Jeden môj priateľ počas prechladnutia uznáva hlavne dva základné lieky: cibuľový čaj a domácu slivovicu
Zelené, čerstvé, pierka jarnej cibuľky sa v týchto dňoch uchádzajú o našu priazeň. Je ich plný skleník. Nie je dôvod šetriť, treba si bohato dopriať! Cibuľka je vhodná pre diabetikov, pretože znižuje hladinu cukru v krvi tým, že predlžuje účinok inzulínu v tele a zároveň spomaľuje jeho rozklad. Preventívna konzumácia cibule chráni srdce pred srdcovým infarktom!
Cibuľková vňať obsahuje dialylsulfid – látku, ktorá chráni proti rakovine žalúdka. V meste Vidalia, (štát Georgia-USA), kde sa konzumuje veľa cibule, výrazne pokleslo percento úmrtnosti na rakovinu žalúdka. Luteín a zeaxantín bohato zastúpené v cibuľkovej vňati nás chránia proti očným ochoreniam a rakovinou kože. Dnes sa často spomína fytochemická látka kvercetín, ktorý sa najlepšie vstrebáva práve z cibule a je účinný v prevencii proti rakovine krvi, kože a prsníka (cibuľa a rakovina sa nemajú radi). Jeden môj priateľ počas prechladenia uznáva hlavne dva základné lieky: cibuľový čaj a domácu slivovicu. Cibuľovým čajom lieči deti, no niekedy i seba – keď nezaberie slivovica.
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay