Krehký jablčník podľa Gizky Oňovej
Vynikajúci koláčik. Určite vyskúšajte!
Potrebujeme:
- 600 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
- 2 lyžičky škorice
- 1 zlatý klas
- 1 vanilkový cukor
- 1 kg nastrúhaných jabĺk
Príprava:
K múke pridáme zmäknuté maslo, 100 g práškového cukru, prášok do pečiva a vajcia a vymiešame vláčne cesto. Tretinu odoberieme a na 30 minút vložíme do mrazničky. Zvyšok cesta rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do 3 dl vody dáme zvyšný cukor, škoricu, zlatý klas a vanilkový cukor. Rozhabarkujeme a zmes nalejeme na nastrúhané jablká. Krátko povaríme a rozotrieme na cesto. Z mrazničky vyberieme odložené cesto a nastrúhame ho na koláč. V rúre predhriatej na 180 stupňov pečieme asi 25 minút.
Vynikajúci koláč, to môžem potvrdiť. Ja som ho radšej urobila na veľký plech. Pozrite sa, ako sa rýchlo míňal.
Foto Depositphotos.com