Aktuálne Recepty 

Dukátové buchtičky exklusiv

Čo budeme zajtra variť, keď prídu vnúčatá? No predsa dukátové buchtičky. Na cesto potrebujeme : 350 g hladkej múky 30 g rozpusteného masla do cesta 1 vanilkový cukor 25 g cukru štipku soli 1 vajce citrónová kôra 25 g rozpusteného masla na pomastenie 1/4 l mlieka 40 g kvasníc Krém: 1/2 l mlieka 1 – 2 balíčky zlatý klas 2 žĺtky 1 lyžica cukru 20 g masla Postup: Najskôr urobíme kvások z mlieka, droždia a trošky cukru. Keď nakysne, pridáme ostatné suroviny a cesto dobre zamiesime. Na teplom mieste necháme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chutné raňajky, alebo aj večera. Zapečené avokádo s vajcom

Potrebujeme pre dve osoby: 2 zrelé avokáda, najlepšie s hrubšou šupkou 4 vajíčka korenie soľ olivový olej cesnak citrónovú šťavu Postup: Avokáda rozkrojíme, vyberieme kôstku a vydlabme toľko, aby sa do dierky zmestilo vajíčko. Dno avokáda posolíme, pokoreníme, pokvapkáme olivovým olejom. Položíme na plech a do dier rozbijeme vajíčko, ktoré opäť posolíme a pokoreníme. Pečieme v rúre na 200 stupňoch asi 10 minút. Medzitým si v hriankovači opečieme chlieb. Vydlabané avokádo posolíme, pokoreníme, pokvapkáme olivovým olejom, citrónom a posypeme na drobno nakrájaným cesnakom. Kto má rád štipľavé, môže posypať aj…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dacquoise dezert, alebo dokonalá pavlova

Tento dezert sa volá dacquoise podľa mesta Dax v juhozápadnom Francúzsku. Základom sú dve alebo tri veľké snehové pusinky, upečené s mandľovou múčkou, kokosom, alebo s inými orechmi. Pusinky sú spojené šľahačkovým, alebo maslovým krémom, s mascarpone a dezert sa podáva s ovocím. Pozor, tento dezert je kalorická bomba. Na dva snehové pláty potrebujeme: 6 bielkov 300 g kryštálového cukru 2 lyžice trstinového cukru 1 lyžička bieleho octu 120 g vlašských orechov štipka soli Postup: Vlašské orechy nasekáme na menšie kúsky a na suchej panvici ich trochu opražíme. Na dva…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

V mojej zeleninovej polievke s krupicovými haluškami musí „stáť“ lyžica

Už aj vy máte dosť sýtych mäsitých jedál? Aj vám sa žiada odľahčiť žalúdku, ale pritom ho nasýtiť? Tu je môj recept na vynikajúcu zeleninovú polievku. Potrebujeme: 1/2 karfiolu 3 mrkvy 1 kaleráb 1 petržlen 1 pór 3 hrste mrazeného hrášku 1 lyžička soli 1 zväzok petržlenovej vňate muškátový oriešok podľa chuti Na zásmažku: 2 lyžice oleja 1 veľká cibuľa 1 lyžica hladkej múky čierne korenie mletá červená paprika Na halušky: 1 vajce lyžica oleja štipka soli 3 lyžice detskej krupice Postup: Mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme, nakrájame na kúsky…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Paprika plnená kapustou. V zime ako keby ste našli!

Je to vynikajúca príloha k mäsitým jedlám. Potrebujeme: 2 kg paprík 500 g kapusty horčicové semienko bobkový list rascu soľ Na nálev: 1,5 l vody 0,5 l octu 160 g cukru 50 g soli Postup: Papriky umyjeme a očistíme. Kapustu nastrúhame, osolíme, pridáme rascu a necháme chvíľu odpočívať. Potom papriky naplníme kapustou, ale veľmi netlačte, aby nepraskli. Na dno každého pohára dáme lyžičku horčicového semienka, 1 bobkový list, vložíme papriky a zalejeme prevretým a vychladnutým nálevom. Navrch kvapneme niekoľko kvapiek oleja. Poháre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pavlova Boby Volkovej

Boženu Volkovú poznáte  z našich článkov. Je to bývalá letuška ČSA, manželka veľvyslanca Slovenska v Indii, výborná hostiteľka, ešte lepšia kuchárka a teraz aj starostlivá babička. Tu je jej recept na tento lahodný dezert. Na cesto potrebujeme: 4 bielka 200 g práškového cukru 1 lyžička octu 1 lyžička vanilkovej arómy 1 lyžička kukuričného škrobu Krém: 1 plechovka mandarinkového kompótu aj so šťavou 250 ml šľahačková smotana 1 vanilkový puding OLÉ cukor podľa chuti Na vrch: 250 ml šľahačkovej smotany cukor podľa chuti 1 štužovač šľahačky čerstvé i mrazené drobné ovocie…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kvalitný šípkový džem podľa Ivety Vašíčkovej

Výroba takejto dobroty je dosť prácna, ale výsledok stojí za to! Šípky očistím od koncov, umyjem a dám variť asi na 10 minút. Potom rozmixujem a nechám stať 24 hodín. Na druhý deň prepasírujem cez husté sito. Do vzniknutej kaše pridám cukor, na 1 liter asi 500 g. Varím klasickým spôsobom bez zahusťovadiel dovtedy, pokým nie je hustý. Potom rozdelím do pohárikov a otočím hore dnom aspoň na pol hodiny. Prikryjem uterákom a nechám vychladnúť. Text a foto Iveta Vašíčková    

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mimoriadne chutné a jemné cesto

Mimoriadne chutné a jemné a to vďaka dvom ingredienciám. Kyslej smotany a jedlej sódy.  Je vhodné na koláče, ale hlavne na raňajkové pečivo. Potrebujeme: 400 – 450 g hladkej múky 250 g kyslej smotany 2 vajcia do cesta 1 vajce na potretie cesta 4 – 5 lyžíc cukru 1/4 lyžičky jedlej sódy štipka soli   Príprava: Zmiešajte kyslú smotanu, sódu, soľ, cukor a 2 vajíčka. Miešajte dovtedy, kým zmes nebude hladká a potom postupne pridávajte preosiatu múku. Vymiesite redšie cesto a nechajte vykysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkajte na pomúčenej doske…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trhací škvarkový chlieb

Varíme s Mirkou. Na tejto facebookovej stránke nájdete vždy zaujímavé recepty. Nás zaujal trhací chlieb, alebo podľa Mirky škvarkáče trhacie. Potrebujeme: 300 g hladkej múky T 650 180 ml vlažnej vody 30 ml oleja 1/2 kocky droždia 1/2 lyžičky cukru 1 lyžička soli Na potretie: 4 strúčiky cesnaku 200 g pomletých (posekaných) škvarkov Postup: V troche vlažnej vody s cukrom rozdrobíme droždie necháme napučať. Pridáme k preosiatej múke, ďalej soľ, zvyšnú vodu a olej. Vypracujeme hladné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Medzitým si nožom posekáme škvarky, očistíme cesnak a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes sme dostali chuť na „pěry,“ teda knedle s čučoriedkami, posypané makom

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo pěry, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom.  Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala  vlašskými orechmi a niekedy aj s makom. Suroviny: 500 g zemiakov uvarených v šupke 1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby) 1 vajce…

Zobraziť viac