Aktuálne Zdravie 

Odporcovia a zástancovia červeného mäsa. Radí MUDr. Karol Džupa.

Hlavné výhrady odporcov aj zástancov červeného mäsa sa opierajú o rôzne štúdie. Jedna z nich napríklad udáva, že 50 gramov zjedeného spracovaného mäsa denne, zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 6-18%. V ďalšom poradí sa spomína pankreas a prostata. Zástancovia oponujú, že tie isté štúdie v iných častiach pripúšťajú, že na vzniku uvedených typov rakoviny sa podieľa nepriaznivý zhluk niekoľkých príčin, z nich červené mäso môže aj nemusí byť jednou, ale zďaleka nie jedinou. Odporcovia argumentujú, že ľudia, ktorí zjedia viac ako 75 g červeného mäsa denne majú 1,3…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Vedeli ste, že univerzálnym liekom pre srdce a cievy sú kvalitná čokoláda a orechy

Medzi najčastejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení patria sedavý spôsob života, fajčenie, stres, nadváha, poruchy metabolizmu tukov, inzulínová rezistencia, neliečený vysoký tlak, pohybová inaktivita či nadmerná konzumácia alkoholu. Najväčší vplyv na výskyt kardiovaskulárnych ochorení (KVO) má však životný štýl, t. j. výskyt modifikovateľných rizikových faktorov. Veľké epidemiologické štúdie ukazujú, že najčastejšími rizikovými faktormi ischemickej choroby srdca sú faktory – artériová hypertenzia, dyslipidémia a fajčenie. Aterosklerotický proces začína vo veľmi mladom veku. Jeho prevencia by sa mala začať tak skoro, ako je to len možné. V čím mladšom veku sa zistia rizikové faktory, tým intenzívnejšie…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Paprika plnená kapustou. V zime ako keby ste našli!

Je to vynikajúca príloha k mäsitým jedlám. Potrebujeme: 2 kg paprík 500 g kapusty horčicové semienko bobkový list rascu soľ Na nálev: 1,5 l vody 0,5 l octu 160 g cukru 50 g soli Postup: Papriky umyjeme a očistíme. Kapustu nastrúhame, osolíme, pridáme rascu a necháme chvíľu odpočívať. Potom papriky naplníme kapustou, ale veľmi netlačte, aby nepraskli. Na dno každého pohára dáme lyžičku horčicového semienka, 1 bobkový list, vložíme papriky a zalejeme prevretým a vychladnutým nálevom. Navrch kvapneme niekoľko kvapiek oleja. Poháre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch.…

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Aký bol jeden z mojich snov do zrelej staroby?

Sedieť s manželom na lavičke pri dome a tešiť sa z „tmolenia“ vnúčat okolo nás. Ja som plánovala, osud hral inak. Boli sme dvaja. Na lavičke pri starej jabloni som sedávala sama. Slzy v očiach – chýbal môj muž, s ktorým sme nestihli spolu zostarnúť. Potom prišiel čas, keď som pri starej jabloni sedávala sama bez sĺz v očiach a tešila sa z brieždenia, východu slnka, štebotu vtáčikov v korune, ranného vzduchu… … až raz ráno sme zasadli k starej jabloni s najmenšou vnučkou. Jej túlenie hrialo na srdci a…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Pečený broskyňový džem

Po výbornej skúsenosti s pečeným slivkovým lekvárom som vyskúšala piecť aj broskyňový lekvár – džem. Aké sú výhody? Môžete naraz spracovať väčšie množstvo ovocia bez toho, že by ste museli stáť niekoľko hodín pri sporáku. Potrebujeme: 5 kg broskýň 2 menšie citróny 700 g cukru Broskyne som vykôstkovala, nakrájala a ponorným mixérom (čo je dosť fuška) som ich rozmixovala. Pridala som cukor (upozorňujem, že táto dávka je orientačná, lebo každé ovocie má inú chuť), citrónovú šťavu, zamiešala som a naliala do liatinového pekáča. Rúru som zapla na 200 stupňov  a…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Dômyselné tipy od svetoznámeho spisovateľa Paola Coelha, ako si užívať život po 50, 60, alebo 70-tke?

V druhej polovici života je najnaliehavejšia otázka šťastia. V prvej polovici života môžete rátať so šťastnou náhodou, výhodnou príležitosťou, so šťastnými hviezdami. S pribúdajúcim vekom si potom uvedomíte, že šťastie je akýmsi životným prostredím, ktoré ste si vytvorili sami vlastnými rukami, vlastným mozgom a plnením svojich snov. Brazílsky spisovateľ Paolo Coelho má 73 rokov, stále píše knihy, v ktorých sa zamýšľa nad tým, čo je pre človeka dôležité a čo druhoradé, ako nájsť vnútornú harmóniu a ovládať všetky svoje emócie.  Prozaik radí svojim čitateľom, ako sa naučiť užívať si život…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Zaváranie „trochu inak.“ Soľ, namiesto cukru!

Mám rada kompóty, avšak odkedy sa zaoberám tým, že obmedzujem cukor, prestala som zavárať a radšej robím čerstvé šaláty a používam sezóne ovocie, prípadne mrazené. Toto sa zmenilo tento rok. Soľ namiesto cukru  Začala som zavárať, lebo som zistila, že miesto cukru môžem použiť soľ. Keď som zavárala prvé žlté slivky, neváhala som, neskúšala, hneď som si pripravila soľ. Do čistých pohárov som pekne poukladala čisté slivky, poháre som naplnila vodou z vodovodu a do každého som pridala štipku soli.   Umývačka riadu namiesto klasického zavárania Všetkých 20 pohárov so skrutkovacími…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najrýchlejšie slivkové gule

Potrebujeme: 2 rožky 2 dl mlieka 20 dkg polohrubej múky 15 malých sliviek ( z vlastnej úrody) Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a necháme dve hodiny odležať. Potom ich vidličkou dobre popritláčame, rozmiešame a pridáme muku. Spracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, pokrájame na štvorčeky a do každého vložíme vykôstkovanú slivku. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je tvárne a dobre sa zlepí. Vytvoríme guľky a uvaríme vo  vriacej vode kým nevyplávajú. Podávame buď s maslovou strúhankou zmiešanou s cukrom, alebo s tvarohom,…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

S mobilným telefónom nespite, ráno sa pozrite na oblohu a pite víno!

Známy nemecký neurochirurg  vám povie všetko, čo potrebujete vedieť o metódach stimulácie a odpočinku vášho mozgu. „Ako neurochirurg často vidím na tvárach mojich pacientov utrpenie. Čakajú na neurochirurgické zákroky, ktoré ich vystrašia viac ako samotné problémy. A to je v poriadku. Mozog nie je orgán, ktorý môžeme ovládať. Možno neviete, ale mozog potrebuje aj odpočinok a našu pozornosť, “ hovorí. Najmä počas chladných dní je náš organizmus istým spôsobom skúšaný. Prijímame viac potravy, viac pijeme, sedíme pred televízorom, alebo počítačom, aj v noci, prípadne fajčíme, pijeme kávu… “ Mozog niky…

Zobraziť viac
Aktuálne Zaujímavosti 

Žijú spolu už 87 rokov. Neuveriteľné!

To sa ani veriť nechce. Helen a Maurice Cai z Veľkej Británie nedávno oslávili 83. výročie svadby. Je to britský rekord. Helen má 104 a Cai 105 rokov. Krásne výročie oslávili v kruhu svojej rodiny v Bournemouthe. Cai bol obchodným cestujúcim, pracoval pre firmu svojho otca a Helen stretol pred 87 rokmi. „Počas nášho spoločného života sa veľa toho zmenilo, ale vďaka Bohu sme stále spolu. Mali sme skvelý život. Veľa sme sa smiali. Máme dve deti, sedem vnúčat a šesť pravnukov.“ Ich dcéra Tina povedala, že jej rodičia sú…

Zobraziť viac