Šťavnatý makovo – jablkový závin od Ľubky Žugecovej
Skúsená kuchárka, ako je Ľubka Žugecová varí a pečie bez receptov, všetko už má v oku. Ale pre vás, aby sa vám naozaj podaril, vyhľadala starý osvedčený recept.
Potrebujeme:
- 600 g polohrubej múky
- 60 g práškového cukru
- 2 žĺtka
- 50 g kvasníc
- 2 dcl mlieka
- 250 g masla
- žĺtko na potretie cesta
Plnka:
- 22 dkg pomletého maku
- 25 dkg cukru
- 4- 5 veľkých jabĺk
- 2 balíčky škoricového cukru
- hrozienka podľa chuti (asi dve veľké lyžice)
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 2 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. prikryté odstáť. Potom ich rozvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm. Ingrediencie na plnku zmiešame, rovnomerne rozdelíme na dve časti a zavinieme. POZOR! Keď je veľa plnky, cesto pri pečení praskne. Záviny položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a pečieme pri 180 stupňov asi 40 minút, kým koláč nie je hnedý.
Text a foto Ľubica Žugecová