Aktuálne Recepty 

Dnes máme na obed jedno z najlepších jedál, aké len môže byť! Súhlasíte?

Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine  letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak  len môj vlastný, domáci.

Môj recept na plnenú papriku:

  • 1 kg papriky
  • 1/2 kg mletého bravčového pliecka
  • 1 vrecúško uvarenej ryže
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie
  • soľ mletá rasca
  • majoránka
  • mletá paprika

Na omáčku:

  • 2 dcl oleja
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 1 l domáceho pretlaku
  • soľ
  • cukor
  • 1 šľahačková smotana

Pomleté mäso zmiešam s ryžou a pridám všetko korenie a pretlačený cesnak. Presné množstvá vám nepoviem. Pridávam postupne a koštujem. Papriky očistím a tu je moja vychytávka:

Všetok „odpad“ z papriky ide do hrnca, v ktorom sa budú vo vode papriky variť. Do vody pridám soľ a naplnené papriky (je ich 11) varím asi 30 minút. Medzitým robím omáčku. Z oleja a múky spravím zásmažku, zalejem studenou vodou, dobre rozmiešam a potom už pridávam len vodu, kde sa varia papriky.

Potom pridám pretlak, smotanu, soľ, cukor, ale koľko, to vám nepoviem. Postupne, jazyk mám spálený, ale stále koštujem,  až kým nemá vynikajúcu chuť. Medzitým sú papriky uvarené, pridám ich k omáčke, nechám prevrieť a hotovo!

Text a foto Libuša Sabová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články