Ako to robím ja Aktuálne 

Upiekla som klasické rožky

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať. Potrebujeme: 1/2 kg hladkej múky extra 1 balíček sušených kvasníc 1 lyžička soli 1 lyžica masti 2,7 dl letnej vody Najskôr sa zmieša múka, soľ a kvasnice, potom sa pridá masť a voda. Ja som miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám. Ale vydržala som 10 minút až kým sa cesto pekne neoddeľovalo od…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Znojemské uhorky podľa nášho rodinného receptu

Dnes som opäť trošku zavárala. Do uhoriek podľa receptu môjho otca ide 10 ingrediencii okrem uhoriek a vody. Nálev: 1 liter vody 1/4 l octu 60 g soli 20 dkg cukru Ingrediencie: 2 bobkové listy 3 guľôčky nového korenia 20 guľôčok čierneho korenia 1/2 veľmi štipľavej feferónky 3 cm chrenu 1 vetvička kôpru 1/2 menšej cibule Všetky ingrediencie naporcujem do pohárov. Potom naukladám uhorky. Urobím si nálev. Pozor! Musíte presne vážiť a merať, aby bol chutný. Zalejem uhorky, dobre uzavriem  a dám sterilizovať. Do obyčajného hrnca, na spodok ktorého dám…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Aspoň jedna paradajka denne

Liečivý dar paradajok Túto zeleninu nazývajú vďaka bohatému zdroju priaznivých látok tiež darom z božej záhrady. Poznáme niekoľko druhov – žltú, zelenú, cherry, fialovú, červenú. Každý z nich má takmer identické zloženie vitamínov a minerálov, no najbohatším zdrojom, je klasická červená kríčková. Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jeden väčší kus, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Skladá sa aj z kália, ktoré je vynikajúce ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Ich pravidelná konzumácia zabraňuje aj infarktu. Dámy teraz zvýšte pozornosť! Paradajky spomaľujú starnutie.…

Zobraziť viac
Aktuálne Zaujímavosti 

Akí vybalení sme chodili do Juhoslávie?

Keby sme to rozprávali dnešným mladým ľuďom, ktorí si jednoducho v cestovnej kancelárii, ešte lepšie cez internet, kúpia all inclusive dovolenku a s jedným kufrom plným oblečenie sadnú do lietadla a o pár hodín  sú vo svojom luxusnom hoteli… Veru tak! Horko – ťažko sme získali sedem podpisov od potrebných dôležitých pracovníkov, kým sme  mohli vycestovať do Juhoslávie. Predtým sme samozrejme museli požiadať o devízový prísľub, ktorý bol taký smiešny, že sotva stačil na benzín. Ale absolvovali sme to všetko, len aby sme sa dostali na vysnívanú dovolenku. Týždeň pred…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Najrýchlejšie ovocné guľky

Potrebujeme: 2 rožky 2 dcl mlieka 20 dkg polohrubej múky 15 malých marhúľ ( z vlastnej úrody) Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme mliekom a necháme dve hodiny odležať. Potom ich vidličkou dobre popritláčame, rozmiešame a pridáme muku. Spracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, pokrájame na štvorčeky a do každého vložíme vykôstkovanú marhuľu. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je tvárne a dobre sa zlepí. Vytvoríme guľky a uvaríme vo  vriacej vode kým nevyplávajú. Podávame buď s maslovou strúhankou zmiešanou s cukrom, alebo s tvarohom,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ťahaná štrúdľa, pravá maďarská

Štrúdľa, to vôbec nie je len taký obyčajný koláč. Ťahaná štrúdľa je zákusok, ktorý poteší každý maškrtný jazýček a patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké dobroty po desaťročia. A aj napriek tomu pomaly mizne z našich kuchýň. Veď štrúdľové alebo lístkové cesto už dostať bežne kúpiť ako polotovar. Rýchlo a ľahko z neho vyčaríte chutný jablkový, orechový či višňovo-makový závin. Ale skutočná štrúdľa to nie je. Pritom upiecť ju nie je až taká veda – treba len dodržať zopár zásad. Predovšetkým musíte použiť tú správnu múku. Musí to byť múka s vysokým…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Dopestovala som cukinu, čo s ňou?

Na jar vždy sadím cukinu. Neviem sa dočkať kým vyrastie a bude mať plody. A potom keď už plody sú, tak neviem, čo s nimi. Niekedy sa aj bojím pozrieť na to miesto, kde sú zasadené, aké “obrine” tam zase budú! Ale dnes som nabrala odvahu a zbadala som dve velikánske. Čo s nimi? Spomenula som si na vlaňajšiu dobrotu, ktorú sme robili s dcérou. Cuketu so prekrojila, odstránila som stred a nakrájala ako keby na hranolky. Poukladala som ich na plech vyložený papierom a štetcom potrela s olivovým olejom.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si pravú ruskú zmrzlinu

Pochádza ešte z čias vlády Napoleona z francúzskeho mesta Plombieres-les-Bains. Práve odtiaľto je tento perfektný recept, ktorý sa stal doslova kultovou pochúťkou. V tejto zmrzline nie je ani gram chémie, žiadne umelé zahusťovadlo, či konzervačné činidlo. Sú tam len dve ingrediencie: 200 g kondenzovaného mlieka Salko 500 ml vysoko percentnej šľahačkovej smotany (dostať aj 40%) 2 kusy oblátok Príprava: Pol hodinu pred prípravou dajte do mrazničky misku, v ktorej budete zmrzlinu pripravovať, ako aj metly na šľahanie. Vychladenú smotanu potom nalejte do misky a na najvyššej rýchlosti ju vyšľahajte. Keď…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Ako schudnúť po šesťdesiatke? Tu je 7 tipov, ktoré pomôžu

Áno, po 60 -tke je chudnutie oveľa ťažšie ako kedykoľvek predtým. Bolestivé kĺby v mnohých prípadoch sťažujú aktivitu. Aj kardiovaskulárne ochorenia obmedzujú  podávať určité výkony, človek nestačí s dychom. To sú vážne faktory, ktoré obmedzujú cvičenie. Mnohí ľudia sa obávajú, že stratou hmotnosti im ubudne aj kostná hmota. Iní sa boja, že schudnutím stratia  svalovú hmotu. Lekári sú však presvedčení o opaku. Chudnutie a cvičenie znižujú riziko zdravotných problémov u starších ľudí. Ako  teda schudnúť v staršom veku? Tu je niekoľko tipov: Pite vodu Mnohí starší ľudia sa vyhýbajú pitiu…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Chorí na dovolenke? Imunitu oslabuje aj zmena prostredia

Leto a vytúžené letné dovolenky sú konečne tu. Aj keď sa spájajú s pohodou a oddychom, naša imunita je v strehu. Zmena prostredia jej totiž dáva nepekne zabrať. Nečudujte sa, ak vás na dovolenke pri mori prekvapí nepríjemné vírusové či bakteriálne ochorenie.   Každý rok nastáva obdobie, kedy mávame imunitu častejšie oslabenú. Býva to hlavne na jar a na jeseň. Málokto však vie, že i letná dovolenka je pre obranyschopnosť organizmu neľahkou skúškou. Ak sa vyberiete spoznávať nové miesta, prípadne len tak polihovať na pláži, vystavujete sa prostrediu, na ktoré vaše telo nie je zvyknuté. Zákonite teda…

Zobraziť viac