Aktuálne Recepty 

Majonéza z jabĺk

Nie je to doslova majonéza, ale vynikajúca jablková omáčka, hodiaca sa k mäsu, ale aj na studenú kuchyňu. Potrebujeme: 3 kyslejšie jablká 1 lyžica horčice 1 lyžica citrónovej šťavy 1,5 lyžičky cukru 1 lyžička soli 100 ml oleja Príprava: Jablká očistíme a upečieme v rúre do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez sito a ešte dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu, soľ, cukor a opäť mixujeme. Nakoniec tenkým prúdom za stáleho mixovania lejeme olej. Budete prekvapení konzistenciou, ale aj chuťou tejto omáčky. Foto Pixabay.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nadýchaná vianočka podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Vianočku máme všetci radi a máme svoje osvedčené recepty. Ako ju robí kuchár, ktorý veľa rokov získaval skúsenosti v Nemecku v Rakúsku? Potrebujeme: 600 g polohrubej múky 1/2 l mlieka 80 g bravčovej masti 100 g práškového cukru štipka soli 1 kocka droždia 1 vajce do cesta 1 vajce na potretie 1 hrsť hrozienok namočených vo vode Postup: Najskôr si urobíme kvások z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, vlažnú masť, cukor, vajce, soľ, hrozienka a hotový kvások. Všetko dobre vymiesime a premiestnime na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pizza s mojim zlepšovákom. Veľmi chutná.

Dostali sme chuť na pizzu. Robím ju pomerne často, ale teraz mi napadol taký zlepšovák, že namiesto postupného pridávanie ingrediencii na cesto som ich jednoducho rozmixovala a touto hmotou som potrela cesto. Cesto: 1/4 l letnej vody 1/3 čerstvého droždia štipka cukru (na kvások) lyžička soli cca 1/4 kg hladkej múky Na plnku: 1 kápia 1 menšia paprika 1 menšia cibuľa 2 strúčiky cesnaku 4 menšie paradajky obľúbený tvrdý syr podľa chuti 10 dkg sušenej šunky olivový olej Príprava: Po vykysnutí som cesto na veľmi tento rozvaľkala a potrela olivovým…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Rizoto s medvedím cesnakom

Rizoto je dnes veľmi módne jedlo, tak prečo nevyužiť na jeho prípravu obrovskú silu prírody – medvedí cesnak? Potrebujeme: 2 poháre obyčajnej ryže 1 stredne veľkú cibuľu 1 a 1/2 pohára bieleho vína 1 a 1/2 pohára vody veľa medvedieho cesnaku olej soľ korenie parmezán Postup: Cibuľku opečieme na oleji, pridáme ryžu, spolu orestujeme a zalejeme vínom a vodou. Osolíme, okoreníme a necháme asi 20 minút pomaly vrieť. Nezakrývať! Keď je ryža al dente, pridáme nakrájaný medvedí cesnak a nastrúhaný parmezán a vypneme platňu. Prikryjeme a necháme dôjsť. Ak máme,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Po dvoch mesiacoch „abstinencie,“ som dnes upiekla najlepší chlieb!

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor! Veľmi dôležitú úlohu tu hrá kvalitný liatinový pekáč a to, že cesto zarobím večer. Potom už potrebujeme len: 1 kg hladkej múky T650 cca 7 dlc vody 1 sušené kvasnice 2 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke 2 lyžičky soli 2 lyžice octu Zemiaky uvarím a nechám vychladnúť. Očistím a nastrúham na jemnom strúhadle. Všetky suroviny nasypem do misy, vody toľko, aby mi to utiahol ručný mixér na cesto. Miesim asi 10 – 15 minúť.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jablkovo-makové slimáky

Potrebujeme:  Na náplň: 600 g jabĺk 50 g cukru 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker 1 celú škoricu 250 ml vriacej vody 1 balíček 100% Maku mletého Dr. Oetker 75 g zmäknutého masla 2 PL tekutého medu 1 vajce 75 g hrozienok ½ KL Arómy rumovej Dr. Oetker  Na cesto: 250 g polotučného tvarohu 6 PL mlieka 8 PL oleja 1 vajce štipku soli 100 g cukru 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker 400 g hladkej múky 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker Na posypanie: 2 balíčky…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Bulharská banica vyzerá naozaj lákavo. Ako ju pripraviť?

Banica je azda najznámejší pokrm z bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy?  Príprava je  jednoduchá a pomerne rýchla a existuje mnoho typov tohto pokrmu. Typy náplní sa môžu líšiť, môžete zvoliť mäsovú plnku, syrovú, prípadne aj smotanovo – jogurtovú. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si Banicu pripravíme s lístkovým cestom. Potrebujeme: 500 gramov lístkového cesta 300 gramov syra (napríklad balkánsky) 4 vajíčka 150 gramov rozpusteného masla 200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieko 2 vajíčka Postup: Lístkové cesto rozdelíme na časti. V miske  zmiešame…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zase ma „ukecali! a donútili robiť „ertepláky,“ po slovensky lokše

Keby som ich tak nemilovala, neuspeli by. Fakt to trvá dosť dlho a bolí pritom chrbát. A hlavne, hotové úplne miznú pred očami! Potrebujeme: 1 kg zemiakov uvarených v šupke 300 g polohrubej, alebo hladkej múky soľ 125 g rozpusteného masla, alebo masti na potretie Postup: Dáme si uvariť zemiaky. Keď sú zemiaky mäkké, ošúpeme ich a popučíme, alebo najemno nastrúhame.. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Urobíme valček, ktorý pokrájame na kusy. Vyvaľkáme do tvaru kruhu. Pozor, aby neboli lokše príliš tenké a mali sme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Veľkonočná vaječná tlačenka

Ľahké Veľkonočné pohostenie  Potrebujeme:   Na zmes:  1 sterilizovanú zeleninu v sladkokyslom náleve (hmotnosť 330 g) 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker   75 ml nálevu po odkvapkaní zeleniny 4 natvrdo uvarené vajcia 1 menšiu cibuľu 250 ml tatárskej omáčky 1 zarovnanú KL soli ½ KL čierneho korenia 1 PL octu Okrem toho potrebujeme: formu na biskupský chlebíček  potravinársku fóliu sitko          Príprava: Na prípravu zmesi necháme na sitku dobre odkvapkať zeleninu. Želatínu necháme podľa návodu na obale napučať v náleve zo zeleniny. Zeleninu spoločne s  vajcami…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Maková torta bez múky

Aj bez múky môžete pripraviť výbornú tortu s mletým makom a kakaovými bôbmi Dr. Oetker. Náročnosť: jednoduchá príprava Čas prípravy: asi 30 minút Vystačí na: asi 12 kusov Potrebujeme: Na cesto: 5 žĺtkov 200 g cukru 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker 2 olúpané a nahrubo nastrúhané jablká 120 g 100 % Maku mletého Dr. Oetker 120 g mletých lieskových orieškov 1 KL Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr. Oetker citrónová šťava z 1 citróna 5 bielkov Na polevu a posypanie: 1 balíček Polevy tmavej Dr. Oetker 1…

Zobraziť viac