Aktuálne Recepty 

Domáci parížsky šalát

Najstaršia slovenská kamionistka Jarmila Zacher Pajpachová je naozaj výnimočná žena. Okrem iného je aj vychýrená kuchárka. Dnes pripravila takúto dobrotu a podelila sa s nami o recept. Potrebujeme: 600 g kuracia saláma 1 cibuľa 4 zavárané uhorky 1 konzerva sterilizovaný hrášok 1 tatarská omáčka 1 lyžica horčice worcester 1 lyžička práškový cukor 1 lyžica ocot 1 dcl vody  zo zaváraných uhoriek soľ korenie 50 ml šľahačková smotana Postup: Cibuľu nakrájame, salámu a uhorky nahrubo nastrúhame. Pridáme všetky ostatné ingrediencie, zamiešame a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočinúť. A k tomu…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáce kváskové žemličky

Prísady:  Na cesto: 500 g hladkej múky 2 zarovnané KL soli 1 balíček Droždia Dr. Oetker 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker 1 žĺtok 300 ml vlažného mlieka 2 PL rozpusteného masla Na potretie a posypanie: 1 rozšľahané vajce hrubá soľ celý mak Okrem toho potrebujeme: plech na pečenie (30 × 40 cm) Príprava: Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a kváskom. Pridáme žĺtok, mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka.  Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Vykysnuté cesto na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes sme mali takýto obed. Nie je to špenát, je to mladúčká žihľava.

Dnes sme mali žihľavovú omáčku. Robím ju rovnako ako špenát. Na masle opražím jednu menšiu cibuľku, pridám asi dve hrste mladej žihľavy, sparím, pridám mlieko, soľ, korenie, 1 strúčik cesnaku, poprášim jednou lyžičkou hladkej múky ( na zahustenie) a všetko dôkladne rozmixujem. Opäť dám na šporák trochu prevrieť a nakoniec pridám muškátový oriešok. Omáčku sme mali s maslovými zemiakmi a volským okom (kvôli manželovi som na volské oko opražila trošku slaninky). Dobrota! Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pridajte do palacinkového cesta banán, budú oveľa chutnejšie

Ak chcete, aby palacinky celej rodine výnimočne chutili, máme pre vás špeciálny recept. Pridajte do cesta roztlačený banán. Tu je recept: Potrebujeme: 140 g múky 1 vajce 1 banán 2 lyžice cukru 35 g masla 370 ml mlieka 10 g prášku do pečiva štipka soli Postup: V miske rozšľahajte vajíčko, soľ a cukor do peny. Prilejte mlieko a rozpustené maslo. Dobre premiešajte. V samostatnej nádobe rozmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne prilievajte pripravené mlieko tak, aby sa nevytvorili hrudky. Vidličkou dobre roztlačte banán a primiešajte do cesta. Palacinky…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zavárané mäso na dovolenku do bývalej Juhoslávie

Keby sme to rozprávali dnešným mladým ľuďom, ktorí si jednoducho v cestovnej kancelárii, ešte lepšie cez internet, kúpia all inclusive dovolenku a s jedným kufrom plným oblečenie sadnú do lietadla a o pár hodín  sú vo svojom luxusnom hoteli… Týždeň pred termínom odchodu na dovolenku  som začala robiť zásoby jedla na celé dva týždne. Predovšetkým som zavárala mäso. Bravčové a kuracie vo vlastnej šťave. Rozrátala som to tak, aby sme mali na celú dovolenku. Mäso som nakrájala na porcie, posolila, pokorenila, prudko opiekla na masti, či oleji a poukladala do…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Makový, alebo orechový závin z tvarohového cesta hotový za hodinu

Recept na túto dobrotu je veľmi jednoduchý a chutný. Mali by ste ho vyskúšať. Potrebujeme: 150 g jemného tvarohu 6 lyžíc oleja 6 lyžíc mlieka 1 vajce 100 g krištáľového cukru 1 vanilkový cukor 200 hladkej múky 1 prášok do pečiva Plnka: 250 ml mlieka 100 g krištáľového cukru 250 g maku (pomletých orechov) trochu rumu 1 lyžička vanilkového cukru štipka škorice 1 lyžička citrónovej kôry 1 hrsť hrozienok Postup: Tvaroh zmiešame s olejom, vajcom, krištáľovým cukrom a vanilkovým cukrom. Múku zmiešame s práškom do pečiva a spolu s tvarohovou…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Hydinová “čína” podľa Karola Hrčku

Urobiť dobré čínske jedlo je naozaj umenie. Receptov je veľa, ale keď ho máte od renomovaného kuchára, ktorý roky pôsobil v tých najlepších reštauráciách, tak sa vám musí podariť. Potrebujeme: 300 g kuracích pŕs, alebo vykostené stehná 5 lyžíc oleja 3 mrkvy 2-3 cibule 1 pór 1 miska sójových výhonkov 1 konzerva bambusových výhonkov (pred použitím ich prepláchnite horúcou vodou) 100 g sušených alebo čerstvých húb šitaké (sušené musíme na hodinu namočiť do vody) 300 g kapusty 1 vajce 4 pretlačené strúčiky cesnaku 1 lyžica zemiakového škrobu 4-5 lyžíc sójovej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dezerty, ktoré sa rozplývajú na jazyku

Malinová Pavlova Prísady:  Na korpus: 4 bielky 220 g práškového cukru 2 PL octu 2 KL Solamylu bez lepku Dr. Oetker Na ozdobenie: 500 ml smotany na šľahanie 1 balenie Malinovej smotanovej náplne Dr. Oetker 300 g čerstvých malín Príprava: V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni bielky do snehovej konzistencie. Pridáme cukor, ocot a dôkladne všetko vyšľaháme a ku koncu vmiešame Solamyl.Vypracované cesto pomocou lyžíc vytvarujeme do okrúhleho tvaru na plechu vyloženom papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme. Elektrická rúra:                    100 °C Teplovzdušná rúra:               …

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Univerzálne kysnuté cesto s jogurtom (koláče, pizza…)

Z toho cesta môžete robiť  sladké koláče, ale aj pizzu. Jednoducho pridáte viac, alebo menej cukru. Potrebujeme: 250 g jogurtu 10 g sušených kvasníc 1/2 pohára oleja 1 lyžica soli 1 lyžica cukru 3 poháre hladkej múky Jogurt zmiešame s olejom. Pridáme soľ, cukor, múku, kvasnice a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom vyvaľkáme buď na pizzu, alebo tvarujeme  a plníme koláče. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov do zlata. Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Snehová pena, alebo francúzsky bozk

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov z malých vajec 1 šálka cukru 1 vanilkový cukor 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej Misku s ingrediencami položíme na horúci vodný kúpeľ a s mixérom šľaháme 10 – 15 minút. Miešame kým sa hmota pekne neleskne, potom zložíme misku z vodného  kúpeľa a miešame ešte 3-4 minúty. Ak chceme farebnú penu, pridáme potravinárske farbivo. Ilustračná foto Depositphotos.com

Zobraziť viac