Aktuálne Recepty 

Zapečené papriky plnené fetou

Dnes takýto ľahký obed. Potrebujeme (pre 4 ľudí): 8 paprík 4 balenia fety sušené rajčiny olivový olej 2 strúčiky cesnaku 3 jarné cibuľky olivový olej soľ korenie Postup: Papriky očistíme (my máme radi aj trošku štipľavé papriky, takže žilky nevyrezávam) a do vnútra natlačíme syr. Nesolíme, lebo syr je slaný. Položíme na pekáč, ktorý sme potreli olivovým olejom. Aj vrch paprík polejeme olivovým olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Medzitým pokrájame sušené rajčiny, cibuľku a cesnak pretlačíme. Chvíľu orestujeme na olivovom oleji. Okoreníme, osolíme. Papriku vyberieme z…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Sušené paradajky s olivovým olejom a s tromi druhmi syra

Výborná letná pochúťka. Potrebujeme: 3 kg rajčín 100 g eidamu 100 g plesnivého syra 100g syra s bielou plesňou 2 veľké cibule 6 strúčikov cesnaku soľ olivový (slnečnicový) olej podľa potreby Postup: Rajčiny nakrájame na mesiačiky (veľkosť ako keď sušíme hríby) a dáme usušiť na plech buď do rúry, alebo sušičky. Syr nakrájame na kocky, cibuľu na mesiačiky a cesnak na plátky. Zmiešame so sušenými rajčinovými čipsami, rozdelíme do pohárov a zalejeme olivovým olejom (môže byť aj slnečnicový). Uzavrieme a odložíme. Podávame s chlebom. Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Mimoriadne chutné a jemné cesto

Mimoriadne chutné a jemné a to vďaka dvom ingredienciám. Kyslej smotany a jedlej sódy.  Je vhodné na koláče, ale hlavne na raňajkové pečivo. Potrebujeme: 400 – 450 g hladkej múky 250 g kyslej smotany 2 vajcia do cesta 1 vajce na potretie cesta 4 – 5 lyžíc cukru 1/4 lyžičky jedlej sódy štipka soli   Príprava: Zmiešajte kyslú smotanu, sódu, soľ, cukor a 2 vajíčka. Miešajte dovtedy, kým zmes nebude hladká a potom postupne pridávajte preosiatu múku. Vymiesite redšie cesto a nechajte vykysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkajte na pomúčenej doske…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Recept, ktorý sa dedí – paprika v oleji

Je to veľká pochúťka, hlavne v zime. Teraz, keď už máme možnosť kúpiť  si papriku po celý rok, na tento recept akoby sa zabudlo. Ale keď je veľká úroda, treba ju spracovať. Potrebujeme: 1,5 kg kápie 1 l vody 1/4 l octu 1 dl oleja 15 dkg cukru soľ podľa chuti bobkový list horčicové semienko   Všetky prísady okrem papriky prevaríme a potom vložíme nakrájanú a očistenú papriku. Necháme prejsť varom. Papriku potom vyberieme, položíme na sitko a poukladáme do fliaš. Zalejeme roztokom, v ktorom sa paprika varila, poháre uzavrieme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tzatziky, ktoré chutia každému, kto ich u nás okoštuje

Toto jedlo mi zachutilo hneď na našej prvej dovolenke v Grécku. Vždy som na dovolenkách veľmi rada analyzovala zloženie jedál, ktoré som jedla prvý krát a doma som potom skúšala pripraviť ich, lebo vtedy ešte nebolo toľko zdrojov na všetky recepty na svete, ako dnes. Aj tzatziky som takto skúšala, až som ich „vyšperkovala“ do podoby, ktorá chutí nielen celej naše rodine, ale naučila som ich robiť aj moje priateľky. Potrebujeme: 2 stredne veľké uhorky 1 kyslú smotanu 150 g slaného balkánskeho syra 2 menšie strúčiky cesnaku 1/2 citróna soľ…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Máme výborný recept na rýchly ovocný koláč s posýpkou

