Vôňa detstva – chlieb s paštétou, paprika a paradajka
Dnes som robila pečeňovú paštétu. Poviete si teraz v lete? Áno, teraz nám dozreli papriky a paradajky a tie sú najlepšie s domácim chlebom a paštétou.
Na domácu pečeňovú paštétu podľa mojej svokry potrebujete:
- 1/2 kg bravčovej pečienky
- 1/2 kg bravčového bôčiku
- 1 strednú cibuľu
- soľ
- korenie
- horčicu
- 250 g husacej masti (v Slovenskom Grobe nie je problém)
Postup:
Najskôr som pokrájala bôčik, posolila, pokorenila, zaliala troškou vody a dala prikryté piecť na jeden a pol hodiny. Medzitým som na husacej masti spenila cibuľku a potom som na nej opiekla nakrájanú pečeň. Posolila, pokorenila. Ešte za tepla som všetko spolu (bôčik a pečienku) rozmixovala. Pridala som 250 g husacej masti, 2 lyžičky horčice a všetko som ešte v miske dôkladne ponorným mixérom rozmixovala. Bolo treba ešte soľ, ale inak chutila výborne. Paštétu som rozdelila do menších pohárikov. Hrniec som vystlala utierkou, poukladala poháriky s paštétou, zaliala vodou a dve hodiny som sterilizovala. Potom som hrniec vložila do umývadla a pustila naň tenučký prúd vody, aby voda pomaly vychladla a viečka sa chytali. A tu je výsledok.
Libuša Sabová