Aktuálne Recepty 

Zemiakový šalát vhodný aj pre deti podľa Mirky Štyriakovej

Tento zemiakový šalát ma naučila moja stará mama. Je vhodný aj pre deti, lebo namiesto majonézy je bešamel. Postup: Zemiaky uvarím v šupke ( u nás minimálne 2 kg), ošúpem a nakrájam na kocky. Zeleninu: hrášok a mrkvu si buď sparím ak mám mrazenú, alebo použijem sterilizovanú mrkvu s hráškom. Pridám veľkú cibuľu na drobno nakrájanú, sterilizované uhorky na drobno nakrájané, 4 vajcia uvarím na tvrdo, postrúham na veľkých slzách a pridám k zelenine BEŠAMEL MASLOVÝ: 1/4 masla roztopím a upražím do ružova s hladkou múkou ( 4 PL), pridám…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Gizkina oškvarková nátierka

Prsty si oblížete, taká je dobrá. Potrebujeme: 3 natvrdo uvarené vajcia 100 g kyslých uhoriek 250 g pomletých oškvarkov 200 g mascarpone alebo nátierkového masla s jugurtom 2 lyžice horčice soľ čierne korenie 1 zväzok jarnej cibuľky Príprava: Vajcia a kyslé uhorky nastrúhame. Pridáme oškvarky, mascarpone alebo maslo, horčicu a dochutíme soľou a korením. Dobre premiešame, natrieme na chlebíky a posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou. Ilustračná foto Depositphotos. com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vianočné pečivo napečené s láskou. Jedia aj oči. Recept pani Martušky na kokosky

Doteraz upiekla vanilkové rožky, linecké oriešky plnené, linecké poliate čokoládou, pomarančové hviezdičky, šuhajdy a najmä plnené kokosky, ktoré sú v jej rodine najobľúbenejšie. Tu je jej recept: Potrebujeme: 3 ks bielky 210 g cukor kryštálový 180 g kokos strúhaný Linecké cesto: 230 g múka hladká 140 g maslo 70 g cukor praškový 1 ks žĺtok Krém: 250 g maslo 200 g čokoláda 52% Čokoládová poleva: 200 g čokoláda 52% 50 g Cera Okrem toho: džem Najskôr si pripravíme kokosový sneh. Ja som postupovala podľa týchto inštrukcií – vaječné bielky s…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Vynikajúci tvarohový krém od tety Eržiky

Teta Eržika dnes upiekla vynikajúce tvarohovo – lekvárové koláče, ale tento krém sa dá  jesť  s ovocím, ale samozrejme aj s nepečeným sušienkovým cestom. Chutí však aj len tak samotný. Potrebujeme: 175 g masla 325 g  tvarohu 90 g práškového cukru 65 g kondenzovaného mlieka 1 vanilkový cukor 1 lyžička koňaku, alebo dezertného vína Príprava: Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom, potom po častiach pridávajte kondenzované mlieko, stále miešajte. Tvaroh pretlačte cez sito a pridajte do krému. Znovu premiešajte. Na záver môžete pridať koňak, ale nemusíte. To je…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Máčanka, recept výborného kuchára Karola Hrčku

Potrebujeme: 1/2 l šťavy z kyslej kapusty 1 hrsť sušených húb 10 dkg údenej klobásy 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 2 ks bobkový list 10 guľôčok čierneho korenia soľ rasca mletá červená paprika 1/2 kelimka kyslej smotany 1 lyžica hladkej múky 1 lyžica masti, alebo oleja Postup: Huby namočíme asi na pol hodinu v šťave z kyslej kapusty. Potom položíme na oheň, pridáme pokrájanú údenú klobásu, bobkový list, pretlačený cesnak, čierne korenie, soľ a necháme variť kým huby a klobáska nezmäknú. Medzitým si očistíme a pokrájame cibuľu, opražíme na masti,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jablkovo – orechový koláč podľa Irenky