Doteraz som vždy robila takýto koláč z kysnutého cesta. Ale tento recept sa mi veľmi páči. Potrebujeme: 2 kelímky kyslej smotany 1 kelímok kryštálového cukru 2 kelímky polohrubej múky 2 vajcia 1 prášok do pečiva 4 kelímky drobného ovocia (zavárané, či mrazené, čučoriedky, černice, maliny, ríbezle…) Na posýpku: 150 g masla 1 kelímok hrubej múky 1 kelímok práškového cukru Postup: Cesto rukou vypracujeme, plech vystelieme papierom, rozložíme naň cesto, navrstvíme ovocie, pridáme posýpku a pečieme pri 180 stupňoch cca 25-30 minút. Dobrú chuť! Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Granadír podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

To nie  je len narýchlo s kúpenými cestovinami, ale ako sa na dobrého kuchára patrí, s domácimi. Na cestoviny potrebujeme: 1/2 kg polohrubej múky 1 vajce 2 dcl vlažnej vody štipka soli Ďalej potrebujeme: 1 kg zemiakov uverených v šupke 100 g bravčovej masti 200 g cibule soľ korenie mletá paprika Postup: Suroviny na cestoviny premiesime a necháme odležať pol hodiny. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na malé štvorčeky. Varíme v osolenej vode asi 15 minút. Medzitým si očistíme zemiaky. Na panvici opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájané zemiaky, poprášime mletou paprikou.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Cuketová polievka s opečenými chlebovými kockami – môj recept

Keďže väčšina záhradkárov má teraz dostatok cukety, ja som z dvoch väčších plodov urobila hustú, krémovú polievku. Cuketu som umyla, vykrojila stred so semienkami. Na oleji som usmažila stredne veľkú cibuľku a pridala som pokrájanú cuketu (cca 3 cm kúsky aj so šupkou). Pridala som toľko vody, aby cuketa bola zliata. Ďalej som osolila a okorenila čiernym korením. Keď bola cuketa mäkká, vypla som sporák a rozmixovala som cuketu spolu s jedným strúčikom cesnaku. Nakoniec som ešte pridala lyžicu stvrdnutého masla a ešte raz rozmixovala. Maslo polievku zahustilo a dodalo…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Urobte si harisu. Je to výnimočná pikantná pasta zo sušenej papriky.

Harisa je zapísaná v zozname UNESCO ako národné nehmotné bohatstvo Tunisu, ale vynikajúco ochutí aj naše jedlá. Dá sa použiť na marinovanie mäsa, rýb, pridáva sa do základu omáčok, či polievok. Každému jedlu, do ktorého ju pridáte, dodá nezameniteľnú a plnú chuť. Ako sa robí? Potrebujeme: 1/2 kg červených paprík 2 chilli papričky (nemusia byť, ak nemáte radi pikantné) 6 strúčikov cesnaku 1 lyžička soli 4 lyžice olivového oleja Postup: Papriky umyjeme, nakrájame a usušíme v sušičke, alebo v rúre. Potom ich zomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s cesnakom a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Zeleninovo – šunkovo – syrová štrúdľa

Robila som ju prvýkrát a podľa svojej vlastnej fantázie. Vlastne je to taký prehľad chladničky. Štrúdľové cesto som ale kúpila. Ja osobne mám radšej tú kocku, ktorú musíte rozvaľkať. V jednom obchode ju dokonca majú urobenú s maslom, takže je veľmi lahodná. Potrebujeme: štrúdľové cesto 15  dkg šunky 15 dkg plátkového syra 4 paradajky (ja som dala 10 kokteilových) 2 papriky 1 menšia cuketa 1 cibuľa trochu oleja korenie soľ oregano vajce na potretie Postup: Zeleninu nakrájame, podusíme chvíľku na oleji, okoreníme, kto má rád oregano ako ja, tak ho…

Zobraziť viac