Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone
Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto jahodové knedličky.
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov uverených v šupke
- 100 g detskej krupice
- 1 vajce
- 30 g strúhanky (do cesta)
- 200 g strúhanky
- 200 g masla
- 250 g mascarpone
- 100 g hrubá múka
- 50 g kryštálový cukor
- soľ
- 1 kg jahôd
- 5 dkg práškového cukru
Postup:
Očistené zemiaky prelisujeme, alebo nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme vajíčko, krupicu, 30 g strúhanky, múku, mascarpone a všetko rukami zamiešame tak, aby sa cesto nelepilo na prsty. Cesto rozvaľkáme a narežeme na kocky. Jahody posypeme cukrom a vkladáme do cesta a vytvarujeme guľky. Dáme do vriacej osolenej vody. Varíme kým knedle nevyplávajú navrch. Medzitým na panvičke roztopíme maslo, pridáme strúhanku a kryštálový cukor podľa chuti. Trochu orestujeme do zlata. Uvarené knedle z vody vyberieme a preložíme do panvice so strúhankou. Obalíme. Podávame posypané práškovým cukrom a so šľahačkou.
Text a foto Karol Hrčka