Aktuálne Dobré rady 

Šálka jahôd obsahuje len 50 kalórii, ale dodá až 3 gramy vlákniny

Jahody dozrievajú. Patria k bobuľovitému ovociu, ktoré je veľmi obľúbené pre výbornú chuť a mimoriadne zdravotné účinky. Rimania ich pomenovali fraga (vôňa), čo je vyjadrením obdivu k ich nádhernej aróme. Francúzsky filozof Bernard de Fontenelle (1657 – 1757) pripisoval tajomstvo svojej dlhovekosti každoročnej jahodovej kúre. „Ten, kto sa rozhodne jesť veľa ovocia a zeleniny, vyhne sa vo vyššom veku civilizačným chorobám“ – sľubuje Dr. Mattiu Williams. Jahody sa pokladajú za ovocie z najsilnejším protirakovinovým pôsobením. Obsahujú totiž veľa vitamímu C, antokyanidíny a bioflavonoidy, ktoré zneškodňujú škodliviny, vedúce k tejto chorobe. „Pán doktor, ja mám veľmi rada jahôdky“ – šteboce malá školáčka. „Ale aj čerešničky doma máme. Ocko ich dáva do veľkej fľaše a zalieva ich rumom.“ „Náš dedko vraví, že rum je jed“ – dopĺňa ju mamka. „Ale najviac je otrávený, keď ho nemá.“  Jahody odstraňujú zápchu, posilňujú srdce, liečia reumou postihnuté kĺby. Navyše spoľahlivo chránia mozog, dokonca viac ako čučoriedky. Vysoký obsah kyseliny salicylovej predurčuje jahody ako výborný prostriedok na liečenie DNY. Švédsky vedec Carl von Linne ( 1707 – 1778 ) – zakladateľ systematickej botaniky odporúčal piť čaj z listov jahody lesnej. Týmto spôsobom si sám vyliečil DNU.V tomto období je rozumné zbierať i listy z lesných jahôd a kombinovať ich s listami z lesných malín a černíc. Z listov pripravený liečivý čaj je veľmi osviežujúci nápoj počas letných horúcich dní. Šálka jahôd poskytuje len 50 kalórii, ale dodá až 3 gramy vlákniny. Obsahuje vápnik, fosfor, horčík a draslík a až 85mg vitamínu C. Takže netreba váhať a využiť každú príležitosť, dosýta sa jahôd najesť…

Text MDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články