Recepty 

Orechovo-žĺtkové rezy: Prekvapte babku na Vianoce obľúbeným vianočným koláčom

Chystáte sa aj tento rok pozrieť svoju babku na Vianoce? Určite si viete predstaviť, že vás čaká plný stôl vianočných dobrôt, a zároveň aj druhé kolo rozbaľovania darčekov pod stromčekom. Premýšľali ste už nad tým, čo by ste babke doniesli ako darček vy? Tento rok môžete babku prekvapiť a doniesť jej skutočne originálny vianočný darček – vianočný zákusok.

Určite má vaša babka napečené vianočné koláče už niekoľko týždňov dopredu. Ak máte kúpených už niekoľko darčekov pre babičku, máme pre vás tip na ešte jeden originálny darček. Tým tipom je obľúbený vianočný koláč, ktorý sa stole nesmie chýbať. Práve ním môžete babku príjemne prekvapiť.

Orechovo – žĺtkové rezy

Ingrediencie

Korpus

  • 6 ks bielkov
  • 250 g práškového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 300 g mletých orechov
  • 1 bal prášku do pečiva

Poleva

  • 6 ks žĺtkov
  • 250 g práškového cukru

POSTUP

  1. Zmäknuté maslo si vymiešame s cukrom, pridáme orechy, tuhý sneh z bielkov a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Plech si najskôr vymastíme a vysypeme múkou, potom naň vylejeme cesto.
  3. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňoch.
  4. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vzniknutú polevu vylejeme na ešte horúci koláč.
  5. Necháme stuhnúť, a následne pokrájame.
  6. Dobrú chuť!

Na vianočné pečenie sa potrebujete poctivo pripraviť. Uistite sa, že máte:

  1. vhodnú a nepoškodenú kuchynskú techniku

Máte fungujúci mixér a dobrý šľahač? Pred každým vianočným pečením by ste sa mali uistiť, či máte všetko, čo potrebujete, k dispozícií. Najmä kuchynské stroje musia byť v dobrom stave, aby pri pečení nedošlo k žiadnemu úrazu. Plechy na pečenie by mali byť nepoškriabané a v dobrom stave, inak hrozí, že sa vám koláč prilepí na plech. Dôležitou pri vianočnom pečení je aj kuchynská váha.

Nezabudnite ani na vianočné servírovanie, ktoré je dôležitou súčasťou Vianoc, pretože dotvára celkovú atmosféru. Motívy môžu byť veselé vianočné, zvoliť však môžete aj prestieranie a servírovanie v slávnostnej zlatej farbe.

  1. kvalitné potraviny a ingrediencie

Niekoľko balíkov múky, mlieko, veľa vajíčok, maslo, škorica či orechy. To sú najbežnejšie suroviny, s ktorými budete na Vianoce pracovať. Predtým, ako si oblečiete zásteru sa uistite, či ešte nepotrebujete niečo dokúpiť.

Nikdy nie je na škodu mať nakúpené do zásoby. Ak by ste na vianočné pečenie neminuli všetko, múku a iné suroviny ešte určite využijete napríklad pri chystaní hostiny na vítanie nového roku.

Práve preto, že na Vianoce sa trávi v kuchyni veľa času, môžete niekomu pod stromček kúpiť niečo z vianočnej kuchyne či stolovania. Určite nielen vašu babku, potešia, rôzne nové formy na koláče či vianočný textil.

Prekvapiť niekoho na Vianoce vianočným koláčom, či pomôckou na pečenie je skvelým spôsobom ako utužiť nielen rodinné, ale aj priateľské puto.

Zdroj obrázku: OttoPles / Shutterstock.com

Reklamný článok

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články