Ako to robím ja Najčítanejšie 

Nechcete pribrať na all inclusive dovolenke? Tu sú moje rady!

Rozumiem tomu. Množstvo pripraveného a pekne naservirovaného jedla od výmyslu sveta je útokom na líniu každého z nás. Ja osobne sa toho však nebojím a poviem vám, ako sa dobre najesť a nepribrať na dovolenke ani deko.  Tu je môj recept. Prvý deň – deň odletu do vybranej destinácie. Nedostanem do seba ani štipku jedla. Žalúdok stiahnutý, nervy napäté. Strach z lietadla = kilo dole. Ale hneď na druhý deň dovolenky all inclusiv prísny režim. Budíček o 7,00 hod. Zoberiem veľký uterák a začínam ešte v pyžame cvičiť kalanetiku. Celá zostava, ktorú som sa naučila ešte vo fittness…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dopestovala som cukinu, čo s ňou?

Na jar vždy sadím cukinu. Neviem sa dočkať kým vyrastie a bude mať plody. A potom keď už plody sú, tak neviem, čo s nimi. Niekedy sa aj bojím pozrieť na to miesto, kde sú zasadené, aké “obrine” tam zase budú! Ale dnes som nabrala odvahu a zbadala som dve velikánske. Čo s nimi? Spomenula som si na vlaňajšiu dobrotu, ktorú sme robili s dcérou. Cuketu so prekrojila, odstránila som stred a nakrájala ako keby na hranolky. Poukladala som ich na plech vyložený papierom a štetcom potrela s olivovým olejom.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Dobré rady 

Letné, veľmi účinné pleťové masky

JAHODOVÁ na mastnú pleť: 2 lyžice ovsených vločiek 3 zrelé jahody 1 lyžička smotany Postup: Vločky rozmixujeme, pridáme jahody a smotanu a dobre premiešame. Masku necháme pôsobiť 10 minút zmyjeme studenou vodou. Jahody-čistia a oživujú všetky typy pleti.majú sťahujúce účinky, upokojujú podráždenú pleť. Obsahujú vitamín C, ktorý chráni pred voľnými radikálmi, teda aj pred starnutím.   BANÁNOVÁ na suchú pleť: 1 žĺtok 2 lyžičky mandľového oleja 1 zrelý banán Postup: Všetky prísady rozmixujeme, nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 10 min. Zmyjeme studenou vodou. Banán má upokojujúce účinky , intenzívne…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ríbezľový džem takmer bez roboty

Obraté ríbezle aj so stopkami dám do veľkého hrnca, za občasného miešania privediem do varu a varím asi 15 minút. Nechám vychladnúť a potom  prepasírujem cez sito. Čistú šťavu nalievam s odmerkou do čistého hrnca, aby som vedela, aké jej mám množstvo a opäť privediem do varu. Varím 20 minút. Potom pridám na každý liter šťavy 60 dkg cukru a šťavu z jedného citróna (tiež 1 na liter). Citrón dávam preto, lebo chuť džemu je potom taká plnšia a aj konzervuje. Miešam a keď sa cukor rozpustí, okoštujem, či je…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Plnená paprika, ktorú všetci muži milujú

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Vôňa detstva – chlieb s paštétou, paprika a paradajka

Dnes som robila pečeňovú paštétu. Poviete si teraz v lete? Áno, teraz nám dozreli papriky a paradajky a tie sú najlepšie s domácim chlebom a paštétou. Na domácu pečeňovú paštétu podľa mojej svokry potrebujete: 1/2 kg bravčovej pečienky 1/2 kg bravčového bôčiku 1 strednú cibuľu soľ korenie horčicu 250 g husacej masti (v Slovenskom Grobe nie je problém) Postup: Najskôr som pokrájala bôčik, posolila, pokorenila, zaliala troškou vody a dala prikryté piecť na jeden a pol hodiny. Medzitým som  na husacej masti spenila cibuľku a potom som na nej opiekla…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Recepty 

Dnes som piekla chrumkavý pizza chlieb

Chlieb už vôbec nekupujem. Vždy si upečiem sama, pokrájam, rozdelím do vrecúšok cca po tri kusy a dám do mrazničky. Keď je treba, vytiahnem a máme stále čerstvý. Dnes som si povedala, že upečiem pizza chlieb a veľmi sme si pochutili. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 10 g sušeného droždia 1/2 lyžičky soli 1 lyžička pizza korenia, alebo sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, majorán, bazalka…) 250 – 300 ml vlažnej vody Na potretie a posypanie: olivový olej hrubozrnná soľ Múku zmiešajte so sušenými bylinkami a soľou. V miske rozmiešajte…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Naša prvá dovolenka ku “kapitalistickému” moru po roku 1989

Naša prvá cesta hneď v roku 1990 bola do Grécka, až na Peloponézsky poloostrov. Cestovali sme s rodinou mojej sestry. So žigulákmi sme sa vydali na cestu dlhú 2000 kilometrov. Autá boli plné potravín – zaváraného mäsa, zeleniny od starých rodičov, nechýbali fľaše piva, zemiaky. Skrátka toľko všetkého, aby 8 ľudí prežilo 2 týždne s niekoľkými drachmami. Tie boli len na benzín a zmrzlinu pre deti. Cestu sme naplánovali s jedným nocľahom u priateľov Slovákov žijúcich vo Vojvodine. Študovali v Bratislave. To ste mali vidieť tú hostinu, čo nám nachystali.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Dobré rady 

Moje muškáty dva mesiace od zasadenia

Ťahavé muškáty sadím vždy do špeciálneho substrátu na ťahavé muškáty. Hrantíky musia byť s dvojitým dnom, len tak ich môžete správne polievať. Do jedného hrantíku zasadím 4 kvalitné priesady. Okolo každej priesady napichám 3-4 hnojivé tyčinky a zalejem vodou. Tri týždne, kým sa dobre nezakorenia, polievam zvrchu a do každej zálievky pridávam hnojivo na ťahavé muškáty. Vlaňajšie Po troch týždňoch už môžem vodu nalievať do otvorov na hrantíkoch, muškáty sú už dostatočne zakorenené a vedia  si vodu ťahať zo dna hrantíkov. Krásne sa rozrastajú, začínajú kvitnúť a robiť mi veľkú…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Ak chcem, aby raňajky boli naozaj zdravé, müsli si pečiem sama

Už niečo vyše desať rokov raňajkujeme spolu s manželom výlučne len ovocie, jogurt a müsli. Keď som ho chcela nalákať na tieto raňajky, musela som ich urobiť naozaj dobré. Veď nahradiť anglické raňajky, šunku, klobásu, párky niečim zdravým, nie je jednoduché. Kupované müsli sú síce chutné, ale  nepáčili sa mi éčka, palmový olej a veľa cukru. Tak som začala müsli piecť sama. Tu je môj recept: 3 balenia ovsených vločiek 10 dkg mandlí 10 dkg vlašských orechov 10 dkg lieskových orechov 3 lyžice celozrnnej špaldovej múky 3 kopcovité lyžice džemu…

Zobraziť viac