Urobte si tsitsak, papriky po arménsky
Slovo tsitsak sa dá z arménčiny preložiť ako paprika, ale nie taká obyčajná, ale podlhovastá, vhodná na kvasenie. U nás by sa takto mohli spracovať napríklad baranie rohy. Kvasením papričiek získate pikantnú prílohu k mäsu, ale chutná je aj samotná s chlebom, či syrom. Dôležité v tomto recepte je, aby ste papričky nechali rozložené na stole 2 – 3 dni, aby trošku zmäkli, zvädli.
Potrebujeme:
- 2 kg paprík
- 50 g cesnaku
- 5 ks bobkových listov
- 10 guľôčok čierneho korenia
- 2,5 l vody
- 140 g soli
Postup:
Soľ rozpustime vo vode. Papričky poprepichujeme na viacerých miestach vidličkou, alebo špáradlom. A teraz budeme vrstviť v nádobe, v ktorej papriky aj uskladníme. Najskôr papriky, potom na plátky nakrájaný cesnak, bobkový list, čierne korenie, opäť papriky…Koľko vrstiev nám do nádoby vojde. Papriky zatlačíme a zalejeme slanou vodou. Položíme vrchnák a necháme papriku pri izbovej teplote 2 – 5 dní (podľa teploty miestnosti), kým nezožltne.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Arméni ukladajú papričky do sterilizovaných pohárov. Nemusia sa hermeticky uzavrieť. Na chladnom mieste vydržia celú zimu.
Ilustračná foto Depositphotos.com