Aktuálne Recepty 

Pohár plný leta

Zdravé, osviežujúce, len tak s vodou, do čaju, ale aj na mochito. Na mätový sirup potrebujeme: 200 g mäty 1 kyselina citrónová (20 g) 1 liter prevarenej vody 1 kg kryštálový cukor Mätu zalejeme vriacou vodou a necháme 24 hodín lúhovať. Potom  precedíme, do výluhu pridáme kyselinu citrónovú a cukor, pomaly prevaríme a plníme vriace do pohárov. Pohár zaviečkujeme na 5 minút prevrátime hore dnom a hotovo! Zdroj Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pravá maďarská ťahaná štrúdľa od tety Eržiky

Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad. Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes máme na obed jedno z najlepších jedál, aké len môže byť! Súhlasíte?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Orsini, veľmi chutné vajíčka

Ak už neviete, ako vajíčka pripraviť, vyskúšajte vajcia “Orsini,”  obľúbené jedlo slávneho umelca Clauda Moneta. Takto upravené vajcia sú neuveriteľne jemné a ľahké, skoro ako suflé. Potrebujeme: 3 vajcia 1/4 lyžičky soli 50 g masla Oddelíme žĺtka od bielkov. Do bielkov pridáme soľ a vyšľaháme ich do tuhého snehu. Na plech položíme papier na pečenie, potrieme maslom a zo snehu urobíme ako keby hniezda. Do jamky vložíme žĺtko a dáme piecť na 180 stupňov cca 10-15 minút a výborné raňajky sú hotové. Foto Depositphotos.com  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Práve som “dopiekla” slivkový lekvár

Na dedine je dobre bývať. Okrem iného sú tu fajn ľudia, ktorí majú staré stromy a veľa ovocia, ktoré ani nestačia zjesť a spracovať a tak sa niečo ujde aj susedom. Dnes som dostala plnú tašku obrovských sliviek spolu s receptom, ako mám z nich upiecť lekvár. Veľmi sa mi do toho nechcelo, zase pripraviť  poháre, vážiť, merať, umývať, ale keď som si tento recept prečítala zistila som, že je skoro bez roboty. Na pečený slivkový lekvár potrebujeme: 5 kg sliviek 3,5 dcl octu O,75 kg cukru Slivky vykôstkujeme, pomelieme,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Rajčinový pretlak bez zavárania

Robím ho už takto roky. Suroviny na cca 3 kg paradajok: 3 lyžice kryštálového cukru 1 1/2  lyžice soli Rajčiny umyjem, nakrájam priamo do hrnca na menšie kúsky. Vezmem ponorný mixér  a dobre premyxujem na kašu. Položím na šporák, pridám soľ a cukor ( ale zmes aj okoštujem, aby vyhovovala našim chutiam, takže podľa chuti môžem ešte cukor, alebo soľ pridať) a varím do zhustnutia. Horúce nalejem do pripravených umytých a suchých pohárov, uzavriem a otočím na 5 minút uzáverom dole (podobne, ako keď sa robí džem). Po 5 minútach…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes budú na obed lekvárové “piery”

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo piery, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom.  Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala  vlašskými orechmi a niekedy aj s makom. Suroviny: 500 g zemiakov uvarených v šupke 1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby) 1 vajce…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jedli ste už pitu krumpirušu? Ak nie, musíte vyskúšať!

Recept je veľmi jednoduchý. Potrebujeme: 6 plátkov lístkového cesta (môže byť aj štrúdľové) 1/2 kg zemiakov 1 cibuľa soľ čierne korenie masť, alebo maslo na smaženie i potieranie Postup: Cibuľu najemno nakrájame a speníme do zlatohneda, pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme do polomäkka. Dva plátky cesta položíme na vymastený a studenou vodou pokvapkaný pekáč a navrstvíme polovicu zemiakovej plnky. Prikryjeme ďalšími dvomi plátkami cesta, pomastíme a navrstvíme zvyšné zemiaky. Prikryjeme plátkami cesta, ktoré tiež pomastíme a pokvapkáme studenou vodou, pritlačíme a krumpirušu necháme chvíľku odpočívať,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci fattush šalát z libanonskej kuchyne

Aj vy si často hovoríte, že musíte do jedálnička zaradiť viac zeleninových šalátov? Ja často a hlavne keď som niekde na dovolenke  a nemusím ho sama pripravovať, tam si viem na dobrom šaláte veľmi pochutiť. Tento fattusch šalát je mimoriadne chutný a výborné je to, že do neho môžete pridať všetko, čo nájdete v záhrade, alebo v chladničke, ale nesmú v ňom chýbať bylinky a opečený chlieb, najlepšie pita. Potrebujeme: 1 pita chlieb 2 stredne veľké paradajky 1 zväzok reďkoviek 2 malé uhorky 1/2 zväzok čerstvého tymianu 1/2 zväzku petržlenovej…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáca tortilla poteší vaše vnúčatá

Nemusia jesť len chlieb, vyskúšajte tortillu  podľa mojej obľúbenej novozélanskej kuchárky Anabely Landberg. Potrebujeme: 3,5 hrnčeka hladkej múky 1 lyžička soli 1/2 lyžičky prášku do pečiva 1/2 hrnčeka oleja 1 hrnček horúcej vody Voda musí byť naozaj horúca. Všetky suroviny zmiešame, vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 minút odpočinúť. Z tohto množstva vyjde 16 tortill. Cesto rozdelíme najskôr na 4 časti a potom z každej časti urobíme 4 guľôčky, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a na sucho opekáme na horúcej panvici. Keď sa vytvoria opečené bubliny, prevrátime na druhú…

Zobraziť viac