Neviem, či už jedli lepšiu polievku ako gazpacho
Gazpacho je osviežujúca studená polievka pochádzajúca z horúceho juhu Španielska, konkrétne z Andalúzie. Jej pôvod siaha až do čias, keď sa pripravovala len z chleba, olivového oleja, octu a vody. Paradajky sa do nej začali pridávať až neskôr, keď sa rozšírili v Európe. Dnes je gazpacho ikonickým letným jedlom – ľahké, plné vitamínov a ideálne na horúce dni. V Španielsku sa často podáva aj ako nápoj v pohári!
Tu je jednoduchý a chutný recept pre 4 osoby:
Ingrediencie:
- 3 veľké zrelé paradajky
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 zelenej papriky
- 1 menšia šalátová uhorka
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 krajca staršieho chleba (bez kôrky)
- 2 ČL červeného vínneho octu
- 3 PL extra panenského olivového oleja
- 100 ml studenej vody (voliteľne)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Zeleninu umy a nakrájaj na väčšie kúsky.
- Všetko vlož do mixéra – paradajky, papriky, uhorku, cesnak, chlieb, ocot, olej, vodu, soľ a korenie.
- Mixuj dohladka. Ak chceš jemnejšiu textúru, môžeš polievku precediť cez sitko.
- Daj vychladiť aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Podávaj s kúskami opečeného chleba, kvapkou olivového oleja a prípadne s kockami ľadu.
Tip: Dozdob si porciu nasekanou uhorkou, cherry paradajkami alebo lístkami bazalky. A ak máš chuť experimentovať, skús pridať pár kvapiek balzamikového octu alebo štipku čili.
Foto Depositphotos.com