Aktuálne Dobré rady 

Navštívte najdlhší vinný bar v Rakúsku

Len hodinu cesty od Bratislavy sa nachádza región Thermenregion Wienerwald, kde si môžete užiť netradičnú turistiku a ochutnávky všetkého, čo sa vyrába z hrozna. Počas tohto víkendu sa v rámci podujatia Pôžitkárska míľa predstaví za najdlhším vínnym barom v Rakúsku viac ako 80 vinárov.   Najdlhší vínny bar na svete s dĺžkou 10 kilometrov nájdete počas prvých dvoch septembrových víkendov medzi mestečkami Mödling a Bad Vöslau. Vína, burčiaky i hroznové šťavy môžete ochutnať uprostred kopcov, viedenských lesov a viníc. Záujemcovia o toto podujatie sa môžu z nádražia Südbahn odviezť traktorom…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si tsitsak, papriky po arménsky

Slovo tsitsak sa dá z arménčiny preložiť ako paprika, ale nie taká obyčajná, ale podlhovastá, vhodná na kvasenie. U nás by sa takto mohli spracovať napríklad baranie rohy. Kvasením papričiek získate pikantnú prílohu k mäsu, ale chutná je aj samotná s chlebom, či syrom. Dôležité v tomto recepte je, aby ste papričky nechali rozložené na stole 2 – 3 dni, aby trošku zmäkli, zvädli. Potrebujeme: 2 kg paprík 50 g cesnaku 5 ks bobkových listov 10 guľôčok čierneho korenia 2,5 l vody 140 g soli Postup: Soľ rozpustime vo vode.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Robím jablkový ocot

Na dedine sa nám dobre býva, lebo tu máme susedov, ktorí majú staré ovocné stromy a bohatú úrodu, ktorú nestačia sami skonzumovať. A tak sa niečo ujde aj nám. Dostala som zopár jabĺk, upiekla som štrúdľu a zo zvyšku som sa rozhodla urobiť ocot. Potrebujeme: 1 kg jabĺk 1 l minerálnej vody 3 lyžice cukru kus látky Jablká som dobre umyla, pokrájala do pohára a zaliala vodou a cukrom. Prikryla som kúskom handričky, ktorú som upevnila gumičkou. Teraz to už odložím na 6 týždňov na tmavé miesto a nechám fermentovať.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Pohár plný leta

Zdravé, osviežujúce, len tak s vodou, do čaju, ale aj na mochito. Na mätový sirup potrebujeme: 200 g mäty 1 kyselina citrónová (20 g) 1 liter prevarenej vody 1 kg kryštálový cukor Mätu zalejeme vriacou vodou a necháme 24 hodín lúhovať. Potom  precedíme, do výluhu pridáme kyselinu citrónovú a cukor, pomaly prevaríme a plníme vriace do pohárov. Pohár zaviečkujeme na 5 minút prevrátime hore dnom a hotovo! Zdroj Libuša Sabová

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Zase som doma sama a mám pocit, že som v slepej uličke

Všade ticho, pokoj…. Nie náhodou stojí náš dom na konečnej zastávke trolejbusu. Keď sme ho pred vyše dvadsiatimi rokmi stavali, hovorilo sa síce, že sem pribudne sídlisko, ale akosi už k tomu nedošlo. No a tak si aspoň môžem s našim psom vybehnúť do blízkeho lesíka. Aj teraz mi už Toby sedí pri nohách a netrpezlivo čaká, kedy sa konečne zdvihnem. Iste, pôjdem s ním von rada, ale moje myšlienky to nijako nezaplaší. Lebo naozaj neviem čo ďalej robiť a vlastne sa mi zdá, že sa ani nič robiť nedá.…

Zobraziť viac
Aktuálne Zaujímavosti 

Ako vznikal najznámejší parfum všetkých čias Chanel No. 5?

