Aktuálne Recepty 

Hrnčekový makový koláč

Bude nám stačiť klasický hrnček, ktorý má objem približne 250 ml. Opražené mandľové lupienky na vrchu môžete nahradiť čokoládovou polevou, džemom, alebo len tak pocukrovať. Potrebujeme: 2 vajcia 1 a ½ hrnčeka práškového cukru 2 hrnčeky plnotučného mlieka 1 a ½ hrnčeka celého maku 1 balenie prášku do pečiva ½ hrnčeka oleja, alebo rozpusteného masla 2 hrnčeky hladkej múky Postup: Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. K žĺtkom pridáme 1 hrnček práškového cukru a vyšľaháme do peny. K žĺtkom s cukrom pridáme mak, mlieko a zamiešame.Po kúskoch pridávame múku a šľaháme,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zdravie z našich kríkov

Koľké práve teraz kvitnú a len veľmi málo využívame ich liečebnú silu. Obe rastliny posilňujú náš organizmus, sú dobré na dýchacie cesty, trávenie, majú protizápalové účinky a okrem toho aj výborne chutia. Bazový sirup 20 ks bazové kvety 3 ks citrón 1,5 l studenej vody 2 kg kryštálový cukor 50 g kyselina citrónová Postup Kvety bazy natrháme, umyjeme, vložíme do hrnca. Pridáme 1 citrón nakrájaný na kolieska a všetko zalejeme vodou. Zmes prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Druhý deň šťavu precedíme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu zo zvyšných citrónov,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si takúto fantastickú zmrzlinu doma

Pochádza ešte z čias vlády Napoleona z francúzskeho mesta Plombieres-les-Bains. Práve odtiaľto je tento perfektný recept, ktorý sa stal doslova kultovou pochúťkou. V tejto zmrzline nie je ani gram chémie, žiadne umelé zahusťovadlo, či konzervačné činidlo. Sú tam len dve ingrediencie: 200 g kondenzovaného mlieka Salko 500 ml vysoko percentnej šľahačkovej smotany (dostať aj 40%) 2 kusy oblátok Príprava: Pol hodinu pred prípravou dajte do mrazničky misku, v ktorej budete zmrzlinu pripravovať, ako aj metly na šľahanie. Vychladenú smotanu potom nalejte do misky a na najvyššej rýchlosti ju vyšľahajte. Keď…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Veľmi rýchly višňový koláč

Vynikajúci, rýchly a  šťavnatý koláč. Potrebujeme: 400 g polohrubej múky 1 pohár zaváraných vykôstkovaných višní 300 g práškového cukru 2 dl oleja 3 vajcia 2 lyžičky kakaa 2 lyžičky sódy bikarbóny 1 vanilkový cukor Na vrch: 1 čokoláda na varenie 1 lyžica masla Všetky suroviny spolu v mise zamiešame, pridáme precedené višne a vylejeme na tukom vytretý a múkou posypaný plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút.Necháme vychladnúť a polejeme roztopenou čokoládou. Ilustračná foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jedli ste už pitu krumpirušu? Ak nie, musíte vyskúšať!

Recept je veľmi jednoduchý. Potrebujeme: 6 plátkov lístkového cesta (môže byť aj štrúdľové) 1/2 kg zemiakov 1 cibuľa soľ čierne korenie masť, alebo maslo na smaženie i potieranie Postup: Cibuľu najemno nakrájame a speníme do zlatohneda, pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme do polomäkka. Dva plátky cesta položíme na vymastený a studenou vodou pokvapkaný pekáč a navrstvíme polovicu zemiakovej plnky. Prikryjeme ďalšími dvomi plátkami cesta, pomastíme a navrstvíme zvyšné zemiaky. Prikryjeme plátkami cesta, ktoré tiež pomastíme a pokvapkáme studenou vodou, pritlačíme a krumpirušu necháme chvíľku odpočívať,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čokoládová Berry roláda s drobným ovocím

Tradičná a chutná čokoládová roláda, ktorej výroba je jednoduchá. Ideálne ako dezert na večeru alebo ako efektná popoludňajšia pochúťka. Potrebujeme: 6 veľkých vajec 150 g kryštálového cukru 50 g kakaového prášku 1 lyžička vanilkového extraktu Na plnku a polevu: 175 g bielej čokolády (70%) 250 g práškového cukru 225 g zmäknutého masla 1 lyžica vanilkového extraktu 250 g mascarpone drobné ovocie Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie a bohato potrieme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Najskôr v miske vyšľaháme tuhý, ale…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Lekvárové buchty podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Ide víkend, čo tak napiecť rodine klasické buchty? Každý si na nich rád pochutí! Potrebujeme: 600 g polohrubej múky 1 kocka droždia 80 g vlažné maslo 1 vajíčko 350 ml mlieka 1 vanilkový cukor 80 g cukru soľ na špičku noža 250 g biely jogurt citrónová kôra lekvár, alebo džem podľa chuti Postup: Z 1 dcl teplého mlieka, 1 lyžičky cukru a droždia urobíme kvások. Do misy nasypeme múku, vajce, jogurt, soľ, citrónovú kôru, zvyšné mlieko, maslo, cukor a zalejeme hotovým kváskom. Vypracujeme vláčne cesto. Miesime dovtedy, kým sa cesto…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci ananásový rez mojej svokry

Na takéto kusy, ako ona hovorila, sme sa vždy tešili, ale tento dezert sa robil  len na slávnostné príležitosti. V tom čase ananás nebol takou bežnou záležitosťou. Ananásová konzerva bola vďačnou súčasťou skoro každého darčekového koša. Na cesto potrebujeme: 8 vajec 8 lyžíc kryštálového cukru 8 lyžíc hrubej múky prášok do pečiva Krém: 2 dl mlieka 1 zlatý klas 200 g práškového cukru 250 g masla 1 konzerva ananásu Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, žĺtky a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Piškótu upečieme na vymastenom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Špargľa s vynikajúcou holandskou omáčkou

Špargľu najskôr očistíme, najlepšie škrabkou, aby sme olúpali len vrchnú vrstvu.  Dolné konce sú drevnaté, preto ich treba odrezať. Niekto odporúča jednoducho koniec špargle odlomiť tam, kde to už ide samo, no ja si myslím, že je to škoda a plytvanie. Robím to tak, že nožom zistím, kde sa už dá ľahko odrezať. Na pol kila špargle potrebujeme asi 3 litre vody. Necháme zovrieť, pridáme 10 g masla, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu soli. Varíme asi 6 minút. Holandská omáčka: 3 žĺtky 1/4 l vývaru 1 lyžička solamylu 2…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sýta a výborná holandská hrachová polievka

Predstavujem vám výbornú holandskú hrachovú polievku, známu ako snert a staršiu než Matuzalem. Holanďania hrach pestujú už hádam celé tisícročie. Hrniec hrachovej polievky s bravčových stehnom či rebierkami začali variť v 16. storočí. V tej dobe boli zimy mrazivé a výdatná hrachová zahriala a nasýtila bohatých aj chudobných. Dnes sa zvyčajne pripravuje so zelerom, pórom, zemiakmi, mrkvou, cesnakom a s cibuľou. Samozrejme, s klobásou alebo slaninou. Receptov je neúrekom. Zaujímavosťou je, že sa konzumuje až na druhý deň po príprave. Za noc totiž zhustne a lyžica v nej bude stáť…

Zobraziť viac