Aktuálne Dobré rady 

Pravda o polievkach. Vedeli ste to?

Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie k rovníku, v reštaurácii žiadna nebola v ponuke. Tak naposledy na Ibize, jesennom výletíku – bez šance sa v hoteli dostať k polievke. Veď kto by tam aj v tých teplách chcel teplé.
Naši predkovia, staré mamy kuchárky, dobre vedeli, čo robia. Narodili sme sa do hornatých, skôr chladných oblastí, polievka zahrieva, v chladných mesiacoch je pre organizmus doslova almázia.
My doma neustále varíme polievky, je to proste základ. Však poznáte vetu: Polievka je základ. Som sa jej ako malý napočúval a tých bojov, čo som pri ich odmietaní zvádzal – no nehrozilo, aby som ako malý zjedol mliečnu či paradajkovú (dnes sa len tak oblizujem).
Spojilo sa mi to s ružomberskou fyzioterapeutkou Aničkou Tomaštíkovou, ktorá ma ťahala z prasknutej platničky. Keď obhliadla môj fyzický stav, začala sa ma pýtať na stravu, hlavne ju zaujímali raňajky. Nečakané, čo? V nemocnici či v inom štátnom sektore sa s takýmto komplexným nazeraním stretávame ojedinele (ale aj tak vďaka za nových a vnímavých anjelov v bielych plášťoch, oni existujú a bude ich čoraz viac).
Odpovedal som jej: „Na raňajky si zvyknem dať orechy, semiačka, ovocie, jogurt, vločky, tvaroh…“ Vraví mi: „Robíte pravý opak toho, čo by ste mali. Váš žalúdok potrebuje teplo, aby ho vedel rozdistribuovať ďalej, hlavne ho poslať slezine a iným vnútorným orgánom. Dajte si horúcu polievku, praženicu, hocičo, len nech zahrievate a neochladzujete.“
Od toho roku a pol, čo som skončil na „kapačkách,“ som diametrálne zmenil stravu. Zrána dodávam žalúdku teplo. Prestal som aj piť chladnú vodu s citrónom, čo som robil roky. Pani Anička mi radila, že lepšie je začať deň pohárom prevarenej teplej vody.
A niet dňa (mimo leta), kedy by sme nemali doma polievku. Vývar, zeleninovú, strukovinovú… Dcérka polievky miluje, syn veľmi nie. Ale tam som si zasa všimol, že jemu termodynamika v tele pracuje najlepšie z našej rodiny. Jemu je neustále teplo, kým my ostatní traja sme skôr zimomraví.
Záver? Nerobte nič programovo, teda keď dajaký Baričák začne filozofovať o polievkach, vy v prvom rade popíšte váš typ organizmu. Ak vám je nadmieru horúco, potravinami ochladzujte. Ak je vám zima, vyhnite sa jedlu, ktoré teplo odoberá.
Dobrú chuť!
Pavel Hirax Baričák
Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články