Pravda o polievkach. Vedeli ste to?
Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie k rovníku, v reštaurácii žiadna nebola v ponuke. Tak naposledy na Ibize, jesennom výletíku – bez šance sa v hoteli dostať k polievke. Veď kto by tam aj v tých teplách chcel teplé.
Naši predkovia, staré mamy kuchárky, dobre vedeli, čo robia. Narodili sme sa do hornatých, skôr chladných oblastí, polievka zahrieva, v chladných mesiacoch je pre organizmus doslova almázia.
My doma neustále varíme polievky, je to proste základ. Však poznáte vetu: Polievka je základ. Som sa jej ako malý napočúval a tých bojov, čo som pri ich odmietaní zvádzal – no nehrozilo, aby som ako malý zjedol mliečnu či paradajkovú (dnes sa len tak oblizujem).
Spojilo sa mi to s ružomberskou fyzioterapeutkou Aničkou Tomaštíkovou, ktorá ma ťahala z prasknutej platničky. Keď obhliadla môj fyzický stav, začala sa ma pýtať na stravu, hlavne ju zaujímali raňajky. Nečakané, čo? V nemocnici či v inom štátnom sektore sa s takýmto komplexným nazeraním stretávame ojedinele (ale aj tak vďaka za nových a vnímavých anjelov v bielych plášťoch, oni existujú a bude ich čoraz viac).
Odpovedal som jej: „Na raňajky si zvyknem dať orechy, semiačka, ovocie, jogurt, vločky, tvaroh…“ Vraví mi: „Robíte pravý opak toho, čo by ste mali. Váš žalúdok potrebuje teplo, aby ho vedel rozdistribuovať ďalej, hlavne ho poslať slezine a iným vnútorným orgánom. Dajte si horúcu polievku, praženicu, hocičo, len nech zahrievate a neochladzujete.“
Od toho roku a pol, čo som skončil na „kapačkách,“ som diametrálne zmenil stravu. Zrána dodávam žalúdku teplo. Prestal som aj piť chladnú vodu s citrónom, čo som robil roky. Pani Anička mi radila, že lepšie je začať deň pohárom prevarenej teplej vody.
A niet dňa (mimo leta), kedy by sme nemali doma polievku. Vývar, zeleninovú, strukovinovú… Dcérka polievky miluje, syn veľmi nie. Ale tam som si zasa všimol, že jemu termodynamika v tele pracuje najlepšie z našej rodiny. Jemu je neustále teplo, kým my ostatní traja sme skôr zimomraví.
Záver? Nerobte nič programovo, teda keď dajaký Baričák začne filozofovať o polievkach, vy v prvom rade popíšte váš typ organizmu. Ak vám je nadmieru horúco, potravinami ochladzujte. Ak je vám zima, vyhnite sa jedlu, ktoré teplo odoberá.
Dobrú chuť!
Pavel Hirax Baričák
Foto Depositphotos.com