Aktuálne Recepty 

Žihľavový sirup podľa Mariána Petruša

Čo všetko žihľava obsahuje? 3 x viac bielkovín ako špenát, 2 x viac vápniku ako špenát, 13 x viac železa ako čínska kapusta, 25 x viac vitamínu C ako šalát, 105 krát viac betakaroténu ako kapusta.

Potrebujeme:

  • asi 60 výhonkov mladej žihľavy
  • 2 l prevarenej vychladenej vody
  • 4 očistené a nakrájané citróny
  • 30 g kyseliny citrónovej
  • 2 kg hnedého cukru

Postup:

Lístky žihľavy umyjeme, osušíme a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme citróny a necháme stáť 24 hodín v tmavej miestnosti. Potom precedíme, pridáme kyselinu citrónovú a cukor. Na slabom plameni zahrievame. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Tesne pred varom vypneme a naplníme do čistých sklenených fliaš. Zaviečkujeme. Prevrátime vrchnákom dole na 10 minút a hotovo. Ak má niekto rád menej sladší sirup, môže dať menej cukru.

Text a foto Marián Petruš

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články