Aktuálne Recepty 

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji chlapi si ju rozkázali a keďže som hotové cesto nemala, tu je môj recept na výborné rýchle cesto na závin. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 250 g zmäknutého masla 2 dcl jogurtu ( môže aj kyslé, či sladké mlieko) 1 lyžica kryštálového cukru štipka soli Postup: Všetky prísady si  zmiešame v miske. Platí, že ak je cesto husté, pridáme mlieko. Necháme postáť 1 hodinu v chlade.Potom urobíme 4 bochníky, ktoré na tenko rozvaľkáme a plníme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pravé moravské koláče od tety Haničky

Potrebujeme: Cesto: 8 lyžíc hladkej múky 10 lyžíc polohrubej múky 1 balenie sušeného droždia 2 lyžice kryštálového cukru 1 vanilkový cukor štipka soli 2 žĺtky 1/4 l mlieka 3 lyžice oleja Tvarohová plnka: 1 kocka tučného tvarohu 2 ks vanilkový cukor 1 žĺtko 1 lyžice hrozienok namočených v rume slivkový lekvár Posýpka: 150 g roztopeného masla 3 lyžice práškového cukru 3 lyžice hrubej múky 1 vajce na potretie Postup: Všetky ingrediencie na cesto v miske dôkladne premiešame, kým sa cesto neoddeľuje od steny misy. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tento cheesecake je japonský dômyselný vynález

Celý svet sa čuduje, aký je jednoduchý a pritom fantastický. Potrebujeme len tri suroviny, aby sme dosiahli úžasne jemnú, nadýchanú chuť. 3 vajcia 120 g kvalitnej bielej čokolády 120 g mascarpone Čokoládu nalámeme na malé kúsky a roztopíme vo vodnom kúpeli. Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka vyšľaháme do tuhej peny. Roztopenú čokoládu, ktorá vychladla na izbovú teplotu, zmiešame s mascarpone. Pridáme žĺtka, dôkladne premiešame. Vyšľahané bielka pridávame postupne. Vďaka ním bude torta nadýchaná. Z tohto množstva je najlepšia forma o priemere 20 cm. Vysteľte ju papierom na pečenie do výšky…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dezert z troch vrstiev lístkového cesta

Je to pôvodne francúzsky recept z troch vrstiev lístkového cesta a troch vrstiev krému. S drobným ovocím je obľúbený po celom svete. Volá sa mille – feuilles. Potrebujeme: 500 g hotového lístkového cesta (najlepšie je maslové) 250 ml šľahačkovej smotany 150 ml créme fraiche (dostať v Rakúsku, ale môžete ho nahradiť  s mascarpone zmiešané 1:1 s kyslou smotanou) 5 lyžíc práškového cukru 400 g drobného ovocia Príprava: Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rozvaľkajte lístkové cesto asi na hrúbku 5 mm, rozkrájajte ho na 6 štvorcov o veľkosti 12 x 12…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Výborný rebarborový koláč so snehom

Tento recept je z mojej starej zbierky receptov. Veľakrát vyskúšaný, overený. Cesto: 400 g hladkej múky (podľa potreby aj viac) 200 g masla 2-3 lyžice studenej vody 1/2 balíčka prášku dopečiva 2 žĺtky štipka soli Plnka: 700 g rebarbory 200 práškového cukru Sneh: tri bielky 150 g práškového cukru Do múky rozmiešanej s práškom do pečiva pridáme maslo, štipku soli, vodu, žĺtky a vymiesime cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto popicháme vidličkou, pridáme olúpanú, nakrájanú rebarboru, ktorú posypeme práškovým cukrom. Koláč vložíme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Gizkine syrové pagáčiky

Radšej si zamieste na dve dávky, lebo sa zjedia naozaj veľmi rýchlo. Potrebujeme: 100 ml mlieka 40 g droždia 1 lyžička kryštálového cukru 600 g polohrubej múky 250 g masla 250 ml kyslej smotany 250 g nastrúhaného eidamu 2 vajcia 2 lyžičky soli Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a cukor a zmes nalejeme na preosiatu múku. Postupne pridávame zmäknuté maslo, smotanu, 150 g syra, celé vajce, žĺtok a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré pred…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ak by ste sa chceli zahryznúť tak ako ja, do tohto tradičného gruzínskeho jedla, máme pre vás recept

Je to cesto v tvare lode naplneného syrom a vajcom. Volá sa Adjarian Khachapuri.  Existuje veľa spôsobov, ako ho pripraviť, ale tu je jeden z nich: Na prípravu náplne potrebujeme 3 ks slaného syra, ktorý postrúhajte na strúhadle. Pridajte 1 vajce a asi 10-20 g masla. Všetko dobre premiešajte. Cesto 350 ml mlieka 500 g pšeničnej múky 1 vajce 25 g masla 0,5 lyžice suché droždie 1 lyžička soľ štipka cukru Suroviny dobre spolu vymiesime a necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdeľte na 4 časti. Každú vyvaľkajte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jedli ste už v polievke drožďové halušky? Tu je recept:

Potrebujeme: 2 kocky droždia 1 cibuľka 2 vajíčka 2 strúčiky cesnaku 1 lyžica hladkej múky 2 lyžice strúhanky soľ čierne korenie majoránka olej Postup: Na oleji speníme nakrájanú cibuľku, pridáme  rozdrvené droždie, za stáleho miešanie smažíme asi 2 minúty. Odstavíme a vychladíme. Pridáme soľ, korenie, majoránku, vajíčka, prelisovaný cesnak, múku a strúhanku. Cesto vymiesime a formujeme halušky, ktoré uvaríme v osolenej vode. Dobrú chuť! Magdaléna Juriková  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čo poviete na tatársky biftek? Dali by ste si? Tu je recept špičkového kuchára Karola Hrčku

Potrebujeme: 250 g hovädzej sviečkovej 1/2 lyžičky červenej papriky 1/2 lyžičky rasce 1 lyžička horčice 1/2 lyžiče kečupu 1/2 lyžiče oleja 1 žĺtok 1 cibuľa nakrájane na jemno 3 – 4  kapari nakrájané na jemno worcesterská omáčka soľ čierne korenie olej na vyprážanie chleba 2 strúčiky cesnaku na potretie chleba Postup: Chlieb opražíme na masti, alebo oleji. Mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku (praví fajnšmekri naškriabu ostrým nožom), pridáme všetky suroviny, dobre premiešame. Topinky potrieme cesnakom a natrime  pripraveným tatrákom. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zemiakové osušky pani Jarošovej

Je to domáci recept maminy známeho speváka Mira Jaroša. Sám ju pri pečení odfotografoval a aj napísal recept, ako mu ho mama diktovala: Najskôr si zamiesime kysnuté cesto a pripravíme si zemiakovú zmes. Každý má svoj osvedčený recept na kysnuté cesto. Superbabky odporúčajú tento: Z toho cesta môžete robiť  sladké koláče, ale aj pizzu. Jednoducho pridáte viac, alebo menej cukru. Potrebujeme: 250 g jogurtu 10 g sušených kvasníc 1/2 pohára oleja 1 lyžica soli 1 lyžica cukru 3 poháre hladkej múky Jogurt zmiešame s olejom. Pridáme soľ, cukor, múku, kvasnice…

Zobraziť viac