Aktuálne Recepty 

Bulharská banica vyzerá naozaj lákavo. Ako ju pripraviť?

Banica je azda najznámejší pokrm z bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy?  Príprava je  jednoduchá a pomerne rýchla a existuje mnoho typov tohto pokrmu. Typy náplní sa môžu líšiť, môžete zvoliť mäsovú plnku, syrovú, prípadne aj smotanovo – jogurtovú. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si Banicu pripravíme s lístkovým cestom. Potrebujeme: 500 gramov lístkového cesta 300 gramov syra (napríklad balkánsky) 4 vajíčka 150 gramov rozpusteného masla 200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieko 2 vajíčka Postup: Lístkové cesto rozdelíme na časti. V miske  zmiešame…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Storočný jablkový zemiakový koláč

Cesto: 400 g hladkej múky 350 g uvarených zemiakov 1 vajce prášok do pečiva vanilkový cukor 50 g práškového cukru 250 g rastlinného tuku Plnka: 1 kg nastruhaných jabĺk 4 lyžice kryštálového cukru 1 lyžička škorice Postup: Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, oba druhy cukru, vajce, rozpustený rastlinný tuk a spolu premiešame. Nakoniec vmiešame nastrúhané zemiaky. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu, alebo okrúhlej formy. Na tukom potretý plech položíme prvý plát cesta a navrstvíme naň jablká ochutené cukrom a škoricou. Druhý…

Zobraziť viac
Najčítanejšie Recepty 

Rýchly a neskutočne dobrý jablkový koláč. Len zmiešate všetky suroviny a vylejete na plech.

Ak máte jablká, využite ich na tento vynikajúci, rýchly a  šťavnatý koláč. Potrebujeme: 400 g polohrubej múky 600 postrúhaných jabĺk 300 g práškového cukru 2 dl oleja 3 vajcia 2 lyžičky kakaa 2 lyžičky sódy bikarbóny 1 vanilkový cukor asi 2 hrste nasekaných orechov Na potretie: džem, najlepšie ríbezľový čokoláda na polevu Všetky suroviny spolu v mise zamiešame a vylejeme na tukom vytretý a múkou posypaný plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút. Ešte teplý potrieme džemom. necháme vychladnúť a polejeme roztopenou čokoládou. Moja dobrá rada:…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Domáci syr z jogurtu

Toto je veľká dobrota a bez konzervantov. Odporúčame pridať buď papriku, alebo bylinky a potom bude mať syr ešte lepšiu chuť. Na paprikový syr potrebujeme: 800 g hustého gréckeho jogurtu 1 lyžička soli 1 lyžička sladkej papriky 1/2 lyžička štipľavej papriky 1/2 lyžičky kayenského korenia 1 strúčik cesnaku biele korenie gázu Príprava: Všetky suroviny zmiešame. Sitko vyložíme gázou a vylejeme jogurtovú hmotu. Necháme odkvapkať. Potom zaviažeme, zavesíme a necháme odkvapkať ďalších 12 hodín. Na bylinkový syr potrebujeme: 800 g hustého gréckeho jogurtu 1 lyžička soli biele korenie podľa chuti 1…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes som piekla chrumkavý pizza chlieb

Chlieb už vôbec nekupujem. Vždy si upečiem sama, pokrájam, rozdelím do vrecúšok cca po tri kusy a dám do mrazničky. Keď je treba, vytiahnem a máme stále čerstvý. Dnes som si povedala, že upečiem pizza chlieb a veľmi sme si pochutili. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 10 g sušeného droždia 1/2 lyžičky soli 1 lyžička pizza korenia, alebo sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, majorán, bazalka…) 250 – 300 ml vlažnej vody Na potretie a posypanie: olivový olej hrubozrnná soľ Múku zmiešajte so sušenými bylinkami a soľou. V miske rozmiešajte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Karlovarské rožky nášho detstva

Keď som bol malý, tak mi mama kupovala na raňajky lupačky, alebo karlovarské rožky. Dnes som si ich nostalgicky upiekol. Potrebujeme: 500 g hladkej múky 200 ml plnotučného mlieka 130 g masla 30 g droždie 2 lyžičky cukru 1 lyžička soli maslo na potretie Postup: Z teplého mlieka a droždia si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misy. Necháme vykysnúť cca 30 minút. Potom cesto na pracovnej pomúčenej doske rozdelíme na 16 častí, vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zrolujeme (viď. foto). Plech potrieme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ikona socialistických bufetov – vlašský šalát

Bol najobľúbenejšie a my si ho teraz pripravíme podľa ČSN. Je veľmi dôležité, aby sme dodržali presný podiel surovín. Chuť môže ovplyvniť aj kvalita salámy. Najlepšia je pravá šunková z mäsa, určite nie nejaká hydinová, ktorá sa vyrába z kuracích separátov a sójových derivátov. Na 1 kg šalátu potrebujeme: 350 g lojovité zemiaky (uvarené deň vopred) 228 g kvalitnej šunkovej salámy 90 g sterilizované uhorky 20 g sterilizovaný hrášok bez nálevu 32 g uvareného koreňového celeru 48 g uvarenej mrkvy 20 g plnotučnej horčice 0,5 g mletého čierneho korenia 15…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tyrolské buchty podľa Janky Horečnej

Je to veľká pochúťka, keď si niekde na lyžiarskom svahu v Rakúsku objednáte tyrolské buchty. Ale aj naše žienky vedia pripraviť túto dobrotu. Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky 1/2 kg hladkej múky 9 dcl vlažnej vody 60 g čerstvého droždia 60 g cukru 20 g vanilkového cukru 15 g soli 6 vajec 1/2 dcl oleja Ďalej potrebujeme: slivkový lekvár pomletý mak s cukrom maslo Postup: Droždie zmiešame s trochou vody s cukrom a pridáme 2 lyžičky múky. Chvíľu počkáme, kým sa kvások naštartuje a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame hladké…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

V mojej zeleninovej polievke s krupicovými haluškami musí „stáť“ lyžica

Už aj vy máte dosť sýtych mäsitých jedál? Aj vám sa žiada odľahčiť žalúdku, ale pritom ho nasýtiť? Tu je môj recept na vynikajúcu zeleninovú polievku. Potrebujeme: 1/2 karfiolu 3 mrkvy 1 kaleráb 1 petržlen 1 pór 3 hrste mrazeného hrášku 1 lyžička soli 1 zväzok petržlenovej vňate muškátový oriešok podľa chuti Na zásmažku: 2 lyžice oleja 1 veľká cibuľa 1 lyžica hladkej múky čierne korenie mletá červená paprika Na halušky: 1 vajce lyžica oleja štipka soli 3 lyžice detskej krupice Postup: Mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme, nakrájame na kúsky…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Talianska zeleninová frittata

Potrebujeme: 200 g cuketa 200 g mrazený špenát 150 g mrazený hrášok 3 uvarené zemiaky v šupke 3-4 jarné cibuľky 1 hrsť pertžlenová vňať 3 vajcia 75 ml mlieka štipka soli čierne korenie muškátový oriešok 1 lyžica olivový olej Postup: Hrach a špenát rozmrazíme. Cuketu nastrúhame na hrubšom strúhadle, jarnú cibuľku nakrájame na jemno. Petržlenovú vňať nasekáme, zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky. V miske rozmiešame vajíčka s mliekom. Pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok a nasekané bylinky. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Na rozohrejeme olej, pridáme zeleninu, zemiaky a…

Zobraziť viac