Aktuálne Recepty 

Osvedčené medovníkové cesto

Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace. Potrebujeme: 1000 g hladkej múky  450 g práškového cukru 360 g medu 6 stredných vajec 3 čajové  lyžičky sódy bicarbóny 4 polievkové lyžice perníkové korenie- z toho 2 PL mletá škorica aníz fenikel badián klinčeky strúhaná citrónová kôra vajíčko na potretie Postup: Spracujeme lepivé cesto a dáme pomúčené do sáčka alebo do nádoby zrieť. Ak obschne, zatočíme do vlhkej utierky. Po zretí znova spracujeme a pečieme najlepšie na mastnom papieri. Vyváľkáme na 3-4 mm…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nátierka, ktorá každého prekvapí

Je to arménsky recept. Ak ju pripravíte pre návštevu, bude zaujímavé počúvať ich analýzy. Kto ju ešte nejedol, určite bude prekvapený z ingrediencii. Potrebujeme: 2 mrkvy 3lyžice vlašských orechov 2 menšie strúčiky cesnaku šťava z 1/2 citróna soľ podľa chuti 3 lyžice najonézy Postup: Mrkvu nastrúhame na jemno, pridáme orechy posekané na drobné kúsky (pozor, nie mleté), pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a majonézu. Všetko spolu premiešame a podávame s čerstvým chlebom. Je ideálne, ak zoženiete granátové jablko a nátierku posypete jeho guľôčkami. Ja som nezohnala. Výbornou alternatívou je, keď…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Francúzsky bozk, alebo snehová pena?

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov z malých vajec 1 šálka cukru 1 vanilkový cukor 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej Misku s ingrediencami položíme na horúci vodný kúpeľ a s mixérom šľaháme 10 – 15 minút. Miešame kým sa hmota pekne neleskne, potom zložíme misku z vodného  kúpeľa a miešame ešte 3-4 minúty. Ak chceme farebnú penu, pridáme potravinárske farbivo. Ilustračná foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trenčiansky párok s fazuľou, starý dobrý recept

Táto konzerva nesmela chýbať v žiadnom dovolenkovom batohu. Výborné na túru, k vode, ale aj rýchla večera. Dnes by som už takejto konzerve neverila. Ktovie, čo všetko by v nej bolo, preto si radšej podľa receptu Alici Tóthovej Tokarčíkovej urobím takúto dobrotu sama. Potrebujeme: 5 hrstí suchej bielej fazule 2 bobkové listy 2 guľôčky nového korenia 6 ks čierne korenie 1/2 kg rajčinového pretlaku 6 ks kvalitných párkov (z mäsa) soľ podľa chuti 1 lyžička cukru na zahustenie 2 dcl vody a 3 lyžice hladkej múky Postup: Fazuľu zalejeme ešte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najlepší tvarohový koláč podľa obľúbených nemeckých kuchárov Martiny a Moritza

Zaujal ma tento recept, lebo tvarohový dezert mám najradšej a je aj pomerne jednoduchý. Na cesto potrebujeme: 60 g studeného masla 90 g hladkej múky 1 bielko 30 g cukru štipka soli kôra z 1/2 citróna Tvarohová plnka: 250 g šľahačkovej smotany 90 g cukru 1 lyžička vanilkového cukru štipka soli 1 lyžica škrobovej múčky (25 g) 250 g tvarohu (Nemci majú len jemný, ale  ja mám radšej hrudkovitý) 2 a 1/2  žĺtkov šťava z 1/2 citróna kôra z 1/2 citróna Okrem toho: maslo na vymazanie formy 1/2 žĺtka 3…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáca tlačenka podľa Karola Hrčku

Táto tlačenka má tú výhodu, že presne viete, čo jete. Že ak dáte kvalitné suroviny, správne dochutíte, výsledkom bude nadšená celá rodina.   Potrebujeme: 1 zadné bravčové koleno 3 ks bravčové nožičky 2 ks bravčový jazyk 1/2 kg bravčovej kože 1/2 lyžičky soli do vývaru 3-4 strúčiky cesnaku 2 a pol lyžičky mletej papriky 1 a pol lyžičky majoránky čierne korenie soľ na dochutenie 2 vrecká na tlačenku Postup: Koleno, paprčky, jazyk a kožu umyjeme, zalejeme vodou, pridáme soľ a dáme variť. Keď je všetko mäkké, precedíme a z vývaru…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sypaný jablkovo – makový koláčik

Potrebujeme: 500 g detskej krupice 500 g mletého maku 2 kg nastrúhaných jabĺk, ale zaváraných jabĺk 350 g trstinového, alebo kryštálového cukru (kto má radšej sladšie, môže pridať viac) 250 g masla Postup: Zmiešame sypké časti a rozdelíme na tri diely. Na maslom vytretý plech vysypeme jednu časť  a rozdelíme polovicu jabĺk. Zasypeme druhou časťou maku, opäť  jablká a nakoniec navrstvíme makovú zmes. Na vrch postrúhame 250 g masla. Pečieme na 180 stupňoch cca 40 minút. Text a foto Magdaléna Juríková

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jednoduchá pečeňová paštéta

Výborné pre návštevu, ale aj na raňajky, či večeru s čerstvým chlebom a jarnou zeleninou. Potrebujeme: 400 g kuracej pečienky 1 lyžička soli 1lyžička vegety 1/2 lyžičky mleté čierne korenie 4 vajcia 1 šľahačková smotana 15 dkg masti, najlepšie ak máte kačaciu Príprava: Pečienku očistíme, zomelieme, alebo rozmixujeme. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Vymastíme obdĺžnikovú formu na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch cca hodinu. Necháme vychladnúť a môžeme krájať. Pre lepšiu chuť môžete vrch potrieť kačacou masťou. Výborné aj s kyslými uhorkami. Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nakladaný hermelín v oleji

Potrebujeme: 300 ml slnečnicového, alebo olivového oleja 1 veľká cibuľa (červená) 5 ks kapie 4 strúčiky cesnaku 1 lyžica sladkej papriky 20 ks čierneho korenia 10 ks nového korenia 2 bobkové listy  Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Kapiu nakrájame na menšie kúsky. Hermelíny rozpolíme a na strane rezu posypeme trochou papriky. Do pohára s viečko kladieme striedavo hermelín, cesnak, cibuľu, kapiu as bobkový list. Každý syr zalejeme trochou oleja a pridáme korenie. Postup opakujeme, až kým naplníme celý pohár. Syr musí…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Máme recept na elixír imunity

Čo si sami neurobíme, nemáme. To je stará pravda. A preto ponúkame recept na nápoj, vďaka ktorému váš organizmus získa super imunitu. Potrebujeme: 4 bio citróny 1 stredný zázvor 2 feferónky 1/2 l slivovice 1/2 l prevarenej horúcej vody 1/4 l med Postup: Citróny dobre umyjeme, nakrájame na kolieska. Zázvor nakrájame na kocky. Vložíme do skleneného pohára, pridáme feferónky, zalejeme medom, slivovicou a vodou. Na týždeň odložte na parapetnú dosku a potom preceďte a prelejte do fliaš. Uchovajte v tmavej chladnej miestnosti. Jeden štamperlík na noc vás ochráni pred zimnými…

Zobraziť viac