Aktuálne Recepty 

Roláda plnená „slivkovou čokoládou“

Z rovnakých surovín môžete upiecť aj chutné buchty. Potrebujeme: 400 g polohrubej múky 1 vajce 35 g zmäknutého masla 35 g práškový cukor 2 dl vlažné mlieko 1 kocka droždia trochu citrónovej kôry škorica štipka soli Na plnku: 450 g slivkového lekváru 1 balenie čokoládový puding (môže byť aj BB) Postup: Z mlieka a kvasníc si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od misy. Prikryjeme kuchynskou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Plnku si…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kuracie prsia v pórkovo – šampiňónovej omáčke

Rýchle, chutné a racionálne jedlo. Pre 2 osoby potrebujeme: 1 polku kuracích pŕs 1 balenie šampiňónov 1 veľký pór 2 lyžičky smotany na varenie soľ korenie malú lyžičku oleja Postup: Kuracie prsia pozdĺžne prerežeme, naklepeme, posolíme a pokoreníme. Šampiňóny očistíme a nakrájame, pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Najlepšie na teflónovej panvici zalejeme smotanou, posolíme, pokoreníme a necháme variť, kým zelenina nezmäkne, cca 5 minút.   Mäso opražíme na oleji a podávame s omáčkou. Text a foto Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tomuto krémešu nikto neodolá

Krémeš je naozaj veľká pochúťka. Existuje veľa receptov na jeho prípravu, ale tento je naozaj vynikajúci. Potrebujeme: 600 g lístkového cesta olej 7,5 dl mlieka 150 g kryštálového cukru 1 lyžica hladkej múky 40 g Zlatý klas 4 vajcia 5 dl smotany na šľahanie 80 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1 stužovač šľahačky Postup: Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na dve polovice do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 4 mm. Pomocou valčeka preložíme jeden plát na vodou opláchnutý plech, popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kuracie mäso v aspiku

Prísady:  Na aspik: 1 kuracie stehno 70 ml vody 4 guľôčky nového korenia 6 guľôčok čierneho korenia ½ cibule 1 strúčik cesnaku 1 mrkva 20 dkg mrazeného hráčku 3 PL bieleho vína soľ čierne korenie šalát na ozdobu 2 plátky želatíny Príprava:  Na prípravu aspiku vložíme stehno do hrnca a zalejeme ho vodou. Pridáme korenie a soľ a necháme asi hodinu povariť. Počas varenia odoberáme prípadnú penu. Potom pridáme zeleninu. Mäso a zeleninu scedíme cez sitko a plátno. Odmeriame 500 ml vývaru, pridáme do neho biele víno, osolíme, okoreníme a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Losos v špenátovo – šampiňónovej omáčke

Pre 4 osoby potrebujeme: 400 g šampiňónov 1/2 kg čerstvého špenátu 1 cibuľa 1 – 2 strúčiky cesnaku 4 kúsky lososa soľ korenie 4 lyžice oleja 200 g šľahačkovej smotany Príprava: Šampiňóny očistíme a prekrojíme. Umyjeme špenát. Očistíme cibuľu a cesnak a nakrájame, opečieme na oleji, pridáme šampiňóny a zalejeme smotanou a posolíme. Pridáme špenát a necháme prevrieť. Lososa posolíme, okoreníme a opečieme na oleji. Foto Depostiphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Šišky bez droždia a oleja

Blížia sa fašiangy a tie si bez chutných šišiek nevieme ani predstaviť. Niekto si povie, veď ich robím len raz do roka, tak nech sú také aké majú byť. Ale ak ste nastúpili odtučňovaciu kúru po vianočných hodoch, bude lepšie, keď si svoje chuťové poháriky uspokojíte „diétnejšími“ šiškami. Potrebujeme: 250 gramov mäkkého tvarohu 220 gramov hladkej múky 1 vajíčko 1 pl lyžica slnečnicového oleja 1 lyžica kyslej smotany 1 lyžička vanilkového cukru 1 lyžica práškového cukru 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli 1 dcl mlieka Postup: Najskôr zmiešajte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najlepšie šišky od tety Eržiky

Veľmi  dobrý recept. Veríme, že aj tieto šišky potešia celú vašu rodinu. Kvások: 250 ml vlažného mlieka 1 PL kryštálového cukru 42 g droždia Cesto: 500 g hladkej múky Štipka soli 2 PL práškového cukru 2 žĺtky 1 vajce 1 PL citrónovej kôry 50 ml rumu 50 ml rozpusteného masla masť na vyprážanie práškový cukor na obaľovanie malinový lekvár   Postup: Do hrnčeka dáme mlieko, cukor a nadrobené droždie. Necháme 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, žĺtky, vajce, citrónovú kôru, rum, maslo a vykysnutý kvások. Vymiesime…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kapustový šalát s francúzskym dresingom

Aj z obyčajnej kapusty môžete urobiť francúzsky šalát. A je vynikajúci. Potrebujeme: 1/2 hlávky kapusty 2 lyžice oleja (repkový, slnečnicový) 2 lyžice citrónovej šťavy 2 lyžičky francúzskej horčice 1/4 lyžičky soli 1 lyžička rasce Postup: Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Vymiešame si dresing, bude hustejší, skoro ako majonéza. Do kapusty pridáme rascu, zalejeme dresingom a necháme na chladnom mieste odstáť. Šalát je výborný napríklad k pečeným kuracím stehnám, ktoré som celú noc marinovala v cesnaku a korení. Text a foto Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zapečený karfiol, alebo karfiolový nákyp

Zdravé, chutné a rýchle jedlo. Potrebujeme: 1 karfiol 4 vajcia 1 šľahačková smotana 10 dkg aidamu pokrájaného na kocky 10 dkg aidamu postrúhaného 10 dkg šunky pokrájanej na kocky korenie soľ petržlenová vňaťka maslo na vymastenie plechu Postup: Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme v osolenej vode. Zapekaciu misku potrieme maslom a rozdelíme na ňu rovnomerne uvarený a pokrájaný karfiol. Posolíme. Na karfiol rozdelíme šunku a syr pokrájaný na kocky. V miske rozhabarkujeme vajíčka, pridáme smotanu, pokrájanú petržlenovú vňať, korenie a soľ. Zalejeme karfiol. Vrch ešte posypeme nastrúhaným syrom. Vložíme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Môj recept na vynikajúce silvestrovské chlebíčky

Chlebík si vždy upečiem sama, aby bol úplne čerstvý (viď. staršie recepty). Majonézu tiež robím domácu. Bývame na dedine a tak máme čerstvé vajíčka. Na majonézu potrebujeme: 1 celé vajce 1 kopcovitá lyžička francúzskej horčice šťava z 1/2 citróna soľ 2 dl oleja bylinky: pažítku, kôpor, petržlenová vňať ( to všetko mám v mrazničke) Príprava: Dôležité je, aby všetky suroviny, okrem byliniek, mali rovnakú – izbovú teplotu. Do vysokej nádoby rozbijem vajce, pridám horčicu, soľ a citrónovú šťavu. Ponorným mixérom rozmixujem a postupne prilievam olej. Mixérom pohybujem hore a dole.…

Zobraziť viac