Estónsky boršč
Je to veľmi jednoduchý recept a aj pomerne rýchly. Na oleji som spenila červenú cibuľu a na malé kocky nakrájané hovädzie predné. Osolila som to, okorenila a zaliala horúcou vodou. Ideálne by bolo pridať k mäsku aj hovädziu kosť, aby sa vyvarila. Ja som nemala. Dala som tam ale tri bobkové listy. Mäsko som potom cca jednu hodinu varila. Medzitým som si nakrájala cviklu. Ja používam predvarenú, lebo nešpiní ruky. Okrem cvikle som použila aj mrkvu a kaleráb. Jednu polovicu kalerábu som nakrájala na kocky a druhú som nastrúhala na veľkom strúhadle. Všetku zeleninu som pridala k mäsu až na poslednú pol hodinu. Ak ale budete používať surovú cviklu, je treba ju tam dať hneď ako zalejete mäsko vodou. Keď bolo všetko pekne mäkké, pridala som do polievky asi dve lyžice rajčinového pretlaku a jednu lyžicu balsamicového octa. Dobre som to rozmiešala, dosolila a boršč bol hotový. Estónsky boršč sa podáva s kyslou smotanou a čerstvým kôprom.
Text a foto Michaela Sabo