Aktuálne Recepty 

Šomloi halušky podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Doma i v zahraničí oceňovaný kuchár Karol Hrčka začínal v hoteli Carlton. Neskôr ho osud zavial aj do zahraničia. Veľa skúseností získal v Nemecku, ale aj v Rakúsku. Hoci má len 63 rokov, je už na dôchodku, ale radosť z dobrého jedla chce robiť ľuďom stále. Varí ministrom, varí vzácnym delegáciám, ale neodmietne ani obyčajnú súťaž vo varení guľáša niekde na dedine. Pre nás dnes pripravil vynikajúcu maďarskú špecialitu šomloi halušky z dvoch druhov cesta.

Na cesto potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 130 g polohrubej múky
  • citrónovú kôru
  • 20 g kakaa

Na plnku:

  • 2 žĺtka
  • 1/2 l mlieka
  • 2 vanilkové pudingy
  • 40 g kryštálového cukru
  • 100 g masla

Ďalej potrebujeme:

  • 100g marhuľového lekváru
  • 100 g pomletých vlašských, alebo lieskových orechov
  • 50 g hrozienok namočených v rumovej esencii

Na posypanie:

  • 50 g kakaa
  • 20 g práškového cukru
  • 100 masla
  • 100 g  čokolády na varenie

Na ozdobu

1 šľahačková smotana

Postup:

Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielká vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu  postupne pridáme žĺtka, múku a citrónovú kôru. Cesto si rozdelíme na tri časti. Dve budú vanilkové a do tretej pridáme cez sito kakao a zamiešame. Plechy vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesta a pečieme 15 minút pri teplote 170 stupňov. Potom z cesta stiahneme  papier a necháme vychladnúť.

Medzitým si urobíme krém. Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a puding, podľa návodu varíme ho husta. Do hotového pridáme maslo a zašľaháme žĺtka.

Prvý vanilkový plát natrieme marhuľovým lekvárom, potom potrieme 1/3 pudingu, posypeme orechmi a hrozienkami. Na to položíme kakaový plát, opäť potrieme lekvárom, pudingom, orechmi a hrozienkami. Položíme tretí plát cesta a opäť potrieme džemom, pudingom, orechmi a hrozienkami.

Odložíme chladničky aspoň na 6 hodín. Posypeme cez sito kakaom zmiešaným s cukrom., polejeme čokoládou rozpustenou v masle. Lyžicou vykrajujeme úhľadné kúsky a upravíme na tanieri. Ozdobíme nesladenou šľahačkou.

Dobrú chuť vám želá Karol Hrčka!

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články