Storočný zemiakový koláč
Cesto:
- 400 g hladkej múky
- 350 g uvarených zemiakov
- 1 vajce
- prášok do pečiva
- vanilkový cukor
- 50 g práškového cukru
- 250 g rastlinného tuku
Plnka:
- 1 kg nastrúhaných jabĺk
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička škorice
Postup:
Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta. Povrch potrieme trochou rozpusteného tuku a poprepichujeme vidličkou, aby para z jabĺk mohla unikať. Koláč pečieme asi 30 minút pri 180 stupňoch. Pred podávaním ho pocukrujeme.
Libuša Sabová
Foto Pixabay.com