Aktuálne Recepty 

Krémeš od vychýreného kuchára Karola Hrčku

Krémeš je naozaj veľká pochúťka. Existuje veľa receptov na jeho prípravu. Recept Karola Hrčku je vyskúšaný aj v zahraničných reštauráciách, v ktorých veľa rokov pracoval. Potrebujeme: 600 g lístkového cesta olej 7,5 dl mlieka 150 g kryštálového cukru 1 lyžica hladkej múky 40 g Zlatý klas 4 vajcia 5 dl smotany na šľahanie 80 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1 stužovač šľahačky   Postup: Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na dve polovice do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 4 mm. Pomocou valčeka preložíme jeden plát na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Hubová paštéta s minimom kalórii

Chutné, lacné, výživné. Potrebujeme: 300 g šampiňónov 150 g nizkotučného tvarohu 1 cibuľa 1 mrkva 1 lyžica olivového oleja korenie soľ bylinky podľa chuti Postup: Na nasekanú cibuľku, huby a postrúhanú mrkvu podusíme prikryté do mäkka. Pridáme soľ, korenie a olej a podusíme ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť, pridáme tvaroh a spolu rozmixujeme.  Nemusíme úplne do hladka a naša paštéta je pripravená. Ilustračná foto Depositphotos.com  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Už neviete ako pripraviť lososa? Tu sú tri vynikajúce recepty.

Toast so šalátom z lososa (4 osoby) 4 plátky toastového chleba 2 ks aljašského lososa 0,01 kg šalotky 0,01 kg pažítky 0,1 kg celozrnnej horčice 0,1 kg majonézy 4 veľké listy šalátu Dubový list 0,005 kg kôpru 1 ks citrónu 0,05 l olivového oleja soľ čierne mleté korenie Šalotku a pažítku nakrájame na jemno a pridáme k lososovi. Dochutíme soľou, korením, horčicou, citrónovou šťavou a spojíme majonézou. Na opečený toast dáme list šalátu. Šalát z lososa dáme na vrch a ozdobíme kôprom. Závin z aljašského lososa s brokolicou a omáčkou z červených paprík 3 ks aljašského lososa 0,3 kg…

Zobraziť viac
Najčítanejšie Recepty 

Šomloi halušky podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Doma i v zahraničí oceňovaný kuchár Karol Hrčka začínal v hoteli Carlton. Neskôr ho osud zavial aj do zahraničia. Veľa skúseností získal v Nemecku, ale aj v Rakúsku. Hoci má len 63 rokov, je už na dôchodku, ale radosť z dobrého jedla chce robiť ľuďom stále. Varí ministrom, varí vzácnym delegáciám, ale neodmietne ani obyčajnú súťaž vo varení guľáša niekde na dedine. Pre nás dnes pripravil vynikajúcu maďarskú špecialitu šomloi halušky z dvoch druhov cesta. Na cesto potrebujeme: 6 vajec 100 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 130 g polohrubej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si tsitsak, papriky po arménsky

Slovo tsitsak sa dá z arménčiny preložiť ako paprika, ale nie taká obyčajná, ale podlhovastá, vhodná na kvasenie. U nás by sa takto mohli spracovať napríklad baranie rohy. Kvasením papričiek získate pikantnú prílohu k mäsu, ale chutná je aj samotná s chlebom, či syrom. Dôležité v tomto recepte je, aby ste papričky nechali rozložené na stole 2 – 3 dni, aby trošku zmäkli, zvädli. Potrebujeme: 2 kg paprík 50 g cesnaku 5 ks bobkových listov 10 guľôčok čierneho korenia 2,5 l vody 140 g soli Postup: Soľ rozpustime vo vode.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Robím jablkový ocot

Na dedine sa nám dobre býva, lebo tu máme susedov, ktorí majú staré ovocné stromy a bohatú úrodu, ktorú nestačia sami skonzumovať. A tak sa niečo ujde aj nám. Dostala som zopár jabĺk, upiekla som štrúdľu a zo zvyšku som sa rozhodla urobiť ocot. Potrebujeme: 1 kg jabĺk 1 l minerálnej vody 3 lyžice cukru kus látky Jablká som dobre umyla, pokrájala do pohára a zaliala vodou a cukrom. Prikryla som kúskom handričky, ktorú som upevnila gumičkou. Teraz to už odložím na 6 týždňov na tmavé miesto a nechám fermentovať.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pohár plný leta

Zdravé, osviežujúce, len tak s vodou, do čaju, ale aj na mochito. Na mätový sirup potrebujeme: 200 g mäty 1 kyselina citrónová (20 g) 1 liter prevarenej vody 1 kg kryštálový cukor Mätu zalejeme vriacou vodou a necháme 24 hodín lúhovať. Potom  precedíme, do výluhu pridáme kyselinu citrónovú a cukor, pomaly prevaríme a plníme vriace do pohárov. Pohár zaviečkujeme na 5 minút prevrátime hore dnom a hotovo! Zdroj Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Výborný recept na domáce marsmallow

Okrem toho, že z tejto dobroty až tak veľmi nepriberiete, je aj neuveriteľne chutná. Potrebujeme: 1 l kefír 3/4 šálky kyslej smotany 1 pohár práškového cukru 2 lyžice želatíny 2 poháre vody 1/2 balenia vanilkového cukru Želatínu namočíme do teplej vody na 20 – 25 minút, aby zmäkla. Potom ju pri nízkej teplote za neustáleho miešania privedieme k varu, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Kefír, kyslú smotanu a cukor dobre spolu vyšľaháme a postupne pridávame želatínu. Lejeme len tenkým prúdom a stále šľaháme 4-5 minút. Hmotu vylejeme do pripravenej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chutné rajčiny na zimu

Rajčiny môžete na zimu zakonzervovať tak, že ich chuť a konzistencia zostanú také, ako keby ste ich práve obrali v záhrade. Keď v zime otvoríte takýto pohár, môžete rajčiny pripraviť podľa svojej chuti. Ja najradšej robím z takýchto rajčín šalát s cibuľou a petržlenovou vňaťou, soľou, korením a olivovým olejom. Ale poďme najskôr na to, ako ich zakonzervovať. Potrebujeme: 2 kg tvrdých plodov rajčín 1,2 litra vriacej vody Postup: Rajčiny nakrájame podľa potreby, poukladáme do čistých a suchých pohárov. Zalejeme vriacou vodou. Poháre poukladáme do hrnca, na spodku ktorého je…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čokoládový mousse

Jednoduchší dezert už ani nemôže byť. Je hotový za 5 minút. Samozrejme, že nerátam čas, keď bude musieť byť v chladničke aby stuhol. Potrebujeme: 2 žĺtka (bielká nevyhadzujte, odložte do mrazničky, hocikedy sa zídu) 2 lyžice kryštálového cukru 1 čokoládu 70% 1 šľahačkovú smotanu (min.33%) Postup: Čokoládu rozpustíme nad parou. Zložíme z hrnca a nad tou parou našľaháme žĺtka s cukrom, kým nezhustnú. Čokoládu zmiešame šľahačom so žĺtkami a potom pomaly, za stáleho šľahania vlievame šľahačkovú smotanu. Odložíme do chladničky asi na dve hodiny a potom už môžeme podávať s…

Zobraziť viac