Vlašské orechy kraľujú všetkým orechom. Hovorí sa, že sú potravinou pre mozog
„Keď som bol malý chlapec, hrávali sme sa v zámockom parku“ – spomína chlapík na obdobie detstva. „Nikdy nezabudnem, ako sme sa s kamarátmi pretekali, kto nazbiera viac gaštanov a vlašských orechov.“ „V septembri chodievam na Hačavskú planinu zbierať drienky. V neďalekej obci Háj nachádza krásna aleja orechových stromov. Posedieť si pod korunami týchto stromov počas slnečných septembrových a októbrových dní je ozajstný oddych“ – vraví mladý turista. „Ak máte nadváhu, fajčíte, veľmi radi vylihujete v kresle a chrúmete sušienky, hrsť orechov päťkrát v týždni vám zlepší zdravie a zníži riziko ochorenia srdca a ciev bez toho, aby ste odložili diaľkový ovládač a vstali od televízora“ – vtipkuje dietológ Steven Pratt. Vlašské orechy kraľujú všetkým druhom orechov z viacerých dôvodov. Majú silné antioxidačné účinky, obsahujú dôležité omega – 3 mastné kyseliny (s úspechom sa používajú na zmiernenie ťažkostí reumatickej artritídy, pri svrbení a šupinatom stave pokožky), hodnotnú vlákninu, horčík, meď, kyselinu listovú a vitamín E. Vedci z Harvardskej univerzity v 16 ročnej štúdii s 83000 ženami konštatujú, že tie osoby, ktoré jedli päťkrát v týždni vlašské orechy, mali až o 20% nižšie riziko vzniku cukrovky II. typu ako tí, ktoré ich jedli len sporadicky alebo vôbec. Orechom sa hovorí, že sú potravou pre mozog. Vlašský orech zbavený škrupiny pripomína mozgovú hemisféru. Švajčiarsky lekár Paracelzus (1493 – 1541) už pred päťsto rokmi odporúčal konzumovať orechy pri ochoreniach mozgu. V časopise Journal of the American Medical Association píšu, že potrava s vysokým obsahom vitamínu C a E znižuje riziko vzniku zákernej Alzaimerovej choroby. V jednej štúdii sa konštatuje, že vitamín E podávaný počas štyroch rokov, znížil riziko tohto neurologického ochorenia až o 70%. Vlašské orechy patria k potravinám s najvyšším obsahom vitamínu E. Pre vegetariánov môžu byť orechy zdrojom mnohých živín, ktoré sa zvyčajne získavajú zo živočíšnej potravy. Ich kombináciou so zrnovinami a strukovinami sa dá dosiahnuť vyvážený pomer všetkých základných aminokyselín. Vlašské orechy sa odporúčajú i ľuďom s nechutenstvom a v rekonvalescencii. Známe príslovie hovorí: „Jedno jablko denne a nepotrebuješ doktora.“ Vďaka obsahovému zloženiu by teda pre orechy mohlo platiť: „Hrsť orechov denne a nepotrebuješ neurológa a kardiológa“
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Derpositphotos.com