Aktuálne 

V týchto niekoľkých riadkoch je napísaná smutná pravda

Pred dvoma rokmi sme smrť vnímali ako niečo, čomu sa nik nemôže vyhnúť. Taká jediná spravodlivosť na svete. Ale bola to skôr filozofická téma, pre mnohých vzdialená a málo atraktívna. Veď prečo sa baviť o smrti ak život je stále prítomný. Takmer dva roky je smrť ohlasovaná všetkými médiami. Smrť nikdy nebola tak každodenne blízko. Čísla, čísla čísla,… Je možne, že mnohí začali bilancovať, uvedomili si, čo stratia, čo už nestihnú. Možno sa zľakli toho ako sa ich smrť dotkne najbližších. Žijeme dobu, v ktorej sme blízko smrti, vlastnej, blízkých,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pavlova Boby Volkovej

Boženu Volkovú poznáte  z našich článkov. Je to bývalá letuška ČSA, manželka veľvyslanca Slovenska v Indii, výborná hostiteľka, ešte lepšia kuchárka a teraz aj starostlivá babička. Tu je jej recept na tento lahodný dezert. Na cesto potrebujeme: 4 bielka 200 g práškového cukru 1 lyžička octu 1 lyžička vanilkovej arómy 1 lyžička kukuričného škrobu Krém: 1 plechovka mandarinkového kompótu aj so šťavou 250 ml šľahačková smotana 1 vanilkový puding OLÉ cukor podľa chuti Na vrch: 250 ml šľahačkovej smotany cukor podľa chuti 1 štužovač šľahačky čerstvé i mrazené drobné ovocie…

Zobraziť viac
Aktuálne Vzťahy 

V mnohých rodinách mužské vzory chýbajú!

Dedo, ktorý je múdry a veselý. Otec, ktorý má pevné morálne zásady. Brat, ktorý vyštudoval prestížnu školu. Takto akosi by mali vyzerať idoly, ktoré môžu chlapci obdivovať. Ale takých je čoraz menej. V mnohých rodinách mužské vzory chýbajú. Zhodujú sa na tom psychológovia, pedagógovia a dokážu si to pripustiť aj sebakritickí rodičia. „Keď môj otec niečo povedal, tak to malo váhu. Dnes by sa asi povedalo, že bol trošku despotický, ale on bol len ten, ktorý v rodine udával smer, poriadok, plánoval, rozhodoval. Myslím si, že mame to tak vyhovovalo. V skutočnosti asi boli rovnocennými…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Ako sa znova nadýchnuť z plných pľúc

„Vo svojej praxi sa pomerne často stretávam, s pacientmi, ktorí trpia postcovidovým syndrómom. Najčastejšími zdravotnými ťažkosťami sú suchý dráždivý kašeľ, ponámahová dýchavica, únavový syndróm a mnohé iné,“  vysvetľuje MUDr. Anna Forgáčová. Ovplyvnenie bežného života u postcovidových pacientov  je rôznorodé. Iné je u mladších pacientov, ktorí pred chorobou boli zamestnaní  a mali aj rôzne mimopracovné aktivity  a iné napríklad pacientov vyššej vekovej kategórie. Niektorí pacienti  strednej vekovej kategórie sa pomerne rýchlo zregenerujú a nastúpia čo najskôr do práce. ,,Rýchlosť rekonvalescencie  väčšinou ide ruka v ruke s priebehom  ochorenia a rozsahom postihnutia  pľúcneho  parenchýmu.…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Náš organizmus potrebuje zinok. Prečo?

Organizmus človeka obsahuje 2-4 g zinku. Nevyhnutný je pre imunitné systémy, prenos genetickej informácie, degradáciu aj výstavbu bielkovín, nukleových kyselín, sacharidov, lipidov (ľudské tuky), niektorých hormónov (inzulín), ale i glykolýze či oxidácii etanolu. Napomáha stabilite bunkových membrán, buniek, väziva či tvorbe spermií. Bystrí zmysly (čuch, chuť, zrak), podporuje elasticitu kože, rast vlasov. Obsiahnutý je vo vyše 200 enzýmoch. Zinok patrí medzi dnes dosť skúmané minerály (aj v súvislosti s prevenciou covidu), denne sa dozvedáme o jeho ďalších prínosoch. Nedostatok zhoršuje schopnosť zvládnuť infekcie, ale aj narušuje nočné videnie, čuch, chuť,…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Keď vás páli záha, nemusíte hneď užiť lieky