Irenkine dobrôtky, to je stránka pani Irenky, ktorá až na dôchodku začala fotografovať svoje uvarené jedlá, či upečené koláčiky. Urobila si facebookovú stránku, na ktorej začala uverejňovať tieto jedlá spolu s receptami a je veľmi úspešná. Vybrali sme pre vás túto dobrotu: Potrebujeme: 3 vajcia 180 g práškového cukru 75 ml oleja 225 g strúhaných jabĺk 255 g polohrubej múky 1/2 ČL sódy bikarbóny 1,5 PL kakaa 80 g posekaných orechov Na polevu ríbezľový lekvár a čokoládovú polevu s 200 g čokolády a 1 PL masla. Postup: Celé vajcia vyšľaháme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najtrendovejší nápoj tohoročnej zimy: červené víno – čokoláda

Varené víno a horúca čokoláda sú teraz najtrendovejšie horúce nápoje.Kombinácia vína a čokoládovej chuti je príjemná. Aj somelieri vedia, že, červené víno výborne harmonizuje s čokoládou. Veď aj niektoré odrody hrozna ako je Merlot, Nero d’Avola alebo Malbec, majú mierne čokoládovú arómu, ktorá zaokrúhľuje chuť červených vín vyrobených z nich. Gurmáni si zase radi vychutnávajú dobré červené víno spolu s malým kúskom mliečnej  alebo tmavej čokolády. Aj pri pečení dezertov, alebo varení omáčok je  kombinácia červeného vína a kakaa obľúbená.SUPERBABKY vám ponúkajú  jednoduchý základný recept, ktorý môžete podľa seba dochutiť.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Plnená kapusta (holúbky) podľa Marty Wencelovej

Pre takých ako som ja, ktorí ešte nikdy neurobili chutné toto jedlo, máme výborný recept. Potrebujeme: 1 kg bravčové pliecko 1/2 kg bôčik 3 strúčiky cesnak 1 vajíčko 1 šálka ryže korenie soľ mletá červená paprika 2-3 cibule 1kg kyslej kapusty 1 hlávka kapusty 2 lyžice paradajkového pretlaku Postup: Mäso pomelieme, pridáme cesnak a necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň pridáme vajíčko, surovú ryžu, soľ, korenie podľa chuti a premiešame. Kapustu sparíme, vykrojíme tvrdé časti a zabalíme do oddelených listov mäsovú zmes. Cibuľu nakrájame a dáme restovať na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Exkluzívny ľahulinký vianočný koláčik Yule Log bez múky

Tento vianočný koláč nesmie chýbať na slávnostnom stole najmä v Anglicku, vo Francúzsku, ale ani v iných častiach západnej Európy, kde si ho každý prispôsobí svojej chuti. Buď pridaním orechov do plnky, inde plnku  prilepšia s mascarpone a ozdobia čerstvým ovocím. Jeho tvar pripomína podľa starých tradícii drevo. Potrebujeme: 6 veľkých vajec 150 g kryštálového cukru 50 g kakaového prášku 1 lyžička vanilkového extraktu Na polevu: 175 g tmavej čokolády (70%) 250 g práškového cukru 225 g zmäknutého masla 1 lyžica vanilkového extraktu Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Taká je naša generácia! Kým nemáme na Vianoce napečené, minimálne dvanásť druhov, nie sme spokojné!

Ktorý kúsok by ste si vybrali? Ja určite laskonky. Mám ich rada od detstva. Tá úžasná sladká chuť rozplývajúca sa na jazyku… Ako ich pečie Jarmila Zacher Pajpachová? Potrebujeme: 100 g kryštálového  cukru 75 g kokosu 50 g práškového cukru 2 vaječné bielká Maslový krém: 150 g masla 15 dkg kryštálového cukru 1 vajce 1 vanilkový cukor 1 lyžička rumu Postup: Z bielkov vyšľaháme sneh,vmiešame cukor a šľaháme vo vodnom kúpeli 10 minút. Keď vznikne tuhý sneh, odložíme misku mimo a opatrne vmiešame kokos. Cesto dáme na plech pomocou formy…

Zobraziť viac