Aktuálne Recepty 

Rýchle jablkové koláčiky

Výroba cesta trvá 10 minúta, pečenie 35 minút a dobrota je hotová. Potrebujeme: 2 vajcia 100 g cukru 1 prášok do pečiva 100 g masla 350 g hladkej múky 2 jablká nakrájané asi na 1,5 cm za hrsť nasekaných orechov Postup: Vajcia vyšľaháme, pridáme cukor a šľaháme do peny. Potom pridáme na kocky pokrájané maslo, dobre vyšľaháme a nakoniec postupne múku s práškom do pečiva. Rukami vmiesime pokrájané jabĺčka a lyžicou robíme kôpky na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 35 minút. Nakoniec…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sobotňajší obed môjho detstva

U nás to bola vždy fazuľová polievka, hovorili sme jej na sladko, lebo okrem toho sa robievala aj na kyslo so smotanou, ale tá nebývala v sobotu. K tej fazuľovej na sladko potom mama urobila aj domáce slíže a pamätám si, že môj otec ju jedol z velikánskeho taniera, aby sa mu do neho veľa zmestilo. V polievke bola len zelenina a fazuľa, dobrá cibuľová zápražka s paprikou, na chuť cesnak a petržlenová vňať, žiadne mäso, či klobása, ako sa to robí dnes. Zdroj Depositphotos.com Druhým sobotným jedlom boli parené…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Bryndzová torta so slaninkou

Prečo len bryndzové halušky so slaninkou? Prečo nie aj torta, keď je u nás takáto kombinácia obľúbená? Potrebujeme na cesto: 5 vajec 2 v šupke uvarené zemiaky 200 g jemný tvaroh 3 lyžice polohrubej múky 50 g údeného syra soľ rasca 1/2 prášok do pečiva Na plnku: 1 šľahačkovú smotanu 1 tužidlo na šľahačku 100 g masla 250 g bryndze mletú rascu soľ 1 lyžičku sladkej mletej papriky 1 lyžicu nakrájanej pažítky 10 dkg údenej prerastenej slaniny Postup: Vyšľaháme bielká, potom rozšľaháme žĺtka, pridáme nastrúhané zemiaky, múku, nastrúhaný syr, tvaroh,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci krém z tvarohu

Tento krém sa dá  jesť  s ovocím, ale samozrejme aj s nepečeným sušienkovým cestom. Chutí však aj len tak samotný. Potrebujeme: 175 g masla 325 g  tvarohu 90 g práškového cukru 65 g kondenzovaného mlieka 1 vanilkový cukor 1 lyžička koňaku, alebo dezertného vína Príprava: Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom, potom po častiach pridávajte kondenzované mlieko, stále miešajte. Tvaroh pretlačte cez sito a pridajte do krému. Znovu premiešajte. Na záver môžete pridať koňak, ale nemusíte. To je všetko. Foto Pixabay.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Osie hniezda Kamily Magálovej

Keď som sa nedávno s Kamilou Magálovou stretla, prekvapila ma, že reláciu Tajomstvo mojej kuchyne robí už 10 rokov a tento recept je jeden z prvých, ktorý v televízii robila. Je to koláčik, ktorý ju naučila omama. Na cesto potrebujeme: 350 g hrubej múky 5 žĺtkov 1 kocka droždia trochu mlieka 1 pl práškového cukru Plnka: 2 dcl sladkej smotany 2 pl vanilkového cukru 150 g cukru 150 g masla malá hrsť pomletých vlašských orechov Postup: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do múky pridáme žĺtky, štipku soli, práškový…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Oškvarková omeleta

Robila som už omeletu so všeličím, ale s oškvarkami ma ešte nenapadlo. Potrebujeme: 1 strednú cibuľu za hrsť oškvarkov (ak sú veľké, nakrájame na menšie kúsky) 3 vajíčka soľ Postup: Na oleji pokrájame na drobno nakrájanú cibuľku, o chvíľu pridáme oškvarky, opečieme. Vajíčka rozbijeme do misky, posolíme, pokoreníme a vidličkou zamiešame. Zmes vylejeme na oškvarky a prikryjeme. Keď masa zhustne, pomocou tanierika obrátime na druhú stranu a ešte chvíľu opekáme. Podávame s uhorkami, s čerstvou zeleninou a pečivom. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vitamínová bomba kimchi z čínskej kapusty

  Kórejské národné jedlo kimchi sa obyčajne pripravuje z čínskej kapusty. Existujú však aj varianty receptov s uhorkami, pórom, alebo reďkovkou. Základom je ale čínska kapusta a intenzívnejšiu chuť dodáva cesnak, zázvor a rybacia omáčka. Kimchi je vynikajúci spôsob, ako mať doma v zime  vitamínovú bombu, obsahujúcu vitamín B a C, kyselinu listovú, draslík a horčík. Táto zdravá zeleninová zmes blahodarne pôsobí na pokožku, vlasy, na nervy a krv, posilňuje imunitný systém celého organizmu. Fermentácia kyseliny mliečnej  produkuje aj probiotiká, ktoré sú dôležité pre črevnú flóru. Kimchi sa podáva s ryžou, k rybám a k…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Praženica s droždím

Starý dobrý a už veru aj zabudnutý recept. Potrebujeme: 4 vajcia 1 lyžičku masti 2 jarné cibuľky 1 kocka droždia soľ Postup: Na panvici rozpustíme masť, pridáme pokrájanú cibuľku, trošku opečieme. Pridáme droždie a keď sa rozpustí vajíčka. Premiešame do zhustnuutia, posolíme a podávame s čerstvým chlebom.   Text a foto Karol Hrčka

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Shakshuka – najlepšie pečené vajcia a je lepšia ako lečo

Je to typické stredomorské a severoafrické jedlo a môže sa jesť na raňajky, na obed, alebo aj na večeru. Toto jedlo môžete urobiť na šporáku, alebo ho môžete dokončiť aj v rúre. Sú to v podstate vajcia vo voňavej paradajkovej omáčke. Potrebujeme: 2 lyžice olivového oleja 1 strúčik cesnaku 1 malá červená paprika nakrájaná na plátky, alebo kocky 1 paradajka nakrájaná na kocky 400 g rozdrvených paradajok 1 lyžicu pretlaku 1/2 šálky kuracieho vývaru 1 lyžička mletej papriky trošku štipľavej mletej papriky rasca 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate 4…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Objavte varenie so šumivým vínom

Chcete sa ukázať pred svojimi priateľmi a blysnúť sa jedlom s nádychom glamouru? Ak obľubujete sekt v pohári, skúste si ho vychutnať aj z taniera. Tieto bublinkové nápoje majú oveľa väčší potenciál, ako by sa mohlo zdať a dokážu z bežného jedla urobiť niečo výnimočné. Tu je pár rád, ako naskočiť na najnovší gastronomický trend.  Pripravte si Poulet au Sekt Budete potrebovať  (suroviny pre 4 osoby) 1kg kuracích stehien 300 g šampiňónov 300 ml šumivého vína (zostávajúci sekt môžete podávať ako prípitok pred alebo počas jedla) 300 ml kuracieho vývaru 150 ml kyslej smotany 150…

Zobraziť viac