Aktuálne Recepty 

Gizkina oškvarková nátierka

Prsty si oblížete, taká je dobrá. Potrebujeme: 3 natvrdo uvarené vajcia 100 g kyslých uhoriek 250 g pomletých oškvarkov 200 g mascarpone alebo nátierkového masla s jugurtom 2 lyžice horčice soľ čierne korenie 1 zväzok jarnej cibuľky Príprava: Vajcia a kyslé uhorky nastrúhame. Pridáme oškvarky, mascarpone alebo maslo, horčicu a dochutíme soľou a korením. Dobre premiešame, natrieme na chlebíky a posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou. Ilustračná foto Depositphotos. com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trenčiansky párok s fazuľou, starý dobrý recept

Táto konzerva nesmela chýbať v žiadnom dovolenkovom batohu. Výborné na túru, k vode, ale aj rýchla večera. Dnes by som už takejto konzerve neverila. Ktovie, čo všetko by v nej bolo, preto si radšej podľa receptu Alici Tóthovej Tokarčíkovej urobím takúto dobrotu sama. Potrebujeme: 5 hrstí suchej bielej fazule 2 bobkové listy 2 guľôčky nového korenia 6 ks čierne korenie 1/2 kg rajčinového pretlaku 6 ks kvalitných párkov (z mäsa) soľ podľa chuti 1 lyžička cukru na zahustenie 2 dcl vody a 3 lyžice hladkej múky Postup: Fazuľu zalejeme ešte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Talianskym ženičkám sa “neťaží” vyrábať domáce cestoviny

Pozrite si video, aká je to pipľačka. Ich jediným cieľom je, aby celej rodine chutilo. Majú rôzne finty, ako vytvoriť lodičku nožíkom, na tortelliny majú svoj grif a na rôzne vzory jednoduché, ako hovoria Česi, “udelátka.” Ale základom je dobrý recept: Semolinové cestoviny • 300g múky semoliny • 3 jemne vymiešané vajíčka, • 3 PL olivového oleja  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Magický koláč podľa Karola Hrčku

Vynikajúci dezert, na ktorom si rodina určite pochutí. Potrebujeme: 4 vajcia 1 lyžica cukru 2 vanilkové cukry 4 lyžice polohrubej múky 1l mlieka 2 vanilkové pudingové prášky 1 lyžica medu citrónová kôra podľa chuti 2 žĺtka Postup: Bielka oddelíme od žĺtok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a 1 vanilkovým cukrom do peny. Pridáme aj citrónovú kôru. Potom nalejeme cca deci oleja a šľaháme ďalej. Bielka vyšľaháme s 1  lyžicou a penu jemne primiešame do žĺtok. Pridáme 4 lyžice polohrubej múky. Medzitým si pripravíme pudingový krém: 1 l mlieka, 2 vanilkové pudingy…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes som robila prvú dávku paprikovej pomazánky

Možno, že je známejšia pod názvom pikant. Hodí sa na chlieb s maslom, je to výborná príloha k mäsu, k syru, s volským okom, skrátka použite ju tam, kde vás to napadne. Dnes som urobila  jednu dávku z 2 kg paprík. Takže na toto množstvo papriky si rozdeľte ingrediencie na polovicu. Potrebujeme: 4 kg červenej papriky 1 kg cibule 1/2l octu 1/2 l oleja 30 dkg cukru 2 lyžičky soli 5 feferoniek V starých receptoch sa píše, že to všetko treba pomlieť a dať variť, ale ja cibuľu a papriku…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vitamínová bomba kimchi z čínskej kapusty

Kórejské národné jedlo kimchi sa obyčajne pripravuje z čínskej kapusty. Existujú však aj varianty receptov s uhorkami, pórom, alebo reďkovkou. Základom je ale čínska kapusta a intenzívnejšiu chuť dodáva cesnak, zázvor a rybacia omáčka. Kimchi je vynikajúci spôsob, ako mať doma v zime  vitamínovú bombu, obsahujúcu vitamín B a C, kyselinu listovú, draslík a horčík. Táto zdravá zeleninová zmes blahodarne pôsobí na pokožku, vlasy, na nervy a krv, posilňuje imunitný systém celého organizmu. Fermentácia kyseliny mliečnej  produkuje aj probiotiká, ktoré sú dôležité pre črevnú flóru. Kimchi sa podáva s ryžou, k rybám a k mäsu,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáca tlačenka podľa Karola Hrčku

Táto tlačenka má tú výhodu, že presne viete, čo jete. Že ak dáte kvalitné suroviny, správne dochutíte, výsledkom bude nadšená celá rodina.   Potrebujeme: 1 zadné bravčové koleno 3 ks bravčové nožičky 2 ks bravčový jazyk 1/2 kg bravčovej kože 1/2 lyžičky soli do vývaru 3-4 strúčiky cesnaku 2 a pol lyžičky mletej papriky 1 a pol lyžičky majoránky čierne korenie soľ na dochutenie 2 vrecká na tlačenku Postup: Koleno, paprčky, jazyk a kožu umyjeme, zalejeme vodou, pridáme soľ a dáme variť. Keď je všetko mäkké, precedíme a z vývaru…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kuracie prsia so šunkou a pečienkou

Ďalšia inšpirácia vychýreného kuchára Karola Hrčku, ako pripraviť chutné kuracie prsia. Mnohí totiž považujú toto mäso za suché, ale pre tento recept to určite naplatí. Potrebujeme: 2 ks kuracích pŕs 4 kuracie pečienky 4 plátky šunky, alebo pršuta korenie soľ Na obaľovanie: 2 vajcia hladkú múku strúhanku Postup: Kuracie prsia pozdĺžne prerežeme, naklepeme, posolíme a pokoreníme. Na každý kúsok položíme šunku a pečienku. Zrolujeme a obalíme v trojobale. Vysmažíme. Najlepšie je podávať túto dobrotu s miešaným šalátom. Text a foto Karol Hrčka

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ikona bufetov vlašský šalát podľa Československej štátnej normy

Spolu s vajíčkovým, parížskym, či pochúťkovým bol najobľúbenejší. Vyzerali veľmi podobne, ale každý mal svoju vlastnú chuť. My si teraz pripravíme vlašský šalát  podľa ČSN a je veľmi dôležité, aby sme dodržali presný podiel surovín. Chuť môže ovplyvniť aj kvalita salámy. Najlepšia je pravá šunková z mäsa, určite nie nejaká hydinová, ktorá sa vyrába z kuracích separátov a sójových derivátov. Na 1 kg šalátu potrebujeme: 350 g lojovité zemiaky (uvarené deň vopred) 228 g kvalitnej šunkovej salámy 90 g sterilizované uhorky 20 g sterilizovaný hrášok bez nálevu 32 g uvareného…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mimoriadne chutné a jemné cesto

Mimoriadne chutné a jemné a to vďaka dvom ingredienciám. Kyslej smotany a jedlej sódy.  Je vhodné na koláče, ale hlavne na raňajkové pečivo. Potrebujeme: 400 – 450 g hladkej múky 250 g kyslej smotany 2 vajcia do cesta 1 vajce na potretie cesta 4 – 5 lyžíc cukru 1/4 lyžičky jedlej sódy štipka soli   Príprava: Zmiešajte kyslú smotanu, sódu, soľ, cukor a 2 vajíčka. Miešajte dovtedy, kým zmes nebude hladká a potom postupne pridávajte preosiatu múku. Vymiesite redšie cesto a nechajte vykysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkajte na pomúčenej doske…

Zobraziť viac