Na trh prišiel v roku 1921 vďaka francúzskej módnej návrhárke Gabriele „Coco“ Chanel. Parfum obsahuje až 80 zložiek. Najdôležitejší je jazmín, potom ruža, kosatec, vanilka, ambra a santalový olej.     Vyvinul ho chemik Ernest Beaux, ktorý po revolúcii 1917 emigroval z Ruska. Jeho rodina bola zodpovedná za parfumy na cárskom dvore. V roku 1920 ho na spoluprácu oslovila  Coco Chanel, ktorá už v tom čase bola známa módna návrhárka a rozhodla sa expandovať aj s ponukou parfumov a kozmetikou. Preto chcela vytvoriť vôňu, ktorá by stelesňovala moderný štýl 20. rokov 20 storočia. A tak vznikla čistá a svieža vôňa,…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Výborný recept na domáce marsmallow

Okrem toho, že z tejto dobroty až tak veľmi nepriberiete, je aj neuveriteľne chutná. Potrebujeme: 1 l kefír 3/4 šálky kyslej smotany 1 pohár práškového cukru 2 lyžice želatíny 2 poháre vody 1/2 balenia vanilkového cukru Želatínu namočíme do teplej vody na 20 – 25 minút, aby zmäkla. Potom ju pri nízkej teplote za neustáleho miešania privedieme k varu, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Kefír, kyslú smotanu a cukor dobre spolu vyšľaháme a postupne pridávame želatínu. Lejeme len tenkým prúdom a stále šľaháme 4-5 minút. Hmotu vylejeme do pripravenej…

Zobraziť viac
Ako to robím ja Aktuálne 

Domáce cestoviny plnené špenátom a plesnivým syrom

Najskôr som si urobila plnku, aby vychladla. Na plnku potrebujeme: misku čerstvého špenátu 1 syr s modrou plesňou 1 menšiu cibuľu 2 strúčiky cesnaku 1 žĺtko soľ korenie a na zahustenie strúhanku Postup: Špenát som dôkladne umyla a vysušila. Na masle som opražila cibuľku a cesnak, pridala som špenátové listy a pokrájaný syr. Všetko spolu sa prehreje a nechá sa vychladnúť. Po vychladnutí som primiešala žĺtko a keďže to bolo trochu riedke, zahustila som domácou strúhankou, ktorú mám vždy v mrazničke po ruke. Ani bielko som nevyhodila, ale pridala som…

Zobraziť viac
Aktuálne Zaujímavosti 

Môj prvý transkontinentálny let plný strachu

Keď som bola mladšia, veľmi som sa bála lietať, ale chcela som vidieť svet, cestovať, vynahradiť si to, že za čias socializmu sme nemohli cestovať tam, kam sme chceli. A tak som vymyslela hneď na začiatku deväťdesiatych rokov tú  najexotickejšiu dovolenku – Bali. Vedela som, že sa tam  veľmi dlho letí, aj s prestupom. V cestovnej kancelárii ma museli dlho ubezpečovať, že Malaysia airlines patria medzi najbezpečnejšie na svete. Môj manžel si rád takéto veci odkladá. Bol október 1995 a naša rodinka čakala na letisku vo Viedni na linku MH 029 do Kuala Lumpur.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Chutné rajčiny na zimu

Rajčiny môžete na zimu zakonzervovať tak, že ich chuť a konzistencia zostanú také, ako keby ste ich práve obrali v záhrade. Keď v zime otvoríte takýto pohár, môžete rajčiny pripraviť podľa svojej chuti. Ja najradšej robím z takýchto rajčín šalát s cibuľou a petržlenovou vňaťou, soľou, korením a olivovým olejom. Ale poďme najskôr na to, ako ich zakonzervovať. Potrebujeme: 2 kg tvrdých plodov rajčín 1,2 litra vriacej vody Postup: Rajčiny nakrájame podľa potreby, poukladáme do čistých a suchých pohárov. Zalejeme vriacou vodou. Poháre poukladáme do hrnca, na spodku ktorého je…

Zobraziť viac