Huspenina podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku
Huspenina patrí u nás medzi zimné jedlá. Robievam ju občas, ale nikdy mi nenapadlo dať ju na plech a potom z neho postupne odkrajovať, koľko komu chutí. Vždy huspeninu dávam do misiek, niekto do tanierov. Takže, čo potrebujeme:
- 1 bravčové koleno
- 100 g údené rebro (kvôli tomu, aby voda bola číra)
- 3 paprčky
- 200 g bravčovej kože
- 4-5 bobuliek čierneho korenia
- 3-4 bobuľky nového korenia
- 4 bobkové listy
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 50 g soli
- trochu rasce
Postup:
Všetky suroviny zalejeme 2-3 l vody a na miernom ohni varíme do mäkka. Potom precedíme, mäso vyberieme, oberieme od kostí, nakrájame na rezance, kožu na malé kúsky. Všetko rovnomerne rozložíme do vysokého plechu. Z vývaru stiahneme mastné oká (najlepšie servítkou) a zalejeme ním mäso. Necháme stuhnúť, najlepšie cez noc na chladnom mieste.
Text a foto Karol Hrčka