčové nožičky 2 ks bravčový jazyk 1/2 kg bravčovej kože 1/2 lyžičky soli do vývaru 3-4 strúčiky cesnaku 2 a pol lyžičky mletej papriky 1 a pol lyžičky majoránky čierne korenie soľ na dochutenie 2 vrecká na tlačenku Postup: Koleno, paprčky, jazyk a kožu umyjeme, zalejeme vodou, pridáme soľ a dáme variť. Keď je všetko mäkké, precedíme a z vývaru…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji chlapi si ju rozkázali a keďže som hotové cesto nemala, tu je môj recept na výborné rýchle cesto na závin. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 250 g zmäknutého masla 2 dcl jogurtu ( môže aj kyslé, či sladké mlieko) 1 lyžica kryštálového cukru štipka soli Postup: Všetky prísady si  zmiešame v miske. Platí, že ak je cesto husté, pridáme mlieko. Necháme postáť 1 hodinu v chlade.Potom urobíme 4 bochníky, ktoré na tenko rozvaľkáme a plníme…

Zobraziť viac