Aktuálne Recepty 

Jedli ste už šolet? Tu je moja bezmäsitá verzia:

Šolet je tradičné židovské jedlo. Ja som ho pripravila podľa seba, lebo potrebujeme jesť niečo sýte, výživné a pritom málo kalorické. Ešte večer som namočila krúpy a šošovicu. Každé zvlášť som aj uvarila. Na troške oleja som spenila jarnú cibuľku, pridala som uvarené krúpy a šošovicu. Osolila, okorenila, roztlačila som dva strúčiky cesnaku a nakoniec som pridala petržlenovú a cesnakovú  vňať. K tomu samozrejme zeleninový šalát a výborné jedlo je hotové. Text a foto Libuša Sabová  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnená paprika. Ako ju robíte vy? Tu je môj recept.

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnené kapustové listy – holúbky. Máme pre vás skvelý recept:

Plnený kapustný list  Ingrediencie:  Hlávková kapusta  Mleté bravčové mäso  Ryža  Vajcia  Soľ  Korenie (napr. mleté čierne korenie, mletá červená paprika)  Kyslá kapusta  Bobkové listy  Zrnká celého korenia  Olej alebo masť na zápražku  Cibuľa  Cesnak  Múka  Červená paprika mletá  Smotana  Postup:  Z hlávkovej kapusty vyrežte hlúb a dajte ju variť do osolenej vody. Varíme, až kým listy nezmäknú. Vychladnuté listy zbavte hrubej časti.  Pripravte mäsovú zmes: zmiešajte mleté mäso, ryžu, vajcia, soľ, korenie a mletú červenú papriku.  Do pripravených listov dajte trochu mäsovej zmesi a zrolujte ich. Nezabudnite, že plnka naberie…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Obyčajné tvarohové slíže – veľmi chutná večera

Ak ich chcete mať ozaj ako od babičky, urobte si aj domáce slíže podľa tohto receptu: Suroviny:  300 g hrubej múky  3 vajcia (alebo 1 vajce na 100 g múky)  Štipka soli  Voda (podľa potreby)  Postup:  Na drevenú dosku nasypeme múku a vytvoríme v nej jamku.  Do jamky rozklepneme vajcia a pridáme štipku soli.  Zmes začneme miesiť rukami a postupne pridávame vodu, ak je cesto príliš suché.  Miesime, kým nezískame hladké a elastické cesto.  Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.  Potom cesto…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes bude u nás výborný hovädzí guláš

Je naozaj veľa receptov na toto obľúbené jedlo. Ja sa však v kuchyni držím príslovia, že menej znamená viac. Základom dobrého guláša je kvalitné mäso. Robím ho len a len z močingu, Jedine z neho je  mäso chutné, šťavnaté. Hovorí sa, že koľko je mäsa, toľko treba cibule. To je základ. Potrebujeme 700 g močingu 1/5 kila cibule 3 strúčiky cesnaku 1/2 lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia 1/2 lyžičky rasce 1 lyžica kvalitnej červenej papriky 1 lyžička soli 1 lyžička majoránu štipku štipľavej papriky 1 väčší surový zemiak na zahustenie…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Nadýchaná omeleta

Ako ju urobiť? Tajomstvo je v tom, že pridáme mlieko a smotanu a pečieme v rúre. Potrebujeme: 4 vajíčka 200 ml mlieka 1 lyžica hladkej múky 2 lyžice smotany 40 g masla soľ korenie petržlenová vňať Postup: Žĺtka oddelíme od bielok. Žĺtka dobre rozšľaháme so smotanou, mliekom a múkou. Potom zľahka našľaháme bielká, spojíme so žĺtkami, pridáme soľ, korenie a nakrájanú petržlenovú vňať. Misu z jenského skla dobre vymažeme maslom, vylejeme vaječnú zmes a pečieme pri teplote 180 stupňov kým na povrchu zmes nezhnedne. Podávame so zeleninou. Foto Pixabay.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Solnohradské halušky

Na krém potrebujeme: 1 l mlieka 2 vanilkové pudingy 1 vanilkový cukor 2 lyžice cukru 2 žĺtka Na cesto: 4 vajíčka 1/2 lyžice cukru 4 lyžice preosiatej polohrubej múky 1/2 prášku do pečiva 2 lyžice oleja Postup: Puding urobíme podľa návodu na obale s tým, že do studeného mlieka rozšľaháme žĺtka a tak pridáme do horúceho mlieka. Plech potrieme maslom a puding ešte horúci vylejeme na plech. Cesto: Vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Zvlášť vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny. Opatrne spolu zmiešame a pridáme preosiatu múku, olej a prášok…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kuracie prsia v pórkovo – šampiňónovej omáčke. Dokonalá kombinácia.

Rýchle, chutné a racionálne jedlo. Pre 2 osoby potrebujeme: 1 polku kuracích pŕs 1 balenie šampiňónov 1 veľký pór 2 lyžičky smotany na varenie soľ korenie malú lyžičku oleja Postup: Kuracie prsia pozdĺžne prerežeme, naklepeme, posolíme a pokoreníme. Šampiňóny očistíme a nakrájame, pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Najlepšie na teflónovej panvici zalejeme smotanou, posolíme, pokoreníme a necháme variť, kým zelenina nezmäkne, cca 5 minút.   Mäso opražíme na oleji a podávame s omáčkou. Text a foto Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Naša mama často robievala tento jednoduchý zemiakový šalát

V našej rodine je veľmi obľúbený. Mama ho robievala bez šľahačkovej smotany, ale ja som si ho takto zdokonalila: Potrebujeme: 500 g zemiakov na šalát 150 g prerastnej slaniny (špek) 1 veľká červená cibuľa Zálievka: 100 ml šľahačkovej smotany za hrsť petržlenovej vňate 2 lyžičky masla 1 lyžička horčice soľ korenie Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a ešte teplé očistíme a nakrájame na plátky. Slaninku nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici. Potom pridáme pokrájanú cibuľu, maslo a chvíľu orestujeme. Pridáme do ešte teplých zemiakov spolu s…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kvalitné víkendové raňajky – vajcia benedikt

Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás  je už  tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice. Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte…

Zobraziť viac