„Ako môže umierať človek, keď mu šalvia rastie v záhrade?“ – kladie otázku alchymista v starodávnom herbári.
Jej latinský názov salvia, sa odvodzuje od slova salvus, čo v preklade znamená zdravý. O liečivej sile šalvie nepochybovali Egypťania, ktorí ju zvelebovali ako,, záchrancu života“, starí Gréci ju nazývali ,,bylina nesmrteľnosti“ a Rimania ,,elixírom života“. V roku 1551 anglický botanik William Turner (1508 – 1568) napísal, že šalvia dodáva telu energiu, posilňuje pamäť a pozdvihuje myseľ. Skúsený nemecký bylinkár Hieronymus Bock (1498 – 1554) v roku 1539 o šalvii povedal: „Spomedzi všetkých trvaliek sotva nejaká prevyšuje šalviu, pretože tá slúži lekárovi, kuchárovi, vinárovi, chudobnému aj bohatému.“ Číňania si šalviu cenili natoľko, že vymieňali dve debničky svojho čaju, za jednu so šalviou, dovezenou z Anglicka. Z mnohých výborných liečivých vlastností šalvie môžeme smelo do popredia postaviť silný protibakteriálny účinok (šalvia sa pokladá za účinné prírodné antibiotikum). „Nepamätám sa, že by som ako dieťa niekedy navštívila lekára“ – spomína veľmi stará pani. „Bola som však len veľmi zriedka chorá. Moja mama si vždy vedela poradiť. Pili sme teplý čaj a museli sme sa vypotiť.“ Predovšetkým chudobní ľudia, ktorí si v minulosti nemohli navštíviť lekára, sa utiekali k tejto liečivej rastline. Teplý zápar pijeme pri všetkých druhoch zápalov v oblasti ústnej dutiny, pretože sa pokladá za nadčasový liek pri bolesti hrdla, zápale ďasien, aftóznych zápaloch slizníc. Šalvia je jednoducho „eso v rukáve“ v boji proti všetkým ochoreniam hrdla. „Počas štúdia na vysokej škole som bol neustále prechladený“ – zdôveruje sa pacient. „Každé dva týždne som bral antibiotiká, no výsledok bol mizerný. Rozhodol som sa skúsiť iné riešenie. Jedol som surový cesnak a cibuľu. Radšej budem smrdieť, ako neustále chorľavieť. A ešte niečo – pil som čaj zo šalvie. Nepoznám lepší liek na bolesti hrdla ako ten, o ktorom vám tu rozprávam. Zaručene to zaberie!“ Šalvia znižuje vysokú teplotu, upokojuje žalúdok a tráviace ťažkosti (túto jej schopnosť popisuje i nemecká liečiteľka abatiša Hildegarda), má krv čistiace účinky, priaznivo vplýva na pečeň a žlčník a zmierňuje menštruačné kŕče. V ľudovom liečiteľstve sa odporúča ako prípravok na potlačenie škodlivých emócií a posilnenie pamäti. V 18. storočí botanik John Hill (1716 – 1775) napísal, že šalvia spomaľuje úpadok pamäti. Britskí neurológovia vo svojich výskumoch potvrdili, že olej zo šalvie lekárskej môže zlepšiť výkon pamäti tým, že bráni odbúravaniu acetylcholínu, ktorý umožňuje pracovať pamäti lepšie. Pre profesionálnych spevákov je šalviový čaj nenahraditeľným prostriedkom Šalvia taktiež potláča nežiaduce nočné potenie. Obsahuje tujón, látku, ktorá je veľmi cenená, lebo podľa niektorých údajov účinne pôsobí pri salmonelóze a kandidóze. Predpokladá sa, že terpenické zlúčeniny cineol a perirylalkohol, ktoré sú súčasťou šalvie, môžu obmedziť rozvoj srdcovo – cievnych ochorení. Na pokusoch na zvieratách sa podarilo dokázať, že znižuje krvný tlak a čistí staré rany. Keď sa pridá do jedla, robí ho lepšie stráviteľným. Šalvia je súčasťou viacerých čajových zmesí, ktoré si môžeme zakúpiť v lekárni. „Ako môže umierať človek, keď mu šalvia rastie v záhrade?“ – kladie otázku alchymista v starodávnom herbári. Šalvia, táto pekná a zároveň užitočná rastlina, sa odvďačí každému, kto po nej včas siahne a múdro ju použije.
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay