Aktuálne Recepty 

Dnes máme na obed jedno z najlepších jedál, aké len môže byť! Súhlasíte?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáci syr z jogurtu

Toto je veľká dobrota a bez konzervantov. Odporúčame pridať buď papriku, alebo bylinky a potom bude mať syr ešte lepšiu chuť. Na paprikový syr potrebujeme: 800 g hustého gréckeho jogurtu 1 lyžička soli 1 lyžička sladkej papriky 1/2 lyžička štipľavej papriky 1/2 lyžičky kayenského korenia 1 strúčik cesnaku biele korenie gázu Príprava: Všetky suroviny zmiešame. Sitko vyložíme gázou a vylejeme jogurtovú hmotu. Necháme odkvapkať. Potom zaviažeme, zavesíme a necháme odkvapkať ďalších 12 hodín. Na bylinkový syr potrebujeme: 800 g hustého gréckeho jogurtu 1 lyžička soli biele korenie podľa chuti 1…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes prvý tohoročný jahodový džem

Nemáme veľa  koreňov jahôd, lebo som ich vlani nepresádzala. Nahnevali ma. Mimoriadne som sa o ne starala, ale skoro nič sa neurodilo. Ale asi za to jahody ani nemohli, ale veľké sucho. Tento rok som sa o ne skoro vôbec nestarala a zarodili celkom pekne, až tak, že ich nestačíme jesť. Čo s nimi? Zamraziť ich, alebo urobiť džem? Dávam si odpoveď: “mrazené dostanem kúpiť celkom kvalitné, ale pravý jahodový džem ťažko!” A tak robím džem. Zásadne len z cukrom! Nepýtajte sa ma koľko cukru, všetko robím od oka. Ochutnám…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Rebarborový koláč so snehom podľa pani Eržiky

Tento recept je zo starej zbierky receptov. Veľakrát vyskúšaný, overený. Cesto: 400 g hladkej múky (podľa potreby aj viac) 200 g masla 2-3 lyžice studenej vody 1/2 balíčka prášku dopečiva 2 žĺtky štipka soli Plnka: 700 g rebarbory 200 práškového cukru Sneh: tri bielky 150 g práškového cukru Do múky rozmiešanej s práškom do pečiva pridáme maslo, štipku soli, vodu, žĺtky a vymiesime cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto popicháme vidličkou, pridáme olúpanú, nakrájanú rebarboru, ktorú posypeme práškovým cukrom. Koláč vložíme vyhriatej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Špargľa s vynikajúcou holandskou omáčkou

Špargľu najskôr očistíme, najlepšie škrabkou, aby sme olúpali len vrchnú vrstvu.  Dolné konce sú drevnaté, preto ich treba odrezať. Niekto odporúča jednoducho koniec špargle odlomiť tam, kde to už ide samo, no ja si myslím, že je to škoda a plytvanie. Robím to tak, že nožom zistím, kde sa už dá ľahko odrezať. Na pol kila špargle potrebujeme asi 3 litre vody. Necháme zovrieť, pridáme 10 g masla, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu soli. Varíme asi 6 minút. Holandská omáčka: 3 žĺtky 1/4 l vývaru 1 lyžička solamylu 2…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Prečo treba jesť pečenú cibuľu? Skúste aj cibuľový džem

Nedávno vás veľmi zaujal článok na túto tému. Dnes vám ponúkame vynikajúci recept Karola Hrčku, ako si môžete túto zdravú dobrotu ešte vylepšiť. Na cibuľový džem potrebujeme: 1 lyžicu hnedého  cukru 1 lyžica oleja 2 nakrájané biele cibule 2 nakrájané červené cibule 1/2 dcl vody 2-3 strúčiky cesnaku soľ 1 lyžička lekváru (najlepšie slivkového) trochu rasce Postup: Na oleji si pripravíme karamel z hnedého cukru, pridáme bielu aj červenú cibuľu, orestujeme do tmava a zalejeme vodou. Necháme variť,  potom pridáme pretlačený cesnak, soľ, lekvár a rascu. Necháme redukovať, kým sa…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si pravú ruskú zmrzlinu

Pochádza ešte z čias vlády Napoleona z francúzskeho mesta Plombieres-les-Bains. Práve odtiaľto je tento perfektný recept, ktorý sa stal doslova kultovou pochúťkou. V tejto zmrzline nie je ani gram chémie, žiadne umelé zahusťovadlo, či konzervačné činidlo. Sú tam len dve ingrediencie: 200 g kondenzovaného mlieka Salko 500 ml vysoko percentnej šľahačkovej smotany (dostať aj 40%) 2 kusy oblátok Príprava: Pol hodinu pred prípravou dajte do mrazničky misku, v ktorej budete zmrzlinu pripravovať, ako aj metly na šľahanie. Vychladenú smotanu potom nalejte do misky a na najvyššej rýchlosti ju vyšľahajte. Keď…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúca domáca žemľová knedľa

Uvariť hovädzie mäso vieme všetci. Ani  chrenová omáčka by nám nemala robiť problém, ale kvalitná domáca žemľová knedľa, to si už vyžaduje dobrý recept a aj skúsenosť. Na knedľu potrebujeme: 6 rožkov 4 vajcia 100 g nakrájanej údenej slaniny 1 veľká nakrájaná cibuľa za hrsť petržlenovej vňate 1/2 l mlieka soľ muškátový oriešok 1 prášok do pečiva Postup: Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, cibuľu orestovanú na masti, petržlenovú vňať, mlieko, soľ, muškátový oriešok, prášok do pečiva a všetko dobre zamiešame. Alobal potrieme olejom a vyformujeme žemľovú hmotu. Zrolujeme, konce…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes som piekla chrumkavý pizza chlieb

Chlieb už vôbec nekupujem. Vždy si upečiem sama, pokrájam, rozdelím do vrecúšok cca po tri kusy a dám do mrazničky. Keď je treba, vytiahnem a máme stále čerstvý. Dnes som si povedala, že upečiem pizza chlieb a veľmi sme si pochutili. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 10 g sušeného droždia 1/2 lyžičky soli 1 lyžička pizza korenia, alebo sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, majorán, bazalka…) 250 – 300 ml vlažnej vody Na potretie a posypanie: olivový olej hrubozrnná soľ Múku zmiešajte so sušenými bylinkami a soľou. V miske rozmiešajte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nátierka, ktorá každého prekvapí

Je to arménsky recept. Ak ju pripravíte pre návštevu, bude zaujímavé počúvať ich analýzy. Kto ju ešte nejedol, určite bude prekvapený z ingrediencii. Potrebujeme: 2 mrkvy 3lyžice vlašských orechov 2 menšie strúčiky cesnaku šťava z 1/2 citróna soľ podľa chuti 3 lyžice najonézy Postup: Mrkvu nastrúhame na jemno, pridáme orechy posekané na drobné kúsky (pozor, nie mleté), pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a majonézu. Všetko spolu premiešame a podávame s čerstvým chlebom. Je ideálne, ak zoženiete granátové jablko a nátierku posypete jeho guľôčkami. Ja som nezohnala. Výbornou alternatívou je, keď…

Zobraziť viac