Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou
Cesto:
- (uvarené najemno nastrúhané) 500 g
- zemiaky
- 500 g
- polohrubá múka
- 1 ks
- vajce
- soľ
Plnka:
- (uvarené najemno nastrúhané) 3 väčšie ks zemiaky
- 150 – 180 g bryndza
- soľ
Ďalej potrebujeme:
- kyslá smotana
- mladá cibuľka
Postup
Zemiaky, vajce, soľ a časť múky si dáme do väčšej misy a premiešame. Po čiastočnom spojení ingrediencií začneme cesto miesiť rukami. Postupne pridávame múku až kým nám nevznikne tuhé a pevné cesto (môže sa stať, že budete potrebovať viac ako 500 g múky). Cesto si rozdelíme na 4 časti a postupne si každú vyvaľkáme a povykrajujeme z nich kolieska, ktoré naplníme zmesou zemiakov a bryndze. Pirohy varíme v osolenej vriacej vode cca 4 minúty. Podávame s kyslou smotanou, slaninkou, mladou cibuľkou, poprípade s kyslou kapustou.

Foto Marta Wencelová