Osvedčené recepty
Kuracie stehná s citrónom a stonkový m zelerom
1 a ½ viazaničky medovky, strúhaná kôra z dvoch citrónov, 2 a ½ lyžice horčice, 3 lyžičky citrónovej šťavy, 7 lyžíc oleja, 6 kuracích stehien, 200 g drobnej šalotky, 3 strúčiky cesnaku, 700 g malých zemiakov, soľ, 400 g stonkového zeleru, 30 g masla, mleté čierne korenie, 2 čerstvé bobkové listy, ½ lyžičky cukru, 200 g suchého bieleho vína, 200 g hydinového vývaru.
Z posekaných lístkov medovky, postrúhanej kôry z ½ citróna, horčice, citrónovej šťavy a 5 lyžíc oleja si pripravíme marinádu, ktorou potrieme kuracie stehná. Prikryté ich necháme aspoň 2 hodiny odležať. V šupke uvarené zemiaky a cesnak ošúpeme, zelerovú vňať zbavíme vlákien a šikmo nakrájame na 4 cm dlhé kúsky.
Z kuracích stehien zotrieme marinádu a odložíme si ju. Na panvici zohrejeme maslo a zvyšný olej, mäso posolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán. Poukladáme ho na veľký plech spolu s nakrájanými zemiakmi. Šalotku, cesnak a bobkový list podusíme vo výpeku, pocukrujeme a zalejeme vínom. Varíme, kým sa z neho polovica odparí a potom ním zalejeme mäso a zemiaky. Vložíme do rúry a pečieme. Vývar zmiešaný s odloženou marinádou zohrejeme a postupne ho pridávame k mäsu a zemiakom. Stehná podávame horúce a posypané zvyškom nahrubo posekanej medovky zmiešanej s postrúhanou citrónovou kôrou.
Fánky
380 g polohrubej múky, štipka soli, 2 žĺtky, 50 g stuženého tuku, 1 lyžica cukru, 2 dl kyslej smotany, ¼ lyžičky kypriaceho prášku, 1 lyžica rumu, olej, 150 g práškového cukru s vanilkovým cukrom na posypanie.
Do polohrubej múky na hrubšom strúhadle postrúhame tuk, pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, kypriaci prášok, rum a toľko smotany, aby cesto, ktoré vymiešame bolo vláčne. Prikryté obrúskom ho necháme stáť aspoň pol hodiny. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2 mm. Z cesta ostrôžkou nakrájame obdĺžniky, cez prostriedok dvakrát ostrôžkou prerežeme tak, aby sme neporušili okraj. Tesne pred vkladaním do oleja pripravené fánky prepletieme. Vyprážame ich v rozohriatom oleji do zlatožlta. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Hotové fánky dáme odkvapkať a až potom ich posypeme z oboch strán práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a poukladáme na misu.