Aktuálne Zaujímavosti 

Tak a máme tu prvý deň nového lunárneho roku Zajaca. Aký bude pre 12 zvieracích čínskych znamení?

Začal nám práve práve dnes o polnoci 22.1.2023. Vystriedal tak rok nebezpečného Tigra ,ktorý svoju vládu práve pred chvíľou ukončil. V našich zemepisných šírkach si striedanie 12 zvieracích čínskych znamení (potkan, vôl, tiger, králik, drak, had, kôň, koza, opica, kohút, pes a prasa) veľmi nevšímame. Málokto pozná svoje “zviera” resp. rok kedy sa narodil a aké zviera mu dominuje, resp. kraľuje. Horoskopy a predpovede sú vždy vyhľadávané, nakoľko nikto z nás netuší, čo ho čaká najbližší deň, mesiac, rok…A tak prognózy môžu ukázať smer… upozorniť na najrôznejšie nebezpečia a úskalia. Navigovať ako majáky…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže byť nedostatok minerálov a vitamínov, ktoré telo potrebuje na zdravé fungovanie. Jedným z najdôležitejších minerálov je magnézium. Viete, prečo by ste ho mali užívať každý deň a v akých situáciách vám môže pomôcť? Prevencia proti bolesti hlavy Aj vy patríte medzi ľudí, ktorých často bolí hlava alebo dokonca trpíte pravidelnými migrénami? Možno patríte medzi pätinu populácie, ktorá pozná tento problém dôverne. Bolesť hlavy vie človeka na dlhú dobu vyradiť s pracovného tempa a znepríjemniť mu celý deň. Magnézium pôsobí v tele ako…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Krémeš od vychýreného kuchára

Krémeš je naozaj veľká pochúťka. Existuje veľa receptov na jeho prípravu. Recept Karola Hrčku je vyskúšaný aj v zahraničných reštauráciách, v ktorých veľa rokov pracoval. Potrebujeme: 600 g lístkového cesta olej 7,5 dl mlieka 150 g kryštálového cukru 1 lyžica hladkej múky 40 g Zlatý klas 4 vajcia 5 dl smotany na šľahanie 80 g práškového cukru 1 vanilkový cukor 1 stužovač šľahačky   Postup: Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na dve polovice do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 4 mm. Pomocou valčeka preložíme jeden plát na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pamätáte sa na karlovarské rožky? Podľa tohto receptu si ich môžete upiecť doma!

Keď som bol malý, tak mi mama kupovala na raňajky lupačky, alebo karlovarské rožky. Dnes som si ich nostalgicky upiekol. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 200 ml plnotučného mlieka 130 g masla 30 g droždie 2 lyžičky cukru 1 lyžička soli maslo na potretie Postup: Z teplého mlieka a droždia si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misy. Necháme vykysnúť cca 30 minút. Potom cesto na pracovnej pomúčenej doske rozdelíme na 16 častí, vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zrolujeme (viď. foto). Plech potrieme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sobotňajší obed môjho detstva

U nás to bola vždy fazuľová polievka, hovorili sme jej na sladko, lebo okrem toho sa robievala aj na kyslo so smotanou, ale tá nebývala v sobotu. K tej fazuľovej na sladko potom mama urobila aj domáce slíže a pamätám si, že môj otec ju jedol z velikánskeho taniera, aby sa mu do neho veľa zmestilo. V polievke bola len zelenina a fazuľa, dobrá cibuľová zápražka s paprikou, na chuť cesnak a petržlenová vňať, žiadne mäso, či klobása, ako sa to robí dnes. Zdroj Depositphotos.com Druhým sobotným jedlom boli parené…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Prečo potrebujeme zinok a selén? Radí MUDr. Karol Džupa

V ľudskom tele je selén (latinsky Selenium, preto Se) podielom „malý“ (1,46%), ale významom „veľký“ minerál. Patrí medzi antioxidanty a tento jeho účinok zvyšuje spojenie s vitamínom E. Kľúčový pri tvorbe imunity, mnohých enzýmov či selenoproteínu. Zradený do respiračného reťazca buniek či elasticity tkanív. Bráni degradácii buniek i tkanív či peroxidácii mastných kyselín. Významne pomáha pri liečbe mnohých zhubných nádorov. Prepojený je s mnohými minerálmi, hlavne so sírou. Nedostatok aj prebytok selénu škodí. Preto je ho potrebné nepodceňovať a zároveň ním v strave nepreháňať (myslím teraz najmä na výživové doplnky…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Pohár červeného vína je elixír na dlhovekosť

Všetci chceme v zdraví. Pomocnú ruku nám podáva aj príroda. Buďte aktívny Čím viac budete chodiť, behať, plávať, tým budete zdravší. Nestačí raz za čas poumývať okná, aktívny pohyb je potrebný každý deň. Postavte sa V súvislosti s fyzickou aktivitou je dôležité, ak máte napríklad sedavé zamestnanie, častejšie sa postaviť. Je to dobré nielen pre srdce, ale aj pre chrbticu. Prekrví sa mozog a zabránite vzniku senilnej skleróze. Pohár vína denne Dva deci vína, to je ideálne množstvo. Posilní vaše cievy a uvoľní nervový systém. Pohár vína denne je elixír…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Trhací škvarkový chlieb

Varíme s Mirkou. Na tejto facebookovej stránke nájdete vždy zaujímavé recepty. Nás zaujal trhací chlieb, alebo podľa Mirky škvarkáče trhacie. Potrebujeme: 300 g hladkej múky T 650 180 ml vlažnej vody 30 ml oleja 1/2 kocky droždia 1/2 lyžičky cukru 1 lyžička soli Na potretie: 4 strúčiky cesnaku 200 g pomletých (posekaných) škvarkov Postup: V troche vlažnej vody s cukrom rozdrobíme droždie necháme napučať. Pridáme k preosiatej múke, ďalej soľ, zvyšnú vodu a olej. Vypracujeme hladné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Medzitým si nožom posekáme škvarky, očistíme cesnak a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Hrnčekový makový koláč

Bude nám stačiť klasický hrnček, ktorý má objem približne 250 ml. Opražené mandľové lupienky na vrchu môžete nahradiť čokoládovou polevou, džemom, alebo len tak pocukrovať. Potrebujeme: 2 vajcia 1 a ½ hrnčeka práškového cukru 2 hrnčeky plnotučného mlieka 1 a ½ hrnčeka celého maku 1 balenie prášku do pečiva ½ hrnčeka oleja, alebo rozpusteného masla 2 hrnčeky hladkej múky Postup: Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. K žĺtkom pridáme 1 hrnček práškového cukru a vyšľaháme do peny. K žĺtkom s cukrom pridáme mak, mlieko a zamiešame.Po kúskoch pridávame múku a šľaháme,…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Viete čo funguje proti vírusom?

Možno ho aj vy nájdete ešte niekde v pivnici. Horské slnko. Kedysi nechýbalo azda v žiadnej domácnosti. Boli sme tri deti, tak si viete predstaviť, ako často sa v našej domácnosti nachádzali vírusy i baktérie. Chorľaveli sme postupne, jeden od druhého, alebo aj všetci traja naraz. Ale naša mama mala doma výborného pomocníka. Žiadne chemické dezinfekčné prostriedky, ale horské slnko. Zapla ho a ultrafialovým žiarením zničila všetky choroboplodné zárodky. Prečítala som si na internete, že práve toto žiarenie spoľahlivo deštruuje všetky baktérie i vírusy tak, že ničí ich molekulárne väzby. …

Zobraziť viac