Zázračný egreš
Prečo? Znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje zloženie krvi a je to aj výborný liek na liečenie aterosklerózy. Denne by sme mali zjesť asi za lyžicu zelených egrešov a čo je veľmi dôležité, aj so suchými chvostami, ktoré tiež obsahujú liečivé látky. K tomu ešte treba piť trikrát denne čaj, uvarený z egrešových listov. Ak toto budeme konzumovať 2-3 týždne, tak budeme po celý rok zdraví.
Zaujímavý je aj egrešový džem bez varenia. Čo potrebujete:
- 3 kg zelených egrešov
- 3 kusy pomarančov aj so šupkou
- 2 očistené citróny
- 5 kg cukru
Príprava:
V tomto prípade treba chvost aj stopku z egrešov odrezať. Pomaranče nakrájať aj so šupkou, citróny bez šupky. Všetko spolu pomlieť na mäsovom mlynčeku a zasypať cukrom. Odložíme v kuchyni a niekoľkokrát za deň zamiešame drevenou lyžicou, kým sa cukor nerozpustí. Potom džem rozdelíme do čistých, vysterilizovaných pohárov a uzavrieme. Skladuje sa pri izbovej teplote, nikdy nie v chladničke. S takýmto „živým“ džemom výborne ochutíme čaj, ale je chutný napríklad aj na palacinky.
Text a foto Libuša Sabová