Určite sa vám veľmi uľaví, keď si po jedle dáte lyžicu jablkového octu, rozpusteného v pohári vody. Jablkový ocot vďaka zásaditému účinku normalizuje hodnotu pH a stabilizuje acidobázickú rovnováhu, ktorá je zvyčajne príliš kyslá. Jablkový ocot je v tomto prípade priam zázračný. Ak máte často pocit pálenia záhy, niekedy spojený aj s bolesťou žalúdka, postarajte sa, aby vaša strava nebola priveľmi korenistá, mastná. Nepite kyslé nápoje, víno. Pálenie záhy môže spôsobiť aj stres a rýchle jedenie. Preto je dobrá správa, že na tento častý neduh sú účinné domáce prostriedky. Ak…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Najlepší makový a orechový závin

Dlho som hľadala recept. Tu je! Potrebujeme: 500 g hladkej múky 200 g masla 70 g práškového cukru Štipku soli 15 g sušeného droždia 2 žĺtky 100 ml mlieka Na makovú náplň: 500 g mletého maku 200 g cukru 300 ml mlieka 30 g hrozienok Trochu vanilkového cukru 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry 1 lyžičku medu Na orechovú náplň: 500 g orechovú 200 g práškového cukru 50 ml mlieka 1 bal. vanilkového cukru 50 g hrozienok Postup: V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky,…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Ako nás liečili naše mamy? Tieto časom overené dobré rady si nemôžeme nechať len pre seba!

Máme tu obdobie jesenných a zimných respiračných ochorení. Ako vás liečili vaše mamy? Pýtali sme sa  na facebooku. Toľko dobrých rád si nemôžeme nechať pre seba. Nech si to prečíta každý, koho to zaujíma. Ja si pamätám, že naša mama uvarila zemiaky, roztlačila ich, naplnila staré tričko a ešte teplé priložila na priedušky. Bolesť hrdla som svojim deťom liečila následovne: Zohriala som vodu a v pomere 1:3 som pridala alpu. Naliala na čistú vreckovku, obtočila okolo boľavého hrdla, potom som obalila igelitom a nakoniec teplým šálom. Hrdlo sa do rána…

Zobraziť viac
Aktuálne Móda 

Aký je ideálny štýl pre dámy v zrelom veku? Nedbalá elegancia

Ženy, ktoré sa naučili neriadiť sa poučkami a dokážu v móde experimentovať, to vo vyššom veku zúročia. Ak si zvykli investovať do kvalitnejších kúskov a kombinovať zdanlivo nekombinovateľné, nemajú pocit, že by sa ich šatník mal vo vyššom veku zmeniť. Od nich nebudete počuť  vetu: to sa už pre mňa nehodí. Nesťažujú si, že nemajú peniaze, aby si kúpili módne výstrelky. Vedia kombinovať a neboja si obuť športové tenisky k elegantnému kabátu, omotať si farebný šál a cez rameno zavesiť batôžtek. Sú oblečené pohodlne a môžu tak ísť na turistiku,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trenčiansky párok s fazuľou, starý dobrý recept

Táto konzerva nesmela chýbať v žiadnom dovolenkovom batohu. Výborné na túru, k vode, ale aj rýchla večera. Dnes by som už takejto konzerve neverila. Ktovie, čo všetko by v nej bolo, preto si radšej podľa receptu Alici Tóthovej Tokarčíkovej urobím takúto dobrotu sama. Potrebujeme: 5 hrstí suchej bielej fazule 2 bobkové listy 2 guľôčky nového korenia 6 ks čierne korenie 1/2 kg rajčinového pretlaku 6 ks kvalitných párkov (z mäsa) soľ podľa chuti 1 lyžička cukru na zahustenie 2 dcl vody a 3 lyžice hladkej múky Postup: Fazuľu zalejeme ešte…

Zobraziť viac