Aktuálne Recepty 

Neviem, či už jedli lepšiu polievku ako gazpacho

Gazpacho je osviežujúca studená polievka pochádzajúca z horúceho juhu Španielska, konkrétne z Andalúzie. Jej pôvod siaha až do čias, keď sa pripravovala len z chleba, olivového oleja, octu a vody. Paradajky sa do nej začali pridávať až neskôr, keď sa rozšírili v Európe. Dnes je gazpacho ikonickým letným jedlom – ľahké, plné vitamínov a ideálne na horúce dni. V Španielsku sa často podáva aj ako nápoj v pohári!

Tu je jednoduchý a chutný recept pre 4 osoby:

 Ingrediencie:

  • 3 veľké zrelé paradajky
  • 1/2 červenej papriky
  • 1/2 zelenej papriky
  • 1 menšia šalátová uhorka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 krajca staršieho chleba (bez kôrky)
  • 2 ČL červeného vínneho octu
  • 3 PL extra panenského olivového oleja
  • 100 ml studenej vody (voliteľne)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 Postup:

  1. Zeleninu umy a nakrájaj na väčšie kúsky.
  2. Všetko vlož do mixéra – paradajky, papriky, uhorku, cesnak, chlieb, ocot, olej, vodu, soľ a korenie.
  3. Mixuj dohladka. Ak chceš jemnejšiu textúru, môžeš polievku precediť cez sitko.
  4. Daj vychladiť aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  5. Podávaj s kúskami opečeného chleba, kvapkou olivového oleja a prípadne s kockami ľadu.

Tip: Dozdob si porciu nasekanou uhorkou, cherry paradajkami alebo lístkami bazalky. A ak máš chuť experimentovať, skús pridať pár kvapiek balzamikového octu alebo štipku čili.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články