Aktuálne Recepty 

Ďatlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Tieto sušienky som začala piecť približne pred 3 rokmi na Vianoce. Súvislosť s predvianočným počasím a  dnešným ,,šedým” dňom vhodným na pridanie tohto receptu čiste náhodná. Natrafila som na recept, ktorý sa mi páčil  a mierne som si ho upravila podľa svojich potrieb. Zamenila som cukor za jačmenný slad a hladkú múku za špaldovú hladkú. Ďatle sú veľmi sladkým ovocím preto ak ich použijem pri pečení, následne šetrím pridaním cukrom na dosladenie výrobku. Ďalšie benefity: vysoký obsah minerálov, draslíka, železa, vlákniny.  Z korenín som použila škoricu a kurkumu v malom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci ananásový rez mojej svokry

Na takéto kusy, ako ona hovorila, sme sa vždy tešili, ale tento dezert sa robil  len na slávnostné príležitosti. V tom čase ananás nebol takou bežnou záležitosťou. Ananásová konzerva bola vďačnou súčasťou skoro každého darčekového koša. Na cesto potrebujeme: 8 vajec 8 lyžíc kryštálového cukru 8 lyžíc hrubej múky prášok do pečiva Krém: 2 dl mlieka 1 zlatý klas 200 g práškového cukru 250 g masla 1 konzerva ananásu Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, žĺtky a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Piškótu upečieme na vymastenom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Za touto pochúťkou nášho detstva si každý aj dnes olíže prsty

Príprava je veľmi jednoduchá a urobte radšej viac, aby si všetci mohli naložiť toľko, koľko im chutí. Potrebujeme: 1, 5  l mlieka 7-8 vajec trochu škrobu soľ práškový cukor podľa chuti Liter mlieka necháme zovrieť. Medzitým oddelíme žĺtka od bielkov. Bielká vyšľaháme s trochou soli do tuha a pridávame lyžicou do vriaceho mlieka. Obrátime a potom pridáme žĺtka, ktoré sme  vyšľahali s tromi lyžicami cukru až kým masa nebude biela, dolejeme studené mlieko. Pridáme asi lyžicu škrobu. Potom pomaly túto zmes prilejeme do horúceho mlieka a necháme trochu prevrieť. Zdroj…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čokoládové rezy s višňami

Jemná horká čokoláda a višne vytvárajú lahodnú pochúťku. Cesto: 150 g jemnej horkej čokolády 5 vajec 150 g masla 150 g cukru 80 g hrubej múky Plnka: 200 g nahrubo posekanej horkej čokolády 400 g šľahačkovej smotany 1 lyžica vanilkového cukru 1 pohár zaváraných višní Okrem toho: 1 čokoládu na polevu (môže byť čokoláda na varenie) višne na ozdobu Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Oddelíme žĺtka od bielkov. Maslo vymiešame s cukrom, schladenú, ale ešte teplú čokoládu vmiešame do krému. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do krému…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Špargľa s holandskou omáčkou

Špargľu najskôr očistíme, najlepšie škrabkou, aby sme olúpali len vrchnú vrstvu.  Dolné konce sú drevnaté, preto ich treba odrezať. Niekto odporúča jednoducho koniec špargle odlomiť tam, kde to už ide samo, no ja si myslím, že je to škoda a plytvanie. Robím to tak, že nožom zistím, kde sa už dá ľahko odrezať. Na pol kila špargle potrebujeme asi 3 litre vody. Necháme zovrieť, pridáme 10 g masla, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu soli. Varíme asi 6 minút. Holandská omáčka: 3 žĺtky 1/4 l vývaru 1 lyžička solamylu 2…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chuťovky z lístkového cesta

Je to naozaj veľmi rýchle. Ja mám lístkové cestu v mrazničke vždy a najradšej kupujem maslové, to je najchutnejšie. Potom už stačí len cesto vyvaľkať, alebo vybrať z obalu, nakrájať na želaný tvar a poukladať naň všetky dobroty, ktoré sa doma nájdu, alebo ktoré máte radi. My máme radi s rajčinami. Cesto potriem syrom zmiešaným s bylinkami (pažítkou a bazalkou), okraje potriem žĺtkom a šup do rúry predhriatej na 180 stupňov. Výborné sú aj taštičky plnené syrom a šunkou, posypané mandľovými lupienkami, alebo ešte jednoduchšie párky, či špekačiky obalené v…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Syrové chuťovky

Potrebujeme: • 15 dkg strúhaného syra • 15 dkg múky • 15 dkg studeného margarínu • 1 lyžička soli • čierne korenie • 3 lyžice studenej vody Príprava: Všetky suroviny rýchlo dobre zmiešame, Zabalíme vo forme valca do fólie. Dáme  do mrazničky na asi 20 minút. Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Cesto vyberieme z mrazničky, nakrájame kolieska hrubé asi 0,5 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Ak chcete mať pekné vzory, urobte z cesta najskôr guľôčku a roztlačte ju tĺčikom na mäso. Z tohto množstva urobíte až…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tvarohová torta s čučoriedkami

Potrebujeme: 300 g sušienok 100 g rozpusteného masla 500 g čučoriedok 220 g kryštálového cukru šťava a kôra z 2 limetiek 500 g jemného tvarohu 280 ml šľahačkovej smotany 280 ml kyslej smotany 4 lyžičky práškovej želatíny Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vyložíme papierom na pečenie. Sušienky rozdrvte v mixéri, alebo v sáčku pomocou valčeka a v miske ich spojte s rozpusteným maslom. Zmes rozdeľte na dno formy, pritlačte a pečte asi 10 minút. Nechajte vychladnúť. Tretinu čučoriedok nasypte do hrnca, pridajte tri…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mávali ste perky plnené slivkovým lekvárom a posypané orechmi?

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo pěry, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom.  Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala  vlašskými orechmi a niekedy aj s makom. Suroviny: 500 g zemiakov uvarených v šupke 1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby) 1 vajce…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ovocná bublanina, ktorá sa rozplýva na jazyku

Tento druh bublaniny pochádza z francúzskej kuchyne. Je vynikajúca aj samotná, ale s malinovou omáčkou priam dokonalá. Potrebujeme: 50 g mletých mandlí 2 lyžice hladkej múky 100 g prírodného kryštálového cukru 2 vajcia 2 žĺtky 250 ml šľahačkovej smotany trochu masla na potretie formy 400 g drobného ovocia (ostružiny,maliny, čučoriedky) Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Formu s priemerom 23 cm potrieme maslom a dno posypeme ovocím. Prísady na cesto rýchlo vymiešajme mixérom a nalejeme do formy. Pečieme 25 minút. Cesto by malo vybehnúť a mať zlatú farbu.Podávajte ešte teplé. Namiesto…

Zobraziť viac