Ako to robím ja Aktuálne 

Hlivová polievka na spôsob guláša

V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím: Potrebujeme: 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej 2 väčšie zemiaky 2 hrste krúp 1 menšiu domácu údenú klobásku 2 stredne veľké cibule 2 strúčiky cesnaku 1 dl oleja 1 lyžica hladkej múky korenie soľ rasca paprika petržlenová vňať 1 lyžička majoránky na špičku noža čili Príprava Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako som dopestovala takýto pekný amarylis?

Mám ho po mojej mame. Keď sa už sama nemohla oň starať, zdôrazňovala mi, aby som ho na jar rozdelila na jednotlivé cibuľky a každú samostatne zasadila v záhrade. Pýtala som sa, že kde je to pre ne najlepšie. Povedala, že hocikde, kde je voľné miesto. Ide len o to, aby sa rozrastal a na jeseň ho zase treba zasadiť do kvetináča a umiestniť v chladnejšej miestnosti. Keď som si kvetináč s jednou rastlinkou priniesla domov, v januári krásne rozkvitol. Jeden výhonok. Ale moja povestná lenivosť mi zabránila ho na…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ako ma prešiel ošiaľ po kváskovom chlebe

Chlieb pečiem už roky sama. Jednoducho mojej rodine nechutia umelohmotné, ktoré teraz kúpite v každej predajni. Na prvý pohľad sú síce tieto chleby lákavé, aj pekne voňajú, aj sa dajú zjesť, keď sú úplne čerstvé. Ale na druhý deň je z nich buď guma, alebo papier bez chuti a zápachu. Ja dávam do chlebu 6 surovín. Keď si prečítam, čo všetko dnes dávajú do chleba… Minule som narátala 20 rôznych surovín a látok. Hneď ma prešla chuť. Takže sa vrátim k tomu môjmu chlebu. Po období pečenia chleba s kvasnicami,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Domáca majonéza, hotová za 5 minút

Ak chcete mať naozaj čerstvú a kvalitnú majonézu bez konzervantov, urobte si ju doma sami. Ja ju robím vždy vtedy, keď sú sviatky a budeme mať zemiakový šalát. Na čo musíte predovšetkým dbať: aby boli vajíčka čerstvé, najlepšie domáce a všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Potrebujeme: 2 celé vajcia 1/2 lyžičky soli šťava z jedného malého citróna 1 lyžica horčice 3 dl oleja A teraz už len všetky suroviny dáte do vysokej nádoby a pohybom ponorného mixéra hore dole urobíte za pár sekúnd majonézu. Hneď ju pridám do šalátu a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Čo som nechcela robiť ako moja mama a predsa to robím!

Moja mama bola pekná žena (v strede, vľavo je moja sestra). Mala kvalitné čierne vlasy, ale nevedela si ich upraviť. Husté čierne obočie si tiež nevedela vytvarovať. Nikdy sa nemaľovala, len občas ústa na červeno. Keď som ju pri nejakej príležitosti krásne namaľovala, ostrihala a vyfúkala jej vlasy, bola z nej krásavica. To, že sa nevedela upraviť našťastie nemám po nej. Viem sa pekne učesať, namaľovať. Moja mama mala rada prácu v záhrade. V zemi by sa paprala od rána do večera, ale variť ju nebavilo. U mňa je to…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čokoládovo-orechové kolieska

Keď rozmýšľate, akú dobrotu upiecť rodine na sviatky, tu je recept. Potrebujeme: 300 g hladkej múky 200 g masla 100 g práškového cukru 100 g pomletých orechov 2 žĺtka 1 vanilkový cukor citrónovú kôru na chuť štipku soli lyžičku citrónovej šťavy Ešte potrebujeme: džem na plnenie, celé orechy na dekoráciu (dala som malinový) Poleva: 100 g čokolády na varenie 1 lyžička masla, alebo margarínu Postup: Zmiešame všetky suché prísady a potom pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté fóliou hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Recepty 

Ikony bufetov, vlašský, pochúťkový, parížsky, či vajíčkový šalát

Boli najobľúbenejšie a síce vyzerali veľmi podobne, ale každý mal svoju vlastnú chuť. My si teraz pripravíme vlašský šalát  podľa ČSN a je veľmi dôležité, aby sme dodržali presný podiel surovín. Chuť môže ovplyvniť aj kvalita salámy. Najlepšia je pravá šunková z mäsa, určite nie nejaká hydinová, ktorá sa vyrába z kuracích separátov a sójových derivátov.   Na 1 kg šalátu potrebujeme: 350 g lojovité zemiaky (uvarené deň vopred) 228 g kvalitnej šunkovej salámy 90 g sterilizované uhorky 20 g sterilizovaný hrášok bez nálevu 32 g uvareného koreňového celeru 48…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Recepty 

Upiekla som klasické rožky

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 1/2 kg hladkej múky extra 1 balíček sušených kvasníc 1 lyžička soli 1 lyžica masti 2,7 dl letnej vody Najskôr sa zmieša múka, soľ a kvasnice, potom sa pridá masť a voda. Ja som miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám. Ale vydržala som 10 minút až kým sa cesto pekne neoddeľovalo od…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Urobte si ghee, alebo inak prepustené maslo

Ak si chcete usmažiť naozaj vynikajúce vajíčka, urobte si ich na prepustenom masle, alebo ako sa moderne hovorí ghee masle. U nás nie sme veľmi zvyknutí smažiť na masle, lebo v horúcej panvici sa rýchlo prepáli, stmavne a zmení chuť. Spôsobujú to cukry a bielkoviny, ktoré maslo obsahuje. Pri vysokej teplote horia. Vyrobte si teda prepustené maslo, názov ghee pohádza z Indie.  Ghee je ideálna kombinácia chutí., žiadne karcinogény, len vitamíny.   Ako na to? Kvalitné maslo rozpustite na panvici. Keď sa rozpustí a začne sa pomaly variť, odparí sa…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Radšej darujem ako dostávam darčeky

Prehliadky Lýdie Eckhardt sú nielen o móde. Každá jedna, a robí ich už vyše 25 rokov dvakrát do roka, má hlavnú myšlienku, posolstvo, či tému, ktorá vás núti sa trošku zamyslieť. Včera to bola téma Darček. Lydka povedala, že ona radšej daruje, ako dostáva darčeky. Ale to asi väčšina z nás. Ja som u nás v rodine zaviedla, že napríklad na Vianoce sa žiadne darčeky nedávajú, radšej sa celá rodina spoločne vyberieme do hôr na lyžovačku. A ak niekto chce predsa len niečo ešte okrem lyžovačky dostať pod stromček, tak…

Zobraziť viac