Aktuálne Recepty 

Lahodné mille -feuilles

Je to pôvodne francúzsky recept z troch vrstiev lístkového cesta a troch vrstiev krému. S drobným ovocím je obľúbený po celom svete. Potrebujeme: 500 g hotového lístkového cesta (najlepšie je maslové) 250 ml šľahačkovej smotamy 150 ml créme fraiche (dostať v Rakúsku, ale môžete ho nahradiť  s mascarpone zmiešané 1:1 s kyslou smotanou) 5 lyžíc práškového cukru 400 g drobného ovocia Príprava: Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rozvaľkajte lístkové cesto asi na hrúbku 5 mm, rozkrájajte ho na 6 štvorcov o veľkosti 12 x 12 cm, alebo na 9 obdĺžnikov…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept na dve kvalitné a chutné domáce nátierky

U nás keď zostane varené, pečené, alebo dusené mäso, ktoré už nikomu nejde dole krkom, rozmixujem ho, pridám domácu masť, korenie, soľ, trochu horčice a nátierka je za minútku na svete. Ako obmenu pridám syr, uvarené vajíčko, alebo aj zeleninu z polievky. Keď sa takáto nátierka nezje hneď, v chladničke vydrží aj dva – tri dni. Ale najradšej máme oškvarkovú nátierku. Pol kila škvariek rozmixujem spolu s jedným  precedeným domácim lečom, alebo dusenou paprikou s rajčinami, pridám jednu lyžičku soli, korenie, dve surové vajíčka , trochu horčice. Dobre premiešam, dám…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Obed pre chlapa, ktorý celé dopoludnie robil v záhrade

Hovädzí guľáš s domácim chlebom Na prípravu potrebujeme: 1 kg hovädzej nožiny (močing) 1/2 kg cibule 4-5 zemiakov (dva menšie budú na zahustenie) olej 2 strúčiky cesnaku soľ čierne korenie rasca celá sladká červená paprika štipľavá paprika podľa chuti majoránka Na oleji opražím nadrobno pokrájanú cibuľu. Nevadí, keď sa trošku prichytí o dno a zhnedne (trvá to dlho, aj pol hodiny). Pridám nakrájané mäso. Restujem spolu s cibuľou, kým mäso nepustí šťavu. Pridám rascu, čierne korenie, soľ, červenú papriku, chvíľu restujem a pridám cca 1 l vody, ktorú som si…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Shakshuka – najlepšie pečené vajcia a je lepšia ako lečo

Je to typické stredomorské a severoafrické jedlo a môže sa jesť na raňajky, na obed, alebo aj na večeru. Toto jedlo môžete urobiť na šporáku, alebo ho môžete dokončiť aj v rúre. Sú to v podstate vajcia vo voňavej paradajkovej omáčke. Potrebujeme: 2 lyžice olivového oleja 1 strúčik cesnaku 1 malá červená paprika nakrájaná na plátky, alebo kocky 1 paradajka nakrájaná na kocky 400 g rozdrvených paradajok 1 lyžicu pretlaku 1/2 šálky kuracieho vývaru 1 lyžička mletej papriky trošku štipľavej mletej papriky rasca 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate 4…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Müsli tyčinky, o ktorých viete, čo jete

Potrebujeme: 100 g slnečnicových semienok 100 g tekvicových semienok 100 g sezamových semienok 100 g ovsených vločiek 100 g hrozienok 125 g masla 3 lyžice hnedého cukru 3 lyžice medu môžete pridať aj iné oriešky a mandle   Postup: Semienka a vločky vysypeme na plech a dobre premiešame. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 stupňov a semienka pečieme cca 30 minút. Medzitým v kastróliku rozpustíme maslo, potom pridáme cukor a miešame minimálne 10 minút, aby cukor skaramelizoval. Nakoniec pridáme med. Upečené semienka presypeme do misy, zalejeme zmesou z masla, cukru a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ťahaná štrúdľa, pravá maďarská

Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad. Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si pravú ruskú zmrzlinu

Pochádza ešte z čias vlády Napoleona z francúzskeho mesta Plombieres-les-Bains. Práve odtiaľto je tento perfektný recept, ktorý sa stal doslova kultovou pochúťkou. V tejto zmrzline nie je ani gram chémie, žiadne umelé zahusťovadlo, či konzervačné činidlo. Sú tam len dve ingrediencie: 200 g kondenzovaného mlieka Salko 500 ml vysoko percentnej šľahačkovej smotany (dostať aj 40%) 2 kusy oblátok Príprava: Pol hodinu pred prípravou dajte do mrazničky misku, v ktorej budete zmrzlinu pripravovať, ako aj metly na šľahanie. Vychladenú smotanu potom nalejte do misky a na najvyššej rýchlosti ju vyšľahajte. Keď…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci tvarohový dezert bez múky

Ak ste zo svojho jedálneho lístku vyradili pšenicu a všetky produkty z nej,  tento recept je pre vás ako stvorený. Ale vyskúšajte ho aj vy ostatní, zistíte, že to cesto tam vôbec nechýba. Potrebujeme: 500 g tvarohu 4-5 vajec 30 g masla 2/3 šálky cukru hrozienka vanilkový cukor, alebo vanilkový struk sušené marhule maslo na vymazanie formy strúhanka z piškót, alebo keksíkov, ktoré máte radi Príprava: Tvaroh mixérom dobre vymiešame. Pridáme vajíčka, cukor, kúsky masla a vanilku. nakoniec pridáme hrozienka a pokrájané sušené marhule. Znovu premiešame. Formu vymažeme maslom, posypeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci krém z tvarohu

Tento krém sa dá  jesť  s ovocím, ale samozrejme aj s nepečeným sušienkovým cestom. Chutí však aj len tak samotný. Potrebujeme: 175 g masla 325 g  tvarohu 90 g práškového cukru 65 g kondenzovaného mlieka 1 vanilkový cukor 1 lyžička koňaku, alebo dezertného vína Príprava: Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom, potom po častiach pridávajte kondenzované mlieko, stále miešajte. Tvaroh pretlačte cez sito a pridajte do krému. Znovu premiešajte. Na záver môžete pridať koňak, ale nemusíte. To je všetko. Foto Pixabay.com

Zobraziť viac
Ako to robím ja Recepty 

Dnes som piekla chrumkavý pizza chlieb

Chlieb už vôbec nekupujem. Vždy si upečiem sama, pokrájam, rozdelím do vrecúšok cca po tri kusy a dám do mrazničky. Keď je treba, vytiahnem a máme stále čerstvý. Dnes som si povedala, že upečiem pizza chlieb a veľmi sme si pochutili. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 10 g sušeného droždia 1/2 lyžičky soli 1 lyžička pizza korenia, alebo sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, majorán, bazalka…) 250 – 300 ml vlažnej vody Na potretie a posypanie: olivový olej hrubozrnná soľ Múku zmiešajte so sušenými bylinkami a soľou. V miske rozmiešajte…

Zobraziť viac