Najčítanejšie Vaše príbehy 

„A dosť,“ povedala si pani Helena (67). „Mám vysoký cholesterol, musím schudnúť!“

Vybrala si ten najsprávnejší spôsob, aký len existuje. Zásadnú zmenu jedálneho lístka. „Keďže s liekmi na vysoký cholesterol sa mi ho nedarilo nijako znížiť, skúšam to ľahkou stravou s minimom tukov, bez múky, cestovín a ryže, ale s väčším množstvom zeleniny. A každé ráno na lačno začínam s polievkovou lyžicou olivového oleja. Zatiaľ som o 2 kg ľahšia, cítim sa veľmi dobre. A chlieb, pečivo ani prílohy mi nechýbajú,“dodala pani Helena. „Čo som dnes varila? Urobila som si cícerové pyré s dusenými šampiňónmi, ochutenými paprikou, rajčinami a kuracím mäsom. Ale rada varím všetko. Otvorím chladničku, pozriem do nej a fantázia pracuje.“

Tak sa teda poďme pozrieť a inšpirujme sa racionálnymi, ale aj chutnými jedlami pani Heleny Solčanskej z Prievidze.

Diétny zeleninový šalát na spôsob zemiakového. Dala som cícer z konzervy, sparenú zeleninu, hrášok s mrkvou, kukuricu a kyslé uhorky, na drobno nakrájanú cibuľu a osolené, okorenené som zmiešala s pochúťkovou kyslou smotanou. No a k údenine som nastrúhala chren a zaliala som sladkokyslým nálevom.

 

Dusené šampiňóny s cicerom a s červenou paprikou.

Perkelt z morčacieho vykosteného stehna s brokolicovým pyré a morčací vývar.

Pripravila som si cuketové placky pečené na nepriľnavej panvici bez tuku.

Veľmi som si pochutila na cuketových rezancoch na masle s rajčinovo –  bazalkovou omáčkou a so syrom.

Zapečená brokolica s cuketou.

Hrachová kaša s napareným zeleným hráškom a s kukuričnými lupienkami.

Parená zelenina s opečenou cuketou a skaramelizovanou hruškou a so syrom.

Mala som chuť maškrtiť, tak som si pripravila krupicovú kašu z kukuričnej krupice so škoricou,s maslom a s jahodami.

Tak vidíte, dá sa stravovať pestro, pritom zdravo a veľmi chutne. Ak chcete vidieť viac receptov pani Heleny Solčanskej mrknite sa na stránku Varíme pôvodné slovenské jedlá, ale aj iné.

Text a foto Helena Solčanská

Pre vašu inšpiráciu sme pridali ďalšie  úžasné jedlá, ktoré si pani Helena pripravuje s jediným cieľom: stravovať sa chutne a pritom zdravo.

 

Zeleninová polievka a morčacie mäso so žltou paprikou a s naparenou karotkou a hráškom.

Kuracie krídla na rajčinách s naparenou karotkou.

Dusené šampiňóny so zelenou paprikou s naparenou brokolicou,s hráškom a s plátkami cukety.

Parená cuketa s dusenými šampiňónmi s brokolicovým pyré.

Dva v jednom.Zapiekla som pre seba cícer s paprikou a s tvarohom.A syn sa nahlásil na obed,tak preňho zapečené zemiaky s údeninou.

Naparené struky s paprikou a omeletu s trochou syra.

 

Banánové lievančeky bez múky a cukru s bielym jogurtom.

Text a foto Helena Solčanská

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články