Upiecť dobrý chlebík, stále mi to nedá pokoj!

Tieto dve „nádhery“ som práve vytiahla z rúry. Už som písala, že po mnohých pokusoch s kváskovým chlebom som sa vrátila k osvedčenému receptu zemiakového chleba. Podrobný recept nájdete v kategórii  Ako to robím ja. Tento zemiakový chlebík miesim s obyčajným ručným šľahačom, preto je cesto redšie a aby sa pri pečení nerozlialo, dávam ho do formy. Chlebík má vynikajúcu chuť, ale pri tomto spôsobe pečenia nie je kôrka hrubá a chrumkavá. Naše staré mamy nemali mixéry a cesto miesili ručne. Je to určite dôležité, nielenže ruky cestu dodajú teplo, ale aj rozbijú lepok a môžete ho urobiť oveľa hutnejšie, aby pri kysnutí držalo tvar a nerozlialo sa. Na takýto chlieb treba v rúre dosiahnuť vysokú teplotu, preto som si cez internet objednala šamotovú platňu do elektrickej rúry. Včera večer som z čerstvých kvasníc, vody  a hladkej múky, do ktorej som pridala 2 lyžičky soli, ručne zamiesila cesto a nechala som ho do rána vykysnúť. Cesto som rozdelila na dve časti, z každej som vyformovala valec, ktorý som zakrútila ako lano. Nechala prikryté hodinu vykysnúť  (toľko sa v rúre ohrievala aj šamotová doska pri 230 stupňoch). Vykysnuté  bochníky si zachovali tvar a tak som ich ľahko preniesla na šamotovú dosku do rúry. Na 230 stupňov som piekla 30 minút a potom ešte 30 minút na 220 stupňov. Hotovo!

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články