Aktuálne Recepty 

Mužské a ženské práce – je zaváranie uhoriek ženská práca?

U mojich rodičov to bolo tak, že mama milovala prácu v záhrade a otec robil práce okolo domu. Mama všetko dopestovala, čo sa len v takej záhrade mohlo urodiť, ale spracovať to už musel otec a mama mu už len asistovala. Jeho najväčšou pýchou boli uhorky. Hovoril im znojemské, lebo ich robil podľa znojemského receptu. Aj ja som sa ich naučila robiť. Ide tam desať ingrediencii. Nižšie uvediem recept. Práve teraz som uhorky aj ja  naoberala a na rozdiel od mojich rodičov, ja si ich musím nielen sama dopestovať, ale aj zavariť. Lebo to je u nás ženská robota. Ja sa starám o úžitkovú záhradu a manžel o okrasnú. Ale aby som mu nekrivdila, tiež má toho dosť. Veď sa pozrite, čo všetko musí udržiavať, to znamená strihať, kosiť, polievať, ak nestačí závlaha.

Máme priateľov, ktorí majú ešte prísnejšie ako my rozdelené práce na ženské a mužské, ale sú presne naopak ako u nás. Žena sa stará o okrasnú záhradu a muž o úžitkovú, vrátane oberania a zavárania. Ale jeho to baví, veď vlastne  on je doma hlavný kuchár.

Tak tu je recept na znojemské uhorky, do ktorých ide 10 ingrediencií okrem uhoriek a vody.

Nálev:

  • 1 liter vody
  • 1/4 l octu
  • 60 g soli
  • 20 dkg cukru

Ingrediencie:

  • 2 bobkové listy
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 20 guľôčok čierneho korenia
  • 1/2 veľmi štipľavej feferónky
  • 3 cm chrenu
  • 1 vetvička kôpru
  • 1/2 menšej cibule

Všetky ingrediencie naporcujem do pohárov. Potom naukladám uhorky. Urobím si nálev. Pozor! Musíte presne vážiť a merať, aby bol chutný. Zalejem uhorky, dobre uzavriem  a dám sterilizovať. Do obyčajného hrnca, na spodok ktorého dám handru. Zalejem vodou až po vrchnáky, prikryjem pokrievkou a nechám na šporáku, kým nezovrú. V tom momente ich odtiahnem a nechám v hrnci ešte asi 20 minút. Potom povyťahujem na utierku a počúvam, ako sa viečka pri chladnutí sťahujú.

Pripravila Libuša Sabová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články