Aktuálne Dobré rady 

Zázvor je účinnejší ako cesnak a cibuľa a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu upchať cievy a zapríčiniť mŕtvicu, alebo infarkt

Zázvor je na Slovensku známy i ako ďumbier, z anglického ginger. Je to svetlohnedý koreň, hľuza, podobná ako zemiak. Zázvor je podzemný orgán stonkového pôvodu rastliny pripomínajúcej malý bambus. Už viac ak 3000 rokov predstavuje jedno z najdôležitejších korenín. Jeho domovom sú južné oblasti Číny a Indie, bol jednou z hlavných plodín na Konfuciovom stole. V Európskej kuchyni sa používa viac sušený ako čerstvý, pretože v takej forme ho dovážali kupci. V 16. storočí bol po ňom taký obrovský dopyt, že ho Španieli a Portugalci začali vo veľkom pestovať vo svojich kolóniách. O liečivých účinkoch zázvoru informoval Európanov taliansky jezuitsky kňaz a misionár Matteo Ricci (1552 – 1610), ktorý je pochovaný v Pekingu a ešte i po 400 rokoch požíva v Číne veľkú úctu. Jeho meno sa dostalo i do čínskych učebníc, kde ho titulujú ako „veľký učiteľ Orientu“. Okolo roku 1600 botanik Gerard napísal, že zázvor „zahrieva a vysušuje do vysokého stupňa“ a odporúčal ho ako hrejivú prísadu na trávenie. Zázvor má teplú, korenistú vôňu s nevtieravým citrónovým podtónom. Chuť je ostrá, pikantná až prenikavá. Lieči neduhy mnohých druhov – stimuluje imunitný systém, uvoľňuje črevné kŕče a upokojuje žalúdok pri kinetóze, bez rizika zmierňuje rannú nevoľnosť v prvom trimestri tehotenstva. Dánski vedci potvrdili protizápalové účinky ďumbiera, pričom uvádzajú, že nemá žiadne nežiadúce účinky. Odporúčajú užívať ho pri reumatizme a zápale kĺbov. Skúmaním sa taktiež zistilo, že zázvor je dokonca účinnejší ako cesnak a cibuľa a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu upchať cievy a zapríčiniť mŕtvicu alebo infarkt. Zázvor stimuluje krvný obeh, pričom zohrieva telo (konkuruje borovičke ). Obsahuje vzácne éterické oleje a silice, veľa vápnika, horčíka, železa a selénu. Najslávnejší mysliteľ starovekej Číny Konfucius (552 – 479 pred Kristom) sa o múdrosti raz vyslovil nasledovne: „Človek má tri cesty k získaniu múdrosti. Prvá cesta je cestou vlastnej skúsenosti – tá je najťažšia. Druhá je o napodobňovaní – tá je najľahšia. A tretia je o premýšľaní – tá je najušľachtilejšia.“ V dnešnej reči to zjednodušene vyjadruje príslovie: „Múdry sa učí na chybách druhých.“ Tak prečo nepatriť do skupiny tých múdrych? Dobré veci treba odkukať… Pestrosť stravy, striedmosť, dostatok zeleniny a ovocia, pitný režim, čerstvý vzduch, dostatočný spánok… Zázvor je taktiež jednou z ponúk. Určite je lepšie zohriať sa zázvorovým čajom ako domácou slivovicou. PS: Zázvorový čaj si pripravíme nasledovne: 25 gramov najemno postrúhaného čerstvého koreňa (250 gramová hľuza stojí okolo 1 Euro) zalejeme pol litrom prevarenej vody. Horúci necháme odstáť. Dochutíme medom, citrónom alebo klinčekami. Pije sa teplý. Správne pripravený nápoj mierne páli ako čili paprika.

MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články