Špenátovo – lososový závin. Vyskúšajte a neobanujete!
Vynikajúce pohostenie pre veľkonočných hostí.
Potrebujeme:
- 1 balenie lístkového cesta (najlepšie je maslové), alebo filo cesto
- 1/4 kg čerstvého špenátu, môže byť aj mrazený listový
- 150 g údeného lososa – plátky
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- vajce na potretie
- ľanové semienka na posypanie
- 2 lyžica masla
Postup:
Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu, chvíľu restujeme. Potom pridáme umytý a usušený špenát a pretlačený cesnak. Osolíme a okoreníme. Zmes necháme vychladnúť. Cesto rozvaľkáme. Ak máme plátkové filo cesto, tak každý jeden plátok pokvapkáme rozpusteným maslom a ukladáme na seba. Potom na cesto rozdelíme špenát a nakrájané kúsky lososa. Zvinieme. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom, filo cesto rozpusteným maslom. Posypeme ľanovými semienkami a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút, kým nesčervenie. Podávame teplé i studené.
Ilustračná foto Depositphotos.com