Aktuálne 

Nedeľný obed nášho detstva

Nedeľa bývala zvláštnym dňom. Mala úplne inú vôňu, ako bežné dni. My sme veľmi často cestovali k starým rodičom na Záhorie. Naša babka, mamina mama, bola veľmi pracovitá žena. Veľa dopestovala, dochovala. Myslím si, že v tom období sme mäso ani nekupovali, všetko sme mali od nej. Zabíjalo sa prasiatko, sliepky, aj husi. Mrazničky vtedy ešte neboli a tak sa mäso upieklo a zalialo do masti. Podobne aj hus. Vždy sme mali doma v špajzy veľké hlinené nádoby plné mäsa zaliateho v masti. Ale nedeľný obed u našej babky, to musela byť vždy slepačia polievka, veľmi silný vývar s domácimi žltučkými rezancami z domácich vajec.  Sliepka sa varila aj s paprčkami a tie mal môj dedko najradšej. Potom sa sliepka  z polievky vybrala a babka ju dala ešte zapiecť do rúry do zlatista. K tomu sme mali zemiaky a najčastejšie slivkový kompót, alebo šalát. Babka robila vynikajúci krémeš, v ktorom bol žĺtkový krém.

Takýto nedeľný obed mám v pamäti.

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články