Aktuálne Recepty 

Už ste robili Pavlovovu tortu? Mne sa ešte nepodarila

Skúšala som to niekoľkokrát. Piekla, respektíve sušila v rúre skoro celý deň podľa  najrôznejších receptov, vždy to bolo pred hosťami fiasko. Ešte vyskúšam podľa tohto receptu. Sympatická moderátorka Adriana Poláková je naozaj skúsená cukrárka a verím jej receptom.

PAVLOVA TORTA

Táto torta má krásnu históriu. Aj tu totiž platí staré známe francúzske príslovie : cherche la femme (za všetkým hľadaj ženu). Anna Pavlova, najznámejšia ruská primabalerína, ktorá sa preslávila v úlohe umierajúcej labute v predstavení v roku 1905 v Petrohrade stojí za pomenovaním torty. Rolu umierajúcej labute potom zatancovala ešte 4000-x a s baletným súborom precestovala celý svet. Tak sa dostala aj na Nový Zéland kde v roku 1926 v hotely vo Welligtone na jej počesť upiekol kuchár tortu z vaječných bielkov a pomenoval ju podľa slávnej primabaleríny – Pavlova torta. O autorstvo sa ale hlási aj Austrália ktorá tvrdí, že pôvod dezertu pochádza práve odtiaľ. Na svete existuje okolo 670 rôznych obmien tohto tradičného novozélandského, či austrálskeho, dezertu a jeden ten najzákladnejší vám teraz prinášam aj ja. Jednoduchý, aj keď na čas trošku náročný dezert, no kto ho raz ochutnal bude ho chcieť zas a znova.

Ingrediencie:

Cesto

  • 7 bielkov
  • 300 g jemného krupicového cukru
  • 2 ČL jablčného octu
  • 1 ČL maizeny – škrobovej múčky

Plnka

  • 1 kyslá smotana
  • 1 vanilínový cukor

Ozdoba

  • drobné ovocie

Postup
V miske poriadne vyšľaháme vaječné bielky . Šľaháme kým sneh nie je poriadne tuhý. Potom pomaly pridávame cukor. Šľaháme kým sa cukor nerozpustí . Nakoniec pridáme jablčný ocot a škrobovú múčku. Stierkou na sneh prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvarujeme tortový korpus. Tortu pečieme cca 1 a1/2 hod. pri teplote 150 stupňov.

Po dopečení necháme tortu celú noc schnúť pri pootvorených dvierkach . Torta navrchu popuká .

Na tortu nanesieme smotanu zmiešanú s cukrom . Ozdobíme ovocím.

Tip: ak do cesta na záver primiešate 3 PL kvalitného kakaa a asi 50 g najemno nasekanej čokolády dostanete čokoládovú obdobu tejto úžasnej torty

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články