Tradície okresané časom – COOP Jednota Nitra, SD – je to už viac ako 70 rokov
Sú veci, ktoré sa nemenia. Vône domova, chuť babkinho koláča, spoločné chvíle s rodinou pri sviatočnom stole… A medzi týmito vzácnymi istotami zostáva aj miesto, kam si chodia ľudia po chlieb, mlieko, čerstvú zeleninu i niečo sladké pre dušu.
COOP Jednota Nitra, spotrebné družstvo, je už viac než 70 rokov súčasťou každodenného
života ľudí na vidieku aj v meste. Naša história siaha až do roku 1953. Za ten čas sa zmenilo veľa – technológie, spôsob nakupovania, tempo života. No to, čo zostáva pevné a nemenné, je úcta
k tradíciám, ľuďom a hodnotám, ktoré nás formovali a stále držia pokope. Možno sa dnes mnohé javí ako „okresané časom“, no to podstatné – láskavosť, spolupatričnosť a čestná práca – pretrváva.
70 rokov poctivej práce v srdci regiónu COOP Jednota Nitra, SD pôsobí v šiestich okresoch Slovenska – Nitra,
Zlaté Moravce, Levice, Šaľa, Trebišov a Michalovce. S viac než 820 zamestnancami a 114 predajňami sme
jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov a zároveň stabilným miestom nákupu pre generácie
zákazníkov. Z malých dedinských pultových predajní sme vyrástli na moderné TEMPO supermarkety
vybavené samoobslužnými pokladnicami, ekologickými riešeniami a širokou ponukou kvalitného sortimentu –
vrátane výrobkov pod našou vlastnou značkou. Napriek tomu stále dbáme o to, aby sa u nás každý cítil ako doma – so známymi tvárami predavačiek, s úsmevom, ktorý nič nestojí, a službami, ktoré myslia na ľudí.
Veľká noc v duchu slovenských tradícií
Sviatky jari sú časom, keď sa stretávame, varíme, pečieme, vymieňame si recepty a spomienky. Aj naše
predajne sú v tomto období pripravené ponúknuť všetko, čo robí Veľkú noc veľkou – čerstvé vajíčka z regiónu, voňavé údeniny, chren, pečivo, med, maslo aj výborné domáce syry. Nezabúdame na tradičné dobroty ani na špeciálne sezónne produkty. Každá gazdinka u nás nájde to, čo potrebuje na výzdobu, pohostenie aj pečenie.
A keď už hovoríme o tradíciách, nedá nám nepripomenúť si aj jeden chutný recept, ktorý sa v mnohých domácnostiach pripravuje už celé generácie. Možno ho poznáte aj vy – jednoduchý, ale výnimočne chutný šalát s netradičným názvom Slonie žrádlo.
Slonie žrádlo
Omáčka:
1 kečup
2 PL horčice
1 PL octu
2 PL oleja
6 ml cukru
½ ml mletého korenia
1 ml soli
Omáčku spolu varíme za stáleho miešania
približne 5 minút a necháme vychladnúť.
Základ:
500 g diétnej salámy
12 ks nakladaných uhoriek
6 ks cibule
Všetko nakrájame nadrobno a premiešame s vychladnutou omáčkou. Nakoniec pridáme 1 strednú majonézu, dobre premiešame a necháme odstáť v chladničke cca 24 hodín. Dobrú chuť!
COOP Jednota Nitra, SD dnes – ekologicky, moderne, s láskou k prírode
Napriek našej histórii nezostávame v minulosti. Dnes budujeme predajne, ktoré sú energeticky úsporné, využívajú fotovoltiku, tepelné čerpadlá a dažďovú vodu. Zeleň na strechách, moderné chladiace technológie a zodpovedné triedenie odpadu sú dôkazom, že aj obchod môže byť priateľom prírody. Od našich predajní až po vaše domovy.
Dnes je COOP Jednota Nitra, SD miestom, ktoré prepája minulosť s budúcnosťou. Či už nakupujete vo
veľkom TEMPO supermarkete alebo v malej dedinskej predajni, nájdete u nás dôveru, poctivý sortiment a kus
domova. Počas Veľkej noci sme tu pre vás – s veľkým srdcom a rovnakým cieľom, aký sme mali aj pred 70
rokmi – byť blízko ľuďom.
Veselú Veľkú noc vám
Viac tipov na tradičné veľkonočné recepty:
Veľkonočný syrek (hrudka)
Tento jednoduchý, no chutný pokrm pochádza najmä z východného Slovenska a je neodmysliteľnou súčasťou
veľkonočného košíka.
Ingrediencie:
1 liter mlieka
6 vajec
1/2 ČL soli
štipka mletého čierneho korenia (voliteľné)
štipka muškátového orieška (voliteľné)
Postup:
Do hrnca vlejeme mlieko, pridáme vajcia, soľ a koreniny.
Na miernom ohni za stáleho miešania zahrievame, kým sa hmota nezačne zrážať a nevytvorí sa „tvaroh“.
Zvyčajne to trvá 5–10 minút.
Zmes vylejeme do plátna alebo gázy, pevne zavinieme a zavesíme, aby odtiekla srvátka. Necháme odkvapkávať niekoľko hodín alebo cez noc. Po stuhnutí syrek rozbalíme a podávame nakrájaný na plátky – skvelo chutí so šunkou a chrenom.
Dobrú chuť!
Plnené vajíčka so šunkovou nátierkou
Ingrediencie:
6 uvarených vajec
100 g kvalitnej šunky
1 PL masla alebo taveného syra
1–2 PL majonézy
1 ČL horčice
soľ a korenie podľa chuti
pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
Vajcia prekrojíme na polovice, žĺtky vyberieme a dáme do misky. Pridáme nasekanú šunku, maslo, majonézu, horčicu,osolíme a okoreníme. Všetko dobre rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou do hladka.
Zmesou plníme bielky a ozdobíme bylinkami.
Podávame vychladené ako súčasť sviatočného pohostenia.
Dobrú chuť
Veľkonočná plnka
Ingrediencie:
5 rožkov alebo žemlí
300 ml mlieka
5 vajec
200 g údeného mäsa alebo klobásky
1 cibuľa
2 PL masla
1 strúčik cesnaku
soľ, korenie
majoránka
petržlenová vňať
hrsť mladých žihľavových listov (voliteľné – pre tradičnú chuť)
Postup:
Rožky nakrájaj na kocky a zalej ich teplým mliekom.
Cibuľu orestuj na masle do sklovita, pridaj nadrobno
nakrájané mäso alebo klobásku a krátko opeč.
Do rožkov primiešaj žĺtky, orestované mäso, prelisovaný cesnak, nasekanú vňať, soľ, korenie a majoránku.
Ak máš, pridaj aj sparenú nasekanú žihľavu.
Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh a zľahka ho vmiešaj do zmesi.
Hmotu prelož do maslom vymasteného a strúhankou
vysypaného pekáča. Peč pri 180 °C asi 40–45 minút dozlatista.
Dobrú chuť!
Veľkonočný baranček
(piškótový koláč v tvare baránka)
Ingrediencie:
5 vajec
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
150 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
2 PL vody
2 PL oleja
štipka soli
maslo a strúhanka na formu
Postup:
Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme vodu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver opatrne primiešame sneh z bielkov.
Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej barančekovej formy.Pečieme pri 160 °C asi 45 minút.Po vychladnutí
vyklopíme a podľa chuti posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme polevou.
Dobrú chuť!