Ríbezľový džem takmer bez roboty
Obraté ríbezle aj so stopkami dám do veľkého hrnca, za občasného miešania privediem do varu a varím asi 15 minút. Nechám vychladnúť a potom prepasírujem cez sito. Čistú šťavu nalievam s odmerkou do čistého hrnca, aby som vedela, aké jej mám množstvo a opäť privediem do varu. Varím 20 minút. Potom pridám na každý liter šťavy 60 dkg cukru a šťavu z jedného citróna (tiež 1 na liter). Citrón dávam preto, lebo chuť džemu je potom taká plnšia a aj konzervuje. Miešam a keď sa cukor rozpustí, okoštujem, či je dosť sladký. Ak sa mi zdá kyslejší, pridám ešte cukor podľa chuti. Keď sa všetok cukor rozpustí, džem nalievam do pripravených umytých pohárov. Zaviečkujem, obrátim hore dnom na 5 minút a džem je hotový. Keď džem vychladne, bude mať krásnu hustejšiu konzistenciu, lebo v stopkách je pektín, ktorý zahusťuje.
Foto Pixabay.com
Libuša Sabová
Ilustračná foto Depositphotos.com