Recepty 

Varíme zdravo, chutno a hospodárne – džatky

Táto kuchárska kniha vyšla v roku 1955, má 660 strán a podľa môjho odhadu je tam aj 5 tisíc receptov, dobrých rád a návodov. Včera som robila džatky. Je to jednoduché zemiakové jedlo, z ktorého sa za pár centov naje celá rodina.

Potrebujeme:

  • 800 g zemiakov
  • 100 g hladkej múky
  • 40 g masti
  • 40 g údenej slaniny
  • 60 g cibule
  • voda
  • soľ

Očistené zemiaky pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení ich scedíme, pridáme hladkú múku, premiešame a necháme na okraji sporáka asi 5 minút. potom vypracujeme na hladké cesto, z ktorého formujeme malé guľky, veľkosť  menších orechov. Do rozpálenej masti pridáme pokrájanú údenú slaninu, nakrájanú cibuľu, dobre popražíme a polejeme guľky.

Ja som to ešte vylepšila, že som pridala  na tanier kyslú smotanu a všetko som posypala  pažítkou.

Libuša Sabová

Návštevníci radi čítajú

Zelená zelenina má málo kalórii a veľa živín, môže...
prečítaní 163
Zelenina je zdravá, to vie každý, čím je však výnimočná práve tá zelená? Je bohatá na vlákninu - najmä ak ju jete surovú. Môžete si jej dopriať dosť p...
Poznáte niečo lepšie na raňajky ako domáci džem?...
prečítaní 276
Leto v sklenených pohároch Pyré z čiernych ríbezlí Prísady na 4 poháre po 250 ml: 500 g čiernych ríbezlí, 500g želírovacieho cukru Príprava...
Tieto dobroty by nemali chýbať na vašej rodinnej o...
prečítaní 135
Šunkové závitky zapečené so syrom 250 g šampiňónov, 2 lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky, 1/8 l smotany, 1/8 l bieleho vína, soľ, mleté biele kore...
Pečeňová paštéta, o ktorej budete vedieť, čo je v ...
prečítaní 188
Práve som sa vrátila z jedného z Kanárskych ostrovov - Fuerteventúra. Strava bola vynikajúca, čo je vlastne o Španielsku známe. Ale najviac mi chutila...

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články