Dobré rady Najčítanejšie 

Varte doma! Radí Gizka Oňová

Varte doma, to je aj názov novej kuchárskej knihy Gizky Oňovej. “Keď som sa rozhodla, že zostavím túto kuchársku knihu, nemala som jasný plán, ako to urobím. vedela som iba to, že by som chcela, aby si moju knižku obľúbili všetky generácie, od najstaršej po najmladšiu. Hoci dnešní mladí ľudia sú úplne iní ako generácia, v ktorej som vyrastala, nie je medzi nami citeľný generačný rozdiel. Keďže v súčasnosti som obklopená mladými ľuďmi, môžem smelo povedať, že som sa im naučila lepšie rozumieť. Ak chcem, aby tiež vzali do ruky túto knihu, musím ich osloviť a navnadiť, aby varili doma.

Dnešná mladá generácia má oveľa menej času, ako gazdinky 20. storočia. Veľmi často počujem známe “niečo si zobnem a frčím ďalej.” Napriek tomu sa nevzdávam – práve takým uponáhľaným ľuďom ponúkam recepty na jedlá, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo, no chutia,  ako keby ich uvarila naša babička na starom sporáku.

Krehký jablčník

Potrebujeme:

  • 600 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 zlatý klas
  • 1 vanilkový cukor
  •  1 kg nastrúhaných jabĺk

Príprava:

K múke pridáme zmäknuté maslo, 100 g práškového cukru, prášok do pečiva a vajcia a vymiešame vláčne cesto. Tretinu odoberieme a na 30 minút vložíme do mrazničky. Zvyšok cesta rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do 3 dl vody dáme zvyšný cukor, škoricu, zlatý klas a vanilkový cukor. Rozhabarkujeme a zmes nalejeme na nastrúhané jablká. Krátko povaríme a rozotrieme na cesto. Z mrazničky vyberieme odložené cesto a nastrúhame ho na koláč. V rúre predhriatej na 180 stupňov pečieme asi 25 minút.

Vynikajúci koláč, to môžem potvrdiť. Pozrite sa, ako sa rýchlo míňal.

 

Gizka je “uragán!” Bude mať 72 rokov, ale každú spoločnosť nabije pozitívnou energiou.

A čo hovorí Norika Beňačková? Pozri video!

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články