Aktuálne Recepty 

Šišky podľa pani Irenky

75 – ročná Irena Píšová začínala ako účtovníčka v JRD Veľké Lovce. Neskôr pracovala ako vedúca čerpacej stanice Benzinol v Banskej Štiavnici až dovtedy, kým so synom nezačali prevádzkovať stavebniny. Vtedy sa musela naučiť pracovať na počítači. Už desať rokov je aj na faceooku. A keďže veľmi rada varí a pečie, raz jej napadlo, že upečenú bábovku odfotografuje a zavesí na facebook s názvom Bábovka pre oteckov. Bolo to práve ku Dňu otcov. Recept mal veľký úspech a tak si povedala, že si urobí facebookovú stránku, kde bude uverejňovať aj…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Estónsky boršč

Je to veľmi jednoduchý recept a aj pomerne rýchly. Na oleji som spenila červenú cibuľu a na malé kocky nakrájané hovädzie predné. Osolila som to, okorenila a zaliala horúcou vodou. Ideálne by bolo pridať k mäsku aj hovädziu kosť, aby sa vyvarila. Ja som nemala. Dala som tam ale tri bobkové listy. Mäsko som potom cca jednu hodinu varila. Medzitým som si nakrájala cviklu. Ja používam predvarenú, lebo nešpiní ruky. Okrem cvikle som použila aj mrkvu a kaleráb. Jednu polovicu kalerábu som nakrájala na kocky a druhú som nastrúhala na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji chlapi si ju rozkázali a keďže som hotové cesto nemala, tu je môj recept na výborné rýchle cesto na závin. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 250 g zmäknutého masla 2 dcl jogurtu ( môže aj kyslé, či sladké mlieko) 1 lyžica kryštálového cukru štipka soli Postup: Všetky prísady si  zmiešame v miske. Platí, že ak je cesto husté, pridáme mlieko. Necháme postáť 1 hodinu v chlade.Potom urobíme 4 bochníky, ktoré na tenko rozvaľkáme a plníme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období mávali často. Hlavne keď bolo treba spotrebovať väčšiu úrodu jarného šalátu. Moja svokra takúto polievku milovala, a preto si šalát dokonca aj zavárala. Ako ju robím dnes? Potrebujeme: 3 lyžice oleja 2 lyžice hladkej múky 1 šľahačková smotana 1 hlávka šalátu soľ korenie ocot 1 a 1/2 lyžice cukor 1 a 1/2  lyžice Postup: Z oleja a múky urobíme zápražku, zalejeme studenou vodou, zamiešame, aby sa netvorili hrudky. Pridáme smotanu, soľ, čierne korenie a necháme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kvalitné víkendové raňajky – vajcia benedikt

Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás  je už  tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice. Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte…

Zobraziť viac
Aktuálne Najčítanejšie Recepty 

Mám výborný recept na fánky

Potrebujeme: 380 g polohrubej múky štipka soli 2 žĺtky 50 g stuženého tuku 1 lyžica cukru 2 dl kyslej smotany ¼ lyžičky kypriaceho prášku 1 lyžica rumu olej 150 g práškového cukru s vanilkovým cukrom na posypanie Do polohrubej múky na hrubšom strúhadle postrúhame tuk, pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, kypriaci prášok, rum a toľko smotany, aby cesto, ktoré vymiešame bolo vláčne. Prikryté obrúskom ho necháme stáť aspoň pol hodiny. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2 mm. Z cesta ostrôžkou nakrájame obdĺžniky, cez prostriedok dvakrát ostrôžkou prerežeme tak, aby…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jabĺčka v župane. Máte ich radi? Tu je môj starý dobrý recept:

Výborný dezert, prípadne obed, či večera. Potrebujeme: 2 väčšie jabĺčka 2 vajcia 1/4 l mlieka 20 dkg múky štipka soli 1 lyžica cukru olej na vyprážanie škoricový cukor Postup: Vyšľaháme spolu vajcia, mlieko. múku, cukor a soľ. Cesto ako na palacinky, len trošku hustejšie. Z  jabĺk  vykrojíme jaderník, nakrájame ich na kolieska (ja ich nešúpem, ale môžete očistiť) a namáčame v „palacinkovom“ ceste. Vyprážame z oboch strán na rozohriatom oleji. Ešte teplé obalíme v škoricovom cukre. Foto Alica Tokarčíková Text Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes máme na obed jedno z najlepších jedál, aké len môže byť! Súhlasíte?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci. Môj recept na plnenú papriku: 1 kg papriky 1/2 kg mletého bravčového pliecka 1 vrecúško uvarenej ryže 2 strúčiky cesnaku čierne korenie soľ mletá rasca majoránka mletá paprika Na omáčku: 2 dcl oleja 5 lyžíc hladkej múky 1 l domáceho pretlaku soľ cukor 1 šľahačková…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Krehký jablčník podľa Gizky Oňovej

Vynikajúci koláčik. Určite vyskúšajte! Potrebujeme: 600 g polohrubej múky 250 g masla 250 g práškového cukru 1 prášok do pečiva 2 vajcia 2 lyžičky škorice 1 zlatý klas 1 vanilkový cukor  1 kg nastrúhaných jabĺk Príprava: K múke pridáme zmäknuté maslo, 100 g práškového cukru, prášok do pečiva a vajcia a vymiešame vláčne cesto. Tretinu odoberieme a na 30 minút vložíme do mrazničky. Zvyšok cesta rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do 3 dl vody dáme zvyšný cukor, škoricu, zlatý klas a vanilkový cukor. Rozhabarkujeme a zmes…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

U nás bude dnes kurací perkelt s domácimi haluškami (uverejňujem môj recept) a čo varíte vy?

Toto jedlo robievam dosť často, vždy na dva dni, lebo je dobré aj prihriate. Potrebujeme: 4 ks kuracích stehien 1 cibuľa 2 lyžice oleja čierne korenie červené mletá paprika soľ 250 dcl šľahačkovej smotany 2 lyžice hladkej múky Na halušky: 2 vajcia 1/4 kg hladkej múky 2 dcl vody štipka soli Postup: Cibuľu očistíme a pokrájame na kocky. Orestujeme do mäkka na oleji, pridáme umyté stehná, osolíme, okoreníme a pridáme červenú papriku. Zalejeme 2 dcl vody a dusíme do mäkka, pridáme smotanu a zahustíme múkou rozhabarkovanou vo vode. Necháme prejsť…

Zobraziť viac