Aktuálne Recepty 

Dnešný dezert: pravá domáca malinová zmrzlina

V žiadnej cukrárni nedostanete takúto kvalitnú zmrzlinu, ktorú si môžete vyrobiť doma za pár minút a nepotrebujete ani stroj na zmrzlinu, len kvalitný mixér, ktorý má nože aj na ľad. Nasypete do neho 200 g zmrazených malín, pridáte 1 šľahačkovú smotanu a cca 2 lyžice kryštálového cukru + jeden vanilkový cukor  (najlepšie z pravej vanilky). Všetko spolu rozmixujte. Niekoľkokrát musíte mixéru pomôcť, vypnúť ho a lyžicou zmes premiešať a máte tú najchutnejšiu zmrzlinu, akú ste kedy jedli. Neveríte? Vyskúšajte! My sme ju dnes mali a veľmi nám všetkým chutila. Ak…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chrumkavé tyčinky

Nemusia byť len z lístkového cesta. Recept je na asi 20 kusov. Potrebujeme: 350 g hladkej múky 1 kocka čerstvých kvasníc, alebo 1 balenie sušených 1/8 l  teplého mlieka 150 g rozpusteného masla 1 lyžička muškátového oriešku 1 žĺtko soľ korenie trošku mlieka, alebo smotany Preosiatu múku vysypeme do misy, urobíme v nej jamku. Mlieko zmiešame s kvasnicami a vlejeme na múku, trošku zasypeme, prikryjeme utierkou a necháme 15 kysnúť. Potom pridáme ďalšie ingrediencie a všetko spolu dobre premiesime. Prikryjeme a opäť necháme vykysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Paprika plnená kapustou. V zime ako keby ste našli!

Je to vynikajúca príloha k mäsitým jedlám. Potrebujeme: 2 kg paprík 500 g kapusty horčicové semienko bobkový list rascu soľ Na nálev: 1,5 l vody 0,5 l octu 160 g cukru 50 g soli Postup: Papriky umyjeme a očistíme. Kapustu nastrúhame, osolíme, pridáme rascu a necháme chvíľu odpočívať. Potom papriky naplníme kapustou, ale veľmi netlačte, aby nepraskli. Na dno každého pohára dáme lyžičku horčicového semienka, 1 bobkový list, vložíme papriky a zalejeme prevretým a vychladnutým nálevom. Navrch kvapneme niekoľko kvapiek oleja. Poháre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najrýchlejšie slivkové gule

Potrebujeme: 2 rožky 2 dl mlieka 20 dkg polohrubej múky 15 malých sliviek ( z vlastnej úrody) Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a necháme dve hodiny odležať. Potom ich vidličkou dobre popritláčame, rozmiešame a pridáme muku. Spracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, pokrájame na štvorčeky a do každého vložíme vykôstkovanú slivku. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je tvárne a dobre sa zlepí. Vytvoríme guľky a uvaríme vo  vriacej vode kým nevyplávajú. Podávame buď s maslovou strúhankou zmiešanou s cukrom, alebo s tvarohom,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Šamrole podľa Márii Pekárovej

Včera, teda v nedeľu som vstala veľmi skoro. Už o 4,30 hod. Na prebratie som si vypila pohár vody s citrónovou šťavou a púpavovým medom a pustila som sa do pečenie šamroliek. Čo potrebujem na 12 kusov tejto dobroty: 1 balenie lístkového cesta 3 bielka 1 šálka kryštálového cukru 1 žĺtok na potretie 1 vanilkový cukor 2 lyžice citrónovej šťavy Postup: Rúru si predhrejem na 180 stupňov a potom cesto radielkom nakrájam na 12 rovnakých pásikov. Naviniem ich na trubičky, potriem žĺtkom a vložím do rúry. Pečiem 12 – 15…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúca papriková pomazánka, vhodná aj ako príloha ku grilovanému mäsu

Možno, že je známejšia pod názvom pikant. Hodí sa na chlieb s maslom, je to výborná príloha k mäsu, k syru, skrátka použite ju tam, kde vás to napadne. Potrebujeme: 4 kg červenej papriky 1 kg cibule 1/2l octu 1/2 l oleja 30 dkg cukru 2 lyžičky soli 5 feferoniek V starých receptoch sa píše, že to všetko treba pomlieť a dať variť, ale ja cibuľu a papriku nakrájam na menšie kúsky a jednoducho  rozmixujem ponorným mixérom a dám na 20 minút variť. Keďže máme radi naozaj pikantný pikant, dávam…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes budeme mať pizzu, ale pozor, cesto som zamiesila ešte včera večer. Prečo?

Dobrá pizza poteší hlavne ak sú u vás deti na prázdninách. Recept je jednoduchý, ale časovo trošku náročný, výsledok však stojí za to! Na cesto potrebujeme: 850 g hladkej múky 00 500 g vody 30 g soli 1 lyžica oleja 5 g droždia Postup: Cesto dobre vypracujeme a vložíme do olejom vymastenej misky, ktorá sa dá uzavrieť. Môžeme použiť aj potravinovú fóliu. Najlepšie je cesto si urobiť večer a nechať do rána a teraz pozor, v chladničke. Ráno cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú zvlášť…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Po dvoch mesiacoch „abstinencie,“ som dnes upiekla najlepší chlieb!

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor! Veľmi dôležitú úlohu tu hrá kvalitný liatinový pekáč a to, že cesto zarobím večer. Potom už potrebujeme len: 1 kg hladkej múky T650 cca 7 dlc vody 1 sušené kvasnice 2 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke 2 lyžičky soli Zemiaky uvarím a nechám vychladnúť. Očistím a nastrúham na jemnom strúhadle. Všetky suroviny nasypem do misy, vody toľko, aby mi to utiahol ručný mixér na cesto. Miesim asi 10 – 15 minúť. Cesto v mise…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trhací škvarkový chlieb

Varíme s Mirkou. Na tejto facebookovej stránke nájdete vždy zaujímavé recepty. Nás zaujal trhací chlieb, alebo podľa Mirky škvarkáče trhacie. Potrebujeme: 300 g hladkej múky T 650 180 ml vlažnej vody 30 ml oleja 1/2 kocky droždia 1/2 lyžičky cukru 1 lyžička soli Na potretie: 4 strúčiky cesnaku 200 g pomletých (posekaných) škvarkov Postup: V troche vlažnej vody s cukrom rozdrobíme droždie necháme napučať. Pridáme k preosiatej múke, ďalej soľ, zvyšnú vodu a olej. Vypracujeme hladné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Medzitým si nožom posekáme škvarky, očistíme cesnak a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Marinovaná kapusta, vynikajúca a zdravá príloha vždy po ruke

Vynikajúca a zdravá príloha, ktorá bude vždy po ruke. Potrebujeme: 1 hlávku kapusty cca 2,5 kg 700g mrkvy 4 strúčiky cesnaku 100 ml oleja 100 octu 1 l vody 12 guľôčok čierneho korenia 70 g soli 100 g cukru 5 ks klinčeku 4 ks bobkový list   Príprava: Kapustu nakrájame, mrkvu nastrúhame, cesnak nakrájame na malé kúsky. Zeleninu zmiešame v miske, netlačíme. Vodu dajte zovrieť, pridajte ocot, olej, soľ, cukor,bobkový list, korenie, klinčeky a nechajte mierne vychladnúť.  Marinádu nalejte na kapustu, zakryte tanierom a nechajte pri izbovej teplote cca 10…

Zobraziť viac