Aktuálne Zdravie 

Potrebujem zhodiť a aj žalúdok si už žiada ľahšie stráviteľné jedlá, hovorí pani Veronika. Zaujalo ma nakličovanie zo semien.

V poslednej dobe sa začínam viac zaujímať o zdravú výživu, menej mäsa, menej spracované potraviny v obchodných reťazcoch. Viac si všímam, čo jem. Sú dva dôvody, moja nadváha, ktorú som si za posledné roky vysedela. A druhým dôvodom je, že môj žalúdok sa už nevie popasovať s veľkými porciami sýtych potravín. Vyberám si skôr potraviny s minimálnou tepelnou úpravou, čo najviac v prirodzenom stave.
Prichádza zima, menej slnka, svetla, menej chlorofylu, menej čerstvých vitamínov. Zaujalo ma nakličovanie zo semien.
Sú obrovským zdrojom vitamínov zo skupiny C, B. Minerálov vápnik, horčík, železo, fosfor. Pučiace výhonky obsahujú veľké množstvo chlorofylu (vynikajúci pomocník pri detoxe a na posilnenie imunity) a nakoniec aj aminokyselín.
Klíčky vraj jedli už naši dávni predkovia – čo znamená, že naše telo je na ich konzumáciu zvyknuté. Potvrdzujem, žiadne problémy s trávením sa neobjavili. Keď pozorujem ako drobné klíčky naberajú denne na objeme iba z vody a svetla a pred mojimi očami sa menia na zelenú rastlinu, vidím obrovskú silu prírody. Vidím obrovskú zásobáreň životadárnej energie, zdroj imunity.
Dnes prídu vnučky na varovku a budeme spolu nakličovať ďalší pohár zo semienok. Budú vidieť ako semiačka rastú, menia sa,…ako chutia.
To, čo naklíči sa hodí ku všetkému, do šalátov, na chlebík s maslom, na mäso,… iba tak idúc okolo ako pamlska. Nie je s tým takmer žiadna práca, ráno a večer prepláchnuť, tešiť sa a čakať. Sú dostať balíčky semiačok i zmesi. Do pohára som dala tri polievkové lyžice a za štyri dni je jeho objem naplnený. Teraz konzumujeme a pripravím druhý pohár. Takže do jari sme presunuli záhradu do okien.
Text a foto Veronika Bahnová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články