Ako to robím ja Aktuálne 

Čo som dnes urobila pre svoje zdravie?

Zdravé raňajky, to je pre mňa základ. Z čoho pozostávajú? Z ovocia (sezónneho, alebo z mrazničky), kvalitného jogurtu a vlastnoručne upečených müsli s orechmi. Na obed sme mali opečené kuracie prsia so šampiňónovo- pórkovou omáčkou. Veľmi chutné a ľahké jedlo. Presne o 13,00 vychádzam z domu, beriem z garáže palice a idem na svoj obľúbený 8 kilometrový pochod s palicami nordic walking. Ozaj, idem každý deň a za každého počasia, okrem silného dažďa. Telefón mi potom doma celý šťastný napíše, že mi gratuluje k 10 000 krokom, ktoré som urobila.…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Najčítanejšie 

Môj športový týždeň. Heslo: Ani jeden deň bez spotenia sa!

Je nedeľa podvečer a tak už môžem bilancovať. Pondelok: 8 km chôdza s palicami nordic wolking + 100 brušákov, večer polievanie (nosenie krhiel) v záhradke Utorok: 2 km plávanie, štýl prsia, miesto Zlaté piesky, večer okopávanie v záhradke Streda: 22 km na bicykli + 100 brušákov Štvrtok: 8 km chôdza s palicami nordic wolknig + 100 brušákov, večer polievanie v záhradke Piatok: 2 km plávanie, štýl prsia, miesto Zlaté piesky, večer drobné práce v záhradke Sobota: 4 hodiny veľké upratovanie bytu, umývanie vonkajších terás Nedeľa: Ako inak nedeľná ranná kalanetika…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Čokoládovo-orechové kolieska

Keď rozmýšľate, akú dobrotu upiecť rodine na sviatky, tu je recept. Potrebujeme: 300 g hladkej múky 200 g masla 100 g práškového cukru 100 g pomletých orechov 2 žĺtka 1 vanilkový cukor citrónovú kôru na chuť štipku soli lyžičku citrónovej šťavy Ešte potrebujeme: džem na plnenie, celé orechy na dekoráciu (dala som malinový) Poleva: 100 g čokolády na varenie 1 lyžička masla, alebo margarínu Postup: Zmiešame všetky suché prísady a potom pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté fóliou hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Moje každodenné raňajky. Ovocie samozrejme prispôsobujem ročnej dobe. A vy čo máte najradšej na raňajky?

Docvičila som kalanetiku a vyšla som do záhrady naoberať si raňajky. Milujem drobné ovocie, najmä jahody. Tých je teraz však málo, ale máme peknú úrodu malín i černíc a už nájdem aj zrelú broskyňu. Na ovocie dám dve lyžice smotanového jogurtu, lyžičku vlastnoručne urobeného višňového džemu, pomiešam a navrch prídu müsli. Už niečo vyše desať rokov raňajkujeme spolu s manželom výlučne len ovocie, jogurt a müsli. Keď som ho chcela nalákať na tieto raňajky, musela som ich urobiť naozaj dobré. Veď nahradiť anglické raňajky, šunku, klobásu, párky niečim zdravým, nie…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Strapačky, alebo halušky s kyslou kapustou. Ako si ich prípravu uľahčím?

Toto jedlo u nás patrí medzi zimné. Máme vlastnú naloženú kapustu a tak ich varím pomerne často, hlavne od vtedy, čo som si osvojila trik mojej sestry. Vždy ma odrádzalo od varenia zemiakových halušiek strúhanie na strúhadle. Odniesli si to aj hánky, alebo aj nechty. Sestra, odkedy sa vydala, vyvára každú sobotu zemiakové halušky a s tvarohom a kôprom.  “ A kto ti tie zemiaky stále strúha?“ pýtala som sa jej a ona že mixér, ale musí byť výkonný. A tak už ani ja inak halušky nerobím. Jednoducho dám do…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Bojíte sa lietať? Ja veľmi!

Mala som veľké cestovateľské sny. Chcela som vidieť všetky stredomorské štáty ako Grécko, Španielsko, Kanárske ostrovy, ale hlavne USA, potom Mexiko, či Bali. Keď to už po revolúcii bolo možné, ako prvú som zvolila tú najvzdialenejšiu destináciu – Bali. Znamenalo to 12 hodinový let do Kuala Lumpur z Viedne a potom prestup na trojhodinový let do Denpasaru na Bali. Neskutočne som sa bála. Sedeli sme vo veľkom lietadle niekde vzadu. Ja, manžel a dcéra. Obaja v momente zaspali, lebo sme leteli na noc. Len ja som celou cestou „kukučkovala,“ počúvala,…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dnes som podľa jednoduchého receptu urobila domácu horčicu. Je vynikajúca!

Tu je základný recept, ale do neho si už môžete pridať čokoľvek, podľa vlastnej chuti. U nás musí byť hlavne pikantná, takže ja pridávam aj čili prášok. Potrebujeme: 100 g horčicových semienok 160 ml vody 3 lyžice cukru 2 lyžice octu 1 lyžičku soli Postup: Všetky suroviny v miske dobre premiešame a necháme v chladničke odležať najmenej 24 hodín. Potom zmes rozmixujte a horčica je hotová. Ešte však musí najmenej 24 hodín odpočívať v chladničke, aby sa dobre spojili všetky chute. Keď si takúto horčicu raz urobíte, nikdy už nekúpite…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Pečený broskyňový džem

Po výbornej skúsenosti s pečeným slivkovým lekvárom som vyskúšala piecť aj broskyňový lekvár – džem. Aké sú výhody? Môžete naraz spracovať väčšie množstvo ovocia bez toho, že by ste museli stáť niekoľko hodín pri sporáku. Potrebujeme: 5 kg broskýň 2 menšie citróny 700 g cukru Broskyne som vykôstkovala, nakrájala a ponorným mixérom (čo je dosť fuška) som ich rozmixovala. Pridala som cukor (upozorňujem, že táto dávka je orientačná, lebo každé ovocie má inú chuť), citrónovú šťavu, zamiešala som a naliala do liatinového pekáča. Rúru som zapla na 200 stupňov  a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Paradajkový pretlak bez zavárania. Robím ho takto už roky.

Suroviny na cca 3 kg paradajok: 3 lyžice kryštálového cukru 1 1/2  lyžice soli Rajčiny umyjem, nakrájam priamo do hrnca na menšie kúsky. Vezmem ponorný mixér  a dobre premyxujem na kašu. Položím na šporák, pridám soľ a cukor ( ale zmes aj okoštujem, aby vyhovovala našim chutiam, takže podľa chuti môžem ešte cukor, alebo soľ pridať) a varím do zhustnutia. Horúce nalejem do pripravených umytých a suchých pohárov, uzavriem a otočím na 5 minút uzáverom dole (podobne, ako keď sa robí džem). Po 5 minútach poháre otočím a počúvam, ako…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dopestovala som cukinu, čo s ňou?

Na jar vždy sadím cukinu. Neviem sa dočkať kým vyrastie a bude mať plody. A potom keď už plody sú, tak neviem, čo s nimi. Niekedy sa aj bojím pozrieť na to miesto, kde sú zasadené, aké „obrine“ tam zase budú! Ale dnes som nabrala odvahu a zbadala som dve velikánske. Čo s nimi? Spomenula som si na vlaňajšiu dobrotu, ktorú sme robili s dcérou. Cuketu so prekrojila, odstránila som stred a nakrájala ako keby na hranolky. Poukladala som ich na plech vyložený papierom a štetcom potrela s olivovým olejom.…

Zobraziť viac