Vynikajúce letné dezerty
Jahodová snehová torta
Na cesto:
- 3 žĺtky
- 75 g cukru
- štipka soli
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 75 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 100 g hladkej múky
- ½ KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na sneh:
- 3 bielky
- 125 g cukru
- 100 g mandľových plátkov
Na náplň:
- 500 g čerstvých jahôd
- 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker
- 200 ml vody
- 2 zarovnané PL cukru
- 400 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, soľou, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem a uhladíme.
- V mise vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Sneh rozdelíme na cesto do oboch foriem a uhladíme. Posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 20 minút (1 forma)
- Korpusy necháme vychladnúť. Potom ich uvoľníme z formy. Jeden položíme na podnos a druhý ostrým nožom nakrájame na 16 častí.
- Na prípravu náplne jahody umyjeme a 8 väčších jahôd odložíme stranou. Zvyšok jahôd nakrájame na menšie kúsky. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale, ale len s 200 ml vody a 2 PL cukru. Do želé vmiešame nakrájané jahody a necháme vychladnúť.
- Smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
- Na korpus nanesieme želé s jahodami. Na povrch nanesieme šľahačku a uhladíme. Odložené jahody rozkrojíme a poukladáme po celom obvode na šľahačku. Nakrájaný korpus naukladáme na povrch torty v tvare vejára a až do podávania odložíme do chladničky. Pred podávaním môžeme tortu posypať práškovým cukrom.
Schwarzwaldské tortičky
Na cesto:
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 100 g hladkej múky
- 20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- 15 g preosiateho kakaa
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na náplň:
- višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 350 g)
- 180 ml šťavy z kompótu
- 20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- 1 zarovnaná PL cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
- 400 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
- 50 g horkej čokolády
Na ozdobenie:
- 12 čerstvých višní
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú so škrobom, kakaom a kypriacim práškom a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 20 minút
- Upečené korpusy asi po 5 minútach vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne necháme kompót na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme. V 1/3 šťavy rozmiešame škrob s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok šťavy privedieme do varu. Potom vmiešame rozmiešaný škrob s cukrom a za stáleho miešania krátko povaríme. Pridáme višne, zamiešame a necháme vychladnúť.
- Polovicu korpusov 2× pozdĺžne prekrojíme, višne nanesieme na spodné diely a priklopíme. Zvyšok višní rozdelíme na neprekrojené korpusy.
- V mise vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko. Polovicu šľahačky nanesieme na druhú časť korpusu a priklopíme. Zvyškom šľahačky tortičky ozdobíme. Posypeme nastrúhanou čokoládou a prikrášlime višňami. Odložíme do chladničky.
Tip: Náplň možno pripraviť aj z čerstvých višní. Miesto šťavy z kompótu použijeme napr. vodu s griotkou.