Navigácia
Ako upiecť ten najlepší Quiche – základný recept Aktuálne Recepty 

Ako upiecť ten najlepší Quiche – základný recept

Teplý, alebo studený, so slaninkou, lososom, alebo vegetariánsky. Quiche ponúka nespočetné množstvo chutných variantov. Ako ho teda urobiť rýchlo, jednoducho a čo najchutnejšie? Na cesto potrebujeme: 250 g hladkej múky 1 vajce štipku soli 125 g studeného masla Plnka: 4 vajcia 100 ml mlieka 150 g šľahačkovej smotany 100 g postrúhaného syra  muškátový oriešok soľ čierne korenie Postup: Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou, soľou a vajíčkom. Vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto hustejšie, môžeme pridať trošku studenej vody. Cesto odložíme najmenej na 30 minút do chladničky,…

Zobraziť článok
Najlepší makový a orechový závin aký som kedy jedla! Aktuálne Recepty 

Najlepší makový a orechový závin aký som kedy jedla!

Dlho som hľadala recept. Tu je! Potrebujeme: 500 g hladkej múky 200 g masla 70 g práškového cukru Štipku soli 15 g sušeného droždia 2 žĺtky 100 ml mlieka Na makovú náplň: 500 g mletého maku 200 g cukru 300 ml mlieka 30 g hrozienok Trochu vanilkového cukru 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry 1 lyžičku medu Na orechovú náplň: 500 g orechovú 200 g práškového cukru 50 ml mlieka 1 bal. vanilkového cukru 50 g hrozienok Postup: V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky,…

Zobraziť článok
Karbonátky v šampiňónovo – pórovej omáčke Aktuálne Recepty 

Karbonátky v šampiňónovo – pórovej omáčke

Pre 4 osoby potrebujeme: 400 g šampiňónov 3 póry 1 cibuľa 1 strúčik cesnaku 750 g pomletého mäsa (môže byť mix hovädzieho a bravčového) 4 lyžice strúhanky 1 lyžica horčice soľ korenie 4 lyžice oleja 200 g šľahačkovej smotany Príprava: Šampiňóny očistíme a prekrojíme. Umyjeme pór a pokrájame na kolieska. Očistíme cibuľu a cesnak a nakrájame. Mleté mäso, cibuľu, cesnak, strúhanku, 4 lyžice vody a horčicu dobre spolu premiešame. Pridáme soľ a korenie a vyformujeme 4 karbonátky. Olej rozohrejeme na panvici a karbonátky cca 4 minúty z každej strany opečieme….

Zobraziť článok
Najtrendovejší nápoj tohoročnej zimy: červené víno – čokoláda Aktuálne Recepty 

Najtrendovejší nápoj tohoročnej zimy: červené víno – čokoláda

Varené víno a horúca čokoláda sú teraz najtrendovejšie horúce nápoje.Kombinácia vína a čokoládovej chuti je príjemná. Aj somelieri vedia, že, červené víno výborne harmonizuje s čokoládou. Veď aj niektoré odrody hrozna ako je Merlot, Nero d’Avola alebo Malbec, majú mierne čokoládovú arómu, ktorá zaokrúhľuje chuť červených vín vyrobených z nich. Gurmáni si zase radi vychutnávajú dobré červené víno spolu s malým kúskom mliečnej  alebo tmavej čokolády. Aj pri pečení dezertov, alebo varení omáčok je  kombinácia červeného vína a kakaa obľúbená.SUPERBABKY vám ponúkajú  jednoduchý základný recept, ktorý môžete podľa seba dochutiť….

Zobraziť článok
Rýchly obed pre vegetariánov – pečená kapusta Aktuálne Recepty 

Rýchly obed pre vegetariánov – pečená kapusta

Veľmi jednoduchý, rýchly a chutný recept. Potrebujeme: 1 stredne veľkú kapustu olivový olej na potieranie soľ korenie Omáčka: lyžica mala 1 menšia cibuľa 1 lyžica dijonskej horčice pažítka Kapustu pokrájame na mesiačiky. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme z oboch strán olivovým olejom, posolíme, pokoreníme a pečieme v rúre pri 200 stupňoch asi pol hodinu. Medzitým si v kastróliku rozohrejeme maslo, pridáme pokrájanú cibuľu a orestujeme. Nakoniec pridáme horčicu a soľ. Omáčku vylejeme na upečenú kapustu a posypeme čerstvou pažítkou. foto Pinterest.com  

Zobraziť článok
Francúzsky bozk, alebo snehová pena Aktuálne Recepty 

Francúzsky bozk, alebo snehová pena

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov z malých vajec 1 šálka cukru 1 vanilkový cukor 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej Misku s ingrediencami položíme na horúci vodný kúpeľ a s mixérom šľaháme 10 – 15 minút. Miešame kým sa hmota pekne neleskne, potom zložíme misku z vodného  kúpeľa a miešame ešte 3-4 minúty. Ak chceme farebnú penu, pridáme potravinárske farbivo. Foto Pinterest.com

Zobraziť článok
Varíme zdravo, chutno a hospodárne – džatky Recepty 

Varíme zdravo, chutno a hospodárne – džatky

Táto kuchárska kniha vyšla v roku 1955, má 660 strán a podľa môjho odhadu je tam aj 5 tisíc receptov, dobrých rád a návodov. Včera som robila džatky. Je to jednoduché zemiakové jedlo, z ktorého sa za pár centov naje celá rodina. Potrebujeme: 800 g zemiakov 100 g hladkej múky 40 g masti 40 g údenej slaniny 60 g cibule voda soľ Očistené zemiaky pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení ich scedíme, pridáme hladkú múku, premiešame a necháme na okraji sporáka asi 5 minút. potom vypracujeme na hladké…

Zobraziť článok
Čokoládovo-orechové kolieska Recepty 

Čokoládovo-orechové kolieska

Keď rozmýšľate, akú dobrotu upiecť rodine na najbližší víkend, tu je recept. Potrebujeme: 300 g hladkej múky 200 g masla 100 g práškového cukru 100 g pomletých orechov 2 žĺtka 1 vanilkový cukor citrónovú kôru na chuť štipku soli lyžičku citrónovej šťavy Ešte potrebujeme: džem na plnenie, celé orechy na dekoráciu Poleva: 100 g čokolády na varenie 1 lyžička masla, alebo margarínu Postup: Zmiešame všetky suché prísady a potom pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté fóliou hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku…

Zobraziť článok
Skvelý recept na domáce marsmallow Aktuálne Recepty 

Skvelý recept na domáce marsmallow

Okrem toho, že z tejto dobroty až tak veľmi nepriberiete, je aj neuveriteľne chutná. Potrebujeme: 1 l kefír 3/4 šálky kyslej smotany 1 pohár práškového cukru 2 lyžice želatíny 2 poháre vody 1/2 balenia vanilkového cukru Želatínu namočíme do teplej vody na 20 – 25 minút, aby zmäkla. Potom ju pri nízkej teplote za neustáleho miešania privedieme k varu, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Kefír, kyslú smotanu a cukor dobre spolu vyšľaháme a postupne pridávame želatínu. Lejeme len tenkým prúdom a stále šľaháme 4-5 minút. Hmotu vylejeme do pripravenej…

Zobraziť článok
K jeseni patria gaštany Recepty 

K jeseni patria gaštany

Práve v tomto jesennom období gaštany otvárajú svoj pichľavý plášť, z ktorého vypadávajú okrúhle, tmavohnedé lesklé plody. Príprava na konzumáciu môže byť rôzna. U nás ich najčastejšie pečieme, robíme gaštanové pyré, ale v iných krajinách z nich robia napríklad polievky,  pridávajú sa ako plnka do koláčov namiesto orechov, z gaštanov sa robí aj múka. Príprava jedlých gaštanov Najlepšie sú upečené. Pred pečením treba vrch gaštanov narezať, najlepšie do kríža. Pečú sa v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Gaštany sa dajú pripraviť aj na suchej liatinovej panvici. Hotové sú…

Zobraziť článok