Aktuálne Recepty 

Šťavnatý makovo – jablkový závin od Ľubky Žugecovej

Skúsená kuchárka, ako je Ľubka Žugecová varí a pečie bez receptov, všetko už má v oku. Ale pre vás, aby sa vám naozaj podaril, vyhľadala starý osvedčený recept.

Potrebujeme:

  • 600 g polohrubej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 2 žĺtka
  • 50 g kvasníc
  • 2 dcl mlieka
  • 250 g masla
  • žĺtko na potretie cesta

Plnka:

  • 22 dkg pomletého maku
  • 25 dkg cukru
  • 4- 5 veľkých jabĺk
  • 2 balíčky škoricového cukru
  • hrozienka podľa chuti (asi dve veľké lyžice)

 

Postup:

Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 2 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. prikryté odstáť. Potom ich rozvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm. Ingrediencie na plnku zmiešame, rovnomerne rozdelíme na dve časti  a zavinieme.  POZOR! Keď je veľa plnky, cesto pri pečení praskne. Záviny položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a pečieme pri 180 stupňov asi 40 minút, kým koláč nie je hnedý.
Text a foto Ľubica Žugecová

 

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články