Zázvor je účinnejší ako cesnak a cibuľa a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu upchať cievy a zapríčiniť mŕtvicu, alebo infarkt
Zázvor je na Slovensku známy i ako ďumbier, z anglického ginger. Je to svetlohnedý koreň, hľuza, podobná ako zemiak. Zázvor je podzemný orgán stonkového pôvodu rastliny pripomínajúcej malý bambus. Už viac ak 3000 rokov predstavuje jedno z najdôležitejších korenín. Jeho domovom sú južné oblasti Číny a Indie, bol jednou z hlavných plodín na Konfuciovom stole. V Európskej kuchyni sa používa viac sušený ako čerstvý, pretože v takej forme ho dovážali kupci. V 16. storočí bol po ňom taký obrovský dopyt, že ho Španieli a Portugalci začali vo veľkom pestovať vo svojich kolóniách. O liečivých účinkoch zázvoru informoval Európanov taliansky jezuitsky kňaz a misionár Matteo Ricci (1552 – 1610), ktorý je pochovaný v Pekingu a ešte i po 400 rokoch požíva v Číne veľkú úctu. Jeho meno sa dostalo i do čínskych učebníc, kde ho titulujú ako „veľký učiteľ Orientu“. Okolo roku 1600 botanik Gerard napísal, že zázvor „zahrieva a vysušuje do vysokého stupňa“ a odporúčal ho ako hrejivú prísadu na trávenie. Zázvor má teplú, korenistú vôňu s nevtieravým citrónovým podtónom. Chuť je ostrá, pikantná až prenikavá. Lieči neduhy mnohých druhov – stimuluje imunitný systém, uvoľňuje črevné kŕče a upokojuje žalúdok pri kinetóze, bez rizika zmierňuje rannú nevoľnosť v prvom trimestri tehotenstva. Dánski vedci potvrdili protizápalové účinky ďumbiera, pričom uvádzajú, že nemá žiadne nežiadúce účinky. Odporúčajú užívať ho pri reumatizme a zápale kĺbov. Skúmaním sa taktiež zistilo, že zázvor je dokonca účinnejší ako cesnak a cibuľa a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu upchať cievy a zapríčiniť mŕtvicu alebo infarkt. Zázvor stimuluje krvný obeh, pričom zohrieva telo (konkuruje borovičke ). Obsahuje vzácne éterické oleje a silice, veľa vápnika, horčíka, železa a selénu. Najslávnejší mysliteľ starovekej Číny Konfucius (552 – 479 pred Kristom) sa o múdrosti raz vyslovil nasledovne: „Človek má tri cesty k získaniu múdrosti. Prvá cesta je cestou vlastnej skúsenosti – tá je najťažšia. Druhá je o napodobňovaní – tá je najľahšia. A tretia je o premýšľaní – tá je najušľachtilejšia.“ V dnešnej reči to zjednodušene vyjadruje príslovie: „Múdry sa učí na chybách druhých.“ Tak prečo nepatriť do skupiny tých múdrych? Dobré veci treba odkukať… Pestrosť stravy, striedmosť, dostatok zeleniny a ovocia, pitný režim, čerstvý vzduch, dostatočný spánok… Zázvor je taktiež jednou z ponúk. Určite je lepšie zohriať sa zázvorovým čajom ako domácou slivovicou. PS: Zázvorový čaj si pripravíme nasledovne: 25 gramov najemno postrúhaného čerstvého koreňa (250 gramová hľuza stojí okolo 1 Euro) zalejeme pol litrom prevarenej vody. Horúci necháme odstáť. Dochutíme medom, citrónom alebo klinčekami. Pije sa teplý. Správne pripravený nápoj mierne páli ako čili paprika.
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay.com