Viete si predstaviť nedeľný obed u babičky bez chutných koláčov? Pani Gabika si spomína na jablkové pite. Tu je jej storočný recept
Všetky recepty jej nagymami sú skvelé. Sama ich už roky pečie, len pridáva menej cukru.
Potrebujeme:
- 450g polohrubej múky
- 120g masla
- 100-120g práškového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 6 PL mlieka
- 1 celé vajce + jeden žĺtok
- najemno nastrúhaná kôra z citróna
- mletá škorica
- 1/2 vrecúška vanilkového cukru
- 800-1000g nahrubo nastrúhaných jabĺk
Postup:
Do múky zamiešame práškový cukor a prášok do pečiva, pridáme maslo, vajce a žĺtok, kôru z citróna a mlieko. Cesto spracujeme na podložke tak, aby sa všetky ingrediencie pekne spojili. Cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na veľkosť plechu (cca 37×26 cm). Jednu časť dáme na papierom vyložený plech, naň dáme vrstvu nastrúhaných jabĺk (trochu je potrebné ich vyžmýkať), posypeme škoricou a troškou vanilkového cukru, zakryjeme druhým plátom cesta. Horné cesto potrieme bielkom a popicháme vidličkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov 32-35 min.
Text a foto Gabriela Matečná