Žihľavový sirup podľa Mariána Petruša
Čo všetko žihľava obsahuje? 3 x viac bielkovín ako špenát, 2 x viac vápniku ako špenát, 13 x viac železa ako čínska kapusta, 25 x viac vitamínu C ako šalát, 105 krát viac betakaroténu ako kapusta.
Potrebujeme:
- asi 60 výhonkov mladej žihľavy
- 2 l prevarenej vychladenej vody
- 4 očistené a nakrájané citróny
- 30 g kyseliny citrónovej
- 2 kg hnedého cukru
Postup:
Lístky žihľavy umyjeme, osušíme a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme citróny a necháme stáť 24 hodín v tmavej miestnosti. Potom precedíme, pridáme kyselinu citrónovú a cukor. Na slabom plameni zahrievame. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Tesne pred varom vypneme a naplníme do čistých sklenených fliaš. Zaviečkujeme. Prevrátime vrchnákom dole na 10 minút a hotovo. Ak má niekto rád menej sladší sirup, môže dať menej cukru.
Text a foto Marián Petruš