Aktuálne Recepty 

Krémeš od vychýreného kuchára Karola Hrčku

Krémeš je naozaj veľká pochúťka. Existuje veľa receptov na jeho prípravu. Recept Karola Hrčku je vyskúšaný aj v zahraničných reštauráciách, v ktorých veľa rokov pracoval.

Potrebujeme:

  • 600 g lístkového cesta
  • olej
  • 7,5 dl mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 40 g Zlatý klas
  • 4 vajcia
  • 5 dl smotany na šľahanie
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 stužovač šľahačky

 

Postup:

Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na dve polovice do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 4 mm. Pomocou valčeka preložíme jeden plát na vodou opláchnutý plech, popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 230 stupňov  10 – 12 minút. Druhý plát preložíme na plech, pokrájame na rovnaké štvorčeky, v mieste zárezu potrieme olejom, aby sa dali od seba oddeliť a upečieme vo vyhriatej rúre tak ako prvé cesto.

Polovicu mlieka dáme variť s cukrom, v druhej rozmiešame hladkú múku, Zlatý klas a rozšľahané žĺtky. Vylejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hladký krém. Do teplého krému vmiešame tuhý sneh z bielkov. Krém natrieme na nepokrájaný upečený plát a necháme vychladnúť. Smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový cukor  dotuha vyšľaháme so stužovačom, natrieme na krém, zakryjeme upečenými štvorčekmi lístkového cesta, jemne popritláčame a necháme na chladnom mieste niekoľko hodín postáť. Nakoniec krémeš pokrájame nožom namočeným v horúcej vode na štvorčeky a posypeme práškovým cukrom.

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články