Aktuálne Recepty 

Ako upiecť ten najlepší quiche?

Teplý, alebo studený, so slaninkou, lososom, alebo vegetariánsky. Quiche ponúka nespočetné množstvo chutných variantov. Ako ho teda urobiť rýchlo, jednoducho a čo najchutnejšie? Na cesto potrebujeme: 250 g hladkej múky 1 vajce štipku soli 125 g studeného masla Plnka: 4 vajcia 100 ml mlieka 150 g šľahačkovej smotany 100 g postrúhaného syra  muškátový oriešok soľ čierne korenie Postup: Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou, soľou a vajíčkom. Vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto hustejšie, môžeme pridať trošku studenej vody. Cesto odložíme najmenej na 30 minút do chladničky,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kapustový šalát na zimu podľa ruského receptu

Ruské recepty na kvasenú zeleninu sú veľmi známe. Ak ste navštívili túto krajinu, určite ste ich aj okoštovali a sú skvelé. Vyskúšajte tento recept: Potrebujeme: 2,5 kg kapusty 1/5 kg mrkvy 1/5 kg cibule 1/5 kg červenej papriky 175 g cukru 2 lyžice soli 0,25 l octu 0,25 l oleja Nakrájame kapustu, cibuľu a papriku, mrkvu nastrúhame. Zeleninu premiešame a pridáme cukor, soľ, ocot a olej. Premiešame, naložíme do pohárov, vrch zaťažíme, ako keď sa robia kvasené uhorky  a necháme tri dni pri izbovej teplote kvasiť. Potom zaviečkujeme a odložíme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Piškóta s vanilkovým krémom podľa Karola Hrčku

Vynikajúci dezert, na ktorom si rodina určite pochutí. Potrebujeme: 4 vajcia 1 lyžica cukru 2 vanilkové cukry 4 lyžice polohrubej múky 1l mlieka 2 vanilkové pudingové prášky 1 lyžica medu citrónová kôra podľa chuti 2 žĺtka Postup: Bielka oddelíme od žĺtok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a 1 vanilkovým cukrom do peny. Pridáme aj citrónovú kôru. Potom nalejeme cca deci oleja a šľaháme ďalej. Bielka vyšľaháme s 1  lyžicou a penu jemne primiešame do žĺtok. Pridáme 4 lyžice polohrubej múky. Medzitým si pripravíme pudingový krém: 1 l mlieka, 2 vanilkové pudingy…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chutné dubáčiky s vajíčkom a krupicou podľa Karola Hrčku

,,Je to recept môjho tata. Môžete aj bez vajíčka, ale potom treba dať viacej krupice. Je to tiež fajnovka,“hovorí Karol Hrčka. Potrebujeme: 1 lyžicu masti 1 cibuľu očistené, nakrájané huby (môžu byť aj iné ako dubáky) 1 1/2 lyžice krupice 2 vajcia 1 dl vody 1 strúčik pretlačeného cesnaku majoránka korenie soľ Postup : Na masti opražíme do zlata jemne nakrájanú cibuľu, pridáme očistené nakrájané hríby. Po opražení pridáme krupicu, zalejeme  vodou a podusíme pod pokrievkou 5 – 10 minút. Potom pridáme, trochu majoránky, korenie a soľ. Po vyparení vody…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Milujem leto v záhrade a tu je môj špeciálny recept: Kórejská cukina

Poznáte to moji milí, keď jarné slniečko ukazuje svoje  lúče, nám, čo máme záhradku, vždy srdiečko poskočí. V hlave sa nám rodia plány, čo a kde všetko vysadíme. Uvažujeme, aký bude rok a či sa nám niečo urodí. Práve sa zberajú uhorky, cukiny. Ich úroda je tento rok u nás dobrá. Zaujal ma recept na kórejskú cukinu. Bol nad ním aj pekný farebný obrázok a tak som si povedala, že tento recept vyskúšam. Potrebujeme: 2 stredne veľké cukiny 500 g mrkvy 4-5 paprík (sladká, aj štipľavá) 1 hlávka cesnaku 2-3…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jednoduchá pečeňová paštéta

Výborné pre návštevu, ale aj na raňajky, či večeru s čerstvým chlebom a jarnou zeleninou. Potrebujeme: 400 g kuracej pečienky 1 lyžička soli 1lyžička vegety 1/2 lyžičky mleté čierne korenie 4 vajcia 1 šľahačková smotana 15 dkg masti, najlepšie ak máte kačaciu Príprava: Pečienku očistíme, zomelieme, alebo rozmixujeme. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Vymastíme obdĺžnikovú formu na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch cca hodinu. Necháme vychladnúť a môžeme krájať. Pre lepšiu chuť môžete vrch potrieť kačacou masťou. Výborné aj s kyslými uhorkami. Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Špenátovo – lososový závin. Vyskúšajte a neobanujete!

Vynikajúce pohostenie pre veľkonočných hostí. Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta (najlepšie je maslové), alebo filo cesto 1/4 kg čerstvého špenátu, môže byť aj mrazený listový 150 g údeného lososa – plátky 1 menšia cibuľa 1 strúčik cesnaku soľ čierne korenie vajce na potretie ľanové semienka na posypanie 2 lyžica masla Postup: Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu, chvíľu restujeme. Potom pridáme umytý a usušený špenát a pretlačený cesnak. Osolíme a okoreníme. Zmes necháme vychladnúť. Cesto rozvaľkáme. Ak máme plátkové filo cesto, tak každý jeden plátok pokvapkáme rozpusteným maslom a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kapustový šalát s francúzskym dresingom

Aj z obyčajnej kapusty môžete urobiť francúzsky šalát. A je vynikajúci. Potrebujeme: 1/2 hlávky kapusty 2 lyžice oleja (repkový, slnečnicový) 2 lyžice citrónovej šťavy 2 lyžičky francúzskej horčice 1/4 lyžičky soli 1 lyžička rasce Postup: Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Vymiešame si dresing, bude hustejší, skoro ako majonéza. Do kapusty pridáme rascu, zalejeme dresingom a necháme na chladnom mieste odstáť. Šalát je výborný napríklad k pečeným kuracím stehnám, ktoré som celú noc marinovala v cesnaku a korení. Text a foto Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sušené paradajky s olivovým olejom a s tromi druhmi syra

Výborná letná pochúťka. Potrebujeme: 3 kg rajčín 100 g eidamu 100 g plesnivého syra 100g syra s bielou plesňou 2 veľké cibule 6 strúčikov cesnaku soľ olivový (slnečnicový) olej podľa potreby Postup: Rajčiny nakrájame na mesiačiky (veľkosť ako keď sušíme hríby) a dáme usušiť na plech buď do rúry, alebo sušičky. Syr nakrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky a cesnak na plátky. Zmiešame so sušenými rajčinovými čipsami, rozdelíme do pohárov a zalejeme olivovým olejom (môže byť aj slnečnicový). Uzavrieme a odložíme. Podávame s chlebom. Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jablková štrúdľa z domáceho ťahaného cesta podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vyhlásený kuchár a jeho recepty sú rokmi overené. Na jeho štrúdle si pochutnávali aj hostia v tých najlepších zahraničných reštauráciách. Na cesto potrebujeme: 250 g hladkej múky  00 5 lyžíc oleja 120 ml vlažnej vody 1 lyžica octu trochu soli Plnka: 1/2 kg očistených a nakrájaných jabĺk 150 g kryštálového cukru 2 1/2 lyžice masti 3 lyžice strúhanky 100 g hrozienok škorica podľa chuti 1 vanilkový cukor Postup na plnku: Na 1 lyžici  masti opražíme strúhanku a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor. Hrozienka namočíme v teplej vode,…

Zobraziť